29.6.18

Μακεδονική εθνότητα στους Σκοπιανούς και με σφραγίδα Ζάεφ



«Είναι Ευρωπαϊκό το να δίνεις μια ευκαιρία σε μια προτεινόμενη λύση και χωρίς γραμμάρια αμφιβολίας είμαστε σίγουροι για μια πλήρη και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα, προστατευμένη και ενισχυμένη. Μια και καλή φέρνουμε τη χώρα μας σε μια οικογένεια σταθερών και αναπτυγμένων κρατών», δήλωσε ο πρωθπουργός της γειτονικής χώρας

* * *
Αντίθετα με τα όσα λέει η κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών και την παραχώρηση της εθνότητα της Μακεδονίας στους γείτονες, ο Ζόραν Ζάεφ ξεκαθάρισε τι ακριβώς προβλέπεται. Ενώ η Αθήνα δηλαδή επιμένει ότι άλλο πράγμα είναι η εθνότητα κι άλλο η ιθαγένεια, έρχεται ο Σκοπιανός πρωθυπουργός να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

«Είναι Ευρωπαϊκό το να δίνεις μια ευκαιρία σε μια προτεινόμενη λύση και χωρίς γραμμάρια αμφιβολίας είμαστε σίγουροι για μια πλήρη και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα, προστατευμένη και ενισχυμένη. Μια και καλή φέρνουμε τη χώρα μας σε μια οικογένεια σταθερών και αναπτυγμένων κρατών».

Ο κ. Ζάεφ, στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είπε ακόμη ότι «αυτή η γενιά Μακεδόνων Πολιτών αποφάσισε να λύσει τις προκλήσεις για την ίδια, τις γενιές του μέλλοντος και το ίδιο το μέλλον. Στις 17 Ιουνίου σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ευρώπης, υπογράψαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη τριών δεκαετιών, η Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών δημοκρατικών αρχών, θα αποφασίσουμε σε δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας μας».

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν παραδίδεται καμιά εθνότητα στους γείτονες. Ωστόσο, στο κείμενο αναφέρεται ότι αναγνωρίζεται «μακεδονική εθνότητα» που αν συνδυαστεί με τη «μακεδονική γλώσσα» δημιουργείται ένα «μακεδονικό έθνος» το οποίο ενισχύει και τον αλυτρωτισμό.

Πρόσφατα καθηγητής της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι στο αγγλικό κείμενο υπάρχει αναφορά σε εθνικότητα κι όχι σε ιθαγένεια όπως υπάρχει στην ελληνική μετάφραση. Στο ελληνικό κείμενο υπάρχει η λέξη ιθαγένεια όμως στο αγγλικό αντικαθίσταται από από τη λέξη nationality που σημαίνει εθνικότητα.

Κάτι που έρχεται σήμερα να επιβεβαιώσει και ο Ζόραν Ζάεφ. Σε συνέντευξή του στην DW ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ιέμα λέγοντας «… Το αγγλικό κείμενο μιλά ξεκάθαρα για εθνότητα και όχι για ιθαγένεια. Αυτή η συμφωνία δεν είναι καλή για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

» Και δεν είναι καλή συμφωνία διότι η ελληνική κυβέρνηση εκχώρησε στη γείτονα χώρα κάτι το οποίο καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε εκχωρήσει – μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Έχω βάσιμες υποψίες ότι ενδεχομένως με μια άλλη κυβέρνηση στα Σκόπια, όχι με τη σημερινή η οποία δείχνει ένα πιο ήπιο προφίλ, θα μπορούσε να επανέλθει μια συζήτηση την οποία γνωρίζουμε πολύ καλά στη δική μας περιοχή του κόσμου περί Μεγάλης Μακεδονίας η οποία επεκτείνεται πέρα από τα γεωγραφικά όρια της σημερινής Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

» Για εμάς η αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας συνιστά μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Κατά συνέπεια έχω καταστήσει απολύτως σαφές ότι εμείς δεν θα στηρίξουμε και δεν θα κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αλλά είναι μια συμφωνία η οποία παράγει έννομα αποτελέσματα. Και εφόσον κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει».

Ο Ντ. Τουσκ

«Αυτή είναι μια καλή εβδομάδα για τη χώρα σας και τα υπόλοιπα δυτικά Βαλκάνια» επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων που παραχώρησε στον Τύπο με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρθηκε στην απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να «καθορίσουν το μονοπάτι» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι 28 ηγέτες της ΕΕ θα επικυρώσουν σήμερα αυτήν την απόφαση.

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, ανέφερε ότι αποτελεί «παράδειγμα για την επίλυση διαφωνιών» και κάλεσε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκφράσουν την ομόφωνη στήριξή τους στη συμφωνία.

Ο Πρόεδρος Τούσκ ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τις «Αρχές της Μακεδονίας» για την εξαιρετική συνεργασία που επέδειξαν στο θέμα της μετανάστευσης.

«Εξαιρετικά νέα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ συνεχίζεται». Από τη πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως είναι εξαιρετικά νέα πως η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ συνεχίζεται και πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατάλαβε πως η χώρα του έχει αλλάξει σελίδα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αναφερόμενος στη θητεία του προηγούμενου εθνικιστή Πρωθυπουργού Γκρουέφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε πως η χώρα του έχει κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και άξιζε να της δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων. Ολοκληρώνοντας δήλωσε πως η ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων είναι είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που συνήθως διαρκεί επτά χρόνια και δεσμεύτηκε για τη πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας.


Ζάεφ στην DW:


Πλήρης αναγνώριση 

μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας



Η συμφωνία με την Ελλάδα διασφάλισε «πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας», επισημαίνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Η συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει ξεκάθαρα την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική ταυτότητα, εντός κι εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ,

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle, τόνισε πως πλέον αυτοί οι όροι είναι μεταφράσιμοι σε όλες τις γλώσσες, δίχως περιορισμούς.

Στον αντίποδα οι πολίτες της Ελλάδας «έχουν λάβει αναγνώριση της ελληνικής κληρονομιάς από την αρχαία ιστορία», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα κι αν τον ανησυχούν οι τοποθετήσεις των ΑΝΕΛ και της αντιπολίτευσης σημειώνει: «Το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες εναντιώνονται στη συμφωνία δείχνει ότι έχει επιτευχθεί ένας καλός συμβιβασμός ανάμεσα στους πολίτες των δύο χωρών.

Δήλωσε επίσης ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι η ΠΓΔΜ θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 2019, όπως εισηγήθηκε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, παρά τις προϋποθέσεις που έθεσαν οι Ευρωπαίοι για ενίσχυση του κράτους δικαίου.

«Είμαστε πολύ κοντά στον στόχο μας να φθάσουμε τις προδιαγραφές της ΕΕ», είπε.


Ολόκληρη η συνέντευξη:

DW: Κύριε πρωθυπουργέ, υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες της απόφασης της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Η κυβέρνησή σας κάνει λόγο για ιστορική επιτυχία, αλλά οι επικριτές λένε ότι πρόκειται για ακόμη μια αναβολή και απογοήτευση για τη χώρα. Πώς κρίνετε εσείς την απόφαση;

Ζόραν Ζάεφ: Δεν υπάρχει άλλη περιγραφή από το να πεις ότι είναι μια ιστορική απόφαση. Πήραμε την ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων: τον Ιούνιο του 2019. Μέχρι τότε, μαζί με τους φίλους και εταίρους μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εργαστούμε για να εκπληρώσουμε τα κριτήρια ή, με άλλα λόγια, για να υλοποιήσουμε τις φάσεις που προβλέπει η συμφωνία με την Ελλάδα και να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά στον στόχο μας να φθάσουμε τις προδιαγραφές της ΕΕ».

DW: Λιγότερο από δύο εβδομάδες νωρίτερα η κυβέρνησή σας υπέγραψε μια ιστορική συμφωνία με τη γειτονική Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας. Πόσο δυσκολεύει αυτή η υπό όρους πρόσκληση της ΕΕ τις προσπάθειές σας να πείσετε τους εθνικιστές και την αντιπολίτευση στη χώρα σας να στηρίξουν τη συμφωνία;

Ζόραν Ζάεφ: Παραμένω εξαιρετικά αφοσιωμένος στον σκοπό. Με όλα τα διαθέσιμα επιχειρήματα θα παρουσιάσω και θα αποδείξω ότι αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ιστορική και ότι η ημερομηνία που μας δόθηκε για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ήταν κάτι που αξίζαμε πλήρως και θα υλοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019. (…) Με όλες μου τις δυνάμεις παραμένω σταθερά και απόλυτα αφοσιωμένος στο να αποδείξω το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα επιλύει το μεγαλύτερο πρόβλημά μας, το οποίο απέτρεπε την εξέλιξή μας από την ανεξαρτησία μας (28 χρόνια πριν). Λάβαμε μια απόλυτα ξεκάθαρη επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας εντός και εκτός συνόρων. Μεταφράσιμοι όροι, χωρίς κανέναν περιορισμό, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Μια ταυτότητα για γενική χρήση. Οι πολιτικοί παράγοντες που δεν μπορούν να το δουν αυτό, δημιουργούν νέους διχασμούς. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν το χρειάζεται πλέον αυτό».

DW: Στην Ελλάδα υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στην αναγνώριση ενός «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικής γλώσσας» ως μέρος της συμφωνίας. Τόσο ο κυβερνητικός εταίρος ΑΝΕΛ όσο και η αντιπολίτευση θέλουν να καταψηφίσουν τη συμφωνία στη βουλή. Σας ανησυχεί αυτό;

Ζόραν Ζάεφ: Το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες εναντιώνονται στη συμφωνία (…) δείχνει ότι έχει επιτευχθεί ένας καλός συμβιβασμός ανάμεσα στους πολίτες των δύο χωρών. Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχουν λάβει πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας και οι πολίτες της Ελλάδας έχουν λάβει αναγνώριση της ελληνικής κληρονομιάς από την αρχαία ιστορία. Τα κόμματα και στις δύο χώρες είχαν ευκαιρία να επιλύσουν αυτή τη διαμάχη επί δεκαετίες, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Αντιθέτως, μόνον ενίσχυαν τις διαφορές. Τώρα, αντιμέτωπα (σ.σ. τα κόμματα) με το γεγονός ότι μια λύση είναι εφικτή και ότι αυτή η λύση είναι αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, επέλεξαν να την απορρίψουν αντί να δεχθούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν προς τα εμπρός.

DW: Υπάρχουν σχέδια για νέες συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, αν μη τι άλλο ώστε να διατηρηθεί η διαδικασία επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο χώρες;

Ζόραν Ζάεφ: Τα ενδεχόμενα για νέες συναντήσεις είναι διαρκώς ανοικτά. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχουμε οικοδομήσει μια φιλία που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με διάφορους τρόπους σε κάθε χρονική στιγμή. Δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια στην επικοινωνία μας.


ΝΔ: 


Ο κ. Τσίπρας κάθε μέρα που περνά 

εκτίθεται όλο και περισσότερο 

απέναντι στους Έλληνες



Από το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας κάθε μέρα που περνά εκτίθεται όλο και περισσότερο απέναντι στους Έλληνες: Την ώρα που χαρακτήριζε σήμερα στις Βρυξέλλες “δημαγωγούς” όσους αντιτάχθηκαν στη συμφωνία που υπέγραψε στις Πρέσπες, ο κ. Ζάεφ πανηγύριζε για την “πλήρη και διεθνώς πλέον αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα” των συμπατριωτών του.
Ας συνειδητοποιήσει έστω και τώρα ο κ. Τσίπρας ότι η συμφωνία που υπέγραψε είναι επιζήμια για την χώρα. Γι' αυτό και έχει απέναντί του τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων».

Πηγές: nd.gr | in.gr | dw.com | skai.gr

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/6/18

    Θέλει η [...] να το κρύψει
    κι η χαρά δεν την αφήνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/6/18

    Αυτό πάλι που επιμένει να αναφέρει συνέχεια το κράτος του Μακεδονία σκέτο... με ξεπερνάει! Κι ας ξέρω κι εγώ πως δεν μπορεί ακόμη να το πει Βόρεια Μακεδονία, γιατί δεν έχει επικυρωθεί.
    Χάθηκε ο κόσμος όμως να μη βιάζεται να διατυμπανίζει τη συγκατάθεση του ελληνικού κράτους για εθνότητα; Ο Τσίπρας είναι το κράτος;
    Εκεί στα Σκόπια δεν έχουν το έθιμο στο τέλος να ξυρίζουν το γαμπρό;
    Ας προσέχει όποιος κάνει και πολύ το γαμπρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/6/18

    Λέλε, τι έχει να γίνει!
    Λέλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος29/6/18

    Είναι κι ένα ερώτημα αν έχουν δίκιο οι άνθρωποι της εκκλησίας που διαμαρτύρονται οταν έχουν αρχιεπίσκοπο με αρβανιτικη καταγωγή και μιλάει και τα αρβανίτικα. Μετά τη συμφωνία της Πρέσπας θα μπορεί να βγει αρχιεπίσκοπος από τη βόρεια Ελλάδα και να μιλήσει μακεδόνικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ