12.9.22

ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Να μπει ένα τέλος στον κατήφορο!


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Γκράφιτι στο κτήριο της τουριστικής επιχείρησης
του δήμου Καστοριάς, στο πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας.


Η πόλη παραιτημένη ψυχορραγεί την ώρα που οι τοπικοί «άρχοντες» λατρεύουν κι αποθεώνουν ναρκισσιστικά τον εαυτό τους. 


Μια πόλη σε βαθειά παρακμή. Αυτή είναι τώρα η Καστοριά που κατρακυλά ασυνάρτητη μέσα στις παλιές ψευδαισθήσεις ενός ξεβαμμένου μεγαλείου και σε μελαγχολικά μνημεία.

Ζούμε σε μια πόλη που αποτελεί πλέον μια τεράστια ιστορική φάρσα. Κάτω από ένα πνιγηρό καθεστώς διαρκούς δυσμένειας και απομόνωσης. Σαν όλες οι πόρτες στον έξω κόσμο να είναι κλειστές. Θεατές όλοι μας, όσο κι αν οι περισσότεροι παριστάνουν πως το αγνοούν, σε ένα ολέθριο παιχνίδι όπου συγχέονται οι ρόλοι των βολεμένων και των ένθερμων πιστών αυτής της αγαπημένης πόλης, ο δόλος και η ιδιοτέλεια με τον ανυπόκριτο ενθουσιασμό όσων δε βολεύονται στην μασκαρεμένη και στάσιμη συνήθεια.

Δεν είναι ώρα για τεχνάσματα και ρητορικές φλυαρίες. Η πόλη οφείλει να εγερθεί. Να ανακτήσει την ιστορική μνήμη και τον αυτοσεβασμό της. Και να υψώσει ηθικά και πολιτισμικά αναχώματα σε τούτην την επελαύνουσα φθορά. 

Θα πω τα πράγματα με το όνομά τους. Έχουμε να κάνουμε με μια δημοτική αρχή που είναι παντελώς ανίκανη να διαχειριστεί τη μοίρα του μικρού μας τόπου και αρέσκεται σε φτηνές επιδείξεις προβολής και αυτοεπιβεβαίωσης που αφήνουν ασυγκίνητους τους Δημότες. Δεν έχει σχέδιο για τους κατοίκους της. Δεν διαθέτει υποτυπώδεις προτάσεις για την έξοδο από την μακρά και παρατεταμένη οικονομική κρίση ούτε και ενδιαφέρεται μέσα στην μακάρια αδιαφορία της για τα κοινωνικά συντρίμμια που σωρεύει πίσω της αυτή η μνημονιακή εποχή. Έχουμε απελπιστικό κενό πολιτικής εκπροσώπησης. Όποιος δεν το βλέπει, είναι ιδιοτελής ή εντελώς ανυποψίαστος. 

Η Καστοριά τελεί υπό συνθήκες βαθειάς και πολύπλευρης οικονομικής / κοινωνικής καθυστέρησης και πολιτιστικής άπνοιας. Η πόλη παραιτημένη ψυχορραγεί την ώρα που οι τοπικοί «άρχοντες» λατρεύουν κι αποθεώνουν ναρκισσιστικά τον εαυτό τους. 

Θέλουμε μια άλλη γενιά! Και μια διαφορετική μοίρα. Υπάρχουν δυνάμεις. Κυρίως στις νέες φουρνιές, αλλά και σε παλαιότερες και έμπειρες. Στην ίδια την πόλη, στην Επικράτεια και στο εξωτερικό που δύνανται να στηρίξουν με ρεαλισμό και στόχους το σύγχρονο πρόσωπο μιας Καστοριάς που δεν θα θωπεύεται αυτάρεσκα στον ραγισμένο της καθρέφτη σαν ξεπεσμένη ντίβα πάνω στις μαραμένες δάφνες της… «αρχόντισσας του Βορρά». 


Υ.Γ: Έχω διαπιστώσει τελευταία ότι κάθε φορά που κάποιος σχολιάζει δυσάρεστες καταστάσεις για την πόλη μας, εφορμούν κάτι γλοιώδεις ασπάλακες από τα βολικά σκοτάδια της ανωνυμίας, με σκοπό να τον βάλλουν στη θέση του. Θα τους αντιμετώπιζα, όπως τους πρέπει, αλλά, δεν ξέρω τίνων παιδιά είναι —και φοβάμαι ότι δεν ξέρουν ούτε καν κι οι ίδιοι...


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Ιανουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1109.



3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/9/22

    Dirty Swan διαβάζω στο τοίχο. Έτσι κατάντησε η Καστοριά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/9/22

    Υπομονή, σε λίγο θα χτιστεί... "βυζαντινός" ναός στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας και θα ανασάνουμε όπως στο Ιράν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος13/9/22

      Μόνο που εκεί μαζί με τους μουλάδες κατρακύλησαν και κάποια κεφάλια.......


      Πρωτοσύγκελος Αλφόνσο

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ