13.11.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


Αγαπητή ΟΔΟΣ
Πέτρος Ντούκας: «Εξαιρετική δουλειά έως τώρα από τον Δήμο Καστοριάς στην αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων για φέτος κάτι που είχε να συμβεί χρόνια ίσως και 10ετίες. Κανένα χωριό αποκλεισμένο (έως και 60 cm 70 cm). Κανένα στενό μέσα στην πόλη ακαθάριστο. Dionyshs Litskas Γιάννης Κορεντσίδης μπράβο σάς. Η ποιοτική καθημερινότητα των κατοίκων του νομού προτεραιότητά  σάς. Συγχαρητήρια».

* * *

Ο κ. Πέτρος Ντούκας –μέλος του τοπικού συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς– που πρωτοστάτησε στην διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο πάρκο Ολυμπιακής φλόγας για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας, ξεχνώντας την αύξηση 50% που επέβαλε στους Καστοριανούς η δημοτική αρχή στην οποία ανήκει, ευλογεί τα μέλη της "Ώρας για δουλειά" για τον καλύτερο αποχιονισμό που επιτεύχθηκε μετά από... 10 χρόνια. Τα σχολεία όμως του Δήμου Καστοριάς παρέμειναν κλειστά.

Το ενδιαφέρον του πάντως για την οικονομική κατάσταση... άλλων πολιτών το εκφράζει, καθώς έγραψε πρόσφατα: «Τεραστίων διαστάσεων οικονομικές κυρώσεις έχει επιβάλει η Δύση στην Ρωσία με τρομερές οικονομικές συνέπειες προς την Ρωσία όπου ταυτόχρονα η Δύση λόγω των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε στην Ρωσία βιώνει τρομερές οικονομικές συνέπειες. Το θέατρο του παραλόγου. Καμία ελπίδα».

Όντως καμία ελπίδα.

* * *


Η στάση των ίδιων στις δημόσιες τοποθετήσεις τους είναι που δίνει τον τόνο στην τοπική κοινωνία. Ενδεχομένως να είναι και η πρώτη δημοτική αρχή στην ιστορία του τόπου με τόσο έντονη ροπή στην ανομία. 


Ο πολυδιαφημιζόμενος σχεδιασμός των αρμόδιων υπηρεσιών του δημοτικού μηχανισμού για τις γνωστές περιόδους κακοκαιρίας στην πόλη της Καστοριάς φάνηκε για ακόμη μια φορά να μην απέδωσε αποτελέσματα. Και αν από ορισμένους θεωρηθεί πως αυτή δεν είναι η επικρατούσα άποψη που έχουν οι περισσότεροι των δημοτών, τότε κατά την γνώμη μου θα πρέπει να ανήκουν στο περιβάλλον του δημάρχου Καστοριάς κ. Κορεντσίδη. Καθώς δεν θα μπορούσε να τύχει διαφορετικής ερμηνείας η απόφαση του να παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές βαθμίδες του δήμου Καστοριάς.

Διότι πολύ απλά δεν μπορεί να συμβαίνουν και να ισχύουν ταυτόχρονα τα δύο: Και σε ετοιμότητα να ήταν ο δημοτικός μηχανισμός αποχιονισμού αλλά να παρέμειναν κλειστά τα σχολεία σχεδόν δύο 24ωρα μετά την χιονόπτωση. Στα μάτια των περισσοτέρων εκ των δημοτών που ακούν ή διαβάζουν δεξιά και αριστερά περί της αποτελεσματικότητας (;), των γρήγορων αντανακλαστικών (;) και λοιπών μπακαλιαρίλων –που συνοδεύουν συνήθως τις προσπάθειες αποχιονισμού από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες– θέλουν απλώς να τα ακούν. Ή να τα διαβάζουν.

Καθώς γνωρίζουν εκ προοιμίου πως τελικά απλώς κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας εδώ στον παγκόσμιο τοπ προορισμό. Κάποια διαφορετική ερμηνεία όσων συμβαίνουν δεν μπορεί να αποδοθεί. Μακάρι να ήταν τόσο ακραίες οι καιρικές συνθήκες που να δικαιολογούσαν τις αποφάσεις του δημάρχου Καστοριάς, όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Φαντάζει αδιανόητο το γεγονός πως διανύοντας το έτος 2022, οι μαθητές της Καστοριάς στερούνται τον φυσικό τους χώρο εκπαίδευσης επειδή χιόνισε ελαφρώς σε μια πόλη –και κατά επέκταση στον νομό– που οι συνθήκες του Χειμώνα είναι οι πλέον αναμενόμενες.

Από την στιγμή δε που οι δημότες scrollάροντας στο διαδίκτυο διαβάζουν άκρως ενθαρρυντικά μηνύματα για την έκβαση του “ομηρικού” αποχιονισμού μερικών εκατοστών (!) διαβάζουν λίγες ώρες αργότερα πως τελικά οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν… κλειστές. «Μάλλον δεν πήγε και τόσο καλά ο αποχιονισμός» είπαν κάποιοι από τους οποίους δεν μπορώ να βρω μια καλή δικαιολογία ώστε να διαφωνήσω. Ανεξάρτητα που τα προχειρογραμμένα δελτία τύπου του δήμου Καστοριάς προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα κάνοντας λόγω για «δυσμενείς καιρικές συνθήκες» (!)

Καθώς ακόμα και στην περίπτωση χαμηλών θερμοκρασιών –όχι ψύχους ή πολικών θερμοκρασιών–θα μπορούσε ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης να αναστείλει κατά μία ή δύο ώρες την έναρξη των μαθημάτων για την ευκολότερη πρόσβαση στα σχολεία αλλά και την θερμοκρασιακή προετοιμασία των σχολικών αιθουσών. Αυτό όμως φαίνεται να μην πέρασε από την σκέψη του ίδιου ή ενός από των πολλών συνεργατών που τον πλαισιώνουν. Η πρώτη τους επιλογή φαίνεται να είναι το νόμιμο “σκασιαρχείο” των μαθητών και όχι η εκπαίδευση αυτών.

Ξεπερασμένες πρακτικές αγαπητή ΟΔΟΣ που γίνονται πράξη μέσω των αποφάσεων του δημάρχου Καστοριάς κ. Κορεντσίδη. Και φαίνονται ως τέτοιες όταν την ίδια ώρα ο δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος ως πρώτη του επιλογή είχε την λειτουργία των σχολικών μονάδων του δήμου που υφίσταται μεταθέτοντας κατά μία ώρα την έναρξη των μαθημάτων. Και παρά το γεγονός πως η τελική απόφαση και του ίδιου ήταν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία του δήμου Νεστορίου εν μέσω αυτής της μικρής κακοκαιρίας, φαντάζει πολύ πιο λογικό στα μάτια μου καθώς υπάρχουν εντόνως διαφορετικές καιρικές συνθήκες μεταξύ των δύο συγκρινόμενων περιοχών.


Είπαν:



Την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή, περίοδος νηστείας και περισυλλογής! Την χρειαζόμαστε για να γί­νουμε καλύτεροι άνθρωποι και να αντλήσουμε δύναμη ώστε να κάνουμε πράξη αυτά που σχεδιάζουμε και ονειρευόμαστε!
Ιωάννης Κορεντσίδης
δήμαρχος Καστοριάς | “ώρα για δουλειά”

Πλέον χρειαζόμαστε ΚΑΙ την Σαρακοστή για να έρθει η «Ώρα για δουλειά», να «σηκώσουμε τα μανίκια» και να «κάνουμε πράξη αυτά που σχεδιάζουμε και ονειρευόμαστε».


* * *

Και αν αυτά είναι σοβαρά ζητήματα που αφορούν αποφάσεις που λαμβάνονται από την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, υπάρχουν και άλλες που λαμβάνονται με βάση την εξέλιξη της πανδημίας. Που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ευρεία ελαστικότητα στην τήρηση των μέτρων. Κυρίως για την τήρηση χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους που ατύπως έχει καταστρατηγηθεί από την πλειοψηφία των πολιτών. Χωρίς να υπάρχει επίσημη επιστημονική προτροπή σε τέτοια κατεύθυνση.

Έτσι, η επιτροπή των επιστημόνων είναι που αποφασίζει για την πραγματοποίηση ή μη ορισμένων διοργανώσεων όπως επί παραδείγματι τις καρναβαλικές εκδηλώσεις της Αποκριάς. Που για ορισμένες περιοχές όπως η Πάτρα ή η Ξάνθη ή το Ρέθυμνο γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών με τα ανάλογα οικονομικά οφέλη στις κατά τόπους κοινωνίες. Και όμως, η κυβέρνηση ως όφειλε –στο δημόσιο υγειονομικό συμφέρον– δεν υπέκυψε στις πιέσεις των εκάστοτε τοπικών φορέων και έκανε πράξη την επιστημονική εισήγηση για την ακύρωση τους.

Διαψεύδοντας όσους εδώ στην αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας έκαναν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην λήψη των κυβερνητικών αποφάσεων που αφορά επί της ουσίας παρόμοιες εκδηλώσεις συνωστισμού και συγχρωτισμού με αυτό του καστοριανού καρναβαλιού. Αποδεχόμενοι τα ιατρικά πρωτόκολλα και χωρίς να εκθέτουν εαυτούς πουλώντας στοχευμένα ακραίο τοπικισμό.

Και όπως θα συμβεί σε όλη την Ελλάδα το τριήμερο του Τριωδίου, αυτό θα συμβεί και στην Καστοριά. Σίγουρα εδώ τα τοπικά έθιμα δεν θα είχαν την κοσμοσυρροή άλλων περιοχών, παρόλο αυτά η ακύρωση τους γεννά την προσμονή για την πραγματοποίηση τους την επόμενη χρονιά σε όσους θα τους λείψουν. Και όπως ήταν αναμενόμενο η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση, ζητήθηκε από τοπικό ραδιόφωνο να σχολιαστεί από την αρμόδια αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Όλγα Θεοχάρη-Παπαδάμου.

Για ακόμη μια φορά λοιπόν μέλος της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη με δημόσια τοποθέτησή του, κλείνει το μάτι σε οριακές ενέργειες μεμονωμένων δημοτών ξεκαθαρίζοντας πως ο δήμος Καστοριάς «επισήμως» δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει συλλόγους για την πραγματοποίηση των τοπικών εθίμων, όπως αυτό των μπουμπούνων. Με λίγα λόγια, όταν η εν λόγω αντιδήμαρχος αναφέρει πως «σε ένα απομακρυσμένο χωριό οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν κάτι» αναφερόμενη στα ήθη και έθιμα, τι μπορεί να σημαίνει αγαπητή ΟΔΟΣ;

Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως χάδι πολιτών σε παραβατική ενέργεια; Σκέφτεσαι και εσύ αντίστοιχους αντιδημάρχους άλλων περιοχών, όπως της Ξάνθης και της Πάτρας ή του Ρεθύμνου, να ωθούν εμμέσως, πολύ εμμέσως έστω, τον κόσμο στην μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων; Πραγματικά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό –και συνάμα κατανοητό– από την πλειοψηφία του κόσμου τι είναι αυτό που σκέφτονται –αν το πράττουν– όταν προβαίνουν σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Ή απλά πέφτουν σε λεκτικά ατοπήματα χωρίς να έχουν εκείνη την στιγμή εγρήγορση και ετοιμότητα να αποφύγουν την πεπονόφλουδα.

Ό,τι και να συμβαίνει πάντως με τα μέλη της δημοτικής αρχής, καλό θα είναι να μην κάνουν λάθη που παρασύρουν τον κόσμο σε ενέργειες που ενδεχομένως να τους φέρει αντιμέτωπους και με διοικητικά πρόστιμα κοντά στις 50.000 ευρώ. Η στάση των ίδιων στις δημόσιες τοποθετήσεις τους είναι που δίνει τον τόνο στην τοπική κοινωνία. Και όταν οι ίδιοι σαν τοπικά δημόσια πρόσωπα κάνουν δηλώσεις με ανάλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά, κανείς δεν θέλει να φαντάζεται το κύμα εκτροπής που θεωρητικά μπορούν να δημιουργήσουν.

Μάλιστα μεταξύ των άλλων δήλωσε πως «αναλαμβάνουν (η δημοτική αρχή) το ρίσκο αλλά και την απουσία της αστυνομίας, αδυνατώντας να αποφύγουν τις περιβόητες καταγγελίες των πολιτών» (!) Στοχοποιώντας ουσιαστικά τους νομοταγείς πολίτες και όσους δεν επιθυμούν να εκτραπούν. Ή όσους δεν γίνονται παραβατικοί καθ’ υπόδειξη των ίδιων των μελών της δημοτικής αρχής. Απίθανα και απίστευτα πράγματα αγαπητή ΟΔΟΣ συμβαίνουν στην Καστοριά της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη.

Ενδεχομένως να είναι και η πρώτη δημοτική αρχή στην ιστορία του τόπου με τόσο έντονη ροπή στην ανομία. Αν όχι των ίδιων που δηλώνουν τέτοιες μπακαλιαρίλες, τότε σίγουρα των πολιτών από τους οποίους το ζητούν επαναλαμβανόμενα. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Μαρτίου 2022, αρ. φύλλου 1116.

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/11/22

    Οι τωρινοί αλλά και αρκετοί από τους προηγούμενους είναι παντελώς ανίκανοι και άχρηστοι. Δεν μπορούν ούτε λουκέτο να ξεκλειδώσουν. Ειδικά οι τωρινοί αν τους ζητήσεις να βράσουν ένα αυγό για 5 λεπτά θα κρατάνε το αυγό και θα βράζουν το ρολόι για 5 λεπτά......

    Πρεσβύτης Μέτοικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/11/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/11/22

    Απαθείς τύποι που έχουν μάθει να ζουν στο περιθώριο με ροπή στην [....] άεργοι οι περισσότεροι
    Και κάποιοι τοποθετημένοι.. θέλουν ντε και καλά να πείσουν.. θεός φυλάξει... ότι η δουλειά τούς είναι το καλό αυτού του τόπου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/11/22

      Έδιωξαν με τις πολιτικές τους τον αφρό και μας έμεινε το κατακάθι...

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος14/11/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος15/11/22

    Εγώ δεν ξέρω τί κάνεις εσύ δήμαρχε όταν πεινάς, εγώ γίνομαι άγριος και "δαγκώνω" όσους λένε πολιτικές ηλιθιότητες. Γιαυτό την άλλη φορά όταν ανοίξεις το στόμα σου για να μας δώσεις ανάλογες συμβουλές πρόσεχε να μην είσαι κοντά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος15/11/22

    Καλά, μετά απορώ γιατί κάποιοι αναρωτιούνται, γιατί η Καστοριά κατάντησε έτσι όπως κατάντησε και ο κόσμος φεύγει και ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω του. Πώς να μη φύγει. Δυστυχείς εμείς που μείναμε και παρακολουθούμε παρόμοιες φιέστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος15/11/22

    Δελτίο τύπου από τον δήμο Καστοριάς για ολοκλήρωση καθαρισμού φρεατίων αποστραγγιστικών κλπ σε διάφορες κοινότητες(Γαύρου, Μακροχωρίου)έβγαλαν οι σκιντζήδες για ένα τέτοιο κατόρθωμα. Είναι αλήθεια πως είναι εξαιρετικά επίπονο να ολοκληρωθεί ένα τόσο δύσκολο τεχνικό έργο. Χρειάζονται ειδικές ικανότητες, άριστη κατάρτιση και μεθοδική προετοιμασία.....!!!
    Σοβαρά τώρα απορώ με το θράσος αυτού που έγραψε το δελτίο ρύπου και περισσότερο αυτού που το ενέκρινε.. !!!!
    Πολύ θα ήθελα να δώ αντιμετώπιση του κόσμου σε όλους αυτούς τους αμακαδόρους όταν χάσουν τις εκλογές και δεν θα μπορούν να κρύβονται στα γραφεία....να περπατάς στην παραλία και να δείς τον γιάνη να πίνει τον καφέ του στο αναψυκτήριο. Εεε δεν είναι πειρασμός αυτός για....μέσα στο νερό της λιμνης μέεεσαα στο νερόοο....

    Πρεσβύτης Μέτοικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/11/22

      Κάποιοι (αναγκαστικά για βιοπορισμό) θα αλλάξουν πόλη, κάποιοι άλλοι θα κάνουν να εμφανιστούν κανα τρίμηνο στην πιάτσα μπας και ξεχαστεί ο κόσμος και ασχολείται τότε με τους καινούριους και τέλος κάποιοι άλλοι θα λουφάξουν μια και καλή και θα ασχολούνται με το σπιτάκι τους, τα παιδάκια - εγγονάκια τους κλπ. Το 'χουμε ξαναδεί το έργο... Ο μόνος survivor την τελευταία δεκαετία είναι ο στρατηγός της "μάχης με τα χόρτα", σταθερή αξία - αντιμισθία, είναι κάτι σαν την μασκότ του Δήμου πια.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/11/22

      Σίγουρα θα φύγουν και από την εκκλησία μια και το σέλφι με τον Άγιο θα είναι άχρηστο.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ