26.1.24

Λόγος & Αντίλογος

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

«O δήμαρχος είναι για ακόμη μια φορά απών»

Aυτά που είπαμε προεκλογικά και κατηγορηθήκαμε ως λασπολόγοι, έρχεται η πραγματικότητα να μας επιβεβαιώσει με τον πιο μελανό τρόπο. Μετά το Ειρηνοδικείο, το Αγρονομείο, το Δασονομείο, τη ΔΟΥ, το Δημόσιο Ταμείο, το γραφείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τη σκυτάλη πήρε το κατάστημα των ΕΛΤΑ.  

Μπροστά σε αυτήν την περιθωριοποίηση του δήμου μας ο δήμαρχος είναι για ακόμη μια φορά απών. Ζει με τις δάφνες τις εκλογικής του νίκης αδιαφορώντας για τους δημότες του. Δυστυχώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας και είναι φανερό πως ο Δήμαρχος έχασε το μαγικό του ραβδάκι με το οποίο θα έλυνε όλα τα προβλήματα. 

Όσο περνάει από το χέρι μας θα είμαστε καθημερινά παρόντες, δίπλα στους δημότες και τα προβλήματα τους. «Το ζητούμενο τελικά είναι το ποσοστό;».

Νικόλαος Βανόπουλος
Επικεφαλής του συνδυασμού 
"Νέα αρχή" για τον Δήμο Νεστορίου


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1197.* * *

Δήμος Νεστορίου:
Απάντηση στο δελτίο τύπου του κ. Νίκου Βανόπουλου

Στις 21 Νοεμβρίου 2023 ο κ. Νίκος Βανόπουλος ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα και απέστειλε στα Καστοριανά ΜΜΕ δελτίο τύπου με τον αναληθή, παραπλανητικό και προσβλητικό για το Δήμο τίτλο: «Με χρεοκοπία κινδυνεύει ο Δήμος Νεστορίου, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ» (!!!)

Στην πραγματικότητα υιοθέτησε άκριτα και αναπαρήγαγε, χωρίς καμία επεξεργασία, έρευνα και διασταύρωση, ανεπεξέργαστα στοιχεία από ένα απλό άρθρο γνώμης που δημοσίευσε το αθηναϊκό site "aftodioikisi. gr", αποδεχόμενος την επιπόλαιη και επιφανειακή γνώμη της ιστοσελίδας ως την θέσφατη αλήθεια. Εννοείται πως ούτε ο δήμος κινδυνεύει με χρεοκοπία, αλλά ούτε και το ΥΠΕΣ ανακοίνωσε ποτέ τέτοιο πράγμα.

Ποια είναι η αλήθεια;

α) Ουδέποτε το ΥΠΕΣ ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Νεστορίου, όπως και άλλοι δήμοι, κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Αυτό αποτελεί συμπέρασμα ενός δημοσιογράφου του συγκεκριμένου site, ο οποίος πήρε τα οικονομικά στοιχεία κάποιου μήνα από το ΥΠΕΣ, για ορισμένους δήμους, και χωρίς να τα επεξεργαστεί, χωρίς να ξεκαθαρίσει σε τι ακριβώς αφορούν, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, με μία απλή αφαίρεση των διαθεσίμων από τις απλήρωτες υποχρεώσεις εκείνου του μήνα κατέληξε στο αυθαίρετο συμπέρασμα για τους δήμους αυτούς πως κινδυνεύουν δήθεν με χρεοκοπία. (Σημειωτέον ότι τα στοιχεία αυτά αποστέλλονται κάθε μήνα από τους δήμους, περιλαμβάνουν τα διαθέσιμα και τις υποχρεώσεις και μεταβάλλονται διαρκώς ανάλογα με τα έσοδα και τις πληρωμές που πραγματοποιούνται).

β) Η συντριπτική πλειοψηφία των εκάστοτε οφειλών που εμφανίζονται στη συγκεκριμένη πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, αφορούν κυρίως απλήρωτους λογαριασμούς έργων που είναι ενταγμένα σε διάφορα εθνικά ή Ευρωπαϊκά προγράμματα, των οποίων η χρηματοδότηση είναι απολύτως εξασφαλισμένη από τα ίδια τα προγράμματα.

γ) Οι πληρωμές των έργων αυτών γίνονται από τα υπουργεία που διαχειρίζονται τα συγκεκριμένα προγράμματα, κάθε φορά που υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα, και όχι από τα έσοδα του κάθε Δήμου.
Για παράδειγμα, τα έργα που είναι ενταγμένα στα προγράμματα ‘’Φιλόδημος’’ και ‘’Α. Τρίτσης’’ πληρώνονται από το ΥΠΕΣ, τα έργα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από το ΥΠΑΑΤ, τα έργα του ΕΣΠΑ από τον περιφερειακό ταμείο, τα ενταγμένα έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διαφόρων Υπουργείων πληρώνονται από τα Υπουργεία κ.ο.κ., χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η οικονομική κατάσταση των δήμων.

Κατά συνέπεια οι όποιες οφειλές φαίνονται στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, και αξιοποιούνται από ορισμένους για δημιουργία εντυπώσεων, δεν βαρύνουν το δήμο, αλλά αυτά καθαυτά τα προγράμματα και τα αντίστοιχα Υπουργεία που τα διαχειρίζονται.

Τον επόμενο μήνα μπορεί οι υποχρεώσεις αυτές να είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες, ανάλογα με τους λογαριασμούς που έχουν αποσταλεί από το δήμο και τις πληρωμές που έχουν γίνει από τα Υπουργεία.
Μάλιστα για δήμους, όπως ο δικός μας, που υλοποιούν πολλά έργα, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, συνήθως φαίνονται καταγεγραμμένες και ανεξόφλητες οφειλές στο ΥΠΕΣ, αφού τα Υπουργεία κατά κανόνα καθυστερούν τις πληρωμές.

Συμπερασματικά:

Ο Δήμος Νεστορίου, όχι μόνο δεν κινδυνεύει από χρεοκοπία αφού τα οικονομικά του είναι απολύτως υγιή και ελεγχόμενα, άλλα έχει βάσιμες ελπίδες και προοπτικές να τα βελτιώσει αισθητά τα επόμενα δύο χρόνια, υλοποιώντας ταυτόχρονα μία σειρά από μεγάλα έργα, με στόχο να προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες.

Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα και όχι αυτά που δημοσιεύει ο κ. Βανόπουλος.
Είναι η δεύτερη φορά που υιοθετεί και δημοσιεύει αναληθή, προσβλητικά και ενίοτε συκοφαντικά δημοσιεύματα διαφόρων sites, δίχως επεξεργασία, χωρίς γνώση της πραγματικότητας και χωρίς διασταυρώσεις στοιχείων, με προφανή στόχο να πλήξει τον δήμαρχο. Εξάλλου παρόμοια τακτική ακολούθησε και κατά την προεκλογική περίοδο και είδε τα αποτελέσματα της.

Πέρα όμως από το γεγονός ότι η πρακτική αυτή δεν φέρνει το ποθούμενο για αυτόν αποτέλεσμα και τον εκθέτει προσωπικά, πλήττει και τα συμφέροντα του δήμου, μιας και δημιουργεί μία εικόνα προς τα έξω που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, με κίνδυνο όμως να επηρεάσει τις κάθε μορφής συνεργασίες του δήμου και να δημιουργήσει διαφόρων ειδών προβλήματα.

Για το λόγο αυτό ο δήμος προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα του, μελετά το ενδεχόμενο να ασκήσει τα ένδικα μέσα που διαθέτει, τόσο προς την πηγή των πληροφοριών, όσο και προς εκείνους που τις αναδημοσιεύουν.

Εννοείται πως ό,τι είναι συκοφαντικό για τον Δήμο αλλά και την προσωπικότητα του δημάρχου, τίθεται πλέον υπό το μικροσκόπιο της νομικής επιστήμης με σκοπό την απόδοση ευθυνών εκεί που τους αναλογούν.

Αυτός ο αδιέξοδος τρόπος αντιπολίτευσης που επέλεξε να ασκεί, με έναν διαρκώς αντιπαραγωγικό, επιθετικό και καταγγελτικό λόγο, στηριγμένο σε αβάσιμα και ανεπεξέργαστα στοιχεία, είναι ο λόγος ακριβώς που οδήγησε τους δημότες του δήμου Νεστορίου να κατατάξουν τον κ. Βανόπουλο στη θέση που του αξίζει κατά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1201.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ