18.8.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
13 Νοεμβρίου 2021: Ένα σπάνιο στιγμιότυπο της Καστοριάς.
Η σπανιότητα έγκειται στο ότι όλοι, μα όλοι*, φορούσαν μάσκα, έστω για λίγη ώρα.
Μακάρι να ήταν και όλοι εμβολιασμένοι.

(*) Βέβαια ήταν και η απευθείας πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση της ενθρόνισης.


Η  Καστοριά μετρά κάθε μέρα δυο με τρεις δεκάδες κρούσματα κατά μέσο όρο και το αντεπιχείρημα του δημοσιογράφου ήταν η... αγορά ρούχων κατάλληλων για την ακυρωθείσα παρέλαση!


Ο εορτασμός για την 28η Οκτωβρίου συνδυάστηκε –ορθώς– με την απουσία μαθητών και μαθητριών από την παρέλαση. Ενδεχομένως να υπήρξε αργοπορία ως προς την λήψη της πολιτικής απόφασης από τον ακόμη τότε αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Σαββόπουλο, παρόλα αυτά λήφθηκε προς την σωστή κατεύθυνση. Τουλάχιστον, αυτό έγινε κατανοητό μετά από την ραδιοφωνική του τοποθέτηση στα τέλη Οκτωβρίου.

Βάση της κοινής λογικής, την εποχή που η πόλη της Καστοριάς –αλλά και ο νομός– παραμένουν με πολύ υψηλό αριθμό ημερησίων κρουσμάτων, ακόμα και η καθολική αποχή από την παρέλαση δεν θα έμοιαζε με ατυχή πολιτική απόφαση. Αφού μόνο λίγα δεν μπορούν να θεωρηθούν τα 500+ ενεργά κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε όλη την έκταση της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς σύμφωνα με όσα δήλωσε ο απελθών αντιπεριφερειάρχης κ. Σαββόπουλος. Απεναντίας, εύκολα θα μπορούσε να συγκριθεί με υγειονομικό φυτίλι που επί σειρά μηνών σιγοκαίει.

Εκείνο που προκάλεσε αρνητική εντύπωση σε όσους άκουσαν την συγκεκριμένη συνέντευξη, ήταν η στάση του ραδιοφωνικού παραγωγού ή δημοσιογράφου. Εξ άλλου ό,τι δηλώνει είναι κανείς στην Ελλάδα και δεν έχω καμία πρόθεση να κοντράρω τις φιλοδοξίες κανενός. Αλλά το να υιοθετεί τις απόψεις των διαμαρτυρόμενων γονέων και να θέτει ως αντεπιχείρημα στην απόφαση ακύρωσης της παρέλασης για την πλειοψηφία του μαθητικού συνόλου, την αγορά ρουχισμού (!) αυτό ξεπερνά κάθε όριο φαντασίας ή και λογικής.

Δηλαδή αγαπητή ΟΔΟΣ, η Καστοριά μετρά κάθε μέρα δυο με τρεις δεκάδες κρούσματα κατά μέσο όρο και το επιχείρημα του δημοσιογράφου ήταν η αγορά ρούχων κατάλληλων για την ακυρωθείσα παρέλαση. “Δυο λαλούν και τρεις χορεύουν” υποστήριξαν ορισμένοι και δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω μαζί τους. Άσε δε, που αρκετοί ακόμα αναφώνησαν παροιμία που συνδυάζει τον κόσμο που καίγεται και το ξύρισμα, αλλά δεν είναι της παρούσης. Αν και θα ταίριαζε γάντι και σε αυτήν την περίπτωση του τρόπου άσκησης της τοπικής δημοσιογραφίας.

Απόφαση καθολικής απαγόρευσης για την τέλεση στρατιωτικής και μαθητικής παρέλασης έλαβε ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης για τους τοπικούς εορτασμούς της απελευθέρωσης της πόλης. Σαφώς και δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά, από την στιγμή που τα επιδημιολογικά δεδομένα συνέχισαν να είναι επιβαρυντικά για την δημόσια υγεία. Και πόσο δε, όταν η τέλεση ή μη της παρέλασης για τον τοπικό εορτασμό αποτελούσε αποκλειστική απόφαση του ίδιου.

«Δήμαρχος είναι, όχι κανένα κορόιδο να επιφορτιστεί με την ευθύνη» είπαν κάποιοι και πραγματικά δυσκολεύομαι να μην συμφωνήσω. Εξάλλου, οι τοπικοί λαμπρότατοι αιρετοί μάς είχαν συνηθίσει κατά την διάρκεια της πανδημίας να ασκούν κριτική στις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας που λήφθηκαν σε θέματα κορωνοϊού για την πόλη της Καστοριάς, σε σημείο μάλιστα που φαντάζονταν θεωρίες συνομωσίας και κέντρα αποφάσεων που είχαν βάλει στο στόχαστρο την… τουριστική ανάπτυξη της πόλης.

Τώρα όμως, που η κεντρική εξουσία παραχώρησε την δυνατότητα στις τοπικές αυτοδιοικήσεις να αποφασίσουν εκείνες για την πραγματοποίηση ή μη των παρελάσεων, εκείνες σαν γνήσια ευθυνοφοβικές έπραξαν με τον τρόπο που αποφάσισαν. Έτσι είναι όμως αγαπητή ΟΔΟΣ. “Έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια λένε” μέχρι να φτάσει στα χέρια τους η καυτή πατάτα. Στην προκειμένη περίπτωση της δημόσιας υγείας. Τότε σταματούν οι πολιτικοί λεονταρισμοί και ξεκινούν τα πολιτικά νιαουρίσματα. Έτσι γίνεται συνήθως.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
9 Νοεμβρίου 2021: Μόλις ανέβηκε στο διαδίκτυο αυτός ο ξεκάθαρος και θαρραλέος τίτλος από τον βουλευτή Καστοριάς, σε λίγα λεπτά θαρραλέα εξαφανίστηκε. Ξεκάθαρα κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη.



Και αν η 11η Νοεμβρίου δεν εορτάστηκε εν μέσω παρελάσεων και θεατρικών αναπαραστάσεων με την συμμετοχή ένστολων του 1821 (!) όπως στο πρόσφατο παρελθόν λόγω της επιβαρυμένης υγειονομικής κατάστασης, εκείνο που εορτάστηκε χωρίς την τήρηση των στοιχειωδών υγειονομικών μέτρων –ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους– ήταν ο απόπλους του τουριστικού καραβιού "Ολυμπιάς". Εν μέσω διθυραμβικών σχολίων από τα ΦΜΕ (δηλαδή τα Φιλικά Μέσα Ενημέρωσης) παρουσιάστηκε ως κάτι το πρωτοποριακό. Ως κάτι το πρωτόγνωρο. Κοσμογονία.

Φυσικά για μερικούς εκ των αιρετών μπορεί και να ήταν, αφού δεν είχαν την ευκαιρία να τα επισκεφτούν ποτέ στο παρελθόν. Όταν τότε έπλεαν δύο καραβάκια στην λίμνη και όχι μόνο ένα. Μπορεί να είχαν δουλειές, μπορεί να μην γνώριζαν για την παρουσία τους, μπορεί απλά να αδιαφορούσαν γιατί το ενδιαφέρον τους το κέντριζαν άλλες δραστηριότητες. Και καλά έκαναν εδώ που τα λέμε. Δεν ήταν και υποχρεωμένοι. Αλλά καλά θα ήταν να μην το πηγαίνουν στο άλλο άκρο. Γιατί υπήρξαν και δημότες που έκαναν την βόλτα τους στην λίμνη και τα παλαιότερα χρόνια.

Αλήθεια αγαπητή ΟΔΟΣ; Με το έτερο καραβάκι "Ορεστιάς" που το έχουν βάλει πωλητήριο τι έχει απογίνει; Γιατί θυμάμαι την πρώην πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Καστοριάς κ. Χρυσούλα Φιλίππου να δηλώνει πριν ενάμισι χρόνο πως το εν λόγω δημοτικό καραβάκι έχει τεθεί σε διαδικασία πλειστηριασμού. Υπήρξε κάποιο νεότερο επί της συγκεκριμένης διαδικασίας και δεν το έχουν μάθει οι δημότες Καστοριάς;

Ή μήπως απλά αποτελούσε μέρος του δήθεν νοικοκυρέματος της επιχείρησης που το συνεπήρε μαζί με την διακοπή των αναμεταδόσεων της ΜΕΤ; Ρητορικό είναι το ερώτημα. Οι περισσότεροι λίγο πολύ υποψιάζονται για τα δημοτικά πεπραγμένα και την κατάληξη τους. Όπως και στα περισσότερα που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας. Μήπως όμως θα μπορούσε η κ. Φιλίππου τώρα που “παραιτήθηκε” των ετήσιων έμμισθων καθηκόντων της από την ΔΕΥΑ Καστοριάς να δώσει ορισμένες εξηγήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα; Αν μη τι άλλο, θα είχε το ενδιαφέρον η απάντηση της.

Και αν η κ. Φιλίππου «παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους» από την έμμισθη θέση της ΔΕΥΑ Καστοριάς όπως η ίδια δήλωσε, φαίνεται να ακολούθησε τον δρόμο της εξόδου όπως έγινε πέρσι τέτοια εποχή και με την κ. Λούσιου, η οποία από την ΔΕΥΑΚ μετακόμισε και τοποθετήθηκε δίπλα στον κ. Κορεντσίδη. Εντελώς μαγικά και εκείνη η θητεία διήρκησε για ένα μόλις έτος. Κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις αγαπητή ΟΔΟΣ. Συμβαίνουν αυτά, μην πάει η σκέψη μας αλλού.

Το ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί είναι θα τύχει άραγε της ίδιας αναβάθμισης, όμοια με εκείνη της κ. Λούσιου. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει. Όλο και κάποια θέση θα ανοίξει ως δια μαγείας. Να μην πηγαίνουν στον κουβά οι εισπράξεις από τα αυξημένα κατά 40% δημοτικά τέλη που πληρώνουμε οι δημότες από τότε που ανέλαβαν οι “Ώρας για δουλειές”. Πάντα βρίσκεται ο τρόπος να δαπανούνται με σωστό τρόπο. Όπως άμεσα βρέθηκε και η αντικαταστάτης της κ. Φιλίππου στην ΔΕΥΑ Καστοριάς και δεν θα μπορούσε να είναι πέρα από τον προεκλογικό κύκλο της “Ώρας για δουλειές”. Και η συγκεκριμένη δημοτική αρχή έχει αποδείξει πως κανένα ικανό στέλεχος της δεν μένει αναξιοποίητο.

Την παραίτησή του επίσης υπέβαλε και ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Δοκόπουλος. Η οποία φυσικά έγινε αποδεκτή από τον δήμαρχο κ. Κορεντσίδη και αντικαταστάθηκε από την κ. Όλγα Θεοχάρη που είχε διατελέσει αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου. Εκείνο που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ο λόγος της παραίτησης του κ. Δοκόπουλου. Επικαλέστηκε «προσωπικούς λόγους» και σε αυτήν την περίπτωση ακόμα ένα στέλεχος της “Ώρας για δουλειές”. Δεν είναι πραγματικά υπέροχο αγαπητή ΟΔΟΣ;

Η δικαιολογία που προτάσσουν, γίνεται ανεκτή πολιτικά μόνο όταν αφορά λόγους υγείας που φυσικά όλοι απεύχονται για τις δύο δημοτικές περιπτώσεις. Όμως θα πρέπει να κατανοήσουν πως η συγκεκριμένη στάση δεν είναι ειλικρινής απέναντι σε εκείνους που τους σταυροδότησαν κατά την διάρκεια των περασμένων εκλογών. Γιατί δεν θυμάμαι κανέναν υποψήφιο να επιδιώκει σταυρό προτίμησης από τους πολίτες για… προσωπικούς λόγους. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Νοεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1102.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ