5.11.20

Συναγερμός στη Δανία - Φοβούνται μετάλλαξη κορωνοϊού και θα σφαγιάσουν εκατομμύρια μινκ

Μια μετάλλαξη του Covid προκάλεσε την απόφαση να σφαγιαστεί όλος ο πληθυσμός των μινκ

Η Δανία, ο μεγαλύτερος εκτροφέας μινκ στον κόσμο, ανακοίνωσε πως θα θανατώσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια ζώα, λόγω φόβων ότι μια μετάλλαξη Covid-19 που μεταδίδεται από το ζώο στους ανθρώπους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μελλοντικά εμβόλια. 

Σε συνέντευξη Τύπου εχθές Τετάρτη, η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι 12 άτομα έχουν ήδη μολυνθεί με τον μεταλλαγμένο ιό και ότι τα μινκ θεωρούνται πλέον κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. 

«Ο μεταλλαγμένος ιός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου», δήλωσε και πρόσθεσε πως ο στρατός, η αστυνομία και η εθνική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης θα κινητοποιηθούν για να βοηθήσουν τις φάρμες με τη σφαγή η οποία θα εξαλείψει όλο τον πληθυσμό της Δανίας. 

Το Reuters ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας της Δανίας είπε ότι περίπου οι μισοί από τους 783 μολυσμένους ανθρώπους στη βόρεια Δανία, που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων, βρέθηκαν να έχουν μολύνσεις που προέρχονται από τις φάρμες. 

H είδηση για τη σφαγή των μινκ λόγω μετάλλαξης του Covid, κάνει τον γύρο του κόσμου εδώ και λίγες ώρες ενώ το Reuters μεταδίδει πως οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν στελέχη του ιού στον άνθρωπο και στο μινκ που εμφανίζουν μειωμένη ευαισθησία έναντι αντισωμάτων. 

«Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στον δικό μας πληθυσμό, αλλά με τη μετάλλαξη που έχει βρεθεί, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη και για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε η πρωθυπουργός. 



Μαθητές σχολείων της Καστοριάς σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων


Τα ευρήματα, τα οποία κοινοποιήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων βασίστηκαν σε εργαστηριακές δοκιμές από το κρατικό ινστιτούτο State Serum Institute, τη δανική αρχή που ασχολείται με μολυσματικές ασθένειες. 

Ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, ζήτησε πλήρεις επιστημονικές έρευνες για το «περίπλοκο ζήτημα» ανθρώπων μολύνουν τα μινκ τα οποία μετά μολύνουν πίσω τους ανθρώπους. 

Η Δανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γούνας μινκ στον κόσμο και έχει 15 έως 17 εκατομμύρια ζώα σε περίπου 1.100 αγροκτήματα. Σύμφωνα με αναφορές, τα τελευταία στοιχεία των αρχών αναφέρουν ότι κρούσματα Covid-19 έχουν βρεθεί σε περισσότερες από 200 φάρμες.  

«Είναι σοκ. Θα σκοτώσουν όλα τα μινκ στη Δανία. Μιλούν για τον κίνδυνο μετάλλαξης του Covid-19 και πως μπορεί να μεταδίδεται στον άνθρωπο και ενδεχομένως να επηρεάσει ένα μελλοντικό εμβόλιο», ανέφερε εκπρόσωπος εταιρίας διαχείρισης γούνας από την Φινλανδία. 

Εκτιμάται πως η εμπορική αξία του πληθυσμού μινκ στη Δανία κυμαίνεται φέτος μεταξύ 350 εκατομμυρίων και 400 εκατομμυρίων ευρώ.
«Αυτό που πρέπει πραγματικά να κάνουμε είναι να τερματίσουμε πλήρως την εκτροφή και να εκπαιδεύσουμε εκ νέου τους κτηνοτρόφους», δήλωσε η Birgitte Damm, σύμβουλος πολιτικής και κτηνίατρος της ΜΚΟ Animal Protection Denmark.

Μιλώντας από το Άμστερνταμ, η Δρ Joanna Swabe, διευθύντρια δημόσιων υποθέσεων της Humane Society International / Europe, δήλωσε: «Παρόλο που δεν είναι απαγόρευση της εκτροφής γούνας, αυτή η κίνηση σηματοδοτεί το τέλος της ταλαιπωρίας για εκατομμύρια ζώα που περιορίζονται σε μικρά κλουβιά γούνας στις φάρμες γούνας μόνο για τους σκοπούς μιας ασήμαντης μόδας που κανείς δεν χρειάζεται. Συγχαίρουμε την πρωθυπουργό της Δανίας για την απόφασή της να κάνει ένα τόσο απαραίτητο και επιστημονικό βήμα για την προστασία των Δανών πολιτών από τον θανατηφόρο κορωνοϊό». 


Σχετικά:

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/11/20

    Κι εδώ ο Ζήσης προτρέπει τα σχολεία να επισκέπτονται τις φάρμες....όχι κυρία μου,το ενυδρείο δεν περιλαμβάνεται στα επίφοβα. Άλλωστε έχει την ευλογία του Νουνού του (βοήθεια μας..).

    Ο σαρκοβόρος σκώληξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/11/20

    ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΡΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥΥ
    ΣΤΑ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΖΩΑΚΙΑ ΣΤΙΣ ΦΑΡΜΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΣΠΑΡΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ...

    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/11/20

    Μην ανησυχείτε, θα καθαρίσει ο Ζήσης. Με αγιασμό και θεία κοινωνία θα λύσουμε το πρόβλημα. Και για να είμαστε σίγουροι μια δόσι βυζαντινόν του Βελόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ