15.7.19

"Βαλκανικό Φεστιβάλ Καστοριάς"



Υπουργείο Εξωτερικών Σκοπίων

Македонски традиција и фолклор на фестивали во Костур 
Настапите се одржаа на покана на македонскиот конзулат во Солун и во организација на локалните власти и организации од Грција.

* * *
«Μακεδονική παράδοση και λαογραφία στο φεστιβάλ της Κόστουρ»
Οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από πρόσκληση του Προξενείου της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και με την οργάνωση των τοπικών αρχών και οργανισμών στην Ελλάδα.

* * *

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ η αποτυχημένη ιδέα του "Βαλκανικού Φεστιβάλ" που επιχειρείται να θεσμοθετηθεί και να πραγματοποιείται μια ημέρα πριν την έναρξη του καστοριανού καρναβαλιού στις αρχές κάθε χρόνου στην καρδιά της Καστοριάς, με λειτουργία που θα ευνοεί πλάνες σε σχέση με την φυσιογνωμία του τελευταίου (καρναβαλιού), υποτίθεται ότι ελκύει μουσικά σχήματα και ορχήστρες από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και από την Ελλάδα, με στόχο να αναδειχθεί η Καστοριά ως τόπος συνάντησης μουσικών και συγκροτημάτων –πολλά από τα οποία, είναι παντελώς άγνωστα– σε ένα "βαλκανικό πανηγύρι" ηχοχρωμάτων.

ΜΕΧΡΙ στιγμής είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι οι κάτοικοι της Καστοριάς δεν επικροτούν την ιδέα και δεν συμμετέχουν σε αυτό.

ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ επίσημοι και όχι, βάλθηκαν να επιδίδονται σε δηλώσεις επιδοκιμασίας και υποστήριξης για μια αμφιλεγόμενη διοργάνωση.

ΚΑΙ ΕΑΝ οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και του Δήμου Καστοριάς ή των εκπροσώπων σωματείου που αποτελούν την "αιγίδα" του φεστιβάλ εξηγούνται, καθώς επιχειρούν να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους, αντίθετα οι βαρυσήμαντες δηλώσεις της κυρίας Μαρίας Αντωνίου, βουλευτή Καστοριάς με την Νέα Δημοκρατία, που σε επίπεδο διακηρύξεων τάσσεται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν εξηγούνται εύκολα.




ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ η κ. Μαρία Αντωνίου είχε δηλώσει τα εξής: «Η τέχνη δεν έχει όρια και σύνορα. Αποτελεί διαχρονικά μέσο επικοινωνίας κι έκφρασης του ανθρώπου, που ξεπερνά σύνορα, εθνικότητες, θρησκεύματα και χιλιομετρικές αποστάσεις», τόνισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΕΡΑ από τον αυθόρμητο αντίλογο που εμπνέει η δήλωση της κ. Αντωνίου, που δεν διακρίνει την μουσική από την προπαγάνδα και την στρατολόγηση της τέχνης, καθώς αναφέρεται σε κάθε είδους μουσικής έκφρασης και την τέχνη γενικά, θα ανέμενε κανείς το σχόλιό της για το γεγονός ότι την εποχή που η ίδια που προέβαινε στις ανώτερες και βαρυσήμαντες αναλύσεις, όχι κάποιο πολιτιστικό σωματείο αλλά (σημειώστε) το επίσημο υπουργείο Εξωτερικών της "Βόρειας" "Μακεδονίας" στα Σκόπια, με σχετικές αναρτήσεις του πρόβαλε με αλυτρωτικό υπόβαθρο το βαλκανικό φεστιβάλ της Καστοριάς [περισσότερα "εδώ"].

ΑΚΟΜΗ και τις ημέρες που κορυφωνόταν οι διαδικασίες ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στα κοινοβούλια των δύο χωρών, η ανάρτηση συνέχιζε να προβάλλει το αλυτρωτικό της υπόβαθρο για την «γνήσια μακεδονική παράδοση στο φεστιβάλ της Κόστουρ» των κ.κ. της Περιφέρειας, Δήμου Καστοριάς και του σωματείου.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωτερικών της "Βόρειας" "Μακεδονίας".



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Μαρτίου 2019, αρ. φύλλου 979



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ