10.8.17

Λόγος & Αντίλογος

Αναφορά στην υπόδειξη του κ. Αναστ. Πηχιώνος

Eδώ και αρκετά χρόνια έχουμε μια εξαιρετική παρουσία από συμπατριώτες μας, οι οποίοι κατοικούν στο εσωτερικό της χώρας, στις μεγαλουπόλεις. Τα ονόματα των οποίων είναι γνωστά και με οικογενειακή εθνική δράση, επαγγελματική ανάδειξη, επιστημονική διάκριση κ.ά.

Δεν τους συναντούμε στον δρόμο για καλημέρα, αλλά με αρθρογραφία, με υποδείξεις, σχολιασμούς σχετικά με την ιδιαιτέρα πατρίδα των την Καστοριά, γιατί το αισθάνονται ως χρέος προς αυτήν.

Ένας από αυτούς (υπάρχουν κι άλλοι, αλλά δεν είναι του παρόντος) είναι ο κ. Αναστάσιος Πηχιών, ο οποίος στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδος ΟΔΟΣ, αναφέρεται σ’ ένα σπουδαίο ιστορικό θέμα: το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Καστοριάς. Ένα Αρχείο -που όπως πολλά πράγματα- λείπει από την Καστοριά, ή κι αν υπάρχει, θα πρέπει να εμπλουτισθεί και με νέα στοιχεία, τα οποία ευρίσκονται διάσπαρτα σε υπηρεσίες, σχολεία, σε ιδιώτες κ.ά., έργο που θα συνοδεύει την πόλη μας στους αιώνες των αιώνων.

Νομίζω πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για την σημασία του. Εξ άλλου στην εμπεριστατωμένη αναφορά του ο κ. Α. Πηχιών, διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί, και προτρέπει όλες τις τοπικές δυνάμεις να δείξουν ενδιαφέρον στον άξιο λόγου σκοπό: Την ίδρυση Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Καστοριάς.

Η δημιουργία του δεν απαιτεί ιδιαίτερα έξοδα, αλλά κυρίως αγάπη για τον τόπο, αγάπη για το ιστορικό παρελθόν της πόλεως και λίγη διάθεση από μας να παραδώσουμε ό,τι σχετικό έχουμε, να πάρει την θέση του εκεί που πρέπει να είναι: Στο φως της πόλεως, στην ύπαρξη της...

Λοιπόν, ας ακούσουμε με ιδιαίτερη προσοχή αυτό που αφορά την πόλη, γιατί κι εμείς από αυτήν παίρνουμε την υπερηφάνεια για την καταγωγή μας.

Δυο χιλιάδες χρόνια παρουσίας και δράσεως της πόλεως δεν είναι λίγα. Ας αφήσουμε έξω τον υπόγειο και επίγειο θησαυρό, μνημεία προγόνων, στην πόλη και στην περιοχή. Ώρα καλή. Λιμναίο οικισμό, πελασγικά τείχη, τάφο των γιγάντων στο Νεστόριο, τον χώρο στο Αρμενοχώρι του Άργους, ευρήματα Πεντάβρυσο, Αυγή, απολιθωμένο δάσος στο Νόστιμο, στο βουνό Ψαλίδα θυσίες μεγάλων ζώων και τύμβος με τον αετό αφιέρωση στον Δία, αρχαίο νεκροταφείο στην περιοχή Νταηλάκη, και τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην περιοχή Κρεπενή, καθώς και στον ποταμό Αλιάκμονα νέα στοιχεία.

Πελασγικά τείχη στη περιοχή Καλογρηά, στο βουνό Γέρμα, καθώς και κεραμικά με διάφορα σχέδια. Σπάνιες οι περιοχές της Ελλάδος που εμφανίζουν διαχρονική παρουσία του Έλληνα, όπως η Καστοριά και η περιοχή της. Οι περισσότερες κατοικήσιμες περιοχές έχουν μια, δυο χρονικές διαδρομές.

Αν ποτέ γίνει δυνατόν και αναδειχθούν, όπως επιβάλλεται, αυτοί οι ιστορικοί χώροι, η Καστοριά θα είναι ένας σπάνιος τόπος με την παρουσία του ανθρώπου εδώ και 10 χιλιάδες χρόνια. Από δω ξεκίνησαν οι ανθρώπινες διαδρομές, από τον λιμναίο οικισμό, τόσο προς τον Νότο όσο και προς Βορρά. Είναι μία από τις αρχαιότερες κοιτίδες της ηπείρου Ευρώπης.

Γι αυτό παρακαλώ, όλους τους έχοντες όποια εξουσιαστική δύναμη, να την θέσουν στην διάθεση της περιοχής και των ανθρώπων της, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και για την δόξα του μοναδικού χώρου της περιοχής μας.

Έχουμε χρέος να το πράξουμε; Ναι ή όχι; Η τιμή μας θα είναι μεγάλη αν το καταφέρουμε.

Και το τελευταίο ιδιαίτερα για την πόλη Καστοριά. Σε συνομιλία μου καθ’ οδόν προς Μαυριώτισσα με επισκέπτη της πόλεως, μου είπε τούτο το κολακευτικό: «Η πόλη σας είναι ένα αξιόλογο θέαμα.Τα θεάματα σ’ όλο τον κόσμο πληρώνονται. Γι’ αυτό κι εσείς, στην είσοδο της πόλεως, να ζητάτε από τους επισκέπτες εισιτήριο για την είσοδο τους στο άστυ».

Αυτή την Νύμφη που την στόλισε ο πλάστης, ας την φροντίσουμε να την φτιάξουμε κι εμείς, και να την παραδώσουμε ακόμη καλύτερη. Αρκεί λίγη προσπάθεια και πραγματική αγάπη.

Ευχαριστώ
Ν. Πρώϊος


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Φεβρουαρίου 2017, αρ. φύλλου 87


Σχετικά:
ΑΝΑΣΤΑΣΗ Κ. ΠΗΧΙΩΝ: Ιστορικό Αρχείο Δήμου Καστοριάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ