22.11.22

ΟΔΟΣ: Ολιγάρχες;


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 7.4.2022 | 1119

Η κατάφωρη περιφρόνηση της Καστοριάς, 
συνεχίζεται και κλιμακώνεται 


Κάποτε, καταβλήθηκε προσπάθεια να μη βγει (φύγει) η γούνα έξω από τα "φανάρια", δηλαδή οπουδήποτε μετά τον ηλεκτρικό σηματοδότη, στην συμβολή των οδών Γράμμου – 11ης Νοεμβρίου – Μ. Αλεξάνδρου. Σήμερα, κάπου 50 χρόνια αργότερα, φαίνεται ότι άρχισε αγώνας να μη βγει η γούνα... από την Σιάτιστα. Και μάλιστα να εξοριστεί από την Καστοριά.

Στο (απίστευτα) υποβαθμισμένο αυτό επίπεδο έφθασε η καστοριανή γούνα, από τις συνδυασμένες επιπτώσεις εμφύλιας σύρραξης μεταξύ των συνδέσμων της Καστοριάς, της στενά προσωπικής προσέγγισης στα προβλήματα μεγάλων γουνοποιητικών επιχειρήσεων, που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την αρπαχτή και όχι για την κοινωνική και ιστορική σημασία του κλάδου στην Καστοριά. Και φυσικά από τις «ηνωμένες» ανικανότητες και αποτυχίες των πολιτικών εκφραστών της Καστοριάς. Διαχρονικά στα τελευταία πολλά χρόνια. 

Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί, ότι σε συνέχεια της περσινής προκλητικής επίσκεψης του υπουργού κ. Μάκη Βορίδη μετά της κ. Μαρίας Αντωνίου στην Κοζάνη, χωρίς να επισκεφθούν την Καστοριά, απ’ όπου μάλιστα έταξαν εκατομμύρια – εκατομμυρίων για τις φωτογραφικά πληττόμενες επιχειρήσεις, η κατάφωρη περιφρόνηση της Καστοριάς, συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Ώστε να χαθεί για πάντα η γούνα από την περιοχή. 

Καθιερώνεται η Σιάτιστα ως πρωτεύουσα της γούνας στην Ελλάδα και αποκαθηλώνεται η Καστοριά. Διότι εχθές Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην Σιάτιστα και για θέματα του κλάδου της γούνας* και έκανε τα επίσημα εγκαίνια της ανατροπής παράδοσης δεκαετιών έως αιώνων.

Μετά την Αρχιτεκτονική Σχολή, τις άλλες σχολές που εκδιώχθηκαν από Καστοριά επί Νέας Δημοκρατίας, μετά την ερήμωση της πόλης, έρχεται τώρα η σειρά της γούνας. Μια υπόθεση που είναι συνώνυμη με την Καστοριά. Αλλά εκδιώκεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο: από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, όλοι οι πολιτευτές, ιδίως η κυρία Μαρία Αντωνίου, υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη, τα κομματικά όργανα στην περιοχή, οφείλουν να εξηγήσουν στους πολίτες. Οφείλουν να απαντήσουν εάν ο πρωθυπουργός γνωρίζει, τι είναι και πού βρίσκεται η Καστοριά. Και αν γνωρίζει ότι Καστοριά με γούνα συνδέονται, είναι ταυτόσημες και αναπόσπαστες. Με την Σιάτιστα φυσικά να ακολουθεί. 

Το χειρότερο είναι ότι με βάση τις φήμες που κυκλοφορούν, πίσω απ’ όλη αυτή την μεθόδευση κρύβεται η στενή σχέση μεγαλοπαράγοντα της γούνας από Σιάτιστα με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά. Χορηγός ή όχι, δεν έχει καμιά σημασία. 

Αν αυτή η φήμη ισχύει, τότε αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές και προδοτικό. Παραμερίζεται και αγνοείται, υπονομεύεται για την ακρίβεια η Καστοριά στο σύνολό της και ειδικά ο λαός της Καστοριάς με τον χειρότερο τρόπο. 

Μερικές φορές μοιραία φαντάζει η Νέα Δημοκρατία για τον τόπο. Παλιότερα με τα σκανδαλωδώς ρυθμισμένα δάνεια των γουνοποιητικών επιχειρήσεων. Που χαρίστηκαν χωρίς κανένα κοινωνικό αντιστάθμισμα. Τώρα πια με κάτι χειρότερο: Αφού έστω κι’ αν μέχρις στιγμής, δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό και στην περίπτωση της γούνας και των κυβερνητικών, πρωθυπουργικών κατορθωμάτων, κρύβεται ένας τουλάχιστον ολιγάρχης. Ολιγάρχης της περιοχής Σιάτιστας, σαν κι αυτούς της Ρωσίας. Μόνο που ολιγάρχης της γούνας, σέρνει από τον γιακά τον έλληνα πρωθυπουργό.


(*) Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει στην Δυτική Μακεδονία θα μεταβεί και στην Σιάτιστα όπου προγραμματίστηκε σύσκεψη αποκλειστικά για την γούνα».


Φωτογραφία: Ντιρκ Μπάρεντς (Dirck Barendsz) γνωστός και ως Τέοντορ Μπάρεντσζον (Theodor Barendszoon) (1534–1592) “Γεύμα των φρουρών της Ομάδας L", γνωστό ως “Οι Περκαφάγοι” 1566. Κρατικό Μουσείο Ολλανδίας, Άμστερνταμ.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Απριλίου 2022, αρ. φύλλου 1119.



* * *

 Στήριξη του κλάδου εκτροφής 
γουνοφόρων ζώων με τρία εκατομμύρια ευρώ



Ο κ. Μάκης Βορίδης στην Σιάτιστα, δίπλα από την κ. Μαρία Αντωνίου, ανήγγειλε την σκανδαλιστικά μεροληπτική χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα, κατονομαζόμενης (!) από τον ίδιο ιδιωτικής επιχείρησης εκτροφής γουνοφόρων. Με την δικαιολογία ότι υπέστη οικονομική δοκιμασία λόγω «προβλήματος ρευστότητας» που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη επιχείρηση από την πανδημία και χρήζει «ενίσχυσης του εισοδήματος». Δίπλα σ’ έναν Νομό (την Καστοριά), που πρόσφατα βγήκε από την καραντίνα με τα περισσότερα θύματα κορωνοϊού, και με έναν από τα υψηλότερα ποσοστά μόνιμης ανεργίας στην χώρα. Που προφανώς δεν αντιμετωπίζει «προβλήματα ρευστότητας» και ούτε χρήζει «ενίσχυση εισοδήματος». 

ΟΔΟΣ Ιούνιος 2020

Σχετικά:


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/11/22

    Μήπως γνωρίζει κάποιος αν η εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου έχει παραστεί σε συγκεντρώσεις ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας και σε αντίστοιχες καπνοπαραγωγών της Ξάνθης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/11/22

    Μπράβο στη Νέα Δημοκρατία!!!! Μας κάνει υπερήφανους... και θα της το ανταποδώσουμε, κυρία Μαρία με τα γαλάζια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ