30.9.13

Λόγος & αντίλογος


ΟΔΟΣ 13.6.2013 | 696

Περί ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και λοιπών συνδικαλισμών



Ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου και πάσης άλλης αρχής εξώδικη γνωστοποίηση-πρόσκληση και ειδοποίηση του Λεωνίδα Οικονομίδη του Ιωάννη εκπαιδευτικού και κατοίκου Άργους Ορεστικού
Καστοριά 10.6.2013

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε στην εβδομαδιαία εφημερίδα σας, που διανέμεται κάθε Πέμπτη στο Νομό Καστοριάς… δημοσιεύσατε άρθρο, που τιτλοφορήθηκε με την επικεφαλίδα «Μία ατυχής έμπνευση»… που μνημονεύετε, ως μη οφείλατε και πολιτικές μου πεποιθήσεις, παραβιάζοντας πλήρως το εν λόγω απόρρητο ατομικό μου δικαίωμα και χωρίς εξάλλου να γνωρίζετε κατά πόσον είναι αληθής αυτός σας ο ισχυρισμός.

Θα έπρεπε, επιπλέον, εκ της θέσεώς σας της πολύχρονης εμπειρίας και της ιδιότητας, που έχετε, να γνωρίζετε ότι τέτοιου είδους αναφορές συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ανθρώπινης ελευθερίας. Θίγουν την τιμή, την υπόληψη και την εν γένει προσωπικότητα του ατόμου στο οποίο αφορούν, εφ' όσον το ίδιο δεν ενδιαφέρεται να κοινοποιήσει τα πολιτικά του πιστεύω και επισύρουν τις ανάλογες ποινικές κυρώσεις, πολλώ δε μάλλον όταν εκφράζονται και εν γνώσει της αναληθείας των λεγομένων.

Περαιτέρω, ευκαιρίας δοθείσης και για την ιστορία, σας επισημαίνω, ότι το  ακρωνύμιο ΔΑΚΕ είναι αρχικό των λέξεων Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών… Μου προκαλεί δε, μέγιστη εντύπωση και κατάπληξη το γεγονός πως ένας «δαίμoνας του τυπογραφείου», με τις δικές σας ιστορικές γνώσεις και την εγκύκλιο παιδεία, έπεσε στην παγίδα αυτού του άστοχου σχολιασμού, στην οποία θα έπεφτε μόνον κάποιος αδαής…

Ζητώ με την παρούσα να συμμορφωθείτε και να αποσαφηνίσετε με ρητή αναφορά σας ότι η ΔΑΚΕ, της οποίας είμαι εκλεγμένο μέλος στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό της Συμβούλιο, είναι ανεξάρτητο όργανο πέραν και πάνω των οποιονδήποτε πολιτικών πεποιθήσεων των μελών της τα οποία διατηρούν ακέραιο και απρόσβλητο το δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται.

Ως εκ τούτου η σχετική σας μνεία, ότι εκπροσωπώ στον τομέα μου ένα μεγάλο κόμμα, όπως η Νέα Δημοκρατία, δέον όπως επισημανθεί με το άρθρο που θα καταχωρήσετε, ότι έγινε εκ παραδρομής, ανακαλείται και ότι ο υποφαινόμενος εκπροσωπεί αποκλειστικά και μόνον τους συναδέλφους Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο εν λόγω Συμβούλιο και κανέναν άλλο Φορέα».

Ο Εξωδίκως Διαμαρτυρόμενος
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης



 * * *
Απάντηση της ΟΔΟΥ:

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ σελίδα του φύλλου -694- της 30ης Μαϊου 2013, κάτω από τον τίτλο «Μία ατυχής έμπνευση», δημοσιεύτηκε είδηση και σχόλιο της εφημερίδας, σχετικά με την πρωτότυπη και πρωτοφανή ταυτόχρονα πρόταση του κ. Λεωνίδα Οικονομίδη, που είναι εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ της Νέας Δημοκρατίας στο Υπηρεσιακό Περιφερειακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, να μετονομαστεί ο νομός Καστοριάς σε νομό Ορεστίδος!

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ή όχι, σοβαρή ή μη, όταν η πρόταση επαναφέρεται από τ. δημοτικό σύμβουλο του Άργους Ορεστικού, που επιδίωξε να γίνει και δήμαρχος, είναι δε ταυτόχρονα συνδικαλιστής και εκπαιδευτικός, έχει αναμφίβολα την δική της σημασία.

ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ  της ΟΔΟΥ αναφερόταν επίσης, η άποψη της εφημερίδας ότι ο κ. Λ. Οικονομίδης με την συμμετοχή του στην ΔΑΚΕ εκπροσωπεί στον τομέα του την Νέα Δημοκρατία, αφού η ΔΑΚΕ, όπως είναι γνωστό, επίσημα ή όχι, είναι συνδικαλιστικός βραχίονας.

ΑΜΕΣΩΣ μετά την κυκλοφορία του φύλλου, επικοινώνησε ο κ. Λ. Οικονομίδης τηλεφωνικά με την διεύθυνση της ΟΔΟΥ και απαίτησε «επανόρθωση» στην αναφορά του σχολίου για την εκπροσώπηση της Νέας Δημοκρατίας, επειδή η ΔΑΚΕ -όπως ισχυρίστηκε ο κ. Λ. Οικονομίδης- δεν έχει σχέση με την Νέα Δημοκρατία.

ΕΠΕΙΔΗ η προσωπική θέση του δεν βρίσκει σύμφωνη την ΟΔΟ, του δόθηκε η διαβεβαίωση, ότι ευχαρίστως θα καταχωρούνταν επιστολή του, αλλά ότι η ΟΔΟΣ δεν θα προέβαινε χωρίς επιστολή του στην απόσυρση των απόψεών της.

Ο ΚΥΡΙΟΣ Λ. Οικονομίδης, αντί επιστολής, προτίμησε ένα πρωτοφανή τρόπο κοινοποίησης των απόψεών του. Που έχει την σημασία του κυρίως για το ύφος, και δευτερευόντως για το περιεχόμενό του. Το οποίο είναι κατανοητό και εύγλωττο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ  στην εφημερίδα εξώδικο δήλωση, με δικαστικό επιμελητή, και περιεχόμενο γενικότερων αναφορών, στην οποία, με απειλές και υπαινιγμούς απειλών που δείχνουν προφανή και αδικαιολόγητο εκνευρισμό, αξιώνει «επανόρθωση».

Η ΟΔΟΣ δεν καταχωρεί το σύνολο της εξωδίκου και δεν προσφέρει τις σελίδες της σε έμμεση προβολή. Καταχωρεί ωστόσο τα επίμαχα σημεία της εξωδίκου του κ. Λ. Οικονομίδη, την οποία χαρακτηρίζει ως απρόκλητα εχθρική.

ΤΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ η εξαγωγή συμπερασμάτων από την δημόσια εικόνα την οποία ο ίδιος προβάλλει και επιδιώκει, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του εντύπου το οποίο δεν εκχωρεί. Και ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις ως στοιχείο της δημόσιας εικόνας ενός ενεργού συνδικαλιστικού στελέχους, τέως δημοτικού συμβούλου, που εξακολουθεί να προωθεί διχαστικές προτάσεις και αναχρονιστικούς τοπικισμούς, ενός προσώπου που είναι επιπλέον και εκπαιδευτικός, είναι ασφαλώς προσωπικό του δικαίωμα. Έχοντας ο ίδιος όμως παραιτηθεί από την κατά κυριολεξία ιδιώτευση, και ως δημόσιος υπάλληλος μάλιστα, αποτελεί εξ ορισμού πρόσωπο, οι πράξεις του οποίου υπόκεινται σε κριτική.

Η ΟΔΟΣ δεν συμφωνεί με την άποψή του, και δεν αλλάζει την ερμηνεία της για τις σχέσεις ΔΑΚΕ και Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα ο ίδιος, με την συμμετοχή του στην δημόσια, πολιτική και κοινωνική ζωή και την συνδικαλιστική του δράση, δεν μπορεί να αξιώνει και μάλιστα με αυτόν τον επιθετικό τρόπο, καθόλου αναμενόμενο στα παιδαγωγικά, τα όσα στην εξώδικο αναφέρει.

ΚΑΤΑ τα λοιπά η ΟΔΟΣ, αντιπαρέρχεται τα περί συμμορφώσεων και αναμορφώσεων, τα περί ποινικών αδικημάτων και ατομικών προσβολών, όπως και τις απειλές, ως νοοτροπίες που ίσως συνηθίζονται στα συνδικαλιστικά ακροατήρια. Υπερβολές που προφανώς εξηγούνται από τον προφανή κάματο και την εξάντληση.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Ιουνίου 2013, αρ. φύλλου 696

Σχετικό κείμενο:

4 σχόλια:

  1. Γούντυ ο τρυποκάρυδος30/9/13

    Για όνομα του Θεού πια ! Δηλαδή, όσο πιο ψηλά φθάνει κανείς και όσο πιο πολλούς τίτλους φέρει, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει να θεωρεί αδιανόητα τα αυτονόητα ;
    Αγαπητή "ΟΔΟΣ", συγχαρητήρια για τη στάση που κρατήσατε. Εκφράζει πιστεύω πλήθος πολιτών, οι οποίοι αν μη τι άλλο έμαθαν ανάγνωση ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κρίση30/9/13

    Απόρρητες (!!) οι πολιτικές πεποιθήσεις ενός πολίτη τέως δημοτικού συμβούλου, υποψήφιου στις δημοτικές εκλογές και συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ;




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρουπιστινά30/9/13

    Όπως η ΠΑΣΠΕ δεν είναι του ΠΑΣΟΚ, έτσι και η ΔΑΚΕ δεν είναι της Νέας Δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνης30/9/13

    Χρουπιστινά τα λες σωστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ