17.9.20

Ο / Στον Κόσμος «μας»




■ Το (άγνωστο προφανώς στους περισσότερους αιρετούς της Καστοριάς) Χάλστατ, είναι ένα μικρό χωριό στην περιοχή Σάλζκαμεργκουτ, στο αυστριακό κρατίδιο της Άνω Αυστρίας και είναι χτισμένο στην όχθη της ομώνυμης λίμνης (λίμνη του Χάλστατ), 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σάλζμπουργκ. 

■  Εδώ και δεκαετίες προσελκύει χιλιάδες τουρίστες λόγω της μοναδικότητας του τοπίου του, που συνδυάζει την ιστορική αρχιτεκτονική του γραφικού οικισμού, την λίμνη και τα ψηλά βουνά που την περιβάλλουν καθώς και τα πλούσια προϊστορικά, ιστορικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της περιοχής. 

■  Τα τελευταία δύο χρόνια το Χάλστατ ―των μόνο 780 μονίμων κατοίκων― πλήττεται σοβαρά από υπερτουρισμό. Πλέον το επισκέπτονται 30.000* τουρίστες  την...ημέρα! 

■  Όσες είναι περίπου οι αφίξεις... δεκατεσσάρων (14)  ετών* στο αεροδρόμιο του (κατά τον δήμαρχο Καστοριάς) «τοπ παγκόσμιου προορισμού»· δηλαδή την... Αρχόντισσα (του τριτοχλωροαιθυλενίου ―θα πρόσθετε κάποιος).


(*) πηγή: Euronews- & ΕΛΣΤΑΤ (Αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καστοριάς, από το 2005 έως και το 2018 = 29.589 επιβάτες, στους οποίους βεβαίως συμπεριλαμβάνονται και μόνιμοι κάτοικοι).






■ Το μεγαλύτερο και διασημότερο καρναβάλι του κόσμου, αυτό του Ρίο ντε Τζανέϊρο, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2020 (η καρναβαλιστική περίοδος ξεκίνησε την ίδια ημέρα με το καρναβάλι της Καστοριάς, τα Θεοφάνεια).

■ 3,78 δισεκατομμύρια δολλάρια ήταν τα έσοδα κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών των εορτασμών του περσινού Καρναβαλιού.

■ Οι ξένοι τουρίστες σημείωσαν άνοδο και έφθασαν τα 1,62 εκατομμύρια (φέτος αναμένεται και περαιτέρω αύξηση).

■ Η μέση διάρκεια των διανυκτερεύσεων των ξένων τουριστών αυξήθηκε επίσης. Ενώ το 2018 κυμαινόταν από έξι έως οκτώ ημέρες. Το 2019, διήρκεσε από 7 έως 11 ημέρες. Και το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων αυξήθηκε από 87% σε 90%.

■ Μοιράστηκαν 106 εκατομμύρια προφυλακτικά,  καταναλώθηκαν 7 εκατομμύρια λίτρα μπύρας, και τοποθετήθηκαν στους δρόμους 32.560 χημικές τουαλέτες.

■ Μόνο την πρώτη ημέρα του καρναβαλιού, 6 εκατομμύρια άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το καρναβάλι συμμετέχοντας στα 500 και πλέον blocos (=μπουλούκια σαν της Καστοριάς, όμως με υπερβολικά πολύ κόσμο), που διασχίζουν τις γειτονιές της πόλης (φωτογραφία επάνω).




■ 150.000 άτομα παρακολουθούν με ακριβό εισιτήριο (που εξαντλούνται μήνες πριν) στο θρυλικό Σαμπόδρομο τις δύο κύριες παρελάσεις της Κυριακής και της Δευτέρας των 13 Ειδικών Σχολών Σάμπας (α' κατηγορίας).

■ Κάθε παρέλαση ξεκινά στις 9:30 το βράδυ και ολοκληρώνεται περίπου στις 7:00 το πρωί. Κάθε Σχολή Σάμπας πρέπει να παρελάσει με τους 3.000-3.500 καρναβαλιστές της σε 75 λεπτά και το όλο θέαμα βαθμολογείται με αυστηρότατα κριτήρια.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Ιανουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1019.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/9/20

    Εκεί η πολεοδομία δεν επέτρεψε την αλλοίωση του παραδοσιακού χαρακτήρα με αύξηση του συντελεστή δόμησης μπετσκες μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/9/20

    Αυτό ακριβώς. Οι όποιες στρεβλώσεις,αντανακλούν την ποιότητα των πολιτών. Εκεί ο πολίτης δεν θα ψηφίσει την βουλευτίνα επειδή θα του δώσει δυο κυβικά καυσόξυλα....

    Πρωτοσύγκελος Αλφόνσο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/9/20

    Χάλστατ?
    Αυτοί, μόνο "Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει", ξέρουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ