20.6.13

ΟΔΟΣ: Τα «ακούσματα»




ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΟΡΜΗ των καρναβαλιών που γιορτάζονται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος ταυτόχρονα με τις Αποκριές, τις περασμένες ημέρες, σχεδόν σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, φιλοξενήθηκαν και παρουσιάστηκαν τοπικοί μουσικοχορευτικοί σκοποί απ’ όλη την Ελλάδα. Και ιδιαίτερα στα κρατικά (ή έστω «δημόσια» ΜΜΕ) από τις περιοχές, όπως της Κοζάνης, που φημίζονται για την παραδοσιακότητα του εθίμου τους.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ από την Καστοριά έχουν αναμνήσεις από τα τοπικά καρναβάλια των περασμένων δεκαετιών, τα «ακούσματα» από την Κοζάνη, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, που προκάλεσε νοσταλγία, αλλά και απορία.

ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ, διότι μέσα από τους καθάριους και διαυγείς δυτικομακεδονικούς ήχους, ήλθαν στις μνήμες οι πραγματικοί παραδοσιακοί σκοποί της Καστοριάς, που χαρακτήριζαν με αυθεντικό τρόπο την τοπική αλλά και την κοινή παράδοση των μεγαλύτερων πόλεων της δυτικής Μακεδονίας και συνέδεαν αναπόσπαστα την Καστοριά με την Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο και την υπόλοιπη Ελλάδα. Μάλιστα μερικά τραγούδια που αποτελούσαν το γνώρισμα της Καστοριάς την περίοδο των τραγουδιών έχουν ολόϊδιους στίχους με μικρές παραλλαγές.

ΑΠΟΡΙΑ για το ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που με την ολέθρια επιρροή τους στην δημόσια και κοινωνική ζωή της Καστοριάς, επέτρεψαν ή και επιδίωξαν τον παραγκωνισμό της αυθεντικής μουσικής παράδοσης της πόλης της Καστοριάς από τα ξενικής, προφανούς σλαβικής προέλευσης και υφολογίας μουσικοχορευτικά «δρώμενα», τα οποία κάτω από τον παραπλανητικό τίτλο «χάλκινα» εισέβαλλαν και επιβλήθηκαν στην Καστοριά, αλλοιώνοντας στον μέγιστο βαθμό την αυθεντική μουσική παράδοση της Καστοριάς.

ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ που ακόμη και σωματεία της πόλης, με πλούσιο και αξιόλογο παρελθόν αλλά και νεόκοπα, με ή χωρίς συνείδηση, κατάργησαν σχεδόν τα καστοριανά, και ενσωμάτωσαν στα ηχητικά και ενδυματολογικά στοιχεία της Καστοριάς (όπως προχθές στις Μπουμπούνες), αλλοιώνοντας την πραγματικότητα, με ξενικά και άγνωστα.

ΑΝΑΛΟΓΑ με τις προτιμήσεις και τις επιρροές του καθ ενός, που ανέλαβε να «εκπολιτίσει» την Καστοριά και να της δείξει το «φως το αληθινό» της δικής του αλήθειας.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ και τα όσα παρουσιάστηκαν σε σχέση με την Κοζάνη, προκάλεσαν και ένα αίσθημα ανακούφισης, αλλά και αγαλλίασης, σε όσους αρνούνται να υποταχθούν στην αυταρχική προπαγάνδα των συγκεκριμένων «χάλκινων».

ΚΑΙ ΕΞΗΓΗΣΑΝ, κατά κάποιο τρόπο, μερικούς από τους λόγους που επιλέχτηκε (προφανώς ευτυχώς) η Κοζάνη, για έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Θα έχουν γνώση καθώς φαίνεται οι φύλακες.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Μαρτίου 2013, αρ. φύλλου 684
φωτό: Νίκος Κουτούλας, Απόκριες Κοζάνης.



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

27 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/6/13

    "Kανείς προσέρχεται να ακούσει τα χάλκινα πνευστά μιας ορχήστρας, όχι γιατί του αρέσει η μουσική , αλλά επειδή χρειάζεται και αναζητά χαλκό"
    Μπέρτολντ Μπρεχτ


    Ε ι σ β ο λ ή κι από "χάλκινα" λοιπόν...

    Ακούστε στα 1970 "ζωντανά" τον μακαρίτη Νίκο Αδαμόπουλο από το Αργος Ορεστικό με τα χάλκινά του. Τον κλαρινίστα αυτόν αναζήτησε το ίδρυμα Ford σε μνημειακές ηχογραφήσεις οπότε σώθηκαν εξαιρετικές στιγμές του.

    http://www.youtube.com/watch?v=OnU5W2P3C4Q

    (Το 1970 θυμίζω "πολιτιστικές" εισβολές από βορράν δεν μπορούσαν να συμβούν. Ακούγαμε θέλοντας και μη εμβατήρια από χάλκινα της μπάντας της Μεραρχίας!

    "Μαζεύοντας χαλκό για σκράπ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/6/13

    Δηλαδή εγώ που δεν έχω τουρκόφωνους παπούδες, γιατί θα πρέπει να λικνίζομαι σαν Μουσουλμανίτσα?
    Ή δεν έχω σλαβόφωνους γονείς, γιατί θα πρέπει να χορεύω Ντομπροντόιντα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Sapiens22/6/13

    Η παράδοση είναι ζωντανή και ζει μαζί με τους ανθρώπους. Η ευτυχής ιδιότητά της είναι ότι αποβάλλει τα ξένα και άγνωστα στοιχεία. Απλά ενσωματώνει κάποια νεώτερα εν όσω αυτά διαθέτουν γνησιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος22/6/13

    Λάθος κάνεις Σάπιενς, ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΡΑΒΑΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος22/6/13

    Ναι Χρυσαυγίτη το αίμα τραβάει!
    Κι ύστερα οι λαοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος22/6/13

    Ανώνυμος
    Έλα ρε ανόητε σύνελθε!Κούρασες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Sapiens22/6/13

    Φαντάζομαι ότι δεν υπήρξε κατανόηση του κειμένου μου. Ούτε για Τούρκους μίλησα ούτε για Σλάβους ούτε καν για αίματα. Αντίθετα είπα ότι η γνήσια παράδοση αποβάλλει τα ξένα και άγνωστα στοιχεία. Νομίζω ήταν αρκετά σαφές. Ωστόσο, αν θέλετε μπορούμε να παραθέσουμε και κάποια στοιχεία για φερτά μουσικά στοιχεία γειτονικών λαών. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτό το πνεύμα του δημοσιεύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος22/6/13

    2@ Γιατί κ ...νει το γατί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Sapiens22/6/13

    Δυστυχώς το επίπεδο των σχολίων είναι εξαιρετικά χαμηλό. Είναι άδικο για το ίδιο το περιοδικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΡΑΒΑΕΙ"22/6/13

    Πώς έχω την εντύπωση Sapiens ότι μίλησες για Σλάβους και Τούρκους (γι' αυτό και η αναφορά-προτροπή σου σε γειτονικούς λαούς).
    Μάλλον σε παρεξήγησα.

    Υ.Γ. Ομολογουμένως όμως δε μίλησες για "Αίμα".
    Υ.Γ.2 Τι να κάνουμε, δεν έχουμε όλοι το επίπεδο που αρμόζει σε διαλόγους στυλ Ρεπούση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος22/6/13

    Ποιος θα κρίνει την παράδοση; Και τι είναι αυτό;
    Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, που πολλοί από αυτούς προπαγανδίζουν, αν όχι μόνο τα γούστα τους, αλλά και πολιτικούς σκοπούς;
    Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που άγεται και φέρεται από την καταγωγή καθενός ψηφοφόρου και κάθε κοινωνικής ομάδας;
    Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες (και σήμερα) που φέρνουν την δική τους (όποια είναι αυτή).
    Η Κυριακή στο Χωριό της ΕΤ3; Αλίμονο!
    Δεν χωρούν εύκολα συμπεράσματα και απλοποιήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος22/6/13

    Ρε 10@ Φταίει η Ρεπούση
    για το πηχτό της διανοίας σου το Πούσι;
    http://www.youtube.com/watch?v=qYv2ds4kmsQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος22/6/13

    Πως έχω την εντύπωση 10@ ότι ...πρέπει να σου συστήσω μια πολύ καλή κλινική 3 χιλιόμετρα έξω από την Κοζάνη από τον παλιό το δρόμο και αριστερά μας όπως πάμε για Θεσσαλονίκη...
    Και το επίπεδο και η κατάστασή σου χρήζουν ειδικής νοσηλείας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τρία πουλάκια κάθονταν...22/6/13

    @9
    Πρόσεχε, γιατί από την πολλή sapientiam έχασες τα αυγά και τα καλάθια. Και εξαιρετικά και χαμηλό το επίπεδο των σχολίων;;;
    Όταν λες "περιοδικό", εννοείς το σύστημα των στοιχείων κατά τον Mosley;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Erectus22/6/13

    Εδώ δεν είναι περιοδικό sapiens. Blog είναι.
    Γύρνα αν θέλεις στην Ρεπούση, ή στον ΣΥΡΙΖΑ σου, εκεί θα βρεις σοβαρότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. H Εφημερίδα ΟΔΟΣ θα μπορούσε σε κάποιες στιγμές της να σταθεί κάλλιστα και σαν περιοδικό και για την ποιότητα της έκδοσης και για το περιεχόμενό της.
    Οι σχολιαστές εδώ είναι αναρρωτιέμαι πολλές φορές και αναγνώστες της;
    Αν ναι τότε γιατί εξανίστανται και κάνουν την τρίχα τριχιά για κάτι που τιμητικά -ή εν τη ρύμη...της απέδωσε ο sapiens.
    Και με τα περιοδικά τι έχετε άραγε.Σας προκαλεί αλλεργία ή έχετε την παρανοϊκή σκέψη ότι σε όλα ενεδρεύει μια "Ρεπούση";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος23/6/13

    Erectus ...Παραδέχεσαι ΕΜΜΕΣΩΣ -πλην σαφώς- ότι δεν είσαι σοβαρός;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος23/6/13

    Erectus ...
    Μην ξεχνάς πως κι η μαϊμού όρθια είναι!
    (άσε που μου θυμίζεις τις early morning erections & Θάνο Ασκητή). O δε "Λόγος" σου -της [...] τα καμώματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 'Εδώ δεν είναι περιοδικό sapiens (...).

    Αναδημοσίευση
    από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ | 9.11.2010

    (απόσπασμα)


    «Οδός», εβδομαδιαία εφημερίδα της Καστοριάς

    Ελαβα τέλη Μαρτίου δεκατρία φύλλα της «Οδού». Είχα ήδη προγευτεί τη νοστιμιά της από ένα τεύχος που αρκετά νωρίτερα μου είχε στείλει ο σχεδόν τακτικός συνεργάτης της κ. Νώντας Τσίγκας, ιατρός νευρολόγος στη Θεσσαλονίκη, αλλά ο όγκος των 13 φύλλων, μολονότι δεν πρόλαβα να τον διεξέλθω συστηματικά, μου έδωσε τη χαρά μιας ανάσας. «Αφού βγαίνουν στην ελληνική επαρχία εφημερίδες σαν την “Οδό”, δεν πρέπει ν’ απελπιζόμαστε εντελώς», σκέφτηκα.

    Η πρώτη εντύπωση που έχεις είναι πως κρατάς στα χέρια σου ένα περιοδικό για τις εικαστικές τέχνες και όχι μια εβδομαδιαία επαρχιακή εφημερίδα, αυτιστική και ακαλαίσθητη. Το χρώμα είναι εξοβελισμένο, η «Οδός» όμως λάμπει. Χαρτί, γραμματοσειρές, εικονογράφηση, φωτογραφίες, σχεδιασμός και διάταξη της ύλης, μαρτυρούν ότι η εφημερίδα αυτή (που το πρώτο της φύλλο εκδόθηκε στις 17-9-1998 και οι είκοσι σελίδες της τιμώνται μόνο 30 λεπτά) βγαίνει από χέρια ανθρώπων με μόνιμο κέφι και παρατεταμένη αντοχή.

    Θα στενοχωριόμουν πολύ, αν όσα γράφω έδιναν την εντύπωση ότι είναι ένα σχεδόν άψογο αισθητικά έντυπο που λησμονεί την τρέχουσα πραγματικότητα και τη ζωή της πόλης της. Απαγε της βλασφημίας! Νοιάζεται και με το παραπάνω για όλα και κρίνει τα ζαβά και τ’ ανάποδα, χωρίς να χάνεται στο αφόρητο κουτσομπολιό.

    Η «Οδός», εφημερίδα της σημερινής ελληνικής επαρχίας, είναι ένα μικρό και παρήγορο θαύμα.

    Ν.Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Π.Ζ.23/6/13

    Συμφωνώ με τον κ. Τσίγκα, η ΟΔΟΣ μπορεί να θεωρηθεί και εφημερίδα και περιοδικό. Είναι όντως ένα «ένα μικρό και παρήγορο θαύμα» όπως λέει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
    Αλλά από την στιγμή που τα σχόλια δεν αναδημοσιεύονται στην έντυπη μορφή της, η δεν υιοθετούνται από την Διεύθυνση, τότε δε μπορούμε να ταυτίσουμε τους σχολιαστές του blog με την εφημερίδα.
    Και στο ΒΗΜΑ οι σχολιαστές γράφουν ό,τι νάναι και παρεκτρέπονται υπερβολικά, δεν προσπαθεί όμως κανείς να τους ταυτίσει με το ΒΗΜΑ.
    Οι Έλληνες συχνά εκτονωνόμαστε με τους ανώνυμους σχολιασμούς στο ίντερνετ. Πόσο μάλλον σε μία μικρή κοινωνία. Γι’ αυτό είναι, αν μη τι άλλο, άδικο τουλάχιστον, να ταυτίζει κανείς το επίπεδο των σχολιαστών με αυτό το εξαιρετικό επίπεδο της ΟΔΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος24/6/13

    Οι χρήστες του ίντερνετ δεν έχουν ωριμάσει ακόμη. Χρειάζεται να περάσουν πολλά, πάρα πολλά χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συμφωνώ με τον (ή την) ΠΖ.
    Ως προς την 2η παράγραφο του σχολίου δυστυχώς κρατώ ακόμα επιφυλάξεις κι είναι αυτός ένας λόγος που λυπούμαι βαθύτατα...
    Τα σχόλια που δίκην "ρεβάνς" επανήλθαν στην μπλογκόσφαιρα (δυστυχώς ένθεν και ένθεν και δεν βγάζω απ' έξω τον εαυτό μου) αυτή τη φορά όχι με την ίδια σφοδρότητα και στην ίδια ποσότητα, είχαν ξαναδεί το φως και τις μέρες του Πάσχα. Τότε οι σχολιάσαντες δεν είχαν δει τα κείμενα στο διαδίκτυο άρα ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ...ήσαν αναγνώστες της ΟΔΟΥ. Τους ταύτισα λοιπόν με δίκαιη οργή με αναγνώστες της οΔΟυ (λογικά κάποτε και μερικών δικών μου κειμένων).
    Συμφωνώ ότι ο εκτονωτικός, γηπεδικός κοπαδισμός των σχολιαστών παντού στο διαδίκτυο προδίδει συχνά το κενό παιδείας, τα σοβαρότατα ελλείμματα πολιτισμού ακόμα και βαριές ψυχοπαθολογικές διαταραχές. Το παράδειγμα του "Βήματος" που αναφέρετε είναι λίαν επιτυχές και προσφέρει μικρή παρηγορία ...για την άδικη μοίρα που υφίσταται κι η ΟΔΟΣ από παρόμοιους δικούς της παρεπιδημούντες-καραδοκούντες στο blogg.
    ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!TEΛΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος24/6/13

    Επιτέλους ένας ωραίος διάλογος μεταξύ σχολιαστών, μετά τα τσιφτετέλια εκατέρωθεν....
    Εύγε! Και καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος25/6/13

    Σιγά τα ωά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Λεωνίδας25/6/13

    @ 24
    Συμφωνώ με τον 23! Εδώ φρεσκάραμε και τα λατινικά μας με τον Νώντα με εκείνο το idem, αφού δεν έγινε το κείμενό του casus belli ούτε είπε κανείς "mea culpa".
    Ας προστεθούν και τα :
    regina rosas amat
    quid paras filia? Paro cenam agricolis
    dum spiro spero
    audaces fortuna adjuvat
    lapsus linguae
    και τελικά
    Pax vobiscum!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Athena25/6/13

    @21
    Συγγνώμη, αλλά οι χρήστες του ίντερνετ δεν αποτελούν ξεχωριστή συνομοταξία. Εκφράζονται όπως όλοι οι άνθρωποι παντού και πάντα. Άλλοτε παρορμητικά και άλλοτε ορθολογικά, είτε ως σχολιαστές είτε ως αναγνώστες. Κανείς μας δεν εξαιρείται, γιατί και για τη χρήση του ίντερνετ ευθύνεται ο καθένας προσωπικά, ανάλογα με την καλλιέργειά του, όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος6/1/15

    Ποιοι είναι αυτοί στο Σύλλογο Τσαρσί, που αλλοιώνουν τη παράδοση της Καστοριάς; Ποιος τους δίνει αυτό το δικαίωμα στη πλατεία Κουμπελίδικης να επιβάλλουν τις προσωπικές τους απόψεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη παράδοση της Καστοριάς; Πού το πάνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ