27.12.20

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ: Αναγνώστες έγραψαν


Καρύδια και υγεία


Σε αυτήν την πολύ κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, τα θέματα της υγείας έχουν καταλάβει την πρώτη θέση. Η προφύλαξη είναι το πρώτο μέτρο που πρέπει να υιοθετήσουμε σε έναν εισβολέα ο οποίος είναι εν πολλοίς άγνωστος και χωρίς κάποιο ιατρικό βοήθημα (εμβόλιο ή φάρμακο).

Εξίσου όμως πρέπει να μεριμνήσουμε, όπως λένε οι συνάδελφοι επιστήμονες από το χώρο της υγείας, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος που θα είναι η άμυνα του οργανισμού όταν ο εισβολέας κατορθώσει να εισβάλλει στο σώμα μας.

Ανάμεσα στους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος (άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, διακοπή του καπνίσματος και δραστική μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, καλός αερισμός των χώρων διαμονής, έκθεση στον ήλιο ή λήψη βιταμίνης D, κ.ά.) εμείς θα σταθούμε στην ανάγκη να συμπεριλάβουμε στη δίαιτά μας τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες, τα γνωστά και ως αντιοξειδωτικά.

Πρόσφατα ολοκληρώσαμε την έρευνα μας σε ξενόγλωσσες βάσεις δεδομένων που απαριθμούν την περιεκτικότητα διαφόρων τροφών σε πολυφαινόλες (Nutritional Journal, τεύχος Ιαν. 2010). Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες έχουν τα καρύδια. Η μέση τιμή σε 13 περιπτώσεις αναλύσεων έδωσε μέση τιμή 21,9 mmol/100g με ακραίες τιμές 13,13 και 33,29 mmol/100g. 

Αν θέλετε να αξιολογήσετε καλύτερα την παραπάνω μέτρηση σας αναφέρω ότι η αντίστοιχη τιμή για τα φιστίκια (αραχίδα) ήταν 1,7 για τα κάστανα 4,7, για τον ηλιόσπορο 6,4, για το ψωμί σίκαλης 1,4, για τα φασόλια 0,8 φράουλες 2,1, ξερά δαμάσκηνα 3,2 και χυμός ροδιού 1,8 mmol/ 100g.

Εκείνο όμως που μου κάνει εντύπωση είναι η πολύ μεγάλη ακραία τιμή που μετρήθηκε στα καρύδια (33,39 mmol/100g) χωρίς δυστυχώς οι επιστήμονες να μας δίνουν κάποια πληροφορία. Σε ποια ποικιλία παρουσιάστηκε;, σε αρδευόμενους ή ξερικούς καρυδεώνες;, σε καρύδια βελτιωμένων ποικιλιών ή σε σπορόφυτα;). Αντιλαμβάνεστε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ σημαντικές για να είναι σε θέση οι καταναλωτές να κάνουν τη σωστή επιλογή.

Φίλος που καλλιεργεί σπορόφυτα καρυδιάς (ως άγριες καρυδιές τις γνωρίζουν οι πολλοί) έγινε αποδέκτης παρατηρήσεων φίλων που κατανάλωσαν τα καρύδια του και οι οποίοι του τόνισαν, ότι ναι μεν είναι πολύ νόστιμα, αλλά μερικά από αυτά είναι πολύ δύσκολο να αποφλοιωθούν, βρίσκεται σε ανάλογο δίλημμα. Έχασε μάλιστα και κάποιους αξιόλογους πελάτες. 

Την επόμενη χρονιά κατά τη συγκομιδή, όπως μου δήλωσε, σε κάθε δένδρο του κτήματος, θα ελέγχει την ευκολία απόσπασης της ψίχας από το καρύδια και σε όσα αποδεικνύεται ότι είναι δύσκολα καρύδια, η συγκομιδή θα γίνεται ξεχωριστά και το δένδρο θα μαρκάρεται με μια κόκκινη ταινία ώστε το χειμώνα να αφαιρεθεί από τη βάση του και ας είναι ένα μεγάλο δένδρο με ηλικία που φθάνει τα 22 έτη. 

Δυστυχώ, η γεωργική έρευνα για την επιλογή των ποικιλιών λαμβάνει υπόψη της κριτήρια όπως η ευκολία απόσπασης, το μέγεθος του καρπού και δεν ασχολείται με την περιεκτικότητα σε ωφέλιμα θρεπτικά στοιχεία.

Ένας καλός του φίλος, ο Γιάννης ο Στ., συνταξιούχος καθηγητής από το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ στον οποίο εξήγησε του προβληματισμούς του, προθυμοποιήθηκε να τον βοηθήσει, αναθέτοντας σε μια συνεργάτισσα του που έχει ασχοληθεί με πολυφαινόλες να μελετήσει το θέμα. Δεν ξέρω πόσο ακριβά είναι τα αντιδραστήρια και πόσο χρονοβόρα είναι η διαδικασία. 

Θα ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον να μετρήσουμε τις πολυφαινόλες σε αφράτα και σκληρά καρύδια, σε καρύδια αμερικάνικα που έχουν κατακλύσει την αγορά και σε καρύδια από αυτόχθονες Ελληνικές ποικιλίες, σε ψίχα καρυδιών Βουλγαρίας και άλλων χωρών που έχει την προτίμηση των καταναλωτών λόγω της ευκολίας που προσφέρει, κ.ά. Πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ χρήσιμη έρευνα και εύχομαι να τους αξιώσει ο Θεός να την ολοκληρώσουνε, μόλις λήξει ο κατ οίκον περιορισμός. 

Μια όμως και αναλύουμε τη συμβολή των καρυδιών στην ανθρώπινη υγεία και μια και η καρυδιά καλλιεργείται στο Νομό μας από χιλιετίες και εμείς οι Καστοριανοί εκτιμούμε τον καρπό της, καλόν είναι να καλύψουμε και μερικές άλλες πολύ ενδιαφέρουσες πλευρές.  Μετά την παρουσίαση της αυξημένης περιεκτικότητας των καρυδιών στα πολύτιμα για την ανθρώπινη υγεία αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες), πρέπει να μιλήσουμε λίγο για τη φύση και τη σημασία τους.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες τις οποίες δημιουργεί φυσιολογικά το ανθρώπινο σώμα. Μπορούμε όμως να τις πάρουμε και από τη φύση και να εμπλουτίσουμε αυτές που κυκλοφορούν στο σώμα μας. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τα δυνητικά πολύ επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και οι οποίες μπορεί να συσσωρευτούν στο σώμα μας και να προκαλέσουν οξειδωτικά στρες. Αυτά τα οξειδωτικά στρες δυστυχώς αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, καρκίνους, διαβήτη τύπου 2 και άλλες χρόνιες παθήσεις. 

Ευτυχώς, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά βοηθά στην εξουδετέρωση αυτών των ελεύθερων ριζών και μειώνει τον κίνδυνο να αποκτήσουμε μια από αυτές τις χρόνιες παθήσεις. 

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Γέιλ (Yale) της Αμερικής απέδειξε ότι τα καρύδια βελτιώνουν τη ροή του αίματος σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ. Αυτό σημαίνει ότι οι διαβητικοί μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καταναλώνοντας μερικά καρύδια σε καθημερινή βάση. 

Μύθο αποτελεί και η ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη ότι τα καρύδια παχαίνουν. 

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου UCSD της Καλιφόρνια, δημοσιευμένη στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, τα καρύδια μπορούν να συμμετέχουν σε δίαιτες αδυνατίσματος με παράλληλο όφελος την καλύτερη διαχείριση της κακής χοληστερόλης. Τα ευρήματα εξέπληξαν τους ερευνητές, δεδομένου ότι τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες και πολλοί πιστεύουν ότι παχαίνουν. 

Στη μελέτη συμμετείχαν 245 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες ηλικίας 22-72 ετών, οι οποίες ακολουθούσαν 12μηνο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Οι γυναίκες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες. 
• η μία ακολουθούσε διατροφή με χαμηλά λιπαρά και αρκετούς υδατάνθρακες, 
• η δεύτερη με λίγους υδατάνθρακες και αρκετά λιπαρά 
• και η τρίτη διατροφή όπως η δεύτερη ομάδα αλλά και με καθημερινή κατανάλωση καρυδιών.

Η ποσότητα καρυδιών που κατανάλωνε η τρίτη ομάδα ήταν 43 γρ./ημέρα ποσότητα που αντιστοιχεί σε 6-8 καρύδια με κέλυφος. Σε διάστημα έξι μηνών, οι γυναίκες όλων των ομάδων έχασαν κατά μέσο όρο σχεδόν 8% του αρχικού τους βάρους. Ωστόσο, η ομάδα του καρυδιού παρουσίασε βελτίωση στα επίπεδα χοληστερόλης, κάτι που δεν συνέβη στις άλλες δύο ομάδες. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση στα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) και αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL).

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2012 με τον κανονισμό 432 του 2012 συστήνει την ημερήσια κατανάλωση 30 γραμμαρίων καρυδιών (καθαρό βάρος) για τη βελτίωση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων. 

Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να συνάγουμε ότι τα καρύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα λιπαρά. Μπορούν να μειώσουν τις καρδιαγγειακές ασθένειες, να βελτιώσουν την λειτουργία του εγκεφάλου και πιθανόν να επιβραδύνουν την εξέλιξη του Αλτσχάϊμερ. 

Αν θέλετε λοιπόν η υγεία σας να γίνει… «σκληρό καρύδι» και να κρατήσετε όσο το δυνατόν πιο μακριά τις ασθένειες, τότε ενσωματώστε στη διατροφή σας και λίγα θαυματουργά καρύδια και μάλιστα γηγενή Ελληνικά.

Βαττυναίος


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Ιουνίου 2020, αρ. φύλλου 1035

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ