1.6.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Απολογισμός 3τίας πεπραγμένων της δημοτικής αρχής


Για την αύξηση των δημοτικών τελών στους λογαριασμούς του ρεύματος φαίνεται πως για τους εγχώριους που διαδήλωναν μαζί με τους αιρετούς, τις αυξήσεις δεν τις θέσπισε η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη αλλά κάποιος κακός πολιτικός δάκτυλος από το αθηνοκεντρικό κατεστημένο.


Θα πρέπει πλέον να εκλαμβάνεται περίπου σαν πολιτικό κεκτημένο, η απογοήτευση του τοπικού εκλογικού σώματος. Προς την πλειοψηφία όσων πολιτικών προσώπων επιλέγει όταν βρίσκεται μπροστά στην κάλπη από την οποία προκύπτει ο εκάστοτε αιρετός. Τόσο για την βουλευτική του αντιπροσώπευση στο κοινοβούλιο όσο και για την δημοτική και περιφερειακή εκπροσώπηση.

Λαμβάνοντας κανείς ως δεδομένο πως οι προσδοκίες των ψηφοφόρων είναι αρκετά μικρότερες για τα τοπικά βουλευτικά πρόσωπα λόγω... αντικειμενικών δυσκολιών όταν εκείνα βρίσκονται στην Αθήνα και συναναστρέφονται πολιτικά με μεγαλόσχημες πολιτικές προσωπικότητες. Kαθώς φαντάζει αρκετά δύσκολο να διεκπεραιώσουν τοπικά υπαρκτά προβλήματα και ανησυχίες, που ουσιαστικά χρονίζουν. Είτε όταν συναντώνται με γενικούς γραμματείς υπουργείων, είτε με υφυπουργούς, είτε με υπουργούς. Πόσο δε, όταν συνομιλούν με τον ίδιο τον πρωθυπουργό ή πρώην διατελέσαντες.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τους δικαιολογούν αντιλαμβανόμενοι την διαφορά πολιτικού ύψους με τα κατά καιρούς κυβερνητικά στελέχη ή ακόμα και με τους περισσότερους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την γηπεδική φράση «δεν το έχει το παιδί», αναφερόμενοι φυσικά στις μειωμένες ικανότητες οποιουδήποτε μέτριου αθλητή. Σύμφωνα πάντα με τα προσωπικά στάνταρ του καθενός, αντανακλώντας ουσιαστικά και το πόσο ψηλά –ή χαμηλά– θέτει κανείς τον πήχη.

Και κατά έναν αξιοπρόσεκτο τρόπο, αυτός ο παραλληλισμός θα μπορούσε να γίνει για το τοπικό πολιτικό προσωπικό στο σύνολό του. Περισσότερο δε, φαίνεται πως θα ταίριαζε γάντι για όλα εκείνα τα πρόσωπα που θήτεψαν από τις θέσεις του δημάρχου, του τέως θεσμού του νομάρχη και εκείνου του νυν αντιπεριφερειάρχη. Ενδεχομένως, να φέρουν και το μεγαλύτερο πολιτικό βάρος για την τρέχουσα τελματώδη κατάσταση της πόλης αλλά το λογικά –πάνω από όλα– συγκροτημένο εκλογικό σώμα φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται την πρέπουσα πολιτική σημασία των συγκεκριμένων θεσμών.

Στην προσπάθεια να ερμηνεύσει κανείς την παραπάνω κατάσταση, είναι πολύ πιθανό να κατέληγε στο συμπέρασμα –και σχετικά εύκολα– πως η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος δεν κατανοεί την λειτουργία του πολυσυζητημένου πολιτικού συστήματος. Ή ακόμα καλύτερα την ιεράρχηση αυτού. Και από την στιγμή που δεν κατανοούν πως στην βάση μιας υποτιθέμενης τοπικής πολιτικής πυραμίδας βρίσκεται ο θεσμός του δημάρχου, στην επόμενη του αντιπεριφερειάρχη και στην κορυφή εκείνος του βουλευτή, τότε το πιο πιθανό είναι να υπάρχει κάποιου είδους πρόβλημα.

Αρχικά θα πρέπει γίνει η ανάλογη συσχέτιση. Πως όσο ανεβαίνει η πολιτική κλίμακα της πυραμίδας, τόσο πιο μακριά είναι από τα επονομαζόμενα "τοπικά προβλήματα". Κατά μία έννοια θα μπορούσαν να θεωρηθούν και έννοιες αντιστρόφως ανάλογες Καθώς εκείνος που έχει καλύτερη εικόνα της τοπικής κοινωνίας, των προβλημάτων της, των αναγκών της και της καθημερινότητας είναι εκείνος που υπηρετεί τον θεσμό του δημάρχου. Συνηθίζεται να είναι ο πρώτος που ενημερώνεται για τα τοπικά προβλήματα και ο πρώτος που καλείται να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις. Που για την περίπτωση της Καστοριάς, φαίνεται πως και η συγκεκριμένη δημοτική αρχή αδυνατεί να το κάνει.

Και αν η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα τοπικά αιτήματα, όφειλε να τα προωθήσει στην υψηλότερη πολιτική βαθμίδα από τον ίδιο και στην περίπτωση που και εκείνη δεν τα κατάφερνε, να τα μεταβίβαζε με την σειρά της στην κορυφή της πυραμίδας. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός τρόπος της αυτοδιοίκησης, αλλά τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Όσα πρόσωπα αντιπροσωπεύουν τις τοπικές πολιτικές βαθμίδες της πυραμίδας, ενδεχομένως να έχουν επιλέξει την δική τους ανεξάρτητη πολιτική σταδιοδρομία προσβλέποντας αποκλειστικά στην πολιτική τους επιβίωση. Άσε δε, που υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που ο ένας ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλον και όλοι μαζί στην εξέδρα, αφήνοντας ουσιαστικά τους τοπικούς ιθαγενείς με το καθρεφτάκι στο χέρι.

Και κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, έφτασε η πόλη της Καστοριάς να διοικείται από ανθρώπους που κατεβαίνουν κατά θεσμικά blocks σε δήθεν πανκαστοριανά συλλαλητήρια, διαμαρτυρόμενοι ουσιαστικά για τις πολιτικές που εφαρμόζουν. Ότι δήθεν είναι δίπλα στους δημότες τους και πως για όλα τα στρεβλά της διοίκησης τους ευθύνονται μόνο τα κέντρα εξουσίας και κανείς άλλος.

Όπως για παράδειγμα για την αύξηση των δημοτικών τελών στους λογαριασμούς του ρεύματος. Φαίνεται πως για τους εγχώριους που διαδήλωναν μαζί με τους αιρετούς, τις αυξήσεις δεν τις θέσπισε η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη αλλά κάποιος κακός πολιτικός δάκτυλος από το αθηνοκεντρικό κατεστημένο. Μπορεί να φαντάζει με σενάριο καλογραμμένης (ή μήπως κακογραμμένης;) κωμωδίας, δεν παύει όμως να είναι αρκετά βολικό για τους αυτοδιοικητικούς του τόπου.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Ο πρώτος που ενημερώνεται για τα τοπικά προβλήματα και ο πρώτος που καλείται να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις είναι ο θεσμός του δημάρχου. Που για την περίπτωση της Καστοριάς, φαίνεται πως και η συγκεκριμένη δημοτική αρχή αδυνατεί να το κάνει.


* * * 

Με αυτά και με εκείνα και έχοντας διανύσει 38 μήνες αυτοδιοικητικής ακυβερνησίας η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη πραγματοποίησε "απολογισμό των πεπραγμένων" της θητείας του παρουσιάζοντας μερικά power points (!) μπροστά σε συγγενείς και φίλους της παράταξης του. Η εκδήλωση δεν έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, αλλά (καθώς φαίνεται προέβλεπαν  πλήθος κόσμου να συρρεύσει) επέλεξαν την αίθουσα του Ενυδρείου (φωτογραφίες). «Όχι και ό,τι πιο πετυχημένο» υποστήριξαν κάποιοι, από τους οποίους είναι δύσκολο να διαχωρίσει κανείς την θέση του, βλέποντας το αντίστοιχο φωτορεπορτάζ.

Και επειδή η συγκεκριμένη δημοτική αρχή από την αρχή της θητείας της, έδινε ιδιαίτερη σημασία στην εικόνα της –παρά το γεγονός πως την έχει τσαλακώσει αρκετές φορές ως τώρα– αυτό έπραξε και στην συγκεκριμένη παρουσίαση. Επέλεξε να παρουσιάσει τον εαυτό της ως τον τοπικό σωτήρα, που επιτέλους ήρθε και έσωσε την Καστοριά από τους προηγούμενους κακούς της αυτοδιοίκησης. Αραδιάζοντας αριθμούς εκατομμυρίων στα παρουσιαστικά φύλλα, φυσικά «προς όφελος των δημοτών» αγαπητή ΟΔΟΣ.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που υποστήριξαν πως η συγκεκριμένη εκδήλωση έμοιαζε με εκείνες που κάνουν συνήθως οι διοικήσεις αθλητικών συλλόγων, απολογούμενες στο φίλαθλο κοινό τους. Με την μόνη και ουσιαστική διαφορά, πως εκείνοι των συλλόγων διαχειρίζονται ιδιωτικά κεφάλαια και όχι δημόσιους ή ευρωπαϊκούς πόρους, όπως η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη.

Ο κ. Κορεντσίδης και τα στελέχη του συνδυασμού του παρουσιάστηκαν θαρρείς πως είναι πολιτικοί μεγαλομέτοχοι του Δήμου Καστοριάς, οι οποίοι βάζοντας το χέρι πολύ βαθειά στην τσέπη τους, περιόρισαν –μπορεί και όχι– χρέη προηγούμενων δημοτικών αρχών. Καλό θα ήταν να τους ενημερώσει κάποιος κοντινός τους, πως δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από διαχειριστές δημόσιου χρήματος που εισρέει στα ταμεία του Δήμου είτε από τα αυξημένα τέλη που έχει επιβάλλει η δική του δημοτική αρχή ή διατηρεί αρκετά αυξημένα προηγούμενων δημοτικών αρχών, είτε από φόρους που αποδίδουν φορολογούμενοι δημότες είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Και ως τέτοιοι θα παραμείνουν στην μνήμη των πολιτών και όχι σαν καλοδεχούμενοι θείοι Σαμ από το Αμέρικα που μοιράζουν τα δολάρια για τοπικά ευεργετήματα και σωτηρίες χρεοκοπίας. Και εδώ που τα λέμε, μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Νοεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1148.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ