6.8.22

Ιωάννινα: Συνεχίζεται η απόβαση εταιρειών τεχνολογίας

 


Μετά την Team Viewer και την P&I ολοκληρώθηκε και η εγκατάσταση της BestSecret με επένδυση 5 εκ. ευρώ.


Μια μικρή Σίλικον Βάλεϊ δημιουργείται εδώ και κάποια χρόνια και πόλο έλξης για μεγάλες ευρωπαϊκές και πολυεθνικές εταιρίες ανάπτυξης τεχνολογίας έχουν μετατραπεί τα Ιωάννινα, αφού όλο και περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας δημιουργούν κέντρα στην ηπειρωτική πόλη. Πριν λίγο καιρό ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του τρίτου γερμανικού hub τεχνολογίας. Πρόκειται για την BestSecret που δημιούργησε τους χώρους της στη συμβολή των οδών Δωδώνης και Κενάν Μεσσαρέ των Ιωαννίνων και σε μικρή απόσταση από την Team Viewer που συμπληρώνει τρία χρόνια παρουσίας στην πόλη των Ιωαννίνων (σχετικό δημοσίευμα στην ΟΔΟ "εδώ").

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία ώσμωση» –όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτά τα project– μεταξύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων – startups, πολυεθνικών εταιρειών αλλά και ερευνητικών κέντρων, γεγονός που αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, μετά και την κατασκευή του πολυαναμενόμενου πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα. 

Η γερμανική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου BestSecret, με έσοδα κοντά στο 1 δισ. ευρώ, αναπτύσσει στην περιοχή των Ιωαννίνων τεχνολογικό hub με στόχο την υποστήριξη και διεθνή ανάπτυξη της πλατφόρμας διαδικτυακών αγορών. Η BestSecret Hellas συστάθηκε πριν λίγο καιρό, ενώ οι διαδικασίες πρόσληψης αλλά και διαμόρφωσης του χώρου όπου θα στεγαστεί το hub έχουν ήδη ξεκινήσει. Ως εκπρόσωπος και σύμβουλός της, ο Ιωάννης Τσιλιμπάρης, πρώην managing director της έτερης γερμανικής εταιρείας τεχνολογίας P&I, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες εγκατάστασης από τον Σεπτέμβριο του 2021. 

«Το hub της BestSecret ολοκληρώθηκε και θα υποστηρίξει τις δομές και τις λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της BestSecret» ανέφερε ο ίδιος στην εκδήλωση που έγινε στα Ιωάννινα με θέμα «Επιχειρείτε».

Η BestSecret διαθέτει τρία φυσικά καταστήματα (Μόναχο, Ντόρναχ και Βιέννη) και έχει παρουσία σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Σουηδία, Λετονία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Ρουμανία. Στην πλατφόρμα της διατίθενται πάνω από 5 εκατ. προϊόντα από 3.000 high street και luxury brands, μεταξύ των οποίων Balmain, Missoni, Chloé κ.ά. Η εταιρεία ελέγχεται από το fund Permira –που έχει επενδύσει στις έτερες εταιρείες τεχνολογίας P&I και TeamViewer με παρουσία στα Ιωάννινα– ενώ ο κύκλος εργασιών της σημείωσε πέρυσι άνοδο 53% και ανήλθε στα 943 εκατ. ευρώ, απασχολώντας 1.700 άτομα από 80 χώρες.

Στόχος είναι σε βάθος τριετίας να προσληφθούν 50-70, κυρίως προγραμματιστές – μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών διαφόρων επιπέδων, μια επένδυση που ανέρχεται κοντά στα 5 εκατ. Η BestSecret επιθυμεί να εξελίξει τη διαδικτυακή της πλατφόρμα, ευνοημένη και από τη στροφή του κόσμου στα ψηφιακά κανάλια αγορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενσωματώνοντας τεχνολογίες όπως η επαυξημένη πραγματικότητα και η τεχνητή νοημοσύνη, που θα αναβαθμίσουν την εμπειρία των καταναλωτών. Επειδή η υποστήριξη της πλατφόρμας και τα σχέδια ανάπτυξής της δεν αρκούν με το προσωπικό που ήδη διαθέτει στη Γερμανία, αλλά και στη Γρανάδα της Ισπανίας, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί και ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στα Ιωάννινα για τη διεθνή υποστήριξη της πλατφόρμας.

Η άλλη, η γερμανική πολυεθνική P&I, η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, εισήλθε στην Ελλάδα το 2017 με τη δημιουργία της θυγατρικής P&I Ελλάς και του Innovation Center της στο Τεχνολογικό Πάρκο των Ιωαννίνων -εκεί στεγάζεται και η γνωστή Αρχιτεκτονική Σχολή (της... Καστοριάς). Τα τελευταία 5 χρόνια P&I στην Ελλάδα δημιούργησε περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας (160 στα Ιωάννινα). Ο λόγος που επιλέχθηκαν τα Ιωάννινα από την P&I για το κέντρο καινοτομίας της είναι η πλεονεκτική θέση της πόλης σε συνδυασμό με το μορφωτικό επίπεδο του προσωπικού. Τα Ιωάννινα διαθέτουν ένα τοπικό οικοσύστημα που ευνοεί την καινοτομία, καθώς και ένα υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκών φορέων και εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού. 

«Η εταιρία ήρθε στα Ιωάννινα για να προσφέρει. Θέλουμε να αφήσουμε ένα ισχυρό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία, στα πανεπιστήμια, στο ανθρώπινο δυναμικό μας και να συμβάλλουμε στην γενικότερη ανάπτυξη του τόπου. Μεγάλη προτεραιότητα για εμάς είναι να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την δραστηριότητά μας στα Ιωάννινα και παράλληλα να βοηθήσουμε οικονομικά στην εξέλιξη των πανεπιστημίων της Ηπείρου. Μπορούμε σε 3 με 4 χρόνια να μιλάμε για την ελίτ των πανεπιστημίων που θα βγάζουν πολύ περισσότερους και καλύτερα καταρτισμένους απόφοιτους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της  P&I AG κ. Β. Τριάδης Βασίλειος.

Στα Ιωάννινα αυτό που δημιουργείται είναι ένα τεχνολογικό hub που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη, χονδρική και λιανική πώληση ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων και λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων της παροχής υπηρεσιών, ειδικών υπηρεσιών πληροφορικής προς συγγενικές εταιρείες και το ηλεκτρονικό εμπόριο. 

Εκτός από την BestSecret και την P&I, απόβαση έκανε και η TeamViewer που είχε ξεκινήσει στα Ιωάννινα με 18 εργαζόμενους σήμερα απασχολεί πάνω από πενήντα και όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρός της οι νέοι που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι. Η παρουσία του Πανεπιστημίου άλλωστε είναι ο βασικός παράγοντας για τον οποίο επιλέγεται η πόλη των Ιωαννίνων από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Σημειώνεται πως οι ξένες εταιρείες αναμένουν να προχωρήσει η κατασκευή του πάρκου υψηλής τεχνολογίας προκειμένου να μετεγκατασταθούν εκεί. Το έργο ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ και 15.000 τ.μ. θα αναπτυχθεί σε έκταση 40 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Ηπείρου και έχει συμπεριληφθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, τώρα πραγματοποιείται η στατική μελέτη με σκοπό να βγει άδεια δόμησης και να προχωρήσει η κατασκευή. «Αυτό το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας είναι δημιούργημα δικό μας και της κεντρικής διοίκησης, και γι’ αυτό μας έχουν βάλει προκαταβολικά στο Ταμείο Ανάκαμψης» τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Ηπείρου για να προσθέσει ότι  αποτελεί το «φώλι» ώστε να προσελκυσθούν και άλλες εταιρίες του κλάδου στην περιοχή. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Ιουλίου 2022, αρ. φύλλου 1133.

Σχετικά αναρτήσεις:


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος6/8/22

    Άντε καλέ τώρα επενδύσεις ιδιωτικών συμφερόντων και εταιρείες. Εμείς εδώ στην Καστοριά θέλουμε τα πάντα κρατικά για να βολεύονται οι κηφήνες των συνδικαΛΗΣΤΩΝ και οι άχρηστοι της αριστερίλας.
    Άκου εκεί ιδιώτες που θα πίνουν το αίμα του εργάτη και θα κλέβουν τον κόπο του. Όχι κυριέ μου όλα κρατικά και δημοτικά κι ας υπολειτουργούν, κι ας είναι ελλειματικά. Άλλωστε κι όλοι αυτοί οι κατσαπλιάδες του ΠΑΜΕ του ΕΛΑ του ΦΕΥΓΑ μαζί με τους του εργατικού κέντρου Καστοριάς τι θα κάνουν τσάμπα θα σκούζουν...;;!!
    Όχι όλα κρατικά, νταμάρια, ΚΤΕΛ, ταξί, ΔΕΥΑΚ, σύνδεσμος Γούνας κλπ.
    Ευτυχώς που νομιμοποίησαν και εκείνο το παράνομο παράπηγμα ως 'εκθεσιακό κέντρο γούνας' και γίνονται τίποτα εγκαίνια και μαζεύονται που και πού όλοι οι καλοχαιρέτες και βγάζουν καμμιά φωτογραφία γιατί αλλοιώς έρμη Καστοριά θα μέίνεις μόνο με τα μήλα στο τοιχιό και το καραβάκι στην λίμνη....

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ