27.12.19

«Μακεδονική παράδοση και λαογραφία στο φεστιβάλ της Κόστουρ»



Επίσημη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών
της Βόρειας Μακεδονίας

Македонски традиција и фолклор 
на фестивали во Костур 

Hа 3 јануари година во Костур за прв пат, учествуваше еден од најоригиналните фолклорни музички ансамбли што негува автентичен македонски фолклор кој  успешно ја пренесе  тристогодишната музичка традиција.
Настапите се одржаа на покана на македонскиот конзулат во Солун и во организација на локалните власти и организации од Грција.

«Μακεδονική παράδοση και λαογραφία 
στο φεστιβάλ της Κόστουρ»

Στις 3 Ιανουαρίου, στην Κόστουρ (σ.σ. στο Βαλκανικό Φεστιβάλ της πλατείας Ομονοίας της Καστοριάς), για πρώτη φορά, συμμετείχε ένα από τα πιο πρωτότυπα σύνολα παραδοσιακής μουσικής καλλιεργώντας την αυθεντική μακεδονική λαογραφία και μουσική παράδοση 300 ετών.

Οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από πρόσκληση του Προξενείου της (σ.σ. χωρίς το Βόρεια) Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και με την οργάνωση των τοπικών αρχών και οργανισμών στην Ελλάδα.

Στην φωτογραφία,  η σχετική επίσημη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας με φωτογραφικό στιγμιότυπο από την πλατεία Ομονοίας της Καστοριάς και «Βαλκανικό φεστιβάλ» [σχετικά "εδώ"].

* * *

Σε άλλη σελίδα του υπουργείου: 
Учество на Република Македонија 
на фестивали во Солун и Костур, Република Грција

Συμμετοχή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας 
σε φεστιβάλ της Σολούν (σ.σ. Θεσσαλονίκης) 
και της Κόστουρ (σ.σ. Καστοριάς) της Ελλάδας

На 30 јуни во рамките на 4-тиот Медитерански културен фестивал во Костур, се одржа Балканска музичка вечер, на која беше претставен македонски и грчки традиционален мелос.Во организација на Генералниот конзулат од Солун и на покана од културното здружение ,,Чаршија“, од Република Македонија настапи составот ,,Милениум“ со 90-минутен репертоар на народна музика. Се очекува, дел од прибраните средства од овој настан, да бидат врачени на волонтерите за правата на децата ,,Келетрон-љубов за децата“ од Костур.

Στις 30 Ιουνίου , στο πλαίσιο του 4ου μεσογειακού πολιτιστικού φεστιβάλ της Κόστουρ πραγματοποιήθηκε βαλκανική μουσική βραδιά, παρουσιάζοντας μακεδονικές και ελληνικές παραδοσιακές μελωδίες. Διοργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη,  κατόπιν πρόσκλησης του πολιτιστικού συλλόγου “Чаршија“. Το μουσικό συγκρότημα Millennium από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας έδωσε 90λεπτη παράσταση λαϊκής μουσικής. Μέρος των εσόδων θα δοθούν στην εθελοντική οργάνωση των παιδιών στην Καστοριά "Κέλετρον Αγάπη για το παιδί ".


Δημοσιεύθηκε εκ νέου στην ΟΔΟ, σε συνέχεια του σχολιασμού του κ. Ιωάννη Σκόρδα στην στήλη "Αγαπητή Οδός" ["εδώ"], στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1002.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


11 σχόλια:

  1. Panos Tzortzis [fb]27/12/19

    ΜΚΟ+ΜΚ = L.F.E.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Panagiotis Giannelopoulos [fb]27/12/19

    Εν τω μεταξύ αυτές τις ημέρες ανάθεμα αν άκουσα ελληνικό σκοπό από τις ορχήστρες του δρόμου στην πόλη μας!!! Τελικα έχουμε παραδοσιακή μουσική ή παραδοθήκαμε στους ήχους των γειτόνων;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ.Ε.28/12/19

      Αναρωτιέστε ακόμη, αγαπητέ συμπολίτη; Τόσα χρόνια η Καστοριά έχει απολέσει την παραδοσιακή της μουσική, δεκαετίες ολόκληρες πια. Τόσο που κάποιοι ήδη θεωρούν την ξένη για παραδοσιακή μας μουσική. Στην πραγματικότητα, αν υπάρχει περιοχή που να ξεπουλήθηκε τόσο εύκολα, αυτή, δυστυχώς, είναι η Καστοριά. Σάρωσε κάθε δικό μας η χαλκινομανία, που εδώ ρίζωσε περισσότερο και ευκολότερα απ' οπουδήποτε αλλού. Ας όψονται οι σύλλογοι και οι δημοτικές αρχές που, με την άγνοια και την ελαφρότητα στην αντιμετώπιση του σοβαρού θέματος της Παράδοσης, μας έχουν οδηγήσει στο σημείο αυτό. Και, αν δε νοιαστούμε σοβαρά να βρούμε τη δική μας μουσική ταυτότητα, δεν θα βρούμε τον εαυτό μας ποτέ. Σ.Ε.

      Διαγραφή
  3. Xanthippi Ballis [fb]27/12/19

    Ντροπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λεωνίδας Εκιντζόγλου [fb]27/12/19

    Κατα συνεπεια να λεμε κι εμεις Ινσταμπουλ αντι Κωνσταντινουπολη μπας και παρεξηγηθουν οι απεναντι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Demetrios Brovas [fb]27/12/19

    Τα Κόστουρ και Σόλουν δεν χρειαζόταν να μείνουν αμετάφραστα, είναι άστοχο. Αφού έτσι λέγονται αυτές οι δύο πόλεις μας στη γλώσσα τους, γιατί δεν το δεχόμαστε; Είναι σαν να έχουμε ενα ελληνικό κείμενο όπου αναφέρεται π.χ. το Λονδίνο και η Γλασκώβη, και στην αγγλική μετάφραση (σε κάποια βρετανική εφημερίδα ας πούμε) να γράφουν "in Londino" και "from Glaskovi", σαν να λένε ειρωνικά "καμαρώστε πώς λένε οι Έλληνες αυτές τις δύο πόλεις μας". Είναι ονόματα καθιερωμένα εδώ και αιώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xanthippi Ballis [fb]27/12/19

      @ Demetrios Brovas Έχεις δίκιο ως ένα βαθμό. Αν σκεφτεί κανείς όμως και όλα τα υπόλοιπα που συμβαίνουν με τους κατά τα άλλα φιλτατους γείτονες, αλλά και όσους μένουν εδώ και δείχνουν έναν υπέρμετρο ζήλο για την ταύτιση των δύο πολιτισμών, κάπου ανησυχεί...

      Διαγραφή
  6. Γιάννης Σκόρδας [fb]27/12/19

    Το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν πως το άξιο σχολιασμού της ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων (του Υπουργείου Εξωτερικών!) είναι οι ορθογραφικοί κανόνες των ονομασιών των πόλεων (και –sic– «καθιερωμένα εδώ και αιώνες»), πραγματικά ξεπερνά κάθε προηγούμενο αδιαφορίας ( ; ) για την «μακεδονική» προπαγάνδα που επιχειρείται μέσω του βαλκανικού φεστιβάλ, κι όχι μόνο.

    H συγκεκριμένη ανάρτηση ξεκάθαρα προβάλλει το αλυτρωτικό υπόβαθρο της ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων που αναφέρεται σε… «γνήσια μακεδονική παράδοση στο φεστιβάλ της Κόστουρ»!

    Προφανώς η κάμηλος για κάποιους φίλτατους συμπολίτες μας, καταπίνεται εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος27/12/19

    Τα παραπονά σας στους τοπικούς βουλευτές που οι πολιτικοί τους προιστάμενοι δημιούργησαν και συντήρησαν το έκτρωμα πίσω στο μακρυνό 90 και δώθε......

    Έρρωσθε και εις έτη πολλά

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σ.Ε.28/12/19

    Το ζήτημα δεν είναι τι κάνουν οι γείτονές μας, αυτοί τη δουλειά τους κάνουν τόσα χρόνια. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τι κάνουμε εμείς, για να προστατεύσουμε την Παράδοση και την Ιστορία μας! Εμείς που δείχνουμε πως έχουμε παραδοθεί άνευ όρων στο ξένο και μάλιστα το ευχαριστιόμαστε κιόλας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος29/12/19

    Να που θα συμφωνήσω και (μια από τις σπάνιες φορές) με τον κ. Αγιασοφίτη. Γιατί όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια. Κατάντησε κουραστικό και χωρίς κανένα όφελος πρακτικά το να γκρινιάζουν μόνο δεξιά κι αριστερά μεμονωμένοι σχολιάζοντας μεταξύ τους και στο ίντερνετ. Πού είναι οι αρμόδιοι για το δημόσιο συμφέρον; Τι έπραξαν τόσα χρόνια; Κάποιοι έφτασαν ακόμη και να "γκιλνιούνται" στη Μητροπόλεως υπό τους ήχους των χάλκινων.
    Αμ οι μη χάνοντες ευκαιρία να φωτογραφηθούν με τη στολή των Μακεδονομάχων; Έβγαλαν κανα σοβαρό ψήφισμα; Έκαναν καμιά επίσημη κίνηση;
    Όλα τ' άλλα είναι σκέτα πυροτεχνήματα, νά'χαμε να λέγαμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ