12.2.23

ΟΔΟΣ: Κομόπολη


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 14.7.2022 | 1133


Η Καστοριά θα μπορούσε να είναι η χώρα της Ουτοπίας, η Neverland δηλαδή. Το τέλειο σκηνικό όπου το παράλογο παρουσιάζεται για λογικό και το ψέμα για αλήθεια. Και όπου είναι διασταυρωμένο ότι οι όλοι οι εκλεγμένοι, οι υποψήφιοι και οι αξιωματούχοι είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι κομίζουν μια αποστολή σταλμένη από τον ίδιο το Θεό. Έστω, ότι είχαν την τύχη στο άγγιγμα του Βούδα.


Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, γενικά στoν χώρο της πολιτικής ζωής και πολύ περισσότερο… σε ειδικές περιπτώσεις, όπως στην ειδική περίπτωση της Καστοριάς, είναι να χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα. Να βλέπει για παράδειγμα ο πολιτικός και να ερμηνεύει τα δεδομένα γύρω του, ειδικά τις αντιδράσεις του κόσμου, με τον δικό του τρόπο. Που ατυχώς για τον τόπο, στην καστοριανή δημόσια ζωή κατά κανόνα δεν είναι καθόλου αυτοκριτικός.

Ακριβώς αντίθετα αξιώνει τον εγκωμιασμό και στοχεύει στην εντύπωση. Τελικά επιτυγχάνει στο να ζει κάποιος στην δική του εικονική πραγματικότητα. Στην οποία εν τέλει μπορεί και να πιστεύει αφού θα έχει πείσει πρώτα απ όλους τον εαυτό του. 

Η Καστοριά είναι η πρωτεύουσα αυτής της Χώρας, που θα μπορούσε να είναι η χώρα της Ουτοπίας, η Neverland δηλαδή. Το τέλειο σκηνικό όπου το παράλογο παρουσιάζεται για λογικό και το ψέμα για αλήθεια. Και όπου είναι διασταυρωμένο ότι οι όλοι οι εκλεγμένοι, οι υποψήφιοι και οι αξιωματούχοι είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι κομίζουν μια αποστολή σταλμένη από τον ίδιο το Θεό. Έστω, ότι είχαν την τύχη στο άγγιγμα του Βούδα. 

Στο σύστημα αυτό, είναι αδύνατο για την ώρα, να αντιληφθούν τα λάθη τους. Και ότι αν προτιμούσαν την κριτική από την σιωπή ή ακόμη χειρότερο την κολακεία ή την άσπονδη φιλία, ίσως και πολιτικά να έβγαιναν ωφελημένοι. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 14.7.2022 | 1133 | σ.4


Και είναι αλήθεια ότι ζώντας στον κοσμάκη τους, καθώς εμφανίζουν καθεστωτικές νοοτροπίες, δεν περίμεναν τόσες αντιδράσεις. Και εδώ που τα λέμε, κανείς δεν τις περίμενε σε μια πόλη και από ένα κόσμο που περιφρονούν και εμπαίζουν συστηματικά.



* * *

Κάπως έτσι ίσως δρουν οι ιθύνοντες της Καστοριάς και γι’ αυτό την περασμένη εβδομάδα τα πέρασαν όλοι μέλι–γάλα. Πριν, κατά και μετά την επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού κ. Βασιλείου Κικίλια έδειχναν όλοι ευτυχισμένοι. Με τα ευτράπελα που ειπώθηκαν, βεβαιώθηκαν, συνέβησαν. 

Και τα οποία, ήταν τόσο ακραία και προσβλητικά για την νοημοσύνη του κόσμου και όχι απλά απατηλά, που προκάλεσαν πάμπολλες αντιδράσεις στον κόσμο. Σπάνιο φαινόμενο οι αντιδράσεις. 

Και είναι αλήθεια ότι ζώντας στον κοσμάκη τους, καθώς εμφανίζουν καθεστωτικές νοοτροπίες, δεν περίμεναν τόσες αντιδράσεις. Και εδώ που τα λέμε, κανείς δεν τις περίμενε σε μια πόλη και από ένα κόσμο που περιφρονούν και εμπαίζουν συστηματικά. 

Οργάνωσαν κατ’ ουσία μια πρόχειρη φιέστα, ως σχέδιο δράσης για τον τουρισμό και την οπτική ταυτότητα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Σαν να είναι αυτό το θεμέλιο για το όνειρο του τουρισμού. Παρουσίασαν ένα λογότυπο για το δευτερεύον —με ισχνή εξαίρεση την Καστοριά για το ακριβοδίκαιο— τουριστικό προϊόν της Δυτικής Μακεδονίας. Και σήμα που περιλαμβάνει ακόμη και… «θάλασσα» (όπως ανεγράφη  σε επίσημο δελτίο τύπου) με αλμυρό νερό. Και ενθουσιάστηκαν οι ιθύνοντες του τόπου, το καταχειροκρότησαν οι παρευρισκόμενοι στην σχετική εκδήλωση-φιέστα, σαν να είναι ένα νέο τοτέμ.

Ελλείψει έστω και ενός καθίσματος πνευματικού κέντρου ή αίθουσας εκδηλώσεων, συγκεντρώθηκαν οι ελάχιστοι, κάτω από τα σκιερά πλατάνια στον περίβολο της Μαυριώτισσας και χειροκρότησαν αλλήλους. Ολοταχώς προς τα μέσα του 21ου αιώνα, δεν αναλογίστηκαν καν το πόσο ανεπαρκείς είναι οι σημερινοί αξιωματούχοι και υπεύθυνοι της Καστοριάς. Αν και βρέθηκαν στο περιβάλλον ενός αριστουργηματικού έργου θρησκευτικής τέχνης που έκτισαν οι Καστοριανοί 1000 χρόνια προηγουμένως, τον 11ο αιώνα. Χωρίς εμπορικά σήματα, χωρίς σήματα κατατεθέντα.

Και έτσι με τις ελαφρότητες τους που περιελάμβαναν πολλές και εκφραστικές πόζες στο φωτογραφικό φακό, προκάλεσαν τις αντιδράσεις, έστω κι αν ο… κύβος ερρίφθη. Βέβαια οι ίδιοι νομίζουν ότι ο κύβος ερρίφθη αλλού και όχι στην πρόκληση αντιδράσεων στον κόσμο, οι οποίες στις εκλογές θα εκφραστούν αντιδραστικά, υπέρ αμφιλεγόμενων για την δημοκρατικότητά τους κομματικών σχηματισμών.

Για την δική τους ακρίβεια ο δικός τους κύβος ερρίφθη στην μάχη με στρατηγό τον Βασίλειο Κικίλια, υπουργό Τουρισμού και την σημερινή Κυβέρνηση. Από την οποία η περιοχή της Καστοριάς περίμενε για μια ακόμη φορά —και σε αυτή την κυβερνητική θητεία— μάταια. Αυτό που κέρδισε η Καστοριά από την σημερινή κυβέρνηση είναι να ξαναπάρει την έδρα του ο κ. βουλευτής και να «καμαρώνει» την κ. Μαρία Αντωνίου να διεκδικεί την νίκη στο δικό τους Survivor.

Περιτριγυρισμένος o υπουργός κ. Κικίλιας από διάφορους κομματικούς, (όχι Κοματικούς από το Κόμο) περιχαρής, ενθουσιώδης, σαν να έβλεπε για πρώτη φορά φυσική άποψη της Καστοριάς, της λίμνης και του τοπίου της. Ως άλλος Πουκεβίλ που δικαιολογημένα πάντως εξέφραζε τον θαυμασμό του κατά τις περιηγήσεις του στον 18ο αιώνα για την άγνωστη τότε Καστοριά. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 14.7.2022 | 1133 | σ.5


Ελλείψει έστω και ενός καθίσματος πνευματικού κέντρου ή αίθουσας εκδηλώσεων, συγκεντρώθηκαν οι ελάχιστοι, κάτω από τα σκιερά πλατάνια στον περίβολο της Μαυριώτισσας και χειροκρότησαν αλλήλους. Ολοταχώς προς τα μέσα του 21ου αιώνα, δεν αναλογίστηκαν καν το πόσο ανεπαρκείς είναι οι σημερινοί αξιωματούχοι και υπεύθυνοι της Καστοριάς.



* * * 

Ανέκραξε ο υπουργός, φωνή μεγάλη για την έκπαγλο ομορφιά. Και δεσμεύτηκε ότι σε λίγο, με βάση τους… σχεδιασμούς της κυβέρνησής του που δεν παρουσίασε (!), δεν θα φθάνουν και δεν θα αρκούν οι κλίνες των ξενοδοχείων. Να μεταφέρουν τα στίφη και τις ορδές των τουριστών. Διότι η κατάσταση —λέει— θα φθάσει και ξεπεράσει τις επιτυχίες και το επίπεδο του Κόμο. Τέτοιος εμπαιγμός. 

Ναι, η Καστοριά, που επειδή δεν έχει ούτε ένα κάθισμα Πνευματικού Κέντρου, στο 2022, υποδέχεται και φιλοξενεί τους επισκέπτες της, σε πλαστικές καρέκλες, στο φυσικό περιβάλλον, πότε εδώ και πότε εκεί, ανάλογα με την εποχή και την σκιά, όπως δήλωσε ο υπουργός είναι καλύτερη, ομορφότερη και σπουδαιότερη από την πόλη της Ιταλίας και την λίμνη της. 

Η Καστοριά και το Κόμο σε ρόλους Χιονάτης και Κακιάς Μάγισσας. Διαλέγει ο καθένας και παίρνει, ανάλογα με το καθρεφτάκι του. Αλλά για τον κ. Κικίλια και τους προσκεκλημένους της παρέας του εκείνη την ημέρα, η Καστοριά έγινε για μερικές ώρες μια πανέμορφη Χιονάτη.

Και έτσι υπουργός, βουλευτής, οι άναυδοι και πολιτικά έφηβοι πολιτευτές, η κυρία Μαρία Αντωνίου αντ’ αυτής της Εξοχότητας του προέδρου της Κυβερνήσεως του.. Πρωθυπουργικού Γραφείου που δηλώνει έτοιμη να προφέρει εκτός από την Καστοριά, σε ολόκληρη την Χώρα. 

Οι κομματικοί που αναρτούν συνεχώς και συνεχώς φωτογραφίες, πότε με τον ένα πότε με την άλλη υπουργό «φίλο και φίλη» τους. Ρίχνονται στην μάχη μεταμόρφωσης της Καστοριάς, αποκάλυψής της, καλύτερα με την λίμνη της, σε Κόμο με την λίμνη της. 

Της ιταλικής περιοχής Κώμο όπως λεγόταν παλιότερα ονομασία που ενδέχεται να σχετίζεται με την ελληνική λέξη «Κώμη» απ’ όπου και η κωμόπολις, τίτλος στον οποίο ολοταχώς οδηγείται η Καστοριά. Ύστερα από 1000 χρόνια και πλέον, εξ αιτίας των συνδυασμένων ανικανοτήτων όσων την κυβερνούν έως σήμερα, από το 1990 και μετά η πόλη θα γίνει… Κομόπολη. 

Ενώ οι παλιοί Καστοριανοί, για τους οποίους ως γνωστό αφρίζουν – ξαφρίζουν κάποιοι, την είχαν παραδώσει σαν ένα ακριβό κόσμημα με μνημεία πετράδια.

Οι ειρωνείες του σχολίου δεν στρέφονται προσωπικά στον υψηλό επισκέπτη υπουργό, αν και είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των αερολογιών που ακούστηκαν. Και για το επίπεδο των όσων εξήγγειλε.

Πρώτα απ’ όλα δεν προσέχτηκε αρκετά ότι υποσχόμενος την άφιξη των μυριάδων τουριστών από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης —και όχι της Καστοριάς— απέδειξε ότι ή δεν γνωρίζει πως η Καστοριά έχει αεροδρόμιο και μάλιστα… διεθνές. Ή εμμέσως ανακοίνωσε την κατάργησή του. Διότι ένα από τα δύο ισχύει. 




Aνέκραξε ο υπουργός, φωνή μεγάλη για την έκπαγλο ομορφιά. Και δεσμεύτηκε ότι σε λίγο, με βάση τους… σχεδιασμούς της κυβέρνησής του που δεν παρουσίασε (!), δεν θα φθάνουν και δεν θα αρκούν οι κλίνες των ξενοδοχείων. Να μεταφέρουν τα στίφη και τις ορδές των τουριστών. Διότι η κατάσταση —λέει— θα φθάσει και ξεπεράσει τις επιτυχίες και το επίπεδο του Κόμο. Τέτοιος εμπαιγμός.


* * *

Επίσης με την παρουσίαση ενός αμφιλεγόμενου εμπορικού – τουριστικού σήματος για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας που περιλαμβάνει και…  «θάλασσα», ενώ η Περιφέρεια είναι η μοναδική στην Ελλάδα χωρίς ακτές σε κάποιο πέλαγος, απέδειξε ότι το όλο happening στήθηκε πρόχειρα και στο πόδι.

Ότι δεν υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός. Και πώς όταν με ακμάζουσα την γούνα το 1980-1981 ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κοσμοπολίτης, μετριοπαθής και καλλιεργημένος Γεώργιος Ράλλης, χωρίς να συγκρίνει την λίμνη της Καστοριάς με την λίμνη του Κόμο, σε μια πόλη που έσφυζε από πληθυσμό υποσχόταν το πολύ… αλιεία και ψαριές, δεν είναι ίδιο σοβαρότητας το 2022 να εξαπατούν πολιτικά τον κόσμο.

Ακολούθησε πάντως η καθιερωμένη πια λιμναία κρουαζιέρα των ευγενών της ομηγύρεως του κ. Βασιλείου Κικίλια. Θαμπωμένος από την θεσπέσια ομορφιά και γραφικότητα του τοπίου της πόλης της Καστοριάς και του βουνού της μέσα από την λίμνη, υπερέβαλε ακόμη περισσότερο εαυτόν και αλλήλους.

Έταξε λαγούς με πετραχήλια, ακόμη 2-3 εκδρομικά πλοιάρια στην λίμνη να προσφέρουν φαγητό, καναπεδάκια τέλος πάντων και ένα ποτάκι στις ορδές των τουριστών. Είπαν όλοι το κάτι τις τους, όπως και για την Lago Maggiore που αναφώνησε ο εκλεγμένος βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας. 

Και μετά όλοι παραδόθηκαν εκ νέου στην μέθεξη των φωτογραφήσεων. Κάποιες από τις οποίες ήταν και ιδιαίτερα εκφραστικές, αγαπημένοι και μονιασμένοι. Και σίγουροι ότι η Καστοριά είναι η Χιονάτη. 

Μέχρι να αναχωρήσει ο υπουργός. Διότι αμέσως μετά, μέχρι και τα κεντρικά φανάρια (σηματοδότες) ξαναχάλασαν. Κανείς δεν είδε που πήγε το καθρεπτάκι.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Ιουλίου 2022, αρ. φύλλου 1133.

Σχετικά:

21 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/2/23

    Αλήθεια, κάποιοι ζουν σε εικονική πραγματικότητα.
    Να έρχεσαι σε μια πόλη όπου έχουν κλείσει αμέτρητα μαγαζιά, ο κόσμος πεινάει κι εσύ να έχεις το θράσος να συζητάς με τους εμπόρους.
    Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια, λέει ο λαός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/2/23

      Δεν ζουν σε εικονική πραγματικότητα. Ξέρουν ακριβώς την πραγματικότητα και γνωρίζουν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους. Τα αποτελέσματα των εκλογών θα μας το δείξουν.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος13/2/23

    ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ "ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΕΙΑ" Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
    ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/2/23

      Αυτό που βλέπουμε στις φωτογραφίες λέγεται ενότητα. Όλοι ενωμένοι να βγάλουμε σέλφι για τους ιθαγενείς. Και μετά όλοι ενωμένοι για καφεδάκι στην υγεία των ιθαγενών.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος14/2/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/2/23

    Να τα αφήσει αυτά ο [....]και να μας πεί τι έγινε έξω από την γκαρσονιέρα που τον έπιασε ο απατημένος και τον έστειλε στον οδοντίατρο.....!!!!

    Έρρωσθε οι ξενοκοίται

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/2/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/2/23

      Ενημερωμενη-ο σας βρίσκω!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος16/2/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος17/2/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος19/2/23

      Τώρα αν μας δώσεις και γεωγραφικές συντεταγμένες της γκαρσονιέρας θα αξίζεις μια ανάλογη θέση στην υπηρεσία της χώρας.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος15/2/23

    ΠΟΣΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΕΧΕΙ Η ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ. ΠΑΣΟΚ ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος17/2/23

    Το διεθνές αεροδρόμιο των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί να το ξέρει, αν και υπουργός τουρισμού ο κ. Κικίλιας, γιατί απλούστατα δεν είναι όχι διεθνές, αλλά ούτε κάν αεροδρόμιο. Σε ένα αεροδρόμιο προσγειώνονται αεροπλάνα. Τι προσγειώνεται σ΄ αυτό το κατ΄ ευφημισμό αεροδρόμιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/2/23

      Οι γκάλιες, οι γύπες και οι καρακάξες της πολιτικής.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος17/2/23

    Σήμερα διάβασα σε όλα τα σάϊτ της αυλής ότι ΄Σε καλλιεργητές θα διατεθεί το χώμα από τη διάνοιξη της Σήραγγας Κλεισούρας΄ . Καλά για πόσο ηλίθιους μας έχουν; Ποσα κυβικά Φυτικού Υλικού θα βγάλουν απο την σήραγγα για να το χρησιμοποιήσουν στα χωράφια; Εκτός αν χρειάζονται χωματερή για τα μπάζα της σήραγγας και τα πουλάνε ως φυτικό υλικό. Παιδιά οι ΄μπιστουρες΄που θα βγάλουν από την Σήραγγα, ίσως και με εκρηκτικά, δεν έχουν ουτε δράμι οργανική ουσία. Θέλω να δω τον ηλίθιο που θα κάνει το χωράφι του χωματερή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος18/2/23

    Δείτε και μία ακόμη σέλφι του Ζήση με κάποιον Άγη.

    https://fouit.gr/2023/02/18/o-agis-tzikalagias-gia-tin-episkepsi-toy-prothypoyrgoy/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/2/23

      Έτσι αρχίζουν οι δυναστείες.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/2/23

      Πάλι καλά που δεν πήραν και την κόρη για το σελφι. Θα ήταν χρήσιμη για το βιογραφικό της. Κάπου είδα και μια σέλφι του αδελφού με τον ηγέτη, αυτού που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο με την παρέμβαση του Ζήση στην Βουλή. Βλέπετε δεν υπάρχει μόνο η Μητσοτάκης ΑΕ αλλά και η Τζηκαλάγιας ΑΕ. Είναι μικρή σε σχέση με την πρώτη αλλά αρκετή για να βολέψουμε τα μέλη της οικογένειας.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος19/2/23

      Ξέρουμε και πώς τελείωσαν μερικές. Με αποκεφαλισμούς.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος28/2/23

      Αφού υπάρχουν μοσχάρια που τον ψηφίζουν....

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος19/2/23

    Οι Φίλοι Ωδικών Πτηνών Καστοριάς (τι σύλλογοι υπάρχουν στην πόλη) έκοψαν την πίτα τους. Περιττό να αναφέρω τους τσαμπατζήδες που συμμετείχαν στο φαγοπότη. Εξαίρεση ο Ζήσης που μασούσε σε άλλο φαγοπότη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ