20.4.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 20.10.2022 | 1145


Πολλαπλασιάζονται οι φωνές που κάνουν λόγο πως ο κ. Τζηκαλάγιας προσπαθεί να πράξει ό,τι και μια από τις προκατόχους του από το ίδιο κόμμα, ως δια μαγείας και αυτός στον ίδιο δρόμο.


Τις τελευταίες δεκαετίες τόσο στην πόλη της Καστοριάς όσο και στον ευρύτερο νομό, οι επιλογές των πολιτών για την εκπροσώπηση τους σε όλες τις διοικητικές βαθμίδες, φαίνεται εκ των όσων εκείνοι κατάφεραν –και κυρίως δεν κατάφεραν– πως δεν ήταν και οι πλέον «ανταποδοτικές». Ή ακόμα καλύτερα, οι επιλογές των προσώπων ήταν πολύ κατώτερες των προσδοκιών τους, περιστρεφόμενες γύρω από τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα. Και αυτό δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω εξειδικευμένη ανάλυση, αρκεί ο καθένας να φρεσκάρει τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων.

Και για την εξαγωγή πιο γρήγορων συμπερασμάτων, καλύτερο για όλους θα ήταν να αναγνωστούν τα τοπικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Όχι τόσο πολύ για τα δύο-τρία κόμματα που ορθώς –και ευτυχώς δηλαδή– μονοπωλούν το τοπικό πολιτικό ενδιαφέρον των πολιτών. Αλλά κυρίως για τα πρόσωπα που επιλέγονται από τους μηχανισμούς των κεντρικών κομμάτων. Και γράφτηκε "ευτυχώς" γιατί η τότε δήθεν κοινωνική αγανάκτηση αλλά και η ενεργοποίηση εκδικητικών ενστίκτων απέναντι στο κομματικό σύστημα της Ελλάδας, έφεραν εντός του κοινοβουλίου την εγκληματική οργάνωση νεοναζιστών και δολοφόνων.

Με αφορμή εκείνη την έκρυθμη κοινωνικοπολιτική κατάσταση μπήκαν και άλλα πολιτικά "ανθάκια" εντός του κοινοβουλίου. Αλλά η περίπτωση της παρουσίας των νεοναζιστών πέρασε κάθε έννοια κοινοβουλευτικού ευτελισμού. Και όλοι εκείνοι, δεν τοποθετήθηκαν εντός της Βουλής ουρανοκατέβατοι, παρά μέσω των χιλιάδων "αγανακτισμένων" ψήφων. Ο πιο έξυπνος λαός του κόσμου κατά τα άλλα, επέλεξε μια εγκληματική οργάνωση για να υπερασπίσει τα συμφέροντα του. Δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς και την πιο έξυπνη επιλογή που έπραξε αυτός ο χαρισματικός λαός, αλλά ανάγκασαν όλους τους υπόλοιπους να το ζήσουν και αυτό.

Ακόμα και εάν θεσμοί της Δημοκρατίας, κλονίστηκαν με τις συγκεκριμένες εκλογικές προτιμήσεις, δεν φάνηκε να αφυπνίστηκε με τα ανάλογα αντανακλαστικά ούτε και στις εκλογές του 2019, τοποθετώντας εντός του κοινοβουλίου, πολιτικές εκφάνσεις που στο πρόσφατο παρελθόν πουλούσαν επιστολές του Ιησού (!), κηραλοιφές κατά της αλωπεκίασης την ίδια στιγμή που το κεφάλι του πωλητή τους δεν θεωρείται και το πιο τριχοπυκνοκατοικημένο και λοιπούς τηλεοπτικούς μαϊντανούς που πάσαρε για σειρά ετών.

«Δεν έφτανε αυτός, κάποιοι πίστεψαν στο όραμα του Γιάνη και τον ξαναέβαλαν στην Βουλή» είπαν κάποιοι συμπληρώνοντας το παζλ του ακραίου λαϊκισμού. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν μπορούν να αντικρούσουν τέτοιου είδους τοποθετήσεις. Μοιάζει περισσότερο με τμήμα του εκλογικού σώματος που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης ειδικών, παρά κάποιας άλλης πολιτικής προσέγγισης.

Πάντως, από το 2010 και έπειτα που ουσιαστικά η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση, σχετικά εύκολα μπορεί να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα πως σε κάθε περίσταση που διακυβεύεται η... κανονικότητα, τότε βρίσκει χώρο να δράσει ο πολιτικός λαϊκισμός από όπου και αν προέρχεται. Ή από τα Αριστερά ή από τα Δεξιά. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσα είχε υποστηρίξει η βουλευτής ΣυΡιζΑ κ. Έφη Αχτσιόγλου πως «η κανονικότητα, στην πραγματικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά».

Και αυτό, φαίνεται πως συμβαίνει αυτήν την χρονική στιγμή και στην Ευρώπη, που με αφορμή την οικονομική κρίση της ακρίβειας, του πληθωρισμού, του αυξημένου ενεργειακού κόστους, έχουν αδράξει την ευκαιρία τα άκρα (Δεξιά και Αριστερά) του πολιτικού συστήματος προσπαθώντας να καρπωθούν ψηφοθηρικά την ευκαιρία της μη κανονικότητας. Αυτό γίνεται διαχρονικά σε περιόδους κρίσης.

Στην Καστοριά τέτοιες ευκαιρίες μη κανονικότητας έχουν μάθει να τις αρπάζουν μερικά τοπικά κομματικά στελέχη και να τις κάνουν σημαία εκδήλωσης αράδων εύκολων λύσεων σε πολυδιάστατα προβλήματα. Και αυτό το τελευταίο είναι το "όπλο" όσων, εσκεμμένα ή όχι, προσπαθούν να παρασύρουν το εκλογικό σώμα σε επιλογές κομμάτων εκπροσώπων λαϊκισμού. Και κάποιοι από αυτούς που ευτυχώς είναι γνωστοί για τον κομματικό τους προσανατολισμό, προσπάθησαν να καρπωθούν τα πολιτικά αποτελέσματα μιας διαδήλωσης/διαμαρτυρίας που έφερε τον τίτλο του «παγκα-ρι-στοριανού».

Το γεγονός πως εκείνοι –εκ των διοργανωτών– που δεν καταφέρνουν να πείσουν ούτε τους ομοϊδεάτες τους αλλά κατορθώνουν να παρασύρουν μια μικρή μερίδα πολιτών, ενδεχομένως να εφησυχάζει τους δύο βουλευτές του νομού Καστοριάς. Και ως αιτία δεν μπορεί να θεωρηθεί άλλη, εκτός από την μικρή προσέλευση, που ενδεχομένως να σημαίνει και ταυτόχρονα μικρότερο πολιτικό κόστος για τους ίδιους. Παρά την αισιοδοξία που μπορεί να έχουν τα επιτελεία των δύο τοπικών βουλευτών, κανένας τους δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις επιλογές του πιο έξυπνου εκλογικού σώματος του κόσμου. Και δη, του τοπικού.

Αν και εδώ που τα συζητάμε αγαπητή ΟΔΟΣ, το βουλευτικό πρόσωπο που φαίνεται να κέρδισε λιγότερο από την λιγοστή παρουσία κόσμου είναι εκείνο της τοπικής εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καθώς εκ των προτέρων, κάθε τοπικός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αποκομίζει περισσότερα εκλογικά οφέλη όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, όταν τέτοιες διαδηλώσεις έχουν μαζικότερη μορφή.

Καθώς όλο και κάποιους αναπάντεχους ψήφους ενδεχομένως να καρπωθεί εν μέσω αντιπολιτευόμενου ξεσπάσματος. Και αυτό ισχύει είτε πρόκειται για βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκεται στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε για βουλευτή του ΣυΡιζΑ που βρίσκεται στην ίδια θέση. Κοινός παρανομαστής και στις δύο περιπτώσεις είναι η μαζικότητα τέτοιων κινητοποιήσεων.

Και αφού τα όποια εκλογικά οφέλη, τελικά δεν μπόρεσαν να αποτυπωθούν για την κ. Τελιγιορίδου και το επιτελείο της μετά το συλλαλητήριο (;) τότε η ελάχιστη παρουσία πολιτών κατά την παρουσία του κ. Πολάκη, ενδεχομένως να πρέπει να απασχολήσει τον τοπικό ΣυΡιζΑ αλλά και την ίδια. Καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι, που προσπαθώντας να αποτιμήσουν πολιτικά την παρουσία του οξυδερκή κ. Πολάκη στην Καστοριά, δεν κατέληξαν και στα πιο ενθαρρυντικά συμπεράσματα για την αντιπολιτευτική δύναμη του τοπικού ΣυΡιζΑ. «Μεταξύ συγγενών και φίλων - σε κλειστό κύκλο» υποστήριξαν κάποιοι, από τους οποίους είναι δύσκολο να διαχωρίσει κανείς την θέση του βλέποντας το φωτογραφικό υλικό της κομματικής εκδήλωσης.

Από την άλλη, ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Τζηκαλάγιας ενδεχομένως να τρίβει τα χέρια του για την αποτυχία εκδήλωσης μιας μαζικής αντικυβερνητικής συστράτευσης, καθώς ως τέτοια πραγματοποιήθηκε. Παρά το ανεξήγητο γεγονός πως το παρόν έδωσαν και αρκετά κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στηρίζοντας ουσιαστικά το… αντικυβερνητικό μέτωπο! Γιατί επί της ουσίας αυτό έκαναν προσποιούμενοι αλληλεγγύη στα αιτήματα όσων έδωσαν το παρών, προσπαθώντας να εκθέσουν τον βουλευτή του κόμματός τους. Επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά, πως κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της τοπικής Νέας Δανιμαρκίας.

Καθώς μπορεί οι ψηφοφόροι, οπαδοί και υποστηρικτές της τοπικής Νέας Δημοκρατίας να αντιλαμβάνονται όσα στρεβλά εσωκομματικά λαμβάνουν χώρα εδώ και τριάμισι περίπου χρόνια, παραμένουν όμως για εκείνους ακατανόητες ορισμένες από τις βουλευτικές παρεμβάσεις του νόμιμου βουλευτικού τους αντιπροσώπου. Στον οποίο χρεώνουν αγαθές και κοινωνικές προθέσεις για την στήριξη της γουνοποιίας και του ευρύτερου κλάδου μέσω κρατικών επιδοτήσεων. Παράλληλα ωστόσο του καταλογίζουν αδιαφορία –σχεδόν στα όρια της απαξίωσης– όλων των υπόλοιπων κοινωνικών ομάδων και φορέων. Στις οποίες εντοπίζονται και τα περισσότερα προβλήματα.

Με αφορμή μάλιστα την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή φαίνεται πως το ποτήρι ξεχείλισε ή η πλάστιγγα ευαισθητοποίησης και στήριξης, έγειρε ξεκάθαρα προς το μέρος των λίγων και πολλές φορές ευνοημένων. Το μεγάλο ενδιαφέρον του κ. Τζηκαλάγια αποσκοπούσε σε υποβάθμιση της επαρχιακής οδικής αρτηρίας Καστοριά-Δισπηλιού, με σκοπό την περαιτέρω επενδυτική ικανότητα στο παραλίμνιο κομμάτι. Εκείνο που ισχυρίζονται οι περισσότεροι είναι πως ο κυβερνητικός βουλευτής προσπαθεί να αβαντάρει για ακόμη μια φορά τους μεγαλογουναράδες ή άλλους που με τους χειρισμούς τους έριξαν την πόλη της Καστοριάς στον γκρεμό.

Και κανείς δεν μπορεί να διαχωρίσει την θέση του με σιγουριά από αυτούς τους ισχυρισμούς, όταν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δυστυχώς επιβεβαιώνουν όσους τοποθετούνται κατά αυτόν τον τρόπο. Όπως επίσης, πολλαπλασιάζονται οι φωνές που κάνουν λόγο πως ο κ. Τζηκαλάγιας προσπαθεί να πράξει ό,τι και μια από τις προκατόχους του από το ίδιο κόμμα, ως δια μαγείας και αυτός στον ίδιο δρόμο.

Μόνο που τότε, η δική της ευθύνη για τον αποχαρακτηρισμό του συγκεκριμένου δρόμου έγινε για λίγους και εκλεκτούς «εν μία νυκτί», ενώ στην προκειμένη περίπτωση οι ωφελούμενοι θα είναι πολλοί περισσότεροι και βασικοί υποστηρικτές προεκλογικών αγώνων πολλών προσώπων. Εκείνων που έφτασαν την πόλη της Καστοριάς στο τέλμα χρησιμοποιώντας τέτοιες αντικοινωνικές πρακτικές. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Οκτωβρίου 2022, αρ. φύλλου 1145.

Σχετικά:

18 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/4/23

    Υποθέτω ότι οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι της πόλης τοποθετήθηκαν ανάλογα επί του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος21/4/23

      Άκουσα ότι θα προτείνουν να φωτιστεί ο δρόμος με φωταγωγημένα παλιοσίδερα σε σχήμα σταυρού παρόμοια με αυτά του Μαύρου βουνού. Έτσι θα έχουμε μία λεωφόρο ευλάβιας που θα οδηγεί μέχρι την βυζαντινή Μέκκα με τον υπερναό που πρότεινε ο Παναγιώτατος.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος20/4/23

    Γιατί τόσο μεγάλη επίμονη με τόσα έγγραφα από τον Ζήση ;

    Γιατί ; ; ; ; Γιατί ; ; ; ;

    Μακάρι να κυνηγούσε έτσι να φέρει
    κανένα ΤΕΙ,
    να φέρει ΣΤΡΑΤΟ,
    να φέρει κανένα προνόμιο στην περιοχή μας που ερημώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/4/23

    Ζήση επέλεξες το δρόμο που πήρε και η Μπουζάλη.
    Εσύ τον επέλεξες συνειδητά και θα κριθείς για αυτό . . . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος21/4/23

      η Μπουζάλη φίλε βολεύτηκε.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος20/4/23

    Ο τελευταίος σοβαρός πρωθυπουργός που είχε η Ελλάδα ήταν αυτός που την έβαλε στην ΕΕ. Όσοι ακολούθησαν ήταν "κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε χρόνο και χειρότερα". Κάνετε μια σύγκριση των υπουργών που είχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με αυτούς που ακολούθησαν. Εδώ θα ήθελα να εξαιρέσω τον Ζολώτα, αλλά τι να έκανε ο άνθρωπος με αυτούς που είχε μπλέξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος21/4/23

    Τι του υποσχέθηκαν ρε παιδί μου? Τι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος21/4/23

    Αλλάζει τον δρόμο
    Αλλάζει η οικοδομική γραμμή
    Χτίζουνε στην λίμνη
    #Τόσο απλά#
    Μπράβο Ζήση

    Αντί να αναδείξουμε την λίμνη και την είσοδο Την καταστρεφουμε!
    Μπράβο Ζηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος21/4/23

    Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω τα ακόλουθα:

    Ο κ. Κασιδιάρης δεν έκανε κάτι διαφορετικό απ' αυτά που έκανε και ο πρώην αρχηγός της ΕΠΕΝ. Πώς μπορούμε να εμπιστευθούμε τον πρώην αρχηγό της ΕΠΕΝ αφού δεν εμπιστευόμαστε και ορθώς τον Κασιδιάρη;

    Ο κ. Βελόπουλος πουλάει στην τηλεόραση με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο ύφος που πουλούσε τα προϊόντα του και ένας νυν υπουργός. Γιατί κανένας δεν αναφέρεται σ' αυτόν;

    Γιατί κανένας δεν λέει κάτι για το παρελθόν ενός τρίτου υπουργού ομοϊδεάτη των δύο προηγούμενων;

    Και αν ένας πρώην εισαγγελέας του Αρείου πάγου είναι επικίνδυνος για τη χώρα, πως ήταν δυνατόν να είναι εισαγγελέας και επιπλέον στον Άρειο πάγο;

    Γιατί ο Γιάνης είναι πιο ακατάλληλος από την πρώην γκόμενα του διάσημου Ιταλού σκηνοθέτη που θα μπορούσε να είναι σχεδόν εγγονή του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/4/23

      Πως είναι δυνατόν να είναι στο ίδιο κόμμα πρώην Επενίτες και πρώην Κνίτες; Κνίτες και Επενίτες στην ίδια κυβέρνηση; Την απάντηση δίνει η υπερήλικη γιαγιά μου: "όλοι για την κουτάλα τρέχουν".

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος24/4/23

      Είναι όπως το τούρκικο φαγητό τουρλού.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος25/4/23

      Δυστυχώς οι Τούρκοι έχουν μόνο φαγητό τουρλού, ενώ εμείς έχουμε πολιτική και πολιτικούς τουρλού.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος25/4/23

    Εκδήλωση με θέμα: «Ο πολιτισμός ενώνει τους καστοριανούς κατοίκους και τους αποδήμους», διοργανώνει ο υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας,
    Έχει δίκιο ο Ζήσης. Ο χορός τους ενώνει ενώ η ψήφος τους χωρίζει, γιαυτό κατήργησε την ψήφο στους αποδήμους.
    Μπορείτε να μου πείτε τι ρόλο παίζουν οι ντεμέκ πολιτιστικοί σύλλογοι σε προεκλογική εκδήλωση ενός υποψήφιου Βουλευτή;
    Που είναι η Επιτροπή Ελέγχου Εκλογικών Δαπανών και ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ;
    Αχ Ερντογάν, μεγάλη η χάρη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/4/23

      Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι οι Τούρκοι που διαμένουν στο εξωτερικό έχουν όλοι δικαίωμα να ψηφίσουν στο προξενείο της περιοχής που διαμένουν και δεν αποκλείεται κανένας όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των Ελλήνων για τις βουλευτικές εκλογές.

      Στο θέμα αυτό αδικείτε καταφανώς τον πρόεδρο Ερντογάν.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/4/23

      Να υπενθυμίσω στον κ. Τζηκαλάγια ότι στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει η επιστολική ψήφος εδώ και δεκαετίες. Σε χώρες όπως η Εσθονία είναι δυνατή η ψήφος μέσω Ιντερνέτ.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος25/4/23

      Εμένα με την Ελλάδα με συνδέουν οι εκλογές και το κόμμα του κ. Τζηκαλάγια με απέκλεισε. ΄Οσο για τον πολιτισμό που βλέπουμε στα καρναβάλια, συγγνώμη ραγκουτσάρια, εγώ δεν έχω σχέση.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος25/4/23

      Η αναφορά στον Ερντογάν έχει σχέση με το κουμπαριλίκι του βουλευτή με τους σθλλόγους και όχι στις σχέσεις του με τους τούρκους πολιτες της αλλοδαπής. Αντίθετα, γνωρίζω πολύ καλά ότι το τουρκικό κράτος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αυτούς, κάτι που δεν μπορώ να ισχυριστώ για το δικό μας κράτος..

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος26/4/23

    Κάποιος βρίσκει αφελείς και τους πουλάει επιστολές του Ιησού. Κάποιοι άλλοι εκθέτουν παντόφλες και κόκκαλα και βρίσκουν αφελείς να δώσουν τον οβολό τους. Η μόνη διαφορά είναι ότι τους δεύτερους τους φιλούν τα χέρια οι πολιτικοί που κατηγορούν τον πρώτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ