9.12.20

Λόγος & Αντίλογος

 


«Κορωνοϊός και πρωτογενής τομέας»


Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο ακόμη και τον πρωτογενή τομέα. Μετά την κλιματική κρίση που έκανε εμφανή την παρουσία της, η νέα πανδημία απειλεί και τον πρωτογενή τομέα. Θα υπάρξουν μια σειρά από αρνητικές και θετικές επιπτώσεις, τις οποίες θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε: Το κλείσιμο των συνόρων θα εμποδίσει την άφιξη εποχιακών εργατών γης με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η συγκομιδή πολλών ευπαθών προϊόντων. Λύση θα μπορούσε να δώσει η χρησιμοποίηση των προσφύγων που είναι εγκατεστημένοι στα διάφορα κέντρα ανά τη χώρα, ακόμη και με μετακίνησή τους, αν το επιθυμούν, σε περιοχές με μεγάλες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης και ο κατ' οίκον περιορισμός, θα μειώσει δραστικά τη ζήτηση για φρούτα, ιδιαίτερα πρώιμης συγκομιδής. Είναι καιρός, μέσα σε αυτήν την κρίση να αρθεί το εμπάργκο αγροτικών προϊόντων που επέβαλε η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και επέφερε πολύ μεγάλες ζημίες στις αγροτικές εξαγωγές της χώρας μας. 

Πολλοί θα θυμηθούν τη σημασία της αυτάρκειας για την οποία ο γράφων αρθρογραφούσε εδώ και 40 και πλέον έτη. Πολλές χώρες θα απαγορεύσουν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων για να διασφαλίσουν την αυτάρκειά τους σε τρόφιμα. Ήδη μερικές χώρες (Καζακστάν, Ουκρανία, Ρωσία, κ.ά.) έχουν πάρει μέτρα απαγόρευσης των εξαγωγών σιτηρών. Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες αγρότες που ένοιωθαν τον ανταγωνισμό, θα δουν μετά από πολλά χρόνια, αύξηση της ζήτησης και των τιμών για αρκετά από τα προϊόντα που παράγουν. Στα θετικά μπορούμε να καταγράψουμε τη σημασία που απέκτησε ο οικιακός λαχανόκηπος για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών σε λαχανικά. Ξεχασμένοι ή εγκαταλειμμένοι κήποι προετοιμάζονται ανά τη χώρα για να δεχθούν σε λίγο τα ανοιξιάτικα λαχανικά. Ένας άλλος σοβαρός λόγος είναι η αναζήτηση δημιουργικής απασχόλησης στις παρατεταμένες ημέρες του εγκλεισμού μας με παράλληλη άσκηση του σώματος. 

Οι πατριώτες μας που έχουν το προνόμιο να έχουν και λίγο ακάλυπτο χώρο, είναι καιρός να τον μετατρέψουν από ένα υδροβόρο χορτοτάπητα σε έναν πλούσιο κήπο. «Γκιούλ μπαξέ» όπως θα έλεγε η συγχωρεμένη γιαγιά μου που αναπολούσε το κτήμα τους στο Ικόνιο της Μικράς Ασίας και το κελάρι του σπιτιού που είχε όλα τα αγαθά (παστουρμάδες, λουκάνικα, κρασιά, τουρσιά, τυριά, κρεμμύδια, σκόρδα, πατάτες, μαρμελάδες, γλυκά και ένα σωρό άλλα προϊόντα) που το μεράκι και οι γνώσεις των νοικοκυρών εκείνης της εποχής, ετοίμαζε για τους μήνες που η νωπή παραγωγή δεν ήταν δυνατή.

Και το παραδοσιακό Μακεδονικό σπίτι στα μέρη μας, μεριμνούσε και αυτό για την μεταποίηση της παραγωγής ώστε να καλύψει τις ανάγκες του στην πολύ μεγαλύτερη περίοδο της έλλειψης νωπής παραγωγής. Το γουρούνι έδινε λαρδί και καβουρμάδες για το χειμώνα. Αρμαθιές με κρεμμύδια, σκόρδα, κόκκινες γλυκές και καυτερές πιπεριές και καλαμπόκια κρέμονταν από τα δοκάρια της στέγης στο χαγιάτι. Στα κελάρια, τα αμπάρια γεμάτα με στάρι, φασόλια, φακές και άλλα όσπρια, τουρσιά, κρασιά, τυριά και χειροποίητα λουκάνικα με πράσο και πολλά άλλα. Ο φούρνος, απαραίτητο τμήμα του αγροτικού σπιτιού, άναβε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για να παρασκευάσει το ψωμί του νοικοκυριού με τη μεθυστική ευωδία του να αγκαλιάζει όλον τον οικισμό και να προσελκύει τους πιτσιρίκους από όλο τον οικισμό να το γευτούν. 

Οι νέοι αστοί-κηπουροί, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν γεύσεις και αρώματα της βιολογικής τους παραγωγής σαν και αυτές που γνώρισαν στα παιδικά τους χρόνια, όσοι είναι παππούδες σήμερα. Ας πάρουν κοντά τους και τα εγγόνια για να τους μάθουν τα στοιχειώδη. Πως φυτεύεται ένα κρεμμύδι, ένα σκόρδο, μια πατάτα, μια ντομάτα. Να πιάσουν το ευλογημένο χώμα που μέχρι τώρα το γνώρισαν σαν βρωμιές που πρέπει να αποφεύγουν με την απειλή της γονικής τιμωρίας.

Αν δεν έχετε γνώσεις, ούτε και κάποιο παππού με αγροτικό παρελθόν, το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία έχουν πολλά βοηθήματα για να σας καθοδηγήσουν με επιτυχία στα πρώτα σας βήματα. 
Καλές σοδειές Καστοριανοί!

Βαττυναίος

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Ιουνίου 2020, αρ. φύλλου 1033

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ