25.9.22

ΟΔΟΣ: Ατενίζοντας [τις εκλογές]


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 27.1.2022 | 1111


Aτυχώς, όση αισιοδοξία να διαθέτει κάποιος στην Καστοριά και θετικό μάτι, όσοι κι’ αν διαφημίζουν τον ίδιο, μετά ή άνευ απολαβών και άλλων ανταλλαγμάτων, το ψάρι δεν γίνεται κρέας. Ούτε φυσικά το κρέας, ψάρι. Και επομένως ο κάπως παλιομοδίτικος τρόπος που επιλέχθηκε να στηθούν διαφημιστικά υποστηλώματα για να στηρίξουν τον κ. Κορεντσίδη δεν είναι επαρκή.


Από την συνέντευξη του δημάρχου Καστοριάς κ. Γιάννη Κορεντσίδη στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Η Ναυτεμπορική" [1] στις 18 Ιανουαρίου 2022, μια συνέντευξη η οποία σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να προβληθεί ακριβώς ως "αυθόρμητη", είναι δυνατό να διαπιστωθεί η κατάσταση του Δήμου Καστοριάς στον 3ο χρόνο της θητείας της δημοτικής αρχής. 

Πέρα από αυτό το γεγονός στην παρουσίασή (ανάρτησή) της, εντύπωση προκάλεσε η έμφαση στο κτίσιμο προσωπικού ύφους όχι μόνο του περιεχομένου της, αλλά και της κυρίαρχης φωτογραφίας που επιλέχθηκε με κεντρικό πρόσωπο τον ατενίζοντα κ. Γιάννη Κορεντσίδη. Έντονα στοιχεία modelling με τον φωτογραφημένο δήμαρχο (επάνω) κάπου στο Μαυροχώρι να θωρεί με τον δρομέα λογισμό του, τον απολύτως σαφή ορίζοντα της δημοτικής περιοχής. Θα μπορούσε κάποιος αναμφίβολα να υποθέσει ότι ήδη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Η έμφαση των ερωτήσεων της συνέντευξης γύρω από την πολιτική προέλευση του δημάρχου Καστοριάς από τον επιχειρηματικό κλάδο της γούνας που ωστόσο σήμερα έχει τα μαύρα του τα χάλια, δεν αφήνει περιθώρια να ελπίζει κάποιος αναγνώστης ότι η συνέντευξη είχε βάση της τα προβλήματα της Καστοριάς και τις θέσεις της δημοτικής αρχής αλλά και τα έργα της στα χρόνια της θητείας της. Η υπόθεση ότι στόχος της ήταν η ενίσχυση του πολιτικού προφίλ του δημάρχου, με την επανάληψη των διαπιστευτηρίων του για το μέλλον, δεν ανήκει στην επιστημονική φαντασία. 

Πάντως αν δεν πρόκειται για μια αμιγώς προεκλογικού χαρακτήρα παρουσίαση όπως προαναφέρθηκε ή μια εκστρατεία τόνωσης του πολιτικού του προφίλ, που είναι και η μοναδική εξωστρέφεια της τελευταίας περιόδου, μαζί με το τραινάκι που με ένα νηπιακής αισθητικής μήνυμά του [2] αποχαιρέτισε ο Δήμος Καστοριάς, θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η συνέντευξη δόθηκε την πρώτη περίοδο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής πλειοψηφίας, το 2019. Και ότι απλά έγινε η αναπαραγωγή της φέτος, το 2022. Ή ότι πρόκειται για συνέντευξη πασπαρτού γενικής χρήσης και εφαρμογής, για όλους τους δημάρχους του κόσμου που αρκεί να της αλλάξεις απλά ονόματα και ονομασίες.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Εντύπωση προκάλεσε η έμφαση στο κτίσιμο προσωπικού ύφους όχι μόνο του περιεχομένου της, αλλά και της κυρίαρχης φωτογραφίας που επιλέχθηκε με κεντρικό πρόσωπο τον ατενίζοντα κ. Γιάννη Κορεντσίδη. Έντονα στοιχεία modelling με τον φωτογραφημένο δήμαρχο κάπου στο Μαυροχώρι να θωρεί με τον δρομέα λογισμό του, τον απολύτως σαφή ορίζοντα της δημοτικής περιοχής.



* * *

Ο δήμαρχος Καστοριάς αναφέρθηκε λοιπόν σε μεγάλες διακηρύξεις, όπως «μια πλήρως λειτουργική δομή που θα στοχεύει στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της Καστοριάς σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο» (ναι διεθνές) την οποία, υποτίθεται «ετοιμάζεται να παρουσιάσει προσεχώς ο Δήμος Καστοριάς». 

Όλα αυτά συμβαίνουν ενθάδε υπό την καθοδήγηση του προερχόμενου από τον επιχειρηματικό στίβο, δημάρχου της πόλης, Γιάννη Κορεντσίδη, πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς –έναν κλάδο που έχει πληγεί τα μέγιστα τα τελευταία χρόνια, όπως σημειώνεται στο τέλος της συνέντευξης. Χωρίς να συνειδητοποιείται ότι η κρίση στην γούνα δεν είναι των τελευταίων χρόνων, αλλά του 1/4 αιώνα και είναι αποτέλεσμα (άθροισμα) λαθών των προσώπων που διοίκησαν τις τύχες του κλάδου. 

Όμως η συνέντευξη του δημάρχου Καστοριάς στον 3ο χρόνο της θητείας του ίδιου και των συνεργατών του, είναι προσιτή μέσω του διαδικτύου και στην Καστοριά. Και οι μέρες τους στην εξουσία, είναι πια αρκετές ώστε να επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων. Και ατυχώς, όση αισιοδοξία να διαθέτει κάποιος στην Καστοριά και θετικό μάτι, όσοι κι’ αν διαφημίζουν τον ίδιο, μετά ή άνευ απολαβών και άλλων ανταλλαγμάτων, το ψάρι δεν γίνεται κρέας. Ούτε φυσικά το κρέας, ψάρι. Και επομένως ο κάπως παλιομοδίτικος τρόπος που επιλέχθηκε να στηθούν διαφημιστικά υποστηλώματα για να στηρίξουν τον κ. Κορεντσίδη δεν είναι επαρκή.

Κ όλα αυτά συν το ότι αναφέροντας ο δήμαρχος Καστοριάς στην ίδια συνέντευξη ότι η προσπάθειά τους από την πρώτη στιγμή, ως Δημοτική Αρχή «που σε μεγάλο ποσοστό τα πρόσωπα που την απαρτίζουν» όπως κι αυτός προσωπικά σχετίζονται άμεσα με τον ιδιωτικό τομέα ήταν να εφαρμόσουν «μία επιχειρηματική προσέγγιση στα δημοτικά πράγματα», προκειμένου να ξεφύγουν από τις αγκυλώσεις του δημοσίου, ενδέχεται να προκαλεί ρίγος και τρέμουλο στους συμπολίτες της Καστοριάς. 

Οι οποίοι ζουν στο πετσί τους την πραγματικότητα και μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη για την επιτυχία του επιχειρηματικού κλάδου στα δημοτικά και δημόσια ζητήματα. Αν όχι όλων, τουλάχιστον κάποιων που έλκουν την ανάδειξή τους στον ιδιωτικό τομέα. 

Είναι και ότι αναγορεύεται με ένα εντελώς πρόχειρο τρόπο ο ιδιωτικός τομέας σε Μεσσία για τις τοπικές υποθέσεις και την αυτοδιοίκηση, την στιγμή που τα πάντα είναι σχετικά. Και την ίδια ώρα που η Καστοριά, όπως και να το προσεγγίσει κάποιος, έχει εμπειρία και από άλλους δημάρχους προερχόμενους από τον ιδιωτικό τομέα (ενδεικτικά: κ.κ. Ανέστη Αγγελή, Ιωάννη Τσαμίση και βεβαίως Ανδρέα Οικονομίδη), όπως και από δημάρχους προερχόμενους από τον δημόσιο τομέα (ενδεικτικά: Δημήτριο Παπουλίδη, Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη) οπότε μπορεί ο καθένας, να έχει τα δικά του συμπεράσματα για την επιτυχία ή όχι του καθενός.

Το ενδιαφέρον όμως και ανησυχητικό στην ίδια συνέντευξη είναι ίσως, ότι ο δήμαρχος Καστοριάς δηλώνει πως με συγκεκριμένους συνεργάτες του, που προφανώς διέπρεψαν στον ιδιωτικό τομέα και «για τον λόγο αυτό», μάλιστα, «ξεκίνησαν να αλλάζουν τη δομή των Δημοτικών Επιχειρήσεων της Καστοριάς, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιο ευέλικτο και συμπαγές σχήμα που θα πλησιάζει περισσότερο το πλαίσιο της επιχειρηματικότητας» [3] και μέσα από το οποίο θα μπορέσουν να αναπτύξουν «μεγαλύτερη δραστηριότητα» σε νευραλγικούς τομείς, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό. 

Από την κάπως πομπώδη αυτή ανάλυση και προσέγγιση, είναι να απορεί κανείς για το πόσο ευέλικτο μπορεί να είναι στην πραγματικότητα όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ένα συμπαγές σχήμα δημοτικών επιχειρήσεων και πόσο στ’ αλήθεια αυτό το όραμα μπορεί να το εγγυηθεί η ομάδα του, όπως και το εάν οι απόψεις του σημαίνουν ότι αποκλείεται από την δημοτική ζωή ο δημόσιος τομέας ή εάν θεωρούν εαυτούς τεχνοκράτες με περγαμηνές τις επιτυχίες τους. Και αυτή η πτυχή είναι θέμα, για το οποίο αξίζει προβληματισμός. 



ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς


Στα σίγουρα δεν υπάρχει ιδιώτης επιχειρηματίας στην ελεύθερη οικονομία, που να περιστοιχίζεται όπως ο ίδιος από αμέτρητους άτυπους ή όχι συμβούλους να πληρώνονται με διαφάνεια ή να ξεπληρώνονται αλλιώς με δημόσιο χρήμα ή να είναι βυθισμένος σε ένα διευθυντήριο. Ιδιωτική επιχείρηση με νομενκλατούρα, δεν υπάρχει.



* * *

Στην ερώτηση εάν θα συμβούλευε άλλους επιχειρηματίες να κάνουν το ίδιο —να ασχοληθούν με τα κοινά ή θα τους απέτρεπε και τι πιστεύει ενδεχομένως ότι πρέπει να αλλάξει όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η απάντησή του ότι η «αλήθεια είναι ότι η προσαρμογή... σε έναν χώρο που λειτουργεί με πολύ διαφορετικούς όρους από αυτούς» που είχε μάθει να διαχειρίζεται ο ίδιος, «όντας ιδιοκτήτης επιχείρησης», του δημιούργησε αρκετές δυσκολίες, κυρίως, «γιατί ως άνθρωπος αλλά και ως επιχειρηματίας», θέλει, όπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Κορεντσίδης, να κινείται με πιο γοργούς ρυθμούς και να έχει ταχύτερα αποτελέσματα, δεν είναι νοητή. Για πολλούς λόγους που γράφονται ή και δεν γράφονται. 

Διότι όπως τα είπε ο δήμαρχος Καστοριάς, ανάβει το πράσινο φως να επιτρέπεται ο έλεγχος του ιδιωτικού επαγγελματικού βίου του κάθε εκλεγμένου για να προκύπτει το βαρόμετρο της επιτυχίας, όπως την εννοεί ο καθένας. Αλλά και για το ότι ο δήμος δεν είναι ιδιωτικός τομέας και ειδικά ο Δήμος Καστοριάς λειτουργεί με την χειρότερη μορφή του δημοσίου. 

Διότι στα σίγουρα δεν υπάρχει ιδιώτης επιχειρηματίας στην ελεύθερη οικονομία, που να περιστοιχίζεται όπως ο ίδιος από αμέτρητους άτυπους ή όχι συμβούλους να πληρώνονται με διαφάνεια ή να ξεπληρώνονται αλλιώς με δημόσιο χρήμα ή να είναι βυθισμένος σε ένα διευθυντήριο. Ιδιωτική επιχείρηση με νομενκλατούρα, δεν υπάρχει. Οι δομές αυτές είναι του κακού δημοσίου και ο Δήμος Καστοριάς μοιάζει με προβληματική επιχείρηση ή συνεταιρισμό. 

Οι απαντήσεις περί μονόδρομου της τουριστικής ανάπτυξης της Καστοριάς που έδωσε στην ίδια συνέντευξη, δεν είναι πρωτοποριακές: δεν υπάρχει γωνία της γης, εκτός ίσως από την Βόρειο Κορέα και την Υεμένη, που να μη στοχεύει στην τουριστική ανάπτυξη. Όπως και την εκμετάλλευση. Είχαν άλλωστε οι αναγνώστες της ΟΔΟΥ στο περασμένο φύλλο την ευκαιρία, να πληροφορηθούν ότι αθεόφοβοι εμποράκοι παρουσιάζουν στην Κύπρο και μοσχοπωλούν ως ιερά κειμήλια παντόφλες που ισχυρίζονται ότι ευωδιάζουν μαζί με την οσία Σοφία της Κλεισούρας. Ναι, παντόφλες που μοσχομυρίζουν και βεβαίως μοσχοπωλούν στους αφελείς του θρησκευτικού τουρισμού [σχετικά "εδώ"].

Αναφέρθηκε μάλιστα ο δήμαρχος στο ότι η Καστοριά προσφέρεται για πολλά είδη τουρισμού (θρησκευτικό, εναλλακτικό, συνεδριακό κλπ) και την προσέλκυση επισκεπτών όχι μόνο από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια αλλά και… από όλο τον κόσμο, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στα μνημεία Τέχνης της πόλης που παραμένουν άγνωστα στους πολλούς. 

Βέβαια είπε και άλλα ο δήμαρχος στην ίδια συνέντευξη, όπως για τα έργα που ήδη έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα και σύντομα θα τα δούμε. Ώστε να είναι φανερό ότι η προεκλογική περίοδος άρχισε και ότι σύντομα θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των άλλων διεκδικητών. Αν μια παντόφλα υποτίθεται ότι ευωδιάζει, μπορεί κάποιος, ελεύθερα να υποθέσει το τι ποτάμια, σαν κι αυτό της κυρίαρχης φωτογραφίας της συνέντευξης, αναβλύζουν από τις επιτυχίες των εκλεγμένων που προέρχονται από τον... ιδιωτικό τομέα.



[1] Αναδημοσιεύεται πιο κάτω.

[2] Δήμος Καστοριάς: «Αποχαιρετούμε το αγαπημένο μας τρενάκι και ευχαρι στούμε για τις βόλτες που μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε στην όμορφη πόλη μας, κατά τη διάρκεια των γιορτών! Σύντομα θα είναι και πάλι κοντά μας, ελπίζουμε με καλύτερες συνθήκες» ["εδώ"].

[3] Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κορεντσίδης το 2019 δεν ήθελε την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο και ζητούσε την κατάργηση του άρθρου 178 του  Νόμου 4635/2019 "Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις", και να μη υπάρξει κανένας περιορισμός στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των δημοτικών υπαλλήλων. Δήλωνε δε ότι «υπερασπίζετε τον αποκλειστικά Δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου» και διαβεβαίωνε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση για ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του δήμου Καστοριάς και καμμία απόλυση» εν όψει του νέου αναπτυξιακού νόμου, που υπεραπλούστευε τις διαδικασίες για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτηρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτες. Επιχειρήσεις δηλαδή και συμπολίτες της Καστοριάς, που σήμερα μπορεί να είναι άνεργοι.

 
Φωτογραφία: Κύκνος στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς. Αργύριος Καραμούζας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Ιανουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1111.



* * * 


Γ. Κορεντσίδης:  Αναδιάρθρωση στις δημοτικές δομές με στόχο την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια από έναν δήμαρχο προερχόμενο από τον επιχειρηματικό στίβο

Της Βάσως Βεγίρη από την "Ναυτεμπορική" 

Μια πλήρως λειτουργική δομή που θα στοχεύει στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της Καστοριάς σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο ετοιμάζεται να παρουσιάσει προσεχώς ο Δήμος Καστοριάς υπό την καθοδήγηση του προερχόμενου από τον επιχειρηματικό στίβο, Δημάρχου της πόλης, Γιάννη Κορεντσίδη, πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς – έναν κλάδο που έχει πληγεί τα μέγιστα τα τελευταία χρόνια. Η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού για την Καστοριά, όπως επισημαίνει μιλώντας στη «Ν» ο κ. Κορεντσίδης, είναι πολύ απλά μονόδρομος.

-Κύριε Κορεντσίδη, προέρχεστε από τον επιχειρηματικό στίβο και μάλιστα από το πιο σημαντικό κομμάτι του επιχειρηματικού ιστού της Καστοριάς, τη γουνοποιΐα. Ποιες αλλαγές επιδιώξατε και επιδιώκετε στη διοίκηση του Δήμου, ενός Οργανισμού του ευρύτερου δημοσίου τομέα, υπό αυτό το πρίσμα; 
-Αντιλαμβάνεστε πως η λειτουργία ενός ΟΤΑ, που, όπως αναφέρετε κι εσείς, υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, απέχει πάρα πολύ από τη λειτουργία μίας ιδιωτικής επιχείρησης. Ωστόσο, η προσπάθεια μας από την πρώτη στιγμή, ως Δημοτική Αρχή, που σε μεγάλο ποσοστό τα πρόσωπα που την απαρτίζουν, όπως κι εγώ προσωπικά, σχετίζονται άμεσα με τον ιδιωτικό τομέα, ήταν να εφαρμόσουμε μία επιχειρηματική προσέγγιση στα δημοτικά πράγματα, προκειμένου να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις του δημοσίου, με στόχο πάντα να οδηγήσουμε μπροστά τον Δήμο Καστοριάς και την περιοχή μας. Για τον λόγο αυτό μάλιστα ξεκινήσαμε να αλλάζουμε τη δομή των Δημοτικών Επιχειρήσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιο ευέλικτο και συμπαγές σχήμα που θα πλησιάζει περισσότερο το πλαίσιο της επιχειρηματικότητας και μέσα από το οποίο θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε μεγαλύτερη δραστηριότητα σε νευραλγικούς τομείς, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό. Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα, που, δυστυχώς, δεν προχωρά πολύ γρήγορα, ακριβώς λόγω των διαδικασιών που υπάρχουν στο Δημόσιο, όμως, μέσα στο επόμενο διάστημα, θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μία πλήρως λειτουργική δομή που θα στοχεύει στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της Καστοριάς σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο!

-Θα συμβουλεύατε άλλους επιχειρηματίες να κάνουν το ίδιο -να ασχοληθούν με τα κοινά ή θα τους αποτρέπατε και τι πιστεύετε ενδεχομένως ότι πρέπει να αλλάξει όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας;
-Η αλήθεια είναι ότι η προσαρμογή μου σε έναν χώρο που λειτουργεί με πολύ διαφορετικούς όρους από αυτούς που είχα μάθει να διαχειρίζομαι όντας ιδιοκτήτης επιχείρησης, μου δημιούργησε αρκετές δυσκολίες, κυρίως, γιατί ως άνθρωπος αλλά και ως επιχειρηματίας, θέλω να κινούμαι με πιο γοργούς ρυθμούς και να έχω ταχύτερα αποτελέσματα. Νομίζω, ότι αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ο.Τ.Α., αλλά και της χώρας μας γενικότερα, η μεγάλη, δηλαδή, γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την υλοποίηση των αποφάσεων και των σχεδιασμών. Αν καταφέρουμε, λοιπόν, να απαλλαγούμε ή, τουλάχιστον, να βελτιώσουμε αυτή τη δυσκινησία που υπάρχει, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε, όλοι οι αυτοδιοικητικοί, να προσφέρουμε περισσότερα πράγματα ο καθένας στον τόπο του και να υποστηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες.

-Η ελληνική γουνοποιΐα είναι ίσως ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλον στη διάρκεια της πανδημίας, με εύλογες έντονες αρνητικές συνέπειες για την περιοχή της Καστοριάς καθώς η γουνοποποιΐα τουλάχιστον στο παραγωγικό κομμάτι αποτελεί σχεδόν "μονοκαλλιέργεια". Πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα στον κοινωνικό ιστό της περιοχής και πώς μπορεί ο Δήμος να απαλύνει αυτόν τον αντίκτυπο - εννοώ είτε με κοινωνικό έργο, είτε με την στήριξη της ανάπτυξης άλλων παραγωγικών ή εμπορικών κ.ο.κ. δραστηριοτήτων;
-Ο κλάδος της γούνας, όπως ίσως γνωρίζετε, ήταν για πολλές δεκαετίες ο σημαντικότερος πυλώνας της οικονομίας της Καστοριάς. Τα προβλήματα, ωστόσο, που ξεκίνησαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008, έφτασαν πλέον, μετά και από τις άμεσες και τεράστιες επιπτώσεις της πανδημίας covid-19, να δημιουργήσουν μία άνευ προηγουμένου πτωτική πορεία για τον κλάδο, που πλέον έχει συρρικνωθεί, με τις επιχειρήσεις – όσες τουλάχιστον κατάφεραν να αποφύγουν το λουκέτο - να προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να εκτιναχθεί στα ύψη και η ανεργία στην περιοχή μας, που, ουσιαστικά, μετά από μία δεκαετία απανωτών «χτυπημάτων», βρέθηκε να μετράει τις πληγές της. Το να ξεπεραστούν όλα αυτά τα προβλήματα δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Όμως, εστιάζουμε όλες τις προσπάθειές μας στην ανάπτυξη άλλων τομέων όπως, για παράδειγμα ο τουρισμός – που, βέβαια, επίσης επλήγη από την πανδημία – και ο αγροτικός τομέας, προκειμένου να υπάρξει ανάταση στην τοπική οικονομία.

-Σας βλέπουμε, ακριβώς, να δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη της Καστοριάς ως τουριστικού προορισμού με διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις και μάλιστα ως "τουριστικού προορισμού με ονοματεπώνυμο", μέσω σχετικής δράσης branding της περιοχής, ύψους 100.000 €, που έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Ποιό είναι, λοιπόν, αυτό το τουριστικό ονοματεπώνυμο που επιδιώκετε να καθιερωθεί για την περιοχή, η οποία βέβαια είναι ξακουστή για την σπάνια φυσικής της ομορφιά;
-Η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού για την Καστοριά είναι μονόδρομος, αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Ήδη, νομίζω ότι βλέπουμε δειλά-δειλά τα πρώτα αποτελέσματα των επαφών και των ενεργειών που έγιναν, αφού παρά τα πολύ αρνητικά δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία, διαπιστώνουμε ότι η περιοχή μας να πρωταγωνιστεί ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, τουλάχιστον για τη χειμερινή περίοδο. Αυτό, όμως, δεν επαρκεί και θεωρούμε ότι τα περιθώρια για να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα είναι πολύ μεγάλα, αφού η Καστοριά προσφέρεται για πολλά είδη τουρισμού (θρησκευτικός, εναλλακτικός, συνεδριακός κλπ) και την προσέλκυση επισκεπτών όχι μόνο από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, από όλο τον κόσμο.Το εξαιρετικό αυτό τουριστικό προϊόν, που εκτός από τη φυσική ομορφιά, συμπεριλαμβάνει και τεράστιας πολιτιστικής και αρχαιολογικής σημασίας μνημεία, πεδία για την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων (ορειβασία, σκι, κωπηλασία), υψηλή γαστρονομία και άλλα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, είναι αυτό που πρέπει να καθιερώσουμε στη συνείδηση όλων, δίνοντας του «ονοματεπώνυμο». Εκτός από τη δράση branding, γίνονται και πολλές άλλες ενέργειες, όπως η υπογραφή συμφώνου με το Thessaloniki convention bureau για τη διεξαγωγή συνεδρίων στην περιοχή μας, επαφές με ταξιδιωτικούς πράκτορες, συμμετοχές σε εκθέσεις, με στόχο την εξωστρέφεια και την προβολή της περιοχής μας ως ιδανικό τουριστικό προορισμό και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

-Ποιά γεύση σας αφήνει το 2021, δεδομένης και της συνεχιζόμενης έντασης της πανδημίας και των προβλημάτων που επιφέρει, και ποιοί οι στόχοι σας για το 2022;
-Η γεύση που μου αφήνει το 2021, όπως φαντάζομαι και σε όλο τον κόσμο, δεν είναι πολύ καλή, καθώς ήταν μια ακόμη δύσκολη χρονιά με πάρα πολλά προβλήματα. Όμως, πρέπει να πω, ότι για τον Δήμο Καστοριάς ήταν αρκετά παραγωγική, καθώς καταφέραμε να βάλουμε σημαντικές βάσεις για τα επόμενα χρόνια. Αναφερθήκαμε προηγουμένως στα θέματα του τουρισμού, όμως, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τον Δήμο μας είναι και οι υποδομές, αφού εντός του 2021 κατορθώσαμε να προετοιμάσουμε, να «ωριμάσουμε» και να εντάξουμε έργα ύψους 53 εκατομμυρίων ευρώ στα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα. Στόχος μας – και είναι απόλυτα ρεαλιστικό αυτό – είναι να ξεκινήσει η κατασκευή των έργων αυτών, που θα δώσουν μία νέα πνοή στην πόλη μας. Πρόκειται για έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα τα περισσότερα, που θα συμβάλουν σημαντικά στην τοπική οικονομία, υποστηρίζοντας τόσο τον τουρισμό όσο και τον πρωτογενή τομέα, που, όπως είπαμε, αποτελούν βασικούς πυλώνες προόδου και εξέλιξης της περιοχής μας.

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1822580/g-korentsidis-
sti-n-i-anaptuksi-tou-tourismou-gia-tin-kastoria-einai-monodromos

Αναδημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Ιανουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1111.


5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/9/22

    Στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 έγινε σε αίθουσα της ΠΔΜακεδονίας- Κοζάνη σε συνεργασία με το Green Tank ( κάτι οικολογικές αναζητήσεις πράσινης ανάπτυξης και μελιτζανιά μουλάρια ) ημερίδα με συμμετοχή τοπικών παραγόντων, επιχειρηματιών,αρχών, τύπου πολιτών και πλήθος ομιλητών για την μετάβαση σε πράσινη ενέργεια και λύσεις.
    Ερώτησις: 1η, στην Καστοριά το πήραν χαμπάρι;
    2η, Πήγε εκπρόσωπος της Καστοριάς;
    Και 3η, γιατί αυτή η ημερίδα δεν έγινε στην πόλη της Καστοριάς;

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/9/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/9/22

    Στο Κ.Α.Π.Η του Δήμου Καστοριάς ο Ζήσης σήμερα. Λέτε να είναι προμήνυμα γιαυτό που τον περιμένει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/9/22

      για κάθε περίπτωση άρχισε την προπόνηση για την αγροτική απασχόληση. Σήμερα ο καστοριανός Donald Trump δημοσίευσε οικογενειακό σέλφι στο “τσιόλισμα” των καρυδιών.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος27/9/22

    Τι Ναυτεμπορική ρε παιδιά; Το παιδί αξίζει τουλάχιστον εξώφυλλο στο FORBES

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ