22.12.20

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΠΑ: Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού



Ημερολόγιο κορωνοϊού

20 Δεκεμβρίου 2020


Η νέα μετάλλαξη
εμβολιαστικές λεπτομέρειες, διαγνωστικά διλήμματα


1. Τι είναι αυτή η νέα μετάλλαξη στην Μεγάλη Βρετανία; Πολλαπλές μικρομεταλλάξεις, όλες μαζί όμως σε ένα στέλεχος του ιου. Μεμονωμένα τις είχαμε ξαναδεί, ταυτόχρονα όχι. Γιατί τις είδαν στην Βρετανία; Πιθανώς επειδή η Βρετανία το ψάχνει, κάνει γενετική ανάλυση περισσότερο από κάθε άλλον στον κόσμο (120.000 από τις 270.000 αναλύσεις που έχουν κατατεθεί στην παγκόσμια βάση GISAID είναι από εκεί). Άρα μπορεί να υπάρχει και αλλού και να μην το έχουμε καταλάβει. Ξέρουμε για παράδειγμα ότι και στη Νότιο Αφρική βρήκαν μια παρόμοια παραλλαγή του ιού, και μάλιστα με ανεξάρτητη εξέλιξη από την Βρετανία (αλλά και η Νότιος Αφρική ψάχνει πολύ). Βρήκαν και μια εξαγωγή του στελέχους από την Βρετανία στην Αυστραλία και 3 ακόμη αναφορές στην Δανία (που επίσης κάνει πολλή γενετική ανάλυση). Αλλά επαναλαμβάνω, πρέπει να ψάχνει κανείς για να βρει. Τι σχολίασαν εξ αρχής οι πλέον αρμόδιοι παγκοσμίως; Ότι φαίνεται να προσδένεται ευκολότερα/ ισχυρότερα στον υποδοχέα ACE2 του ανθρώπου αυτό το νέο στέλεχος, που έχει και όνομα,VUI-202012/01 (Variant Under Investigation, year 2020, month 12, variant 01). 

2. Γιατί ανησυχεί τους Βρετανούς στο νέο στέλεχος του ιου; Αναφέρουν οι υπεύθυνοι του NERVTAG (επιτροπή ειδικών για νέους και αναδυόμενους ιους του αναπνευστικού): φαίνεται να έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 71% υψηλότερο των συνήθων στελεχών. Φαίνεται να επάγει αύξηση της μεταδοτικότητας, αύξηση του δείκτη R κατά 0,39 έως 0,93, το οποίο είναι πολύ. Φαίνεται να σχετίζεται με υψηλότερα ιικά φορτία (ο δείκτης ct στον μοριακό έλεγχο είναι περίπου 2 μονάδες χαμηλότερος). Προσοχή, όλα αυτά "Φαίνεται". Θέλει πολλή ακόμη επιδημιολογική μελέτη, συσχέτιση με ηλικίες, τόπους, τρόπους μετάδοσης, κ.ο.κ. Όμως, οι ειδικοί του NERVTAG θεωρούν παράξενη την επικράτηση του στελέχους αυτού ενώ μαίνεται η πανδημία, ενώ έχει να συναγωνιστεί τόσα άλλα στελέχη. Δεν βρήκε ησυχία και επικράτησε, άρα πρέπει να έχει ένα εκλεκτικό πλεονέκτημα. Πολύ περισσότερο που επικράτησε εν μέσω περιοριστικών μέτρων. Άρα, λέει το NERVTAG, πρέπει να είναι μεταδοτικότερο, κατά πολύ. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος: αν είναι τα περιοριστικά τους μέτρα σαν τα δικά μας....μπορεί απλά να είναι false alarm. 

3. Τι δεν ξέρουν οι ειδικοί ακόμη; Γιατί είναι μεταδοτικότερο: φταίει το αυξημένο ιικό φορτίο για παράδειγμα; διαφορετική παθοφυσιολογία του ιικού πολλαπλασιασμού; μικρότερος χρόνος επώασης; Επηρεάζει την βαρύτητα της νόσου; Τέσσερις νεκροί σε 1000 περιπτώσεις, αλλά γενετική ανάλυση γίνεται συνήθως σε βαρύτερα περιστατικά, όχι στα ολιγοσυμπτωματικά της κοινότητας, οπότε δεν φαίνεται ανησυχητικό ποσοστό- από την άλλη, δεν ξέρουμε σε τι ηλικίες αντιστοιχούν αυτά τα ποσοστά. Τι είναι δυνητικά ανησυχητικότερο; Ότι έχουν 4 ΠΙΘΑΝΕΣ επαναλοιμώξεις από το νέο στέλεχος, που σημαίνει ότι ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να ξεφεύγει από τα αντισώματα που έχουν αναπτύξει όσοι νόσησαν πριν. Υπάρχουν και κάποια πειραματικά στοιχεία σε προδημοσίευση που λένε πως ζορίζεται λιγότερο το νέο στέλεχος αν το βάλεις σε ορό από ανανήψαντες. Μπορεί αυτό να επάγει και αντοχή στα εμβόλια; Θεωρητικά όχι, αλλά θέλει εγρήγορση.

4. Πώς μας προέκυψε αυτό το στέλεχος; Το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων) θεωρεί πως σε κάποιον ατυχή ανοσοκατασταλμένο παρέμεινε επί μακρόν ο ιος και έγινε όλη η συσσώρευση μικρομεταλλάξεων. Λιγότερο πιθανό να έχει γίνει αλληλεπίδραση με κάποιο ζώο όπως στην ιστορία με τα μινκ. Υπάρχει περίπτωση να χάνει ο μοριακός έλεγχος αυτό το στέλεχος; Όχι, εκτός αν χρησιμοποιείς κάτι παρωχημένες παραλλαγές του μοριακού που δεν προτείνονται από τον ΠΟΥ. Είναι φυσικό να προκύπτουν τέτοιες μεταλλάξεις; Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιος, ναι. Γι' αυτό πρέπει να παρακολουθούνται και να κατατίθενται στοιχεία στο GISAID, από όλες τις χώρες. Έχουμε ακούσει 374 φορές για νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις, και συνήθως είναι άνευ σημασίας. Εντός των επόμενων εβδομάδων, θα ξέρουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την σημασία ετούτης, και ανάλογα θα προετοιμαστούμε. Δεν είναι τόσο εργατικός ο ιος όσον αφορά τις μεταλλάξεις του, για να μας ξεφύγει. 


Απελευθερωμένα βιζόν στο οικοσύστημα της Καστοριάς


5. Τι μάθαμε για τα εμβόλια τις τελευταίες ημέρες-1: Η επίσημη πληροφόρηση από τον Thomas Clark στην χθεσινή συνάντηση του ACIP (Advisory Committee on Immunization Practices ) είναι ότι είχαμε έως την Παρασκευή το βράδυ 6 περιστατικά αναφυλαξίας στις ΗΠΑ, σε δηλωμένους, έως το Σάββατο το πρωί, 272.000 εμβολιασμούς. Κάπου 1 στους 45.000 εμβολιασμούς. Όχι αμελητέο, αλλά αναμενόμενο πλέον. Έχουν βγει οδηγίες από τους αρμόδιους, εξυπακούεται πως τα πάντα εξατομικεύονται με βάση το ιστορικό του καθενός, είπαμε από την προηγούμενη ανάρτηση τι εστί αναφυλαξία και τι απλή ή "απλή με αστερίσκους" αλλεργία. 

6. Τι μάθαμε για τα εμβόλια τις τελευταίες ημέρες-2: το εμβόλιο της Moderna είχε επαρκή στοιχεία ότι προστάτευε από βαριά νόσο, 30:1 η αναλογία (αν και το 1 περιστατικό σε εμβολιασθέντα τεχνικά δεν μετράει, ουσιαστικά είναι). Ενδεικτικό των εκτάκτων συνθηκών υπό τις οποίες έτρεξαν οι κλινικές δοκιμές (και ως εκ τούτου μας έδωσαν μετρήσιμα στοιχεία) είναι ότι από τα 30 σοβαρά περιστατικά στην ομάδα του Placebo, μόνο 12 νοσηλεύτηκαν, παρά τους χαμηλούς κορεσμούς τους και όλα τα άλλα. Μάθαμε επίσης ότι δίνεται κανονικά το εμβόλιο σε άτομα που έχουν περάσει τον ιο, 675 συμμετείχαν στην δοκιμή της Moderna, και μάλιστα είχαν λιγότερες παρενέργειες στο εμβόλιο! Και 176 ασθενείς με HIV συμμετείχαν στην μελέτη.

7. Τι μάθαμε για τα εμβόλια τις τελευταίες ημέρες-3: υπάρχει τοποθέτηση της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, οπότε όλοι όσοι διακινούν εσφαλμένα στοιχεία, οφείλουν να ζητήσουν μια συγγνώμη. Οι ανοσοκατασταλμένοι ρευματολογικοί εμβολιάζονται, συνεννοούνται με τον θεράποντά τους για τον χρονισμό, τελεία. Και έχουν το νου τους μήπως δεν κάνουν επαρκή αντισώματα (τι θα γίνει τότε; τρίτη δόση; ας κάνουμε την πρώτη και βλέπουμε...). Για τους πάσχοντες από MS, αναμένεται τοποθέτηση από διεθνείς οργανισμούς τον Ιανουάριο, λογικά δεν θα υπάρχει αντένδειξη. Για τους ογκολογικούς ασθενείς, το σχετικό εξειδικευμένο webinar της Πέμπτης δεν μας είπε τίποτε, εκτός από το ότι είναι πολλές οι υποκατηγορίες και ότι μόνο για τους ακτινοθεραπευόμενους δεν χρειάζεται να το σκεφτούμε και πολύ ή να το προγραμματίσουμε, κι εδώ αναμένονται οδηγίες. Τέλος, το γνωστό ανέκδοτο: το εμβόλιο θα προκαλέσει αυτοάνοσα, οφείλει να λήγει: Τεκμηριωμένα ο ιος προκαλεί περισσότερη αυτοανοσία, ατέλειωτη, υπάρχει σύνδεσμος σε σχόλιο της προηγούμενης ανάρτησης. Δεύτερον, από τι επάγεται η ανοσία στο μυαλό κάποιων; Από το spike; Άμα νοσήσεις να δεις τι spike εκφράζεται στον οργανισμό σου! Από την έντονη ανοσολογική αφύπνιση; Αν νοσήσεις από τον ιο να δεις τι ανοσολογικός πόλεμος γίνεται μέσα σου... Απλά και στοιχειωδώς.

8. Τι δεν μάθαμε διαγνωστικά στην Ελλάδα; Να κάνουμε στοχευμένο έλεγχο. Το να κάνουμε τυχαίο έλεγχο μέσω του test. gov δεν γνωρίζω ποια λογική εξυπηρετεί. Είσαι βέβαιος ότι θα είναι τυχαία η προσέλευση μέσω του test. gov ή θα βγουν τίποτε θετικά στα ύψη; Υπάρχουν πάσχουσες περιοχές που θέλουν μέγιστη διαγνωστική ικανότητα. Υπάρχουν και πιο ήσυχες περιοχές όπου πρέπει να δρας κατευθυνόμενα: σου δίνουν σήμα τα λύματα για παράδειγμα σε μια συγκεκριμένης ιδιομορφίας περιοχή; Πας εκεί να κάνεις έλεγχο, δεν ελέγχεις όπου να' ναι, για να λέμε. Τέλος, είμαστε ασφαλείς με τα τεστ μας εν γένει; Είναι καθόλου διδακτικό το επεισόδιο Νο122 της διαμάχης ΕΟΔΥ- Ιωαννίνων με 10 ένστολους του συνοριακού σταθμού Κακαβιάς που βγήκαν θετικοί κατά ΕΟΔΥ, αρνητικοί κατά μοριακό Πανεπιστημίου, και εν τέλει αρνητικοί σε μοριακό του ΕΟΔΥ, αφού πρώτα άρχισαν οι συνήθεις κατηγορίες; Κατανοούμε πως ΚΑΙ τέτοια "μικρά" περιστατικά ασυνεννοησίας μας έφεραν εδώ;

9. Από την πληθώρα σχετικών αναγνωσμάτων που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες, κανένα δεν μπορεί να προσεγγίσει την ποιότητα του "Πανδημίες" του Christian W. McMillen, γνώστη του θέματος, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Με άριστη τοποθέτηση παλαιότερων πανδημιών στο κοινωνικό, γεωγραφικό, και κλιματικό γίγνεσθαι, και σαφή ανάγνωση των επιδράσεών τους στην ιστορική ροή. Διαφωνώ σε πολλά με τον McMillen αλλά είναι μελετημένος και μεταδοτικός, και για μη ειδικούς.




Ημερολόγιο κορωνοϊού 

11 Δεκεμβρίου 2020


εμβολιαστικά και θεραπευτικά υστερόγραφα


1. "Έχω αλλεργία, να κάνω το εμβόλιο; επειδή είδατε τι είπαν στην Βρετανία, να μην το κάνουν οι αλλεργικοί": Έχουμε και λέμε. Άλλο ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ, άλλο ΑΛΛΕΡΓΙΑ, είναι σα να συγκρίνουμε τον Μέσι με το αριστερό εξτρέμ της σχολικής ομάδας Δυναμό Τερόβου το 1982 (τοπικοί πρωταθλητές δημοτικών σχολείων υπήρξαμε, βασικά τα άλλα χωριά δεν έβγαζαν 11αδα): Η αναφυλαξία έχει ορισμό που λέει (κατά Μπράιτον) "αιφνίδια έναρξη, ταχεία εξέλιξη, δερματολογικές βλάβες, ΚΑΙ μείζονες καρδιολογικές ή αναπνευστικές εκδηλώσεις", πέφτεις κάτω, κινδυνεύεις να πεθάνεις άμα δεν σου κάνουν αδρεναλίνη- παρόμοια είναι και τα αμερικανικά κριτήρια του NIAID/FAAN. Αυτή είναι η αντένδειξη, να έχεις τέτοιο ιστορικό. Και οι δύο εμβολιασθέντες που εμφάνισαν τέτοια αντίδραση είχαν ιστορικό, κυκλοφορούσαν με ένεση αδρεναλίνης στην τσέπη. Κυριολεκτικά. Κάνουν τα εμβόλια αναφυλαξία; Σπάνια, στο πρώτο σχόλιο βάζω συνδέσμους που περιγράφουν και συζητούν το κεφάλαιο "εμβόλια-αλλεργία-αναφυλαξία", ελάχιστες οι αντενδείξεις. Έχεις λοιπόν ιστορικό αναφυλαξίας; Κυκλοφορείς με αδρεναλίνη στην τσέπη; Ε, έτσι κι αλλιώς δεν πας πουθενά σφυρίζοντας ανέμελα. Ούτε σε εξωτικό εστιατόριο, μήτε για εμβόλιο. Πας υπό προϋποθέσεις. Και, σημειώνω εγώ: υποθέτω πως είναι μια ευκαιρία να γίνει πλήρης εξάσκηση των υγειονομικών παρόχων στην ορθή χρήση της αδρεναλίνης σε τέτοιες περιπτώσεις.

2. Δεν είναι όλα τα εμβολιαστικά νέα καλά: το εμβόλιο της Sanofi (με ανοσοενισχυτικά της GlaxoSmithkline) το έχω αναφέρει από διμήνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε κάνει μαζική παραγγελία και υπήρχε δυνατότητα μαζικής παραγωγής, περιμέναμε πρώτα αποτελέσματα τώρα, θα περιμένουμε πολύ. Οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι στους ηλικιωμένους δεν υπήρξε επαρκής ανταπόκριση, και ψάχνοντας βρήκαν ότι είχε υπολογιστεί λάθος η δόση, είχε λιγότερο αντιγόνο! Φτου και από την αρχή, με νέα μελέτη φάσης ΙΙ, πριν πάμε σε φάση ΙΙΙ, κοινώς, το φθινόπωρο.

3. Δεν είναι όλα τα εμβολιαστικά νέα καλά, μέρος δεύτερον: το εμβόλιο της AstraZeneca/Οξφόρδης, με την δημοσίευση στο Lancet των δεδομένων από τις μελέτες του (που σχολίασα με προβληματισμό προ 15ημέρου), επιβεβαιώνει ότι λογικά θα αργήσει και αυτό. Είναι άκρως χαοτικός ο τρόπος που σχεδίασαν τις μελέτες, επιλεκτική η παρουσίασή τους, απαγορευτικό στατιστικό εύρος- εν τέλει αδικούν το ίδιο το εμβόλιο, νομίζω, το οποίο μπορεί να είναι αποτελεσματικότερο του 62% που έχουμε ως πρώτο στοιχείο. Αλλά πού να το καταλάβουμε όταν πάρα πολλοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν την 2η δόση σε εντελώς άσχετα χρονικά σημεία, ακόμη και 3 μήνες μετά. Περισσότερες από 500 (!!) σελίδες συμπληρωματικού υλικού, περιγράφουν μια βιασύνη που εν τέλει κακό έκανε. Το 90% σε αυτούς που έλαβαν μισή δόση την πρώτη φορά δεν μπορεί να σταθεί εύκολα (μικρός αριθμός), κάποια ενθαρρυντικά στην ίδια υπο-ομάδα (ότι δεν κολλάς γενικώς) επίσης πρέπει να εκτιμηθούν μελλοντικά. Θέλει νέες δοκιμές. Ήδη, μια κρούση στην επιτροπή φαρμάκων της Ινδίας ήταν αναποτελεσματική, άλλωστε εκεί τρέχει και μια παράξενη ιστορία με εθελοντή που πήρε το εμβόλιο και δήλωσε πως έπαθε "νευροεγκεφαλοπάθεια", αλλά η Ινδική εταιρεία που συνεργάζεται στην δοκιμή τον πάει κι αυτή, επιθετικά, στο δικαστήριο, πιθανώς τον θεωρεί εκβιαστή. Αλλά βλέπουμε ότι έχει μπλέξει το συγκεκριμένο εμβόλιο, εξ ου και άρχισαν οι συζητήσεις για συνεργασίες: να τρέξει συνδυασμός του εμβολίου με αυτό της Pfizer/BioNTech, με μία δόση από το καθένα (κι έτσι να καλυφθεί και το έλλειμμα που θα παρουσιάσει στις διαθέσιμες δόσεις η Pfizer/BioNTech λόγω ανεπάρκειας αναλώσιμων!), ή να τρέξει συνεργασία με το, συγγενούς νοοτροπίας, ρωσικό εμβόλιο.

4. Δεν είναι όλα τα εμβολιαστικά νέα καλά, μέρος τρίτον: αυτό δεν επηρεάζει άμεσα, αλλά είναι μια εντυπωσιακή ιστορία. Το εμβόλιο από το Queensland της Αυστραλίας ήταν από τα πρώτα που είχαν αναγγελθεί, ως και στην συζήτηση του Ιανουαρίου με τον Κυριάκο το αναφέραμε. Πάει κι αυτό. Πολλοί εθελοντές έβγαιναν θετικοί για HIV! Γιατί; Δεν είχαν HIV. Αλλά το εμβόλιο χρησιμοποιούσε μια τεχνολογία Molecular clamp, έναν σφιγκτήρα που κρατούσε σε συγκεκριμένο σχηματισμό το αντιγόνο του νέου κορωνοϊού. Αλλά αυτός ο σφιγκτήρας ήταν φτιαγμένος από μέρος πρωτεΐνης του HIV. Οπότε με το εμβόλιο έβγαζες αντισώματα για τον κορωνοϊό, έβγαζες και κάτι προσωρινά, μη λειτουργικά, για τον HIV. Όλοι απορούν σήμερα "what were they thinking in the first place", την ίδια μέρα που ένα άλλο εμβόλιο της Αυστραλίας παρουσιάζει την πρώτη του προδημοσίευση, από το Σίδνεϋ αυτό, έχουν βάλει πάνω στο BCG της φυματίωσης το spike του SARS-CoV-2 και έδειξε υποσχόμενο σε πειραματόζωα.

5. Περί εμβολίων: χωρίς Οξφόρδη/ΑΖ και Sanofi, περιορίζεται η Ευρωπαϊκή εμβολιαστική διαθεσιμότητα προς το παρόν. Αναμένουμε αναλυτικότερα στοιχεία από το ρωσικό (για το οποίο επίσημα διευκρινίστηκε ότι για 3 μέρες μετά δεν πρέπει να πιεις καθόλου αλκοόλ, και γενικώς να το έχεις περιορισμένο και στο ενδιάμεσο), αναμένουμε και από δύο από τα εμβόλια της Κίνας, τα παραδοσιακά (με απενεργοποιημένο ιο): το ένα, της Sinopharm, πήρε άδεια στα Εμιράτα, με εντυπωσιακότατα αναφερόμενα ποσοστά αποτελεσματικότητας (και γενικής προφύλαξης) αλλά υπερβολικά περιληπτικά μας τα είπαν, ένα ποσοστό μόνο, περιμένουμε. Το άλλο, της Sinovac, ολοκλήρωσε δοκιμές στην Βραζιλία, με πολιτική θύελλα, περιμένουμε εντός των ημερών δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του, οι Βραζιλιάνοι πήγαν πάντως να επιθεωρήσουν τα εργοστάσια παρασκευής του εμβολίου στην Κίνα και είχαν παράπονα. Αυτά, είπαμε, είναι παραδοσιακότατα εμβόλια, βάζουν μέσα σου τον ιο "νεκρό". Για όσους φοβούνται τη νέα τεχνολογία θα αποτελούσαν μια λύση. Απλά να γνωρίζουν πως έχουν ανοσοενισχυτικές ουσίες (αλουμίνιο!!!- το οποίο βέβαια χρησιμοποιείται σε εμβόλια από το 1936 και είναι ασφαλές). Οπότε, το άλλοθι του "εγώ θέλω παραδοσιακό εμβόλιο" έχει και παγίδες για όσους επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν.

6. Περί εμβολίων επίσης: η ανοησία που αναπαράγεται περί στειρότητας από τα εμβόλια έχει αναλυθεί σε σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτηση, βάζω κι εδώ στο πρώτο σχόλιο ένα εξαιρετικό νήμα του Andrew Croxford που εξηγεί πώς ΔΕΝ υπάρχει γενετική ομοιότητα μεταξύ του spike του ιου και της συγκυτίνης. Είπε ένας γνωστός από χρόνια επαγγελματίας αμφισβητίας Γερμανός δόκτωρ και πολιτικός, μαζί με έναν πρώην υψηλόβαθμο της Pfizer, ότι "τα εμβόλια θα κάνουν αντισώματα κατά του spike που όμως θα αντιδρούν και με την συγκυτίνη που είναι απαραίτητη για τον πλακούντα, οπότε αν κάνουν οι νέες γυναίκες εμβόλιο θα στειρωθούν"!!!. Από το αντίσωμα κατά του spike. Και πέρα από όλα τα άλλα, που παιδεύονται ώρες σοβαροί άνθρωποι να απαντούν σε κάθε πονηρή ανοησία που ξεστομίζεται και αναπαράγεται, ρωτάω εγώ όποιον το αναπαράγει: Αν αρρωστήσεις από τον ιο, δεν παράγεις αντισώματα για το spike; Παράγεις. Άρα με την λογική αυτών των τύπων, όποια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας αρρωστήσει από τον ιο θα στειρωθεί; Γιατί δεν είναι αλλιώτικα τα αντισώματα του εμβολίου και της νόσου. Κοινή λογική απαιτείται.

7. Κι ένα θεραπευτικό: επειδή γίνεται ατέλειωτος λόγος για τα μονοκλωνικά αντισώματα, την "θεραπεία που μας κρύβουν", επεκτείνω μια απάντηση σε σχόλιο της προηγούμενης ανάρτησης εδώ: για την Regeneron γράφω από τον Μάρτιο ήδη, και πόσο υποσχόμενη πρακτική φαινόταν, και με την εμπειρία από τον Ebola. Όμως να διαβάσουμε και τα δελτία τύπου λίγο; Πήρε το προϊόν της Regeneron (όπως και αυτό της Eli Lilly) προσωρινή αδειοδότηση στις ΗΠΑ (και μόνο στις ΗΠΑ), για συγκεκριμένους πληθυσμούς: εκτός νοσοκομείου, με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο. Αναλύονται οι παράγοντες κινδύνου στο δελτίο της Regeneron για όποιον έχει απορία. ΔΕΝ ενδείκνυνται για νοσοκομειακή αγωγή (παρά μόνο σε πλαίσιο μελετών). ΔΕΝ είναι ευρέως διαθέσιμα: η Regeneron ευελπιστεί να έχει 300.000 δόσεις μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, αλλά θα το καταφέρει επειδή την χρηματοδοτεί και την βοηθά η BARDA (Biomedical Advanced Research and Development Authority), το αμερικανικό κράτος δηλαδή. Που έχει δεσμευμένες ΟΛΕΣ τις δόσεις, προπληρωμένες, συμβόλαιο από τον Ιούλιο. Λέει ακόμη το δελτίο τύπου ότι ΑΠΟ ΤΟ 2021, θα αρχίσει η συνεργασία με την Roche, για να αναλάβει την παρασκευή και διανομή για τον υπόλοιπο κόσμο. Άρα, ΔΕΝ υπάρχουν δόσεις για να αγοράσουμε. Έχω πει πολλές φορές για την χρησιμότητα των μονοκλωνικών, και θα συνεχίσω, αλλά έχω πει κι άλλες τόσες για την δυσχέρεια στην διαθεσιμότητά τους. Το δελτίο τύπου της Eli Lilly για το δικό της μονοκλωνικό περιγράφει την ίδια κατάσταση, περισσότερες δόσεις (επειδή δίνουν την μικρή δοσολογία, κάτι που έχει δεχτεί κριτική από σημαίνοντες του χώρου όσον αφορά την αποτελεσματικότητά της), πολλές δεσμευμένες από τις ΗΠΑ, και συζητήσεις με διεθνείς ρυθμιστικούς οργανισμούς. Κοινώς, κανείς δεν μας κρύβει το μαγικό φάρμακο, τα μονοκλωνικά θα είναι χρήσιμα για πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες (νωρίς), θα σώσουν ζωές (π.χ. αν τα δώσεις προληπτικά σε τρόφιμους γηροκομείου, με το πρώτο κρούσμα), αλλά πρέπει να παραχθούν σε ποσότητες πρώτα. Και να μας προσφερθούν.

8. Τέλος, από τα προαναφερθέντα είναι σαφές ότι υπάρχει ακόμη δρόμος, άλλωστε από την D-Day μέχρι την λήξη του πολέμου μεσολάβησαν πολλοί μήνες.

9. Αν δεν παρακολουθείτε την ομάδα "Η αλήθεια για τα εμβόλια", κακώς. Από την ερχόμενη Τετάρτη θα έχει και live παρουσία, θα είμαστε εκεί, ακυρώσαμε και τα ραντεβού στο ιατρείο επί τούτου!- σύνδεσμος στο 2ο σχόλιο,, σας περιμένουμε. Οι του ιατρικού χώρου ας προσέξουν και το αυριανό webinar που μπορεί να αναζητηθεί πλέον "εδώ".



(*) Ο κ. Γεώργιος Παππάς παθολόγος, ασχολείται με λοιμώξεις / ζωονόσους και ζητήματα ετοιμότητας απέναντι σε επιδημίες, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς. Ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα. Τα δύο ημερολόγια -με την άδειά του- αναδημοσιεύονται από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ