12.6.18

«Βόρεια Μακεδονία»;

Σύμφωνα με πληροφορίες ΜΜΕ της πΓΔΜ, τα οποία επικαλούνται διπλωματικές πηγές, υποστηρίζουν ότι το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας | Republic of North Macedonia" είναι πιθανόν αυτό που συμφωνήθηκε στις επαφές του υπουργού Εξωτερικών με τον σκοπιανό ομόλογό του.

Το "Άνω Μακεδονία", που θα προτιμούσε η Αθήνα, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα δεν επιλέγεται από τον Ζάεφ, επειδή οι Βούλγαροι έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, λόγω ότι στην "Άνω Μακεδονία" βρίσκεται και η "Βουλγαρική Μακεδονία" του Πιρίν. Η εν λόγω περιοχή όμως βρίσκεται και στην βόρεια Μακεδονία, δεδομένου ότι η άνω και η βόρεια Μακεδονία γεωγραφικά είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο πράγμα. Υπενθυμίζεται ότι η Άνω Μακεδονία στους αρχαίους χρόνους ήταν η περιοχή της σημερινής Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τα σημεία στα οποία εστιάστηκε η χθεσινή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, αφορούν πρωτίστως το πεδίο εφαρμογής της νέας ονομασίας, το πλαίσιο, δηλαδή, του erga omnes.

Ο κ. Ζάεφ εμφανίζεται να ζήτησε επιμόνως ορισμένες «καμουφλαρισμένες» εξαιρέσεις από τον κανόνα γενικής εφαρμογής της νέας ονομασίας, να διερευνηθεί δηλαδή η δυνατότητα σε κάποιες δευτερεύουσες αναφορές να μπορεί στο εσωτερικό της πΓΔΜ να διατηρηθεί η χρήση της σημερινής συνταγματικής ονομασίας.

Την ίδια στιγμή, έπειτα από τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε στην Αθήνα αναφορικά με τις πληροφορίες που ήθελαν να αναγνωρίζεται από τη συμφωνία η ύπαρξη ''μακεδονικής'' γλώσσας και ''μακεδονικής'' εθνότητας, και αυτό το θέμα μπήκε ξανά στο τραπέζι, προκειμένου να αναζητηθεί κάποια διατύπωση που θα μπορούσε να είναι καλύτερα διαχειρίσιμη πολιτικά, μια διατύπωση που θα καθιστά σαφή την διάκριση της σημερινής οντότητας από την... αρχαιοελληνική Μακεδονία.

Ο Ν. Κοτζιάς σε συνέντευξή του (τ/σ Kontra)  ανακοίνωσε ότι αρκεί η υπογραφή της συμφωνίας από τους δυο πρωθυπουργούς και η επικύρωση της από τη σκοπιανή βουλή, προκειμένου στην Ε.Ε η Ελλάδα να υποστηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και στο ΝΑΤΟ να επιδοθεί στην Σύνοδο Κορυφής η πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία.

Καθώς τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν, η Αθήνα είχε διαμηνύσει με κάθε τρόπο τις προηγούμενες ημέρες προς την ηγεσία της πΓΔΜ ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν εξελίξεις εάν όντως στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 28 και 29 Ιουνίου.

Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι εφόσον η συμφωνία περάσει από τη Βουλή της πΓΔΜ εγκαίρως, στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στις 25 Ιουνίου θα δοθεί το πράσινο φως για την ενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας της γειτονικής χώρας.

■  Τα Σκόπια θέλουν μεταβατική περίοδο δύο ετών για να εφαρμόσουν σε όλα τα επίπεδα την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Η Αθήνα θεωρεί το διάστημα μεγάλο και αντιπροτείνει ένα χρόνο. Πιθανόν να συμφωνήσουν στους 18 μήνες, δεδομένου ότι το Μαξίμου είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει σε μέση λύση.

 «Αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αναμένουμε βοήθεια και υποστήριξη από την Ελλάδα. Αναμένουμε από την Ελλάδα να γίνει στρατηγικός μας εταίρος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

■ «Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό δεν μπορεί να λυθεί τηλεφωνικά και δεν είναι δυνατό να το χειριστεί κάποιος ως προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών» τονίζει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.

■ Σύμφωνα με πληροφορίες, η ταυτότητά τους θα είναι "Μακεδονική", παρ' όλο που θα υπάρχει αστερίσκος που θα αναφέρει ότι δεν έχουν σχέση με τους αρχαίους χρόνους, παρά μόνο με τους νεώτερους, καθώς επίσης και η γλώσσα τους θα ονομάζεται "Μακεδονική". Όμως ο αλυτρωτισμός αφορά την νεότερη περίοδο (και όχι μόνο τους αρχαίους χρόνους) κυρίως μετά τον 19ο αιώνα, όταν δημιουργήθηκε το κίνημα του "Μακεδονισμού" με στόχο την "επανένωση της διαμελισμένης Μακεδονίας".

■ Στη ΝΔ μιλούν για μεθόδευση καθώς βλέπουν ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί στις Πρέσπες, θα περάσει από το σκοπιανό κοινοβούλιο, θα πάρει το πράσινο φως για ΝΑΤΟ και ΕΕ αλλά η ίδια συμφωνία δεν θα έρθει στην ελληνική βουλή, παρά μόνο μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ.

 Τέλος αναμένεται διάγγελμα του πρωθυπουργού εντός της ημέρας.


Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ:

«O πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10 το πρωί επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και ζήτησε άμεση συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση θα γίνει εντός της ημέρας».

* * *

Σε ομιλία του ο κ. Ε. Βενιζέλος ανέφερε αυτό που χρειάζεται είναι οι σύμβουλοι της κυβέρνησης να μελετήσουν για μία ακόμη φορά πολύ προσεχτικά τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών. «Γιατί σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών μπορεί να δεσμεύεται μία χώρα με μόνη την υπογραφή της, μπορεί να πρέπει να ανταλλαγούν έγγραφα, μπορεί να πρέπει να μεσολαβήσει επικύρωση, μπορεί να πρέπει να ανταλλαγούν τα επικυρωτικά έγγραφα.  Υπάρχουν πολλοί τρόποι  σε διαφορετικές στιγμές, για να αναληφθεί μία δέσμευση. Αλλά η δέσμευση αυτή αναλαμβάνεται από τη χώρα προτού επιληφθεί η Βουλή και είναι προφανές ότι η Βουλή των Ελλήνων θα επιληφθεί εκ των υστέρων και αφού θα έχουν συντελεστεί όλα τα καθοριστικά γεγονότα.  Άρα, πρέπει να είμαστε απολύτως κατοχυρωμένοι και ασφαλείς και να έχουμε λάβει υπόψη μας και τα τρία πιθανά σενάρια: Το θετικό σενάριο της πλήρους ανταπόκρισης των Σκοπίων στις προβλέψεις μίας ορθής και ολοκληρωμένης συμφωνίας, το σενάριο της άρνησης συμμόρφωσης είτε επειδή υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα είτε επειδή υπάρχει βούληση υπαναχώρησης.  Και το ακόμη πιο δύσκολο σενάριο της μερικής εφαρμογής, του ατελούς σεβασμού που θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία θα πρέπει να κάνει σταθμίσεις χωρίς να μπορεί να παρέμβει σε ένα κείμενο, γιατί πια θα έχουν διαμορφωθεί καταστάσεις οι οποίες μπορεί, τυπικά, νομικά, να μπορούν να ανακοπούν, αλλά στις εντυπώσεις, στη διεθνή κοινή γνώμη θα έχει διαμορφωθεί ένα νέο momentum, το οποίο δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα είναι φιλικό για την Ελλάδα».

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/6/18

    Αυτοί, θα πάρουν και ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μεις θα πάρουμε [........].

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ