29.5.12

ΟΔΟΣ: Καταδικάζοντας το μέλλον

ΟΔΟΣ 634 | 22.3.2012

Το γεγονός ότι η υπόθεση της γουνεμπορίας -όπως και του τουρισμού αργότερα- αντιμετωπίσθηκε κοντόφθαλμα, χωρίς σχέδιο και προοπτική, με (σχεδόν) αποκλειστικό γνώμονα την ευκαιρία, δεν αμφισβητείται ότι ήταν βασική αιτία της κατάρρευσης του κλάδου. Παρόμοια βήματα, φαίνεται να ακολουθεί και η περίφημη τουριστική ανάπτυξη της Καστοριάς. Έστω κι’ αν έχουν απομείνει ελάχιστες ευκαιρίες επαναπροσδιορισμού της, πιο πιθανό φαίνεται τόσο η νοοτροπία, όσο και γενική κατάσταση της χώρας να οδηγήσουν σε πλήρες αδιέξοδο ακόμη και τον τουρισμό.

Η ίδια νοοτροπία, κατατρέχει και την μοναδική ευκαιρία της Καστοριάς να λειτουργήσει επιτέλους κάποια στιγμή το τμήμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο κτήριο της πλατείας Κουμπελίδικης, που ήδη έχει διαρρυθμιστεί και ανακαινισθεί γι’ αυτόν αποκλειστικά τον σκοπό.  Ωστόσο η καταστροφική επίδραση που προκάλεσαν (και προκαλούν)  μερικά χρόνια πριν οι αντιδράσεις, από μαθητές, γονείς και καθηγητές, αλλά και ΜΜΕ, που ίσως και σχεδιασμένα υποδαύλιζαν την κατάσταση, τουλάχιστον με την εχθρική ρητορική τους, δεν φαίνεται να έγινε μάθημα.

Παράξενη σύμπτωση, αλλά λίγο πριν και λίγο μετά την διαδοχή της Άννας Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας (η οποία αντί να ξεκινήσει την εξυγίανση του δημόσιου βίου από την αυτοκριτική, έβαλε από το 2009 στο στόχαστρό της την Καστοριά παγώνοντας τις διαδικασίες), επιπλέον όμως με διαφαινόμενη την κυβερνητική ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας (έστω και στο πλαίσιο συνεργασίας της με άλλο κόμμα), και να που άρχισαν και πάλι τα ίδια.

Ξεκίνησε ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών του 1ου γυμνασίου που φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το πλήγμα της Καστοριάς. Σ’ αυτόν τον χορό προσέρχεται πλέον και ο σύλλογος Γονέων του 3ου γυμνασίου (περιοχή Ελεούσας), που επικαλούμενος δήθεν ακαταλληλότητα του κτηρίου, αντί να διεκδικήσει το εξαίρετο και εκσυγχρονισμένο κτήριο της άλλοτε Πρόνοιας, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις μερικών δεκάδων μέτρων από το σχολικό τους κτήριο (περίπου δίπλα στο 2ο δημοτικό σχολείο), ζητεί από τον Δήμο Καστοριάς, με επίκληση της... κοινής λογικής, να παραχωρηθεί στους μαθητές του 3ου γυμνασίου και όχι σ’ αυτούς του 1ου γυμνασίου -ούτε φυσικά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για το οποίο προορίζεται, το κτήριο της Κουμπελίδικης.

Πριν στεγνώσει καλά-καλά η μελάνη της αγωνιώδους έκκλησης των Συλλόγων [1] της Καστοριάς προς τις αρχές της πόλης και του τόπου πιο γενικά, για την έναρξη λειτουργίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής (δημοσιεύτηκε στην ΟΔΟ στις 8 Μαρτίου, στο φύλλο 632), και δυστυχώς στις κοντόφθαλμες αξιώσεις προστέθηκε και αυτή του 3ου γυμνασίου.

Επιδιώκουν και αυτοί, για τα 3 χρόνια σπουδών των παιδιών τους, να θυσιαστεί το μακρόπνοο συμφέρον της Καστοριάς -επομένως και των ίδιων των παιδιών τους όταν ενηλικιωθούν και ενταχθούν στις παραγωγικές ηλικίες.

Απαιτούν να γίνει γυμνάσιο το κτήριο που ανακαινίσθηκε και είναι έτοιμο για την Αρχιτεκτονική Σχολή, η λειτουργία της οποίας ήδη έχει εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα εδώ και μερικά χρόνια, και σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής στις προσεχείς εκλογές, στο πλαίσιο των αναπτυξιακών προγραμμάτων που δεσμεύεται να προωθήσει η Νέα Δημοκρατία -εφ’ όσον αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα- οφείλει να αποδείξει τα λόγια και τις υποσχέσεις της, με την επανεκκίνηση του θέματος που η ίδια άφησε λίγο πριν την ολοκλήρωσή του, εξ αιτίας των αντιδράσεων και των δισταγμών της την περίοδο πριν τις εκλογές του 2009.

Θέλουν κι’ αυτοί φαίνεται -όπως ήθελαν και οι γονείς των μαθητών του 1ου γυμνασίου στο πρόσφατο παρελθόν (τώρα πια οι περισσότεροι είναι προφανώς φοιτητές και απολαμβάνουν με υπερηφάνεια το κατόρθωμά τους) για το βόλεμά τους, για τα μόλις 3 χρόνια γυμνασιακής μαθητείας τους, να καταστραφεί μια ιδέα εφικτή, νόμιμη που μπορεί να συμβάλλει στην αναγέννηση της Καστοριάς, πνευματικά και οικονομικά αλλά και να δώσει προοπτική στα ίδια τα παιδιά τους.

Φαίνεται προτιμούν με την στάση τους να δουν τα ίδια τους τα παιδιά να εγκαταλείπουν Καστοριά, αλλά και την Ελλάδα, λόγω της ανεργίας που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και της συνολικής υποβάθμισης του επιπέδου ζωής, να μεταναστεύουν εργάτες, υπάλληλοι σε Γερμανία, ΗΠΑ και Αυστραλία, ακόμη και σε Τουρκία, παρά να ενώσουν τις δυνάμεις και την προσπάθειά τους απαιτώντας για το μέλλον των δικών τους παιδιών και της Καστοριάς, αυτό που της ανήκει.

Καθώς και όσα αντίστοιχα εξακολουθούν να διεκδικούν γειτονικές πόλεις, όπως η Κοζάνη, και τα Ιωάννινα που κάποτε διέθεταν μόνο την λίμνη και το σπήλαιο του Περάματος, αλλά τώρα διαθέτουν Πανεπιστήμια, Σχολές και χιλιάδες φοιτητών, καθώς και πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ενώ, η Καστοριά που διαθέτει σπήλαιο, λίμνη και πρόεδρο της Βουλής, εξ αιτίας της προχειρότητας και της έλλειψης κοινωνικής συνείδησης, φαντασίας και υπευθυνότητας, αποδεικνύεται ιδανική αυτόχειρας.

Οι αναμενόμενες βουλευτικές εκλογές είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να πιεστούν κόμματα -όλα τα κόμματα, εξουσίας αλλά και τα μικρότερα- όπως και οι βουλευτές να δεσμευτούν προκαταβολικά ότι θα λειτουργήσει άμεσα η Αρχιτεκτονική Σχολή στην Καστοριά, παύοντας να είναι επαίτες των δικαιωμάτων μιας ολόκληρης πόλης, που επί δεκαετίες πλήττεται από τις λανθασμένες επιλογές και προτεραιότητες. Καθώς και από εκπροσώπους, που αντί να φοβούνται την οργή λαού, τρέμουν απλώς τον ίσκιο τους.


[1] Υπογράφουν οι:
Πολιτιστικός Σύλλογος "Ομόνοια”, Επιμελητήριο Καστοριάς, Πολιτιστικός Σύλλογος "Αθ. Χριστόπουλος", Σύλλογος Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Σύλλογος Απολλωνιαδιτών Καστοριάς, Σύλλογος Κρεοπωλών Καστοριάς, Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς, Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος "Αρμονία", Σύλλογος Υποτροφιών Καστοριάς, Σύλλογος Φίλων Ζωγραφικής και Βυζαντινού Πολιτισμού Καστοριάς, Προοδευτικός Σύλλογος Καστοριάς, Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Καστοριάς.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Μαρτίου 2012, αρ. φύλλου 634


Σχετικά κείμενα:  

38 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/1/13

    Διαβάστε τα νέα για την "Αρχιτεκτονική Σχολή στην Καστοριά" αλλά και τα Πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα :
    http://www.tsantiri.gr/ellada/louketo-se-10-ai-%E2%80%93-ta-tmimata-pou-klinoun-ke-sigchonevonte.html

    Επειδή υπάρχουν και "αδέσποτοι" φοιτητές ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/1/13

    Διάβασα τα νέα και σκέφθηκα : Πάλι μάς έπιασαν στον ύπνο. Αντί να βάλουμε στην άκρη τον εγωισμό ένθεν και ένθεν, αναλωθήκαμε σε έριδες και μικροπρέπειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/1/13

    Κάντε τώρα ό,τι καταλαβαίνετε (και προλαβαίνετε), για να μη χάσετε και το ΤΕΙ. Ή κι αυτό στην πραγματικότητα (και όχι στη φαντασία ή με τα λόγια) δεν αξίζει τίποτε για σάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/1/13

    Εύστοχος ο τίτλος. Αληθινός !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος12/1/13

    Καμιά επερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές της περιφερείας μας;

    Αθεράπευτα αναρχορομαντικός τύπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος13/1/13

    Η δήλωση της χρονιάς (2013) θα πρέπει να είναι :
    "Όσοι νοίκιαζαν τα σπίτια τους σε φοιτητές, καλό θα είναι να κάνουν έναν αγιασμό... για να ξανανοικιαστούν"

    (Θε μου συχώρα μας!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος13/1/13

    Πολύ σωστά λέει η εκκλησία!
    Την έχετε παρεξηγήσει όλοι σας.
    Αν δεν γίνει κανονικός αγιασμός δεν θα ξανα-νοικιαστούν στον αιώνα τον άπαντα τα σπίτια. Όχι από τα μαγαρίσματα των επαίσχυντων και ρέμπελων νέων αλλά επειδή δεν πρόκειται να εμφανιστεί ξανά στην αγορά το κελεπούρι που λέγεται "ενοικιαστής" (και πληρώνει το ενοίκιο εννοείται...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος14/1/13

    Ανώνυμε 007
    πόσα θες να μάς τρελάνεις;
    (που λέει ο λόγος δηλαδή, γιατί δεν θα το κάνουμε το μυαλό μας χαράμι)

    Ποιος διαφώνησε για αυτά που λέει η Εκκλησία; Αναλαμβάνεις εσύ ευθύνη (ή ο καθ΄ύλην αρμόδιος, τα σέβη μου!) να βεβαιώσεις τους πιστούς ότι η συγκεκριμένη δήλωση του εκπροσώπου τύπου είναι εκκλησιαστική;

    ΟΛΟΙ την έχουμε παρεξηγήσει; Αν εξακολουθείς να έχεις αυτήν τη γνώμη... μη φας! Έχουμε γλάρο!

    Ακόμη απορώ πώς δεν του πέρασε από το μυαλό ότι έτσι πρόσβαλε και τους Καστοριανούς φοιτητές που νοικιάζουν σε άλλες πόλεις. Αλλά ξέχασα... τα δικά μας παιδιά δεν κάνουν τέτοια πράματα!
    Εκτός αν εννοούσε να κάνουν αγιασμό μετά την αισχροκέρδεια μερικοί-μερικοί ιδιοκτήτες (!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Ο δημόσιος λόγος της Καστοριάς και η στοχοποίηση των φοιτητών"
    ΟΔΟΣ 6.12.2012 | αρ. φύλλου 669, σελ. 9.

    "Η δήλωση της χρονιάς"
    ΟΔΟΣ 3.1.20132 | αρ. φύλλου 673, σελ.3.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος14/1/13

    Πέφτεις σε λαθη αγαπητέ - 8 και προτρέχεις!
    Δηλαδή πρεπει να σε πιάσουμε απο το χεράκι και να σου πουμε πως ο τόνος του σχολιασμού μας ήταν σαφώς περιπαικτικός προς την ανόητη ανακοίνωση των ιερωμένων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος14/1/13

    008 προς 007, 010 (και έχει ο Θεός για παρακάτω...)

    Αγαπητέ, δεν έκανα ποτέ τον φωστήρα! Συγγνώμη που δεν κατάλαβα και σε παρεξήγησα. Για να φιλιώσουμε, σου στέλνω δυο τραγουδάκια σχετικά (και με αυτό που "πρέπει" και το λες και μόνος σου).
    Καληνύκτα !

    http://www.youtube.com/watch?v=B_TC4UHNXL4

    http://www.youtube.com/watch?v=hEbA5gFJrJE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος14/1/13

    Καληνύχτα 11!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος15/1/13

    Θυμίζω ότι η κα Γεωργοσοπούλου-Μισκία ήταν εναντίον της Αρχιτεκτονικής Σχολής και μάλιστα είπε δημοσίως ότι αν θα λειτουργήσει η Σχολή Αρχιτεκτονικής, οι φοιτητές που θα ‘ρθουν υπάρχει ενδεχόμενο να κάψουν την Κουμπελίδικη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για να πηγαίνουν εύκολα οι μαθητές, μετά το Γυμνάσιο, στα Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών. (Γιατί οι φοιτητές δεν πηγαίνουν σε Φροντιστήρια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος16/1/13

    Τι ψάχνετε να βρείτε τώρα; Η Καστοριά και η μοίρα της!
    Θα χάσουμε και τη λίμνη έτσι όπως πάμε.
    Αν δε την έχουμε χάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος16/1/13

    ΑΥΤΗ Η ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ ΕΦΑΓΑΝ.
    ΑΝ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΚΑΙ Ο Ε Γ Ω Ι Σ Μ Ο Σ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ... (ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΙ ΑΟΡΙΣΤΑ)
    ΣΩΣΟΝ ΚΥΡΙΕ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΣΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άλλος Ανώνυμος16/1/13

    Και το χειρότερο προφανώς είναι ότι οδηγούμε τα πράγματα σε καταστάσεις άθλιες, σαν να μη θέλουμε το καλό, αλλά συμφέρει να βρισκόμαστε στη θέση του παραγκωνισμένου ή του κυνηγημένου, για να προκαλούμε οίκτο, για τον οποίον πάμε να ξεγελάσουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό, ότι δήθεν οι άλλοι δείχνουν κατανόηση και παραδοχή. Έτσι τελικά επαναπαυόμαστε στην αυταρέσκειά μας. Πού είναι ο ανδρισμός μας; Στην παραίτηση; (και μην αρχίσουν τώρα να σκούζουν οι φεμινίστριες, γιατί θα πληρωθεί το ρηθέν υπό του Ευαγγέλου : θα τις πάρει και θα τις σηκώσει!)
    Τόσο εξευτελιστίκαμε; Τόσο μικρής αξίας θα αποδειχθούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Athena19/1/13

    Στις αδυναμίες μας που οδήγησαν να μην μπορούμε να κρατήσουμε Ανώτατη Σχολή στον νομό μας, παρακαλώ, προσθέστε και την ουσιαστική έλλειψη βούλησης για συν-εργασία.
    Ας το παραδεχθούμε, συν-υπογράφουμε ως πρόσωπα και σύλλογοι, αλλά δεν είμαστε συνεργάσιμοι στις πράξεις, ο καθένας τη δόξα του κοιτάει (για να έχει να κοκορεύεται μετά;) και όχι το συνολικό όφελος, και για τα ξένα τα παιδιά που έρχονται στην Καστοριά και για την τοπική κοινωνία.
    Και μόνο το ότι αναφερόμαστε κυρίως και συνεχώς στο θέμα των ενοικίων φανερώνει πολλά. Είμαστε ακόμη μακράν του νοήματος των σπουδών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βασίλειος19/1/13

    Όσον αφορά ειδικά στο θέμα της προσφοράς της Εκκλησίας στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, όχι που κατάγονται από την κάθε Ιερά Μητρόπολη, αλλά που έρχονται να σπουδάσουν κοντά της, από προσωπικό ενδιαφέρον έκανα σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο. Πιστεύω ότι παρά τις αδυναμίες τους οι σχετικοί σύνδεσμοι μπορούν να αποβούν χρήσιμοι ως καλά παραδείγματα προς μίμησιν. Όπως δεν θέλουμε να μας κατηγορούν, ας μη βιαζόμαστε κι εμείς να ακυρώνουμε, χωρίς προηγουμένως να έχουμε τουλάχιστον ενημερωθεί.
    Ευχαριστώ.

    http://imd.gr/site/articles/top/foitites_metalikiakoi/113

    http://www.imth.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=1&page=316

    http://www.imra.gr/portal/index.php?id=109,368,0,0,1,0

    http://www.amen.gr/article11354

    http://www.imcorfu.gr/neotita.htm

    http://imsamou.blogspot.gr/2013/01/o.html

    http://www.lemesos-blog.com/%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%BD-%CF%83%CE%AF%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος19/1/13

    Γκουγκλάρισμα το λένε κυρ-Βασίλη!
    (θες και ίντερνετ στα γεράματα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Athena ορθώς τα γράφεις. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό σε μια Καστοριά «πνιγμένη» σε συλλογικούς φορείς, χωρίς συλλογικότητα. Τι συμβαίνει στον τόπο μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Athena19/1/13

    ΠΖ
    Ευχαριστώ για την συναίνεση. Μια πρώτη (αλλά όχι πρόχειρη) προσωπική απάντηση στο ερώτημά σας είναι πως μάλλον "Πάμε για τα πολλά και χάνουμε και τα λίγα", είναι σπάνιο το μέτρο στη ζωή μας, είτε στη θεωρία είτε στην πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος19/1/13

    Κατηχητικές δραστηριότητες είναι αυτές που διαβάζουμε αγαπητέ Βασίλειε. Καθόλα σεβαστές από την πλευρά της Εκκλησίας. Όμως όχι καθολικά αποδεκτές από την πλευρά της Κοινωνίας. Η επιρροή του θρησκευτικού συναισθήματος είναι σοβαρό θέμα και «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Athena:
    Δε θα συμφωνούσα ότι η κοινωνία μας ζητάει τα πολλά. Το αντίθετο διαπιστώνω. Δεν έχει τις ικανότητες να ζητήσει, διότι υπάρχει έλλειμμα κοινής λογικής στο δημόσιο διάλογο. Ο παραλογισμός που ζήσαμε στην περίπτωση της Αρχιτεκτονικής Σχολής, με τον εκπληκτικό δημόσιο λόγο, των γονέων, δημοσιογράφων, πολιτικών και «αρχόντων», ήταν ανεπανάληπτος. Η ίδια κατάσταση επαναλαμβάνεται συνεχώς. Δεν έχει παρά ν’ ακούσει κανείς τους «άρχοντες» πολιτικούς και τους «άρχοντες» δημοσιογράφους τι πρεσβεύουν και τι υποστηρίζουν. Το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας, είναι ξεκάθαρο. Φαίνεται εξάλλου από τα καμώματα του «σούπερμαν», της «κατγούμαν» και του «ραγκουτσάρι».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Athena19/1/13

    @ ΠΖ
    Από τα γραφόμενά σας καταλαβαίνω ότι λέμε το ίδιο με άλλα λόγια. Η έλλειψη που επισημαίνετε είναι το άλλο άκρο της υπερβολής, πάλι δηλαδή δεν υπάρχει μέτρο (βλ. μετριοπάθεια, μετριοφροσύνη).
    Επομένως, εκείνο που μας χρειάζεται είναι η συνεργατικότητα, ώστε ο καθένας να προσέλθει αποφασισμένος να γεφυρωθεί το χάσμα με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Όταν συναισθάνεται ο καθένας το έλλειμμά του σε κάτι, αλλά και το περίσσευμά του σε κάτι άλλο, αναλόγως το θέμα, είναι εφικτή η διάκριση των ρόλων, η κατανομή εργασιών, η αποτελεσματικότητα.
    Δυστυχώς, είτε από υπερβάλλοντα ζήλο είτε από εγκατάλειψη, αφήσαμε την κατάσταση να την χειριστούν αποκλειστικά άλλοι. Η πικρή αλήθεια είναι ότι εμείς εδώ επιδοθήκαμε σε μια διελκυστίνδα, όπου καθεμία από τις δύο ομάδες παρατράβηξε το σχοινί, με αποτέλεσμα αυτό να σπάσει και να μη ζήσουμε συμφιλιωμένοι τη χαρά του παιχνιδιού και την ηθική ικανοποίηση μιας ευεργεσίας για τον τόπο μας.
    Ειδικότερα για το θέμα της στέγασης της Αρχιτεκτονικής Σχολής, δεν έχω λόγο παραπάνω από μία αρχική μου σκέψη : Αλήθεια, εξαντλήθηκαν όλες οι άλλες προοπτικές και δυνατότητες, ώστε να κρίνεται σώφρον και αναγκαίο να αδειάσει ένα Εκπαιδευτήριο από τους φυσικούς του ενοίκους ;
    Λύνεται ένα πρόβλημα προκαλώντας ένα άλλο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χριστίνα20/1/13

    "Ένα Εκπαιδευτήριο από τους φυσικούς του ενοίκους";
    "Λύνεται ένα πρόβλημα προκαλώντας ένα άλλο";
    !!!!!!
    Αυτά τα παράλογα περί φυσικών ενοίκων (!!!!!!!) και δήθεν προβλημάτων (!!!!!!!), τα έλεγαν οι γονείς, και κάποια φερέφωνά τους, σα να βρισκόμασταν σε φρενοκομείο!!!!! Ή όντως βρισκόμασταν;
    Τα ισχυρίζεστε δυστυχώς και εσείς τώρα.
    Όλα για τα κανακάρια σας. Τι γονείς!
    Εύγε!
    Αξίζει σ’ αυτό το τόπο η ερήμωση τελικά, γιατί έχει έρημους ανθρώπους.
    Ό,τι φυτέψατε θα θερίσετε. Τα κανακάρια σας όταν μεγαλώσουν θα τα παρατήσουν όλα, και θα μείνετε μόνοι σας. Και θα τα’ αξίζετε!
    Γηροκομείο θα καταντήσει η Καστοριά σε λίγα χρόνια. Για τα κανακάρια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος20/1/13

    Τι χουλιγκανικός μισανθρωπισμός είν' αυτός κυρά Χριστίνα μου; Τα δικά σου κανακάρια δε θα πάνε ...γηροκομείο;

    karditsa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος20/1/13

    Mπράβο Χριστινάκι !
    Συμφωνούμε βλέπω... εγώ τα 'χα πει από το '81:
    http://www.youtube.com/watch?v=svenpbxgXTU

    Tzimis Panousis -Larisa
    (se ida ke lachtarisa!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος20/1/13

    Λησμόνησα το link καλή μου Χριστίνα:

    http://www.youtube.com/watch?v=svenpbxgXTU
    (σ΄αυτό αναφέρθηκα προηγουμένως)

    Tzimis Panousis -Larisa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος20/1/13

    Ω! Δεν το λησμόνησα τελικώς!
    ( "Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως" δια να χαριτολογήσωμεν... με τον Άνοιάν μας)

    Tzimis Panousis
    (o gnostos ton mousikon taxiarchion Larisis)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μιμόζα η αισχυντηλή21/1/13

    Άλλα τραγούδησε όμως στη συνέχεια ο Τζίμης Πανούσης. Σας αφιερώνω (προσέξτε από το 1.36...)

    http://www.youtube.com/watch?v=tuTBn46lfZE

    Φιλάκια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Φανούρης21/1/13

    Χριστινάκι... μήπως να ακολουθήσεις το παράδειγμα της Ιωάννας και να αποσυρθείς για λίγο να ξελαμπικάρει το μυαλουδάκι σου και να μη λες άρες-μάρες-κουκουνάρες; Και σένα μανούλα σε γέννησε, τί αχαριστία είναι αυτή στους γονείς; Ας μην το ανοίξουμε τώρα αυτό το θέμα, γιατί θα πάει μακριά η βαλίτσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Σιγά να μη σάς πω και το όνομά μου21/1/13

    Για την Χριστίνα

    Πάντως όταν γίνονται αναφορές σε ένα θέμα και τα κριτήρια επικεντρώνονται αποκλειστικά σε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όπως είναι η ηλικία, το φύλο, η θρησκεία κλπ, τότε λανθάνει ρατσισμός (όπως ορίζεται στις σχετικές μελέτες) και λέγεται αντίστοιχα ηλικιακός ρατσισμός, σεξισμός, μισαλλοδοξία κοκ.
    Είναι μεγάλο και σοβαρότατο το θέμα της κάθε ηλικίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Βασίλειος27/1/13

    Για τον Ανώνυμο 23
    Αγαπητέ, -ή, όπως μπορεί να διαπιστώσει και κάθε άλλος αναγνώστης, οι σχετικοί σύνδεσμοι δεν αναφέρονται μόνο σε κατηχητικό έργο, αλλά και στη στέγαση και σίτιση των φοιτητών. Και έτσι να ήταν όμως, όπως ακριβώς τα λες, είναι μικρή η ωφέλεια στον νέους ανθρώπους -μέσα στον καταιγισμό που υφίστανται- να ακούσουν και την διδασκαλία της Εκκλησίας, εάν μάλιστα έτσι έχουν ανατραφεί και στον τόπο καταγωγής τους;
    Δεν αναφέρομαι σε προσηλυτισμό, κάτι που απαγορεύεται και από το Σύνταγμα, αλλά στην φιλόξενη υποδοχή της τοπικής Εκκλησίας σε Νέους που διψούν για λόγο αληθείας και ζωή εν Χριστώ. Αυτή δεν είναι η διακονία της Εκκλησίας; Φθάνουν τα άλλα προβλήματα που έχουν να λύσουν οι οικογένειες, ας μεριμνήσει κάθε Μητρόπολη έμπρακτα να συνδράμει τους κοπιώντας και πεφορτισμένους γονείς.
    Δεν έχω σκοπό να αποθεώσω κάποιον εν ζωή και μάλιστα στις δόξες του, όπως οι Μητροπολίτες που αναφέρονται. Δεν είναι όμως δίκαιο και τίμιο να αποσιωπά κανείς και τα καλά του άλλου τονίζοντας συνέχεια μόνο τα στραβά του.
    Εκείνο που προέχει στο συγκεκριμένο θέμα είναι ότι δεν γίναμε μιμητές καλών πράξεων, αλλά είχαμε μια φοβερή πρωτοτυπία : η δήλωση που καταγράφηκε (χωρίς να διαψευσθεί, να ανακληθεί ή έστω να διευκρινισθεί) κατ’ ουσίαν εξόρκιζε τους φοιτητές σαν το κακό στην πτωχή πλην όμως τίμια πολιτεία μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος27/1/13

    ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ ΚΥΡ-ΒΑΣΙΛΗ ? ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΨΕΚΑΣΑΜΕ ΜΕ ΦΟΙΤΗΤΟΔΙΩΧΤΙΚΟ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος28/1/13

    Πίσω μου σ' έχω Φοιτητή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος28/1/13

    Ανώνυμους νούμιρου 36

    Κι πού να ιδείς μπρουστά σ πόσοι Φοιτητές ίνιιιιιι !!!!

    τρίκαλο

    (κι αν ίσι κι παπάς μι την αράδα σ θα πάς, λέου ιγώ τώρα, μήπους κι ίσι απ' αφνούς που θέλουν να τα διώξουν τα πιδιά... αμ δεν ξερς πού έμπλεξες, κατακαημένιιιιιιιι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος31/1/13

    http://esos.gr/article/axiologisi-panepisthmion-tei-sxedio-athina/sxedio_athina

    Διαβάζοντας το Σχέδιο Αθηνά, το οποίο σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα, διαπιστώνουμε ότι στην Καστοριά απομένει μόνο ένα Τμήμα (Διαφάνειες 20 και 38 από το ppt).

    Το δισάκι μου στον ώμο για το δρόμο, για το δρόμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ