28.8.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Ιωάννης Σκόρδας
2016: Η κυρία Μ. Αντωνίου σε έκθεση ζωγραφικής στην Καστοριά, αγγίζει τον πίνακα και διανέμει η ίδια το φωτογραφικό στιγμιότυπο προκαλώντας σχόλια. Κάτι τέτοιο, σε οποιαδήποτε γκαλερί, πινακοθήκη ή μουσείο του κόσμου, θα προκαλούσε την παρατήρηση των φυλάκων των εκθεμάτων και κανείς δεν θα διανοούνταν να διανείμει στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετική φωτογραφία. 


Ακόμα περισσότερο χιουμοριστικό μοιάζει το γεγονός πως υπάρχει η περίπτωση να τα λένε μεταξύ τους, αρχικά να τα πιστεύουν και μετά να ξεκαρδίζονται και εκείνοι στα γέλια


Η πραγματοποίηση του συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη, ήταν το πρώτο μετά από σχεδόν τρία χρόνια. Συγκέντρωσε τους δημάρχους της χώρας και αρκετά από τα αιρετά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και όχι μόνο. Όπως για παράδειγμα την υπερ-προβεβλημένη επικεφαλής του «άχρηστου πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης» (όπως το αποκαλούσαν στην Νέα Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση) κ. Μαρία Αντωνίου.

Ήταν όμως η "μία από τις μετρημένες στα δάκτυλα των δύο χεριών" γυναικείες παρουσίες όπως έσπευσε να υπενθυμίσει εν μέσω ανεξήγητου γέλιου απευθυνόμενη στον υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη. Προφανώς (;) για να κάνει αισθητή την παρουσία της εν μέσω μιας ανδροκρατούμενης αίθουσας; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Ενδεχομένως να ήθελε να τονίσει την απουσία της γυναικείας αντιπροσώπευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και πάλι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με τα όσα κατά καιρούς δηλώνει η πρώην βουλευτής Καστοριάς.

Φαίνεται πως (και) με αυτόν τον τρόπο, τουλάχιστον κατά την γνώμη μου, η κ. Αντωνίου προσπαθεί να παραμείνει στην πολιτική επικαιρότητα με κάθε τρόπο και να παραμείνει στην μνήμη του εκλογικού σώματος. Ώστε να την θυμηθεί όταν εκείνο θα κληθεί να ψηφίσει στις ερχόμενες εκλογές. Όποτε και αν γίνουν και σε οποιαδήποτε περιφέρεια και αν αποφασίσει το κόμμα της να πολιτευτεί. Γιατί δεν είναι και λίγοι οι ψίθυροι που ακούγονται για πρόθεση τόσο της ΝΔ (σε κεντρικό επίπεδο) όσο και της πρώην βουλευτή Καστοριάς, να δοκιμάσει την πολιτική της τύχη στην Α’ Θεσσαλονίκης. Μεγαλεία!

Και γιατί όχι αγαπητή ΟΔΟΣ; Από την στιγμή που κρίθηκε, αν κρίθηκε, άκρως πετυχημένο το βουλευτικό της έργο σε τοπικό επίπεδο και εκτόξευσε την Καστοριά στο επόμενο level, γιατί να μην προσπαθήσει και για τους ψηφοφόρους της Θεσσαλονίκης κάτι ανάλογο; Μην λαμβάνεις υπόψη σου, πως το εκλογικό σώμα του νομού Καστοριάς δεν της έδωσε δεύτερη ευκαιρία και έτσι έμμεσα δεν αναγνωρίζουν το τεράστιο πολιτικό έργο που άφησε πίσω της. Οι συμπαθείς Θεσσαλονικείς, ξέρουν να επιλέγουν και έχει αποδειχθεί περίτρανα κατά το παρελθόν. Πρόσφατο και μη.

Η “θεσσαλονικοποίηση” της κ. Αντωνίου ως πολιτευτή, σε πρώτη φάση θα μπορούσε να συγκεντρώσει αρκετό ενδιαφέρον από πολιτική σκοπιά. Όμως περνώντας στην δεύτερη φάση, θα άξιζε προσοχής ο αριθμός των σταυρών που θα λάμβανε η κ. Αντωνίου για να αποτελέσει έναν από τους βουλευτικούς εκπροσώπους της Θεσσαλονίκης. «Καλή τύχη στους φίλους Θεσσαλονικείς» εύχονται κάποιοι από τους οποίους σαφώς και δεν θα διαχώριζα την θέση μου.

Η πρώην βουλευτής κατά την παρουσία της στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, φρόντισε μέσω των δηλώσεων που έκανε στην κάμερα τηλεοπτικού σταθμού που εδρεύει στην Καστοριά, να κάνει γνωστές τις θέσεις αλλά και τις προθέσεις της. Γνωστοποιώντας ουσιαστικά την αποστασιοποίηση της από το εκλογικό σώμα της Καστοριάς και τα προβλήματα που άφησε η εκπροσώπηση του νομού από την ίδια.

Κάποιοι κάνουν λόγο για ρεβανσιστική πολιτική συμπεριφορά της κ. Αντωνίου έναντι στην Καστοριά και τους ψηφοφόρους της ΝΔ που δεν την εξέλεξαν βουλευτή στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Άλλοι πάλι μιλούν για τις αυξημένες πολιτικές προσδοκίες της ίδιας, που προϋπήρχαν (κανείς δεν ξέρει το γιατί vol.1) αλλά γιγαντώθηκαν μέσω της μετακλητής θέσης στο «άχρηστο πρωθυπουργικό γραφείο». Και θα τις εκπληρώσει με την ψήφο εκλογής που θα δώσουν οι Θεσσαλονικείς πολιτικοί της φίλοι.

Η τοποθέτηση της έγινε περισσότερο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και έμοιαζε περισσότερο με κυβερνητική εκπροσώπηση. Θαρρείς πως απέφευγε να τοποθετηθεί σε κάποιο από τα τοπικά ζητήματα. Που όπως δηλώνει σε κάθε τόνο είναι ενημερωμένη για τα προβλήματα της Καστοριάς, αλλά από όσο φαίνεται δεν είναι διατεθειμένη να δώσει κάποια λύση. Ούτε να προωθήσει τα ζητήματα που αφορούν την πρώην εκλογική της περιφέρεια και που ορισμένα -αν όχι τα περισσότερααπό αυτά έχουν φαρδιά πλατιά το ονοματεπώνυμο της ίδιας ως αποτέλεσμα των δύο βουλευτικών της θητειών.

Και ας "κρεμόταν από τα χείλη" της κ. Αντωνίου με αγωνία ο δημοσιογράφος για να ειπωθεί το παραμικρό για την πόλη της Καστοριάς. Με σκοπό βεβαίως ... να ενημερωθούν οι δημότες της αλλά και να καρπωθεί ο ίδιος την αποκλειστικότητα. «Έγκυρα και έγκαιρα». Η κ. Αντωνίου φάνηκε ξεκάθαρα πως καταφέρνει το τοπικό δημοσιογραφικό της λανσάρισμα, ακόμα και αν η ίδια έχει ρίξει μαύρη πέτρα στον νομό Καστοριάς. Χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος αλλά και ούτε να υπάρχει η παραμικρή θετική εξέλιξη για τον τόπο που να χρήζει προβολής.

Και ας το γνωρίζουν οι εκπρόσωποι κάθε μορφής της τοπικής ενημέρωσης (;) Ακόμα και αν αυτά φαίνεται να μην απασχολούν και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των τοπικών ΜΜΕ. Λίγα clicks, λίγα likes και λίγα views φαίνονται να τους αρκούν. Άλλωστε ποιος μπορεί να λησμονήσει τις αναφορές, συνεντεύξεις και δημοσιεύσεις που έχουν γίνει χωρίς ουσιαστικά να ασκείται καμία κριτική στα βουλευτικά της πεπραγμένα και την στάση της απέναντι στην Καστοριά; Περισσότερο με ρητορική μοιάζει η ερώτηση.

Αυτό όμως είναι -και θα είναι- το αποτέλεσμα της υπέρμετρης συμπάθειας (;) που δείχνουν τα τοπικά ΜΜΕ στους εκλεγμένους όλων των βαθμίδων, μετατρέποντάς τα σε Φιλικά Μέσα Ενημέρωσης (ΦΜΕ). Γι’ αυτό και πάντοτε στην δευτεροβυζαντινούσσα Καστοριά οι ιδιοκτήτες των ενημερωτικών (;) blogs, εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών μοιάζουν μονίμως πρόσχαροι (κανείς δεν ξέρει το γιατί vol.2 ή μπορεί και να ξέρουν ορισμένοι) να παραχωρούν κομμάτι της δημοσιότητας για την πολιτική τους προβολή, διατήρηση ή και αναγέννηση. Η αμφίδρομη σχέση τοπικών ΦΜΕ με τους εκλεγμένους μεταβάλλεται βέβαια κατά περίπτωση. Λίγο πολύ είναι γνωστά αυτά.




ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Ιωάννης Σκόρδας
18 Οκτωβρίου 2021: Πέντε χρόνια μετά, η κυρία Μ. Αντωνίου (χωρίς μάσκα) θαυμάζει πίνακα σε έκθεση ζωγραφικής στην Θεσσαλονίκη, χωρίς να τον αγγίζει.



(Συμπτωματικά ίδια ημερομηνία ανάρτησης με την κυρία Αντωνίου)
18 Οκτωβρίου 2021: Ο κύριος Ι. Κορεντσίδης (με μάσκα), σε καλλιτεχνική έκθεση· κι αυτός.


Όπως για παράδειγμα η περίπτωση του δημάρχου Καστοριάς κ. Κορεντσίδη. Ο οποίος κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης (στον ίδιο βεβαίως δημοσιογράφο), δεν άφησε και τις καλύτερες των εντυπώσεων σε όσους κατάφεραν (και μπράβο για το κουράγιο τους) να την παρακολουθήσουν ολόκληρη. Ή και να την ακροαστούν. Δεν έχει καμία σημασία, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ο κ. Κορεντσίδης ίσως για πρώτη φορά από την ημέρα της εκλογής του, φάνηκε περισσότερο προβληματισμένος από ποτέ. Γεγονός που συνέπεσε με την επιστροφή του από την Αθήνα όπου είχε συναντήσεις με διάφορα κυβερνητικά στελέχη του αλλά και τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα. Που είναι άμεσα συνδεδεμένος με το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Ουσιαστικά ο κ. Κορεντσίδης δεν αναφέρθηκε καθόλου στα υπό ένταξη έργα τού εν λόγω χρηματοδοτικού προγράμματος. Παρά το γεγονός πως ο ίδιος έχει δηλώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν πως «όταν αναγγέλλεται ένα έργο, είναι σίγουρο πως θα γίνει». Από την στιγμή που ο ίδιος δεν δημοσιοποίησε κάποιο έργο μετά την επιστροφή του από την Αθήνα (άγνωστο το γιατί vol.3) μπορεί να ερμηνευτεί ως αβεβαιότητα για την πορεία ένταξης των έργων που πολυδιαφήμιζε ο ίδιος και το επιτελείο του;

Δηλαδή αγαπητή ΟΔΟΣ, από το εύρος έργων 23 εκ. ευρώ που παρουσίασε πριν λίγες εβδομάδες, δεν βρέθηκε ένα που να πήρε την έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να το ανακοινώσει ο δήμαρχος Καστοριάς, που για κάποιους είναι καλύτερος δήμαρχος όλων των εποχών; Αρκέστηκε στο να δηλώσει μόνο, πως θα γίνει ανακοίνωση έργων κατά την παρουσία του κ. Πέτσα στην Καστοριά; Τι είναι αυτό το τόσο μεγαλεπήβολο που θα ανακοινωθεί ως τα μέσα Νοεμβρίου που δεν επιτρέπεται στον δήμαρχο της καρδιάς τους να το ανακοινώσει στους οπαδούς του;

Οι περισσότεροι ελπίζουν, η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του κ. Κορεντσίδη να μην έγινε για την αναγγελία της σήραγγας (που είχε συζητηθεί επί δημαρχίας Παπουλίδη) που θα συνδέει την Χλόη με τον “λαιμό” της χερσονήσου, γιατί θα πρόκειται για σκηνικό απείρου κάλλους. Όταν την ίδια στιγμή, οι δημότες της πόλης στερούνται βασικών υπηρεσιών και δομών εκείνοι επέλεξαν το συγκεκριμένο έργο; Αγαπητή ΟΔΟΣ, ως ένα σημείο να το καταλάβουμε όλοι. Όμως όλα έχουν και τα όρια τους. 

Η συγκεκριμένη δημοτική περίοδος έχει αναδείξει πολλά στοιχεία κωμικοτραγικότητας από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, όταν και ανέλαβε τις τύχες του Δήμου Καστοριάς. Αλλά από εκείνο το σημείο ως το σημείο να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, ξεπερνά τους πάντες. Ακόμα και τους ίδιους. Και ακόμα περισσότερο χιουμοριστικό μοιάζει το γεγονός πως υπάρχει η περίπτωση να τα λένε μεταξύ τους, αρχικά να τα πιστεύουν και μετά να ξεκαρδίζονται και εκείνοι στα γέλια. Εκτός και αν πρόκειται για κανονικό πολιτικό θίασο, οπότε θα πάμε πάσο και θα τους απολαύσουμε. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Οκτωβρίου 2021, αρ. φύλλου 1100.




1 σχόλιο:

  1. Dimitrios V. Tsipos [fb]28/8/22

    Πάλι καλά μπορούσε να τον είχε ξεκρεμάσει. Εγκρατής η Γραμματέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ