24.6.15

ΞΕΝΙΑΣ Θ. ΜΠΑΛΛΗ: Είναι ακόμη εδώ

Ήταν ένα απόγευμα της άνοιξης του 2016 -λίγους μήνες αφότου λίγοι γονείς και πολλοί φίλοι ιδρύσαμε την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-ΔΑΔ Ν. Καστοριάς- όταν χτύπησε επίμονα το τηλέφωνο του σπιτιού μου. Ήταν η Ιωάννα Νικολακάκη -ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας. "Η Νένη διάβασε το βιβλίο που της δώσαμε κι έχει ενθουσιαστεί, πρέπει να βρούμε τρόπο να ανεβάσουμε άμεσα την παράσταση!" Το βιβλίο είχε τίτλο "Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα" του Μαρκ Χάντον, κι εξιστορούσε τις περιπέτειες ενός νεαρού εφήβου με αυτισμό. Βρεθήκαμε με τη Νένη, συμφωνήσαμε και από εκεί και πέρα όλα έγιναν πολύ γρήγορα.

Η Νένη μετέτρεψε το πεζό κείμενο σε θεατρικό, έψαξε και βρήκε τον σκηνοθέτη, κατέστρωσε τον προϋπολογισμό της παράστασης, φρόντισε για τη μουσική επένδυση, τα υλικά και το χώρο και μαζί αναζητήσαμε τελικά τον χορηγό. Το συγκρότημα του γιου της έγραψε εξαιρετική μουσική και οι πρόβες ξεκίνησαν. Για να γλυτώσουμε χρήματα μάλιστα -μιας και τα οικονομικά της νεοσύστατης τότε Εταιρείας ήταν πενιχρά- ο σκηνοθέτης φιλοξενούνταν στο σπίτι της Νένης.

Το Δεκέμβριο του 2007 άρχισαν οι παραστάσεις της θεατρικής ομάδας "Μύησις" με το μονόπρακτο θεατρικό έργο "Ανακαλύπτοντας τον Κρίστοφερ" βασισμένο στο "Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα" του Μάρκ Χάντον, σε σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη με την οικονομική ενίσχυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς.

Η παράσταση αυτή ήταν σταθμός. Οι θεατές έφευγαν ενθουσιασμένοι. Χαμογελούσαν, αλλά για πρώτη φορά ίσως ήταν προβληματισμένοι από την καθημερινότητα της οικογένειας και του ίδιου του ατόμου με αυτισμό. Η παράσταση παράλληλα έδωσε τα πρώτα έσοδα στο ταμείο της Εταιρείας.

Η επιτυχία της παράστασης συνεχίστηκε. Πήγε στην Αθήνα και την Αλεξανδρούπολη, την παρακολούθησαν πολλοί γονείς, φίλοι, επαγγελματίες σχετικοί με τον αυτισμό, αλλά και πολλοί νέοι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του 3ου Pocket Theater Festival του πολιτιστικού οργανισμού «Μικρό Πολυτεχνείο», όπου απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης.

Οκτώ χρόνια μετά η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Το έργο της Εταιρείας είναι πια γνωστό και καταξιωμένο και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν σίγουρα ακούσει πολλά για τον αυτισμό.
Η Νένη λάτρευε το θέατρο. Στόχος της ζωής της ήταν να ταράζει με κάθε τρόπο τα στάσιμα νερά της πολιτιστικής ζωής της μικρής μας πόλης. Στόχος δικός μας ήταν να αλλάξουμε τη στάση του κόσμου για τον αυτισμό και να αντιληφθούν όλοι ότι το "μακριά από μας" μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας χτυπήσει την πόρτα. Με πολλή τρέλα και πείσμα καταφέραμε πολλά γλυκειά μου Νένη...

Τον Αύγουστο του 2014 είδα για τελευταία φορά τη Νένη. Πάλευε με πολύ κουράγιο και αξιοπρέπεια την ασθένειά της. Συνέχιζε όμως να παλεύει και με τα κακώς κείμενα αυτής της πόλης. Μια γνήσια αγωνίστρια. Με βλέμμα σίγουρα κουρασμένο, αλλά γεμάτο ειλικρίνεια μου είπε: " Πρέπει να ξανανεβάσουμε τον Κρίστοφερ... Πρέπει..." Δεν πρόλαβα να την ξαναδώ.

Έχεις εμπνεύσει πολύ κόσμο Ελένη Τσαδήλα. Ο γιος σου πρέπει να είναι περήφανος για σένα. Έφυγες, αλλά είσαι ακόμη εδώ. Σε όλα αυτά τα μικρά και παράλληλα τόσο σπουδαία πράγματα όπως αυτό. Σε ευχαριστώ γι΄ αυτό, αλλά και για όλα τα άλλα. Ραντεβού στα ψηλά!


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Φεβρουαρίου 2015, αρ. φύλλου 774

Σχετικά: ΟΔΟΣ: Δυσαναπλήρωτο κενό στην πόλη

3 σχόλια:

  1. Επώνυμος23/6/15

    Προσέξτε να μην παρεξηγηθείτε με το σχόλιό μου οι εκλεκτοί και εκλεκτές που γράψατε τα άλλα σχετικά, αλλά στην Ξένια βγάζω το καπέλο και για έναν επιπλέον λόγο : είναι η πρώτη και μέχρι στιγμής η μόνη που αναφέρει και μάλιστα διακριτικά έναν ακόμη σπουδαίο ρόλο που έπαιξε η Ελένη Τσαδήλα, αν όχι τον σπουδαιότερο : έγινε μάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/6/15

    Ευχαριστούμε την κ. Ξένια Μπαλλή που μας πληροφόρησε γι' αυτήν ειδικά την προσφορά της αείμνηστης Ελένης Τσαδήλα, κάτι που ίσως δεν ήταν ευρύτερα γνωστό ή δυστυχώς ξεχάστηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/6/15

    Να διευκρινίσω ότι με τη λέξη προσφορά αναφέρομαι ειδικότερα στην προσφορά της στην Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-ΔΑΔ Ν. Καστοριάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ