15.6.23

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 16.3.2023 | 1166

Θα είναι το κρίσιμο ερώτημα στις επερχόμενες εκλογές στο οποίο οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν θέση. Στη χώρα μας δεν υπάρχει εμπειρία συνεργασιών και σε όσες περιπτώσεις επιτεύχθηκε, ήταν βραχύβιας διάρκειας. Νομίζω πως όλοι μας εντυπωσιαστήκαμε από το πρόσφατο εγχείρημα της Γερμανίας, όπου τα κόμματα, αφού συνεργάστηκαν επί μήνες καθόρισαν το Κυβερνητικό τους πρόγραμμα και στη συνέχεια συγκρότησαν την Κυβέρνηση συνεργασίας για την επόμενη τετραετία. Να επισημάνουμε επίσης ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των ανεπτυγμένων δημοκρατικών χωρών της Ευρώπης επικρατούν Κυβερνήσεις συνεργασίας.

Η περίπτωση να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους στη χώρα μας φαίνεται ιδιαίτερα μακρινό. Διαλαλούμε την αυτοδυναμία με το επιχείρημα ότι είναι ανάγκη να έχουμε σταθερή κυβέρνηση που δεν θα κινδυνεύει να διαλυθεί στην πρώτη διαφωνία των κομμάτων που τη συγκροτούν. Από την άλλη πλευρά λησμονούμε ότι αυξάνει η αλαζονεία της κυβέρνησης, αλλά και ταυτόχρονα μειώνεται ο αριθμός των ικανών στελεχών που είναι σε θέση να συγκροτήσουν ένα αποτελεσματικό εκτελεστικό σώμα. Σκεφθείτε για παράδειγμα πόσα ικανά στελέχη θα μπορούσαν να συγκροτήσουν την επόμενη Κυβέρνηση, αν είχαμε για παράδειγμα, συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ. Ποιος θα ήταν καλύτερος Υπουργός Ενέργειας; Ο σημερινός κ. Σκρέκας ή ο κ. Μανιάτης που προέρχεται από το ΠαΣοΚ. Αναμφίβολα ο δεύτερος που αν ακολουθούνταν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί του θα ήμασταν σήμερα παραγωγός φυσικού αερίου και παράλληλα θα είχαμε ραγδαία αύξηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή αυτάρκεια. Ο κ Σκρέκας από τον Μάρτη του 2022 που εξήγγειλε μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες, δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τα κίνητρα που υποσχέθηκε!

Όλα τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του Ελληνικού λαού συγκροτούνται από ένα πυρήνα ψηφοφόρων που παραμένει σταθερός και πιστός δια βίου και μάλιστα πολλοί ψηφοφόροι το θεωρούν ως ένα πολύ μεγάλο προτέρημα τους, την σταθερή υποστήριξη ενός κόμματος και μάλιστα το διαλαλούν. Κοντά σε αυτούς προστίθενται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ένα τμήμα ψηφοφόρων που μετακινούνται από το ένα κόμμα στο άλλο, με κριτήρια που οι ίδιοι καθορίζουν. Το τραγικό είναι ότι την επικράτηση ενός κόμματος δεν την κρίνουν οι σταθεροί ψηφοφόροι του, αλλά αυτοί που μετακινούνται!

Η ταύτιση στη χώρα μας της Νομοθετικής με την Εκτελεστική εξουσία αναγκάζει το εκάστοτε κόμμα που αποκτά την εξουσία να επιλέγει τα κυβερνητικά στελέχη μέσα από τον κομματικό του χώρο. Με αυτόν τον τρόπο στελέχη άλλων πολιτικών χώρων αποκλείονται και ταυτόχρονα η χώρα στερείται ενός μέρους από τα ταλέντα, το ήθος και γενικά τις προσωπικότητες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας. 

Το πρόσφατο τραγικό συμβάν στα Τέμπη είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία στην εγκατάλειψη των επιχειρημάτων της για την απόκτηση αυτοδυναμίας και μάλιστα από τον πρώτο γύρο. Ήδη αμφισβητείται και η επίτευξη αυτοδυναμίας και από τον δεύτερο γύρο με βάση το νέο εκλογικό νόμο. Το τραγικό συμβάν που αποκάλυψε τις πολύχρονες αδυναμίες οργάνωσης του τομέα των μεταφορών που μάλιστα οδήγησε στη διασπάθιση πολύτιμων πόρων στη διάρκεια της θητείας και των τριών μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών, είναι ένα ακόμη επιχείρημα κατά της αυτοδυναμίας. Ο δραστικός περιορισμός των κομματικών στελεχών που αναλαμβάνουν τη διοίκηση Οργανισμών του Ελληνικού Δημοσίου πρέπει να αποτελέσει μια από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. 

Η χώρα διανύει μια περίοδο εκσυγχρονισμού όπου το παλιό συγκρούεται με το σύγχρονο και το αξιοκρατικό. Δεν είναι δυνατόν να πολεμάμε την αξιολόγηση στα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και στην εκπαίδευση με σαθρά επιχειρήματα τη στιγμή που η έλλειψη αξιολόγησης ίσχυσε και ισχύει στα απολυταρχικά καθεστώτα την κατάρρευση των οποίων ζήσαμε στις ημέρες μας, ακριβώς ως αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των κοινωνιών. 

Διαφάνεια, αξιολόγηση, αξιοκρατία (δραστική μείωση του κομματικού κράτους), δραστικός και ουσιαστικός περιορισμός της γραφειοκρατίας, έλεγχος και λογοδοσία όλων των φορέων που χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, πρέπει να αποτελέσουν τις κρίσιμες παραμέτρους για την αναγέννηση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Κοινωνίας. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Μαρτίου 2023, αρ. φύλλου 1166.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ