18.8.22

Αμπελοχώραφα




[...] Αντί η Μητρόπολη της Καστοριάς να πρωτοστατήσει για την σωτηρία του παλιού κέντρου της πόλης, όπου και βρίσκεται ο καθεδρικός ναός όπως και το σύνολο των ναών και των μνημείων, πραγματοποιώντας για παράδειγμα την δέσμευση ίδρυσης Μουσείου στο ανακαινισθέν με δαπάνη της Νομαρχίας Καστοριάς κατάστημα του νεοκλασσικού, που ήταν δωρεά στην πόλη των Καστοριανών της Νέας Υόρκης την περίοδο του Μεσοπολέμου κοντά στην Ομόνοια, προτείνει την... ηρωϊκή έξοδο, την παράδοση της Καστοριάς στους «μη μυημένους». 

Η επανάληψη της ιστορίας

Κομόπολη

ΟΔΟΣ 14.7.2022 | 1133


8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/8/22

    Εκεί δείχνει η εκκλησία ότι δεν έχει ούτε γνώση ούτε επίγνωση της αξίας και της υπεραξίας της πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης. Έχασε την αξιοπιστία του ο δέσποτας, πώς να τον πάρει κανείς πλέον στα σοβαρά; Πολύ κρίμα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/8/22

    Δρ Λεωνιδας Παπαδημητριου
    Πρωην αντ/ρχος πολιτισμου της πολης

    Αν τελικα αποφασισθει να κατασκευασθει νεος ναος στην εισοδο της πολης, θα ειναι ενα μεγαλο λαθος και καταδικαστικο αποτελεσμα για το ιστορικο κεντρο της Καστοριας. Ο εορτασμος της απελευθερωσης της πολης το 1912 εγινε στον ιστορικο ναο που ολοι γνωριζουμε και δεχομαστε σαν "Αγιος Μηνας" αλλα και η ολη περιοχη ειναι γνωστη με το ονομα του Αγιου. Ο δε εορτασμος του Αγιου την 11η Νοεμβριου, και της επετειου απελευθερωσης της πολης εχει μια ιδιαιτερη χροια που ολοι απολαμβανουμε και αναμενουμε καθε φορα. Το τελευταιο μου σχολιο θα ειναι σχετικο με τον τροπο που κατασμευαζονται οι ναοι στην Ελλαδα. Διαρκει η κατασκευη τους τουλαχιστον 10 χρονια με διαρκη αναζητηση χρηματων η οποια δεν ειναι και η πιο αξιοπρεπης διαδικασια.
    Ευχομαι να επικρατησει η λογικη και το καλο της πολης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/8/22

    Σε ποιον έχασε την αξιοπιστία του ο Δέσποτας; Στον Ανώνυμο; Σ΄ εμένα πάντως δεν την έχασε, αντιθέτως την αύξησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/8/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/8/22

      Προφανώς έχεις ένα θέμα να κατανοήσεις την ανθρώπινη υπόσταση. Για αυτό δεν κατανοείς την απίστευτη προσβολή του Μητροπολίτη.
      Και δεν έκλεισε ούτε χρόνος από τότε που χειροτονήθηκε στην Καστορια.
      Έχασε κάθε έξωθεν καλή μαρτυρία. Και δεν κάνει ΤΙΠΟΤΑ να επανορθώσει. Το συγγνώμη προφανώς είναι άγνωστη λέξη.
      ΔΙΧΑΖΕΙ. 

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος20/8/22

    Θέμα αξιοπιστίας. Ο δέσποτας, από μια σχεδόν αλαζονική θέση του τύπου, εγώ θα σας σώσω γιατί μόνο εγώ μπορώ, αλλά την δουλειά θα την κάνετε εσείς, και μετά από επικοινωνία με τον δήμαρχο που όπως πάντα υπόσχεται διάφορα για να φύγει από την δύσκολη θέση να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα, σχεδόν θέλησε να επιβάλλει το χτίσιμο ενός νέου ναού στην πιο ακατάλληλη περιοχή με το πρόσχημα ότι αυτό θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της πόλης. Σαν να λέμε, τα λεωφορεία που θα έρχονται από ενορίες άλλων πόλεων και θα αγοράζουν στο πωλητήριο του ναού κομποσκοίνια και εικονίτσες θα είναι η σωτηρία από την οικονομική κρίση που πλήττει την περιοχή. Αυτή είναι η βυζαντινή Καστοριά;
    Ποιος σοβαρά σκεπτόμενος άνθρωπος δεν θα γελάσει με τέτοιο αστείο; Πόσο άσχετος με την πραγματικότητα πρέπει να είσαι για να κάνεις τέτοια πρόταση και να θέλεις να την επιβάλλεις με το στανιό;
    Είναι δυνατόν να το συζητάμε αυτό ως πρόταση για το μέλλον, για όνομα του Θεού δηλαδή.
    Να θυμίσω ότι ο Χριστός πέταξε τους εμπόρους και αναποδογύρισε τους πάγκους για να μην εμπορεύονται την πίστη και την ανάγκη των ανθρώπων;
    Όχι απλά έχασε την αξιοπιστία του αλλά μας έκανε επίδειξη ελλιπούς κατανόησης της πραγματικότητας και άγνοιας σχετικά με θέματα της κοινωνίας, της οικονομίας, και το χειρότερο όλων, αδιαφορίας για τα βυζαντινά μνημεία που όπως φαίνεται δεν έχει ιδέα για την αξία τους.
    Μας έγινε ξαφνικά τουριστικό πρακτορείο και στοχεύει στα κομποσχοίνια, κεριά και λιβάνια; Και αντί να προτείνει τρόπους για πρόσβαση στους υπάρχοντες ναούς, μας λέει ξεχάστε μωρέ τα πολύτιμα βυζαντινά, σιγά τώρα, θα σας στήσω εγώ με δικά σας χρήματα έναν νέο ναό δίπλα στο πάρκινγκ και εκεί να δείτε τι ταμείο θα κάνω;
    Αν ήταν πολιτικός θα έλεγα να σηκωθεί και να μας αδειάσει την γωνιά, αλλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος20/8/22

    Σεβασμιότατε, οφείλονται εξηγήσεις. Δημοκρατικό πολίτευμα έχουμε και όλοι θα πρέπει να λογοδοτούν. Ειδικά όσοι πληρώνονται από τους φόρους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/8/22

      Αυτά συμβαίνουν στα Δημοκρατικά Πολιτεύματα της Ευρώπης. Από Δημοκράτες της Ευρώπης. Όχι στις τριτοκοσμικές Μπανανίες της Καθ' Ημάς Ανατολής και στη Χώρα του Ορθόδοξου Πούτιν.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ