22.8.22

ΟΔΟΣ: Καστοριά και απελευθέρωση


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 18.11.2021 | 1102


Αποκάλυψε την διαχρονική αμηχανία της Καστοριάς τα τελευταία πολλά χρόνια να ευθυγραμμιστεί ψυχή τε και σώματι με το εθνικό κέντρο στην Αθήνα. Τουλάχιστον για κάποιους.


ΤΟ 2021 σαν έτος, επετειακός σταθμός 200 ετών για τους εορτασμούς από την επανάσταση που οδήγησε στην απελευθέρωση και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, οδεύει προς το τέλος του. 

ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ πέρασε κάπως άδοξα, αφού οι ιδιαίτερες συνθήκες με τον κορωνοϊό περιόρισαν δραστικά, σχεδόν κατήργησαν τις εκδηλώσεις που αρχικά είχαν στόχο να μην περιοριστούν μόνο στα όρια του πρώτου κράτους και επιπλέον να διαρκέσουν ολόκληρο τον χρόνο. 

ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ιδιαίτερες καταστάσεις που η χώρα αντιμετωπίζει με την Τουρκία και την στενή σύμμαχό της Ρωσία του Πούτιν, με τους βόρειους γείτονες στα Σκόπια και όχι μόνο, καθιστούν διαρκώς και κάθε έτος επίκαιρο το νόημα της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, ώστε οι ειδικοί εορτασμοί για τα 200 χρόνια να έχουν μόνο σημειολογική αξία, ωστόσο η Καστοριά ήταν και πάλι σχετικά απούσα. 

ΑΠΟΥΣΑ από το πνεύμα της επετείου, καθώς η συμμετοχή της στην διοργάνωση των εκδηλώσεων ήταν πενιχρή. 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ την διαχρονική αμηχανία της Καστοριάς τα τελευταία πολλά χρόνια να ευθυγραμμιστεί ψυχή τε και σώματι με το εθνικό κέντρο στην Αθήνα. Τουλάχιστον για κάποιους.

ΠΙΟ «φυσικό» μοιάζει σε ορισμένους να φλερτάρει με τις δήθεν ομοιότητες στα γειτονικά σύνορα, από το να συσφίγγονται οι σχέσεις της περιοχής με άλλες περιφέρειες.

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ και ισχνές ήταν έτσι οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια στην Καστοριά. 

ΜΙΑ ΑΠΟ αυτές ήταν και η έκθεση «1821: Οι Βιβλιοθήκες της Μακεδονίας στην Τοπική Ιστορία», που φιλοξένησε η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Καστοριάς από τη Δευτέρα 1 έως τις 13 Νοεμβρίου. 



* * *

«Στις 11 Νοεμβρίου 1912 η Καστοριά, με τη βοήθεια του Πολιούχου μας, Αγίου Μηνά, αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό (*). Μία ημέρα-σταθμός για την ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, που δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε, τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενιές! Μπορεί σήμερα, λόγω της πανδημίας, να μην μπορούμε να διοργανώσουμε ξεχωριστές εκδηλώσεις, όπως θα θέλαμε, αποτιούμε, όμως, με τις λιτές τελετές που πραγματοποιήθηκαν, τον δέοντα σεβασμό και ελάχιστο φόρο Τιμής και Μνήμης σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Καστοριάς μας. Χρόνια πολλά σε όλους τους Καστοριανούς, όπου και αν βρίσκονται!»

Ιωάννης Κορεντσίδης
δήμαρχος Καστοριάς

* * *



ΜΠΟΡΕΙ βέβαια να αναφέρθηκε ότι η έκθεση οργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ωστόσο δεν διαφεύγει ότι συνέπεσε με την 11η Νοεμβρίου, δηλαδή την επέτειο της απελευθέρωσης της Καστοριάς το 1912 από τον οθωμανικό ζυγό.

Η ΕΚΘΕΣΗ αποτέλεσε σύμπραξη 22 Βιβλιοθηκών και λειτούργησε στο αρχοντικό Βέργου, ενώ όπως αναφέρθηκε σκοπός της ήταν η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και της συμβολής των προγόνων μας στην ανεξαρτησία του Έθνους, προσφέροντας μία ευκαιρία να φωτιστούν ο αγώνας και η προσφορά των Μακεδόνων στην απελευθέρωση του γένους.

H ΔΗΜΟΤΙΚΗ βιβλιοθήκη Καστοριάς ανακοίνωσε την συμμετοχή της στην Έκθεση επιλέγοντας, μέσω δύο μπάνερ, να αναδείξει δύο θέματα: «Η επαναστατική περίοδος στην Καστοριά» και «Προεπαναστατικοί Φιλικοί από την Καστοριά». Ενώ με βάση τις ανακοινώσεις το ωράριο λειτουργίας της ήταν καθημερινό τις πρωϊνές ώρες.

ΩΣ ΕΔΩ όλα καλά. Όμως τίποτε δεν αποδεικνύεται για πάντα καλό στην Καστοριά. 

ΔΙΟΤΙ ενώ ειδικά για την 11η Νοεμβρίου, τοπική αργία για την απελευθέρωση και τους εορτασμούς του πολιούχου, θα περίμενε κάποιος η συγκεκριμένη έκθεση να λειτουργεί όλη την ημέρα και όχι μόνο το πρωϊνό, ώστε να είναι δυνατή η επίσκεψη σ’ αυτήν από τους κατοίκους της Καστοριάς πρωτίστως, οι… περίεργοι με τις εκθέσεις που είχαν την... αφελή ιδέα να συνδυάσουν την επέτειο της Καστοριάς και την αργία με μια επίσκεψη στην έκθεση, βρήκαν τις πόρτες της κλειστές!! 

ΝΑΙ! Ανήμερα της 11ης Νοεμβρίου, η επετειακή έκθεση για την απελευθέρωση της Ελλάδος και της Καστοριάς, δεν ήταν ανοικτή και ήταν αρκετοί οι επισκέπτες που αποχώρησαν απογοητευμένοι, διαμαρτυρόμενοι για την δημοτική ασυνέπεια και το παραπλανητικό πρόγραμμα. 

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ένα ακόμη περιστατικό που προστέθηκε στο παζλ που εξηγεί, γιατί η Καστοριά συμπεριφέρεται σαν υπερπόντια αποικία και όχι ως ζωτικός χώρος.




(*) Αστερίσκος: Εν τω μεταξύ, η Καστοριά δεν αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό όπως αναφέρει ο κ. Ι. Κορεντσίδης. Απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό Στρατό (μαζί με άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδος σε Μακεδονία και Ήπειρο) στην διάρκεια του Βαλκανικού Πολέμου. Συνέπεσε η 11η Νοεμβρίου και η εορτή του Αγίου Μηνά. Η Ελλάδα είναι ο ελευθερωτής. Αυτά για αντίδοτο στην εσωστρέφεια.




Φωτογραφία: Πάολο Βερονέζε (1528-1588) Το μαρτύριο του Αγίου Μηνά ( 1580) –λεπτομέρεια. Μουσείο Πράδο της Μαρδίτης, Ισπανίας.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Νοεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1102.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ