19.6.23

Το Σκάκι

 
10 Μαρτίου 2023, συναυλία στο δημαρχείο Καστοριάς.

Όλοι γνωρίζουν ότι έχει ονοματεπώνυμα η «καθημερινή αγωνία και η αβεβαιότητα» της Καστοριάς. Προφανώς δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη οι διοργανωτές της συναυλίας.


“Αόριστο πένθος”


■ Τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν στην Καστοριά για την τραγωδία στα Τέμπη. Οι δύο έγιναν την 6η Μαρτίου και η τρίτη στις 8 Μαρτίου όπως και στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Η Καστοριά όμως πρωτοτύπησε και με μια συναυλία διαμαρτυρίας το βράδυ της 10ης Μαρτίου μπροστά στο δημαρχείο.

«Συναυλία διαμαρτυρίας κατά της καθημερινής αγωνίας και αβεβαιότητας» έτσι την ονόμασαν οι διοργανωτές της. Δημοσίευσαν και ένα κείμενο με τις αγωνίες τους για το μέλλον τους. Για τις σπουδές, την εργασία και τα σπίτια τους. Δήλωσαν την συμπαράστασή τους στον αγώνα των καλλιτεχνών. Ζήτησαν την πλήρη διαλεύκανση για την τραγωδία στα Τέμπη και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.

■ Και θα τους λέγαμε «εύγε» αν όλα αυτά που τους (μας) έχουν φέρει στην θέση να έχουν και να ζουν με αγωνία και αβεβαιότητα το μέλλον τους, είχαν ονόματα. Όχι αόριστα και γενικά. 

■ Για να έρθουν σε αυτή την απόγνωση και να θέλουν να φωνάξουν δια μέσου μιας συναυλίας την αγωνία τους, κάποιοι τους έφτασαν στα όριά τους. Έτσι; Ποιοί είναι αυτοί; Δεν τους γνωρίζουν; Γιατί τους αποσιωπούν; 

■ Υπάρχουν ονόματα γι’ αυτήν την κατάσταση. Οι πολιτικές ευθύνες όλων όσων διακυβέρνησαν αυτό τον τόπο είναι προφανώς διαχρονικές, αλλά και αν κοιτάξουμε σε βάθος χρόνου –όπως ακριβώς κάνει ο τωρινός πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επειδή έτσι νομίζει ότι αποποιείται των ευθυνών του– σιγά σιγά θα φτάσουμε στη δολοφονία του Καποδίστρια. 

■ Το τελευταίο αφήγημα του πρωθυπουργού είναι ότι δεν ήξερε. Ισχυρίζονται ότι κανείς από το «επιτελικό του κράτος» δεν τον ενημέρωσε. Ούτε οι σύμβουλοι – δημοσιογράφοι; 

■ Θα βγάλουν σε λίγο και alert για την αναζήτηση της ημερομηνίας εκλογών.

■ Άρα ας μείνουμε στους δύο τελευταίους: Η «πρώτη φορά Αριστερά» της διακυβέρνησης Τσίπρας-Καμμένου, που η μόνη δικαιολογία που έχουν είναι ότι δεν είχαν την εμπειρία να κυβερνήσουν, έκαναν πολλά και τραγικά λάθη, άσε και την αλαζονεία που ίππευσαν. Γι’ αυτό και ψηφίσαμε την Νέα Δημοκρατία και τον Κ. Μητσοτάκη, διότι μας είπαν ότι θα φτιάξουν ένα κράτος επιτελικό. 

■ Αυτό το επιτελικό κράτος που μας έταξε το είδαμε με το «καλημέρα σας». Την διατήρηση του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη, αυτού του «άχρηστου πλην όμως χρήσιμου για τα ρουσφέτια» γραφείου όπως είχε "κράξει" μόλις το δημιούργησε ο κ. Τσίπρας. 

■ Καθώς ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικός που «σέβεται» το αποτέλεσμα των εκλογών και την απόφαση του λαού, μα πάνω από όλα «σέβεται» το «βαθύ κράτος», έπρεπε κάπου να τοποθετήσει την αποτυχούσα τότε κ. Μ. Αντωνίου. Έτσι μας την επέβαλε υπό μία έννοια για τέσσερα χρόνια ως άτυπη «βουλευτή» Καστοριάς. Και, βεβαίως, άκμασε ο τόπος από αυτή την επιβολή η οποία φάνηκε την περασμένη εβδομάδα στη συναυλία διαμαρτυρίας «κατά της καθημερινής αγωνίας και αβεβαιότητας».

■ Οι διοργανωτές της συναυλίας έπρεπε να μας πουν για τα κονδύλια που έρχονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση π.χ. 700.000.00 € προς τον ΟΣΕ (που είναι και το επίκαιρο) για την βελτίωση και την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Τι έγιναν αυτά τα χρήματα; Και πόσα ακόμα δισεκατομμύρια και χώρια οι διαγραφές των χρεών τους. 

■ Γιατί δεν τα φωνάξατε όλα αυτά όταν είπατε για την «τιμωρία των υπευθύνων» του εγκλήματος στα Τέμπη; 

■ Όλοι γνωρίζουν ότι έχει ονοματεπώνυμα η «καθημερινή αγωνία και η αβεβαιότητα» της Καστοριάς. Προφανώς δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη οι διοργανωτές της συναυλίας.

■ Σε τοπικό επίπεδο οι βουλευτές της πρώτα-πρώτα και περισσότερο οι τελευταίοι, Τζηκαλάγιας, Τελιγιορίδου, Αντωνίου, που δεν έκαναν κάτι σοβαρό για να διορθώσουν λάθη που βρήκαν. Αναλώθηκαν και αναλώνονται στις πόζες των φωτογραφιών και στις μεταξύ τους "κοκορομαχίες", κυρίως των δύο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. 

■ Ποιος έφερε έργο στο νομό μας; Κανένα έργο δεν έχουμε δει ακόμα. Στον πλασματικό κόσμο τους προφανώς υπάρχουν, όπως υπάρχουν και στον πλασματικό κόσμο του πρωθυπουργού που μας τίμησε με 48 λεπτά επίσκεψης. 

■ Από την αρχή της θητείας του εξ άλλου ο κ. Μητσοτάκης μας τίμησε: «Την Αρχιτεκτονική ξεχάστε την», είπε με σεβασμό στο αρχοντικό "Κάστρο" ήδη τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης. Και όλοι (μα όλοι) έκατσαν σούζα. 

■ Στην συνέχεια το επαναλαμβανόμενο «ξεχάστε» ήταν κανόνας στην Καστοριά του «επιτελικού κράτους». 

■ Το οποίο («επιτελικό κράτος») εξελίχθηκε τόσο πολύ στην Καστοριά, που εξαντλήθηκε στις φωτογραφίσεις των χοροεσπερίδων και στα στασίδια των εκκλησιών του κυβερνητικού βουλευτή και της υπεύθυνης του «άχρηστου όμως χρήσιμου για τα ρουσφέτια πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη».

■ Όλοι γνωρίζουν ότι έχει ονοματεπώνυμα η «καθημερινή αγωνία και η αβεβαιότητα» της Καστοριάς: Οι νυν και τέως Κασαπίδης-Καρυπίδης, Κοζατσάνη-Αδαμόπουλος-Σαββόπουλος, οι οποίοι δεν έδειξαν πυγμή να διεκδικήσουν για την Καστοριά και έμειναν σούζα στα "ψίχουλα" που έδιναν και δίνουν ή πετούσαν και πετούν καλύτερα, στην Καστοριά. Όλα για την Κοζάνη.

■ Στο κάδρο των ευθυνών για την «καθημερινή αγωνία και την αβεβαιότητα» της Καστοριάς φυσικά και οι δήμαρχοι Κορεντσίδης-Αγγελής, και προ πάντων ο νυν, επειδή θα «σήκωνε τα μανίκια» καθώς ήρθε η "ώρα για δουλειά".

■ Δουλειές φυσικά ήρθαν για πολλούς, όπως για τους (ανώνυμους στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ) προσληφθέντες «ειδικούς συμβούλους του δημάρχου» –και άλλους προσληφθέντες.

■ Εξ άλλου το νοικοκύρεμα το βλέπουμε και το ζούμε καθημερινά: Αφάνταστη ταλαιπωρία των Καστοριανών εδώ και τέσσερα χρόνια με τις συχνές διακοπές στην παροχή νερού, στους σωλήνες αμιάντου της καταχρεωμένης ΔΕΥΑ Καστοριάς.

■ Λακκούβες στους δρόμους που θυμίζουν βομβαρδισμένη πόλη της Ουκρανίας, με την τριτοκοσμική δικαιολογία ότι περιμένουν να ολοκληρωθεί πρώτα το δίκτυο φυσικού αερίου (στην συνέχεια προφανώς θα περιμένουν άλλο τόσο και για τις συνδέσεις των κτηρίων), και μετά θα ενδιαφερθούν να ασφαλτοστρώσουν τους κατεστραμμένους εδώ και χρόνια δρόμους.

■ Βέβαια υπάρχει και η καραμέλα της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ, που ο κ. Κορεντσίδης μας ζητά να κάνουμε (καθημερινή) «υπομονή» (στην αγωνία και την αβεβαιότητα), καθώς θα πρέπει να περιμένουμε και άλλο χρόνο (χρόνια), για να ολοκληρωθεί (αν ποτέ ξεκινήσει) και αυτό το έργο. Και στη συνέχεια θα ασφαλτοστρώσουν. Λέει.

■ Σαν να απευθύνονται σε κατοίκους της υποσαχάριας Αφρικής, αφού το έργο εξαγγέλθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 (το προκήρυξε η δημοτική αρχή Αγγελή) και ακόμη «θα» γίνει. 

■ Φαίνεται οι υπεύθυνοι της "Ώρας για δουλειά" θεωρούν την πίσσα και τα χαλίκια, ότι είναι χρυσός και πλατίνα.

«Συναυλία διαμαρτυρίας κατά της καθημερινής αγωνίας και αβεβαιότητας των λακκουβών και του νερού της ΔΕΥΑΚ», πρέπει να διοργανωθεί. 

■ Να στρωθεί άσφαλτος ξανά και ξανά και ξανά και ξανά, αυτό κάνουν οι πολιτισμένες πόλεις, που δεν είναι «Αρχόντισσες».



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
9 Μαρτίου 2023, τρισάγιο στον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών. Την επόμενη ημέρα 10 Μαρτίου, συναυλία στο δημαρχείο Καστοριάς (φωτογραφία στην επάνω).


■ «Είμαστε ενεργοί πολίτες της Καστοριάς και συμπαραστεκόμαστε στον κόσμο της τέχνης και ζητάμε την ικανοποίηση σε όλα τα αιτήματά τους γιατί είμαστε και εμείς καλλιτέχνες», αναφέρουν οι διοργανωτές της συναυλίας «κατά της καθημερινής αγωνίας και αβεβαιότητας».

■ Περιέργως ξέχασαν να τραγουδήσουν για την έλλειψη (περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα) Πολιτιστικού Πνευματικού Κέντρου στην Καστοριά. Τόσα χρόνια «καλλιτεχνικής αγωνίας και πνευματικής αβεβαιότητας», έγιναν πλέον θεσμός στην «Αρχόντισσα», με τους «Άρχοντες» που δεν φταίνε. 

■ Ενώ από την άλλη, πακτωλός χρημάτων ξοδεύεται για τους συλλόγους και τα δρώμενά τους, που έτσι όπως πάνε (οι σύλλογοι) σε λίγο θα είναι περισσότεροι και από τους εναπομείναντες κατοίκους της Καστοριάς. 

■ Ενώ θα έπρεπε αυτοί οι ίδιοι σύλλογοι να «αγωνιούν» να πιέζουν καθημερινά και να διαμαρτύρονται για την απουσία πνευματικού κέντρου.

■ Θυμηθήκαμε τώρα και το κτήριο του Μαθιουδάκη, καθώς σύσσωμοι «άρχοντες» και «αρχόντισσες» προσπάθησαν να κατεδαφίσουν. Κάποιοι από αυτούς, σήμερα κουνούν και το δάχτυλο σε όσους εκφράζουν άποψη για τη συναυλία –στην οποία και φυσικά φωτογραφήθηκαν.

■ Επειδή και ο δήμαρχος νοιάζεται για την «αγωνία» μας και την «αβεβαιότητά» μας για το μέλλον, διέθεσε το ποσόν των 26.894,44 € για να διασκεδάσουν τις Απόκριες. Πρωτίστως όμως να ξεχαστούν αυτά που δεν έχει κάνει, μιας και οι εκλογές έφτασαν. 

■ Ξέχασαν να διαμαρτυρηθούν και για την συνεχή «αγωνία» της κοπής δέντρων και την «αβεβαιότητα» του πρασίνου της πόλης. Φαίνεται δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν για το τελευταίο χρηματικό ποσό για την κοπή και άλλων δένδρων για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα: 37.200 ευρώ υπέγραψε πρόσφατα ο κ. Κορεντσίδης. Μάλιστα. 

■ Για ασφαλτόστρωση όμως, και την «καθημερινή αγωνία και αβεβαιότητα» των οδηγών, ούτε ένα σεντς.

■ Όπως δεν ενημερώθηκαν προφανώς και για την «αγωνία και η αβεβαιότητα» του δημάρχου Καστοριάς ότι «το ανώτατο όριο δαπάνης των εξόδων κηδείας των δημάρχων και των προέδρων των κοινοτήτων και όσων κατείχαν τα αξιώματα αυτά, καθώς και των εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων και συμβούλων κοινοτήτων» καθορίζεται στις 3.000 ευρώ, που υπέγραψε στις 28 Φεβρουαρίου 2023 (τι ειρωνεία η ημερομηνία). Λύθηκε κι αυτό το «αγωνιώδες» και «αβέβαιο» ζήτημα. 

■ Οι διοργανωτές της συναυλίας φαίνεται δεν αναρωτήθηκαν και δεν παραξενεύτηκαν για τον ένθερμο εναγκαλισμό της από τα τοπικά μουμουέ; Τους παίνεψαν τόσο πολύ μήπως για να επαινέσουν ακόμα μία φορά το «δημοτικό έργο» της… συναυλίας, γι’ αυτό και η επιλογή του χώρου; Για να μην ειπωθούν τα ονόματα των υπευθύνων της «καθημερινής αγωνίας και αβεβαιότητας» των συμπολιτών μας;

■ Οι απλοί πολίτες αναρωτιούνται, κάποιοι «ενεργοί πολίτες» μάλλον δεν προβληματίζονται. 

■ Τέλος, η χρονική στιγμή της συναυλίας δεν ήταν η καλύτερη. Δεν γίνεται να διαμαρτυρηθείς γενικά και αόριστα έστω, ενώ οι γονείς κήδευαν ακόμα τα παιδιά τους και άλλοι γονείς αναζητούσαν, ακόμα και τώρα, κάτι από το παιδί τους που αγνοείται. Λάθος επιλογή του χρόνου. 

■ Εξ άλλου, εδώ στο τόπο της «καθημερινής αγωνίας και αβεβαιότητας», την Καστοριά, οι μάνες αποχαιρετούν τα παιδιά τους που φεύγουν να εργαστούν στα νησιά λόγω της ανεργίας που δέρνει την περιοχή. 

■ Ποιοι ευθύνονται και γι’ αυτό; 

■ Ονόματα, φωνάξτε τα! Αν δεν τα φωνάξετε εσείς, η νέα γενιά, ποιος θα το κάνει; 
 
Καληνύχτα Καστοριά 
 Όπου κι αν σιωπάς.


Υ.Γ. Όπως λάθος των γυναικών να γιορτάσουν την «Ημέρα της Γυναίκας». Μερικοί σύλλογοι με αναβολή λίγων ημερών. Να βλέπουμε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, να χορεύουν μανάδες. Λάθος! Για μία χρονιά θα έπρεπε να αναβληθούν τελείως. Χόρεψαν τις Απόκριες. Τους έφτανε. Όλη η χώρα θρηνεί και δεν ξεχνά τα Τέμπη και τους τόσους  νεκρούς και αύριο θα ξανακατέβει στους δρόμους να φωνάξει για την τιμωρία όλων των υπευθύνων. Σεβασμός στην μνήμη τους, γυναίκες-μάνες.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Μαρτίου 2023, αρ. φύλλου 1166.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ