11.3.13

Πρόσωπα 2012 [2] Η αντιδήμαρχος πολιτισμού και η “Αλεξιάδα”


ΟΔΟΣ 3.1.2013 | 673


Ο δήμος αντιμέτωπος με τα ίδια τα κατορθώματά του



Καθ’ ότι δεν στάθηκε δυνατή -για αντικειμενικούς λόγους- η παρακολούθηση των εκδηλώσεων της περίφημης πια «Αλεξιάδας», η ΟΔΟΣ απέφυγε να ασκήσει κριτική. Προφανώς κάποιοι θα απόρησαν με το γεγονός.

Ωστόσο ήταν τόσο καταιγιστικές και γενικευμένες οι αρνητικές κριτικές που συνόδευσαν το εγχείρημα, κυρίως για την δαπάνη που προκλήθηκε, για τα παρατράγουδα της διοργάνωσης αλλά και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων -μιας και δεν αφορούσε την επέτειο των 100 χρόνων της απελευθέρωσης καθ’ εαυτή, αλλά προγενέστερα ιστορικά γεγονότα της Καστοριάς, ώστε η κριτική της ΟΔΟΥ δεν είχε θέση. Ιδιαίτερα μάλιστα εν όψει της άγνοιας των λεπτομερειών.

Η μαζική, κριτική κατά κανόνα, υπόδειξη στα πρόσωπα της χρονιάς της αντιδημάρχου Καστοριάς κ. Ειρήνης Γεωργοσοπούλου-Μισκία για την Αλεξιάδα, αλλά όχι μόνο γι’ αυτήν, επιβεβαιώνει τα πιο πάνω. Και αυτή την φορά όμως, τα σχόλια δεν είχαν στόχο τους καλλιτεχνικούς συντελεστές των «δρώμενων», αλλά τον Δήμο.

Δηκτικές ειρωνείες στα όρια του περίγελου της Καστοριάς, φιλοξενήθηκαν σε κεντρικές εφημερίδες των Αθηνών, για την φαεινή ιδέα του Δήμου να χρηματοδοτήσει σε εποχές ισχνών αγελάδων happennings, σε μίμηση των δραματοποιημένων εκδηλώσεων (festivals) μεσαιωνικών πόλεων της νότιας και κεντρικής Ευρώπης για τους Κομνηνούς, με αφορμή την άσχετη επέτειο των 100 ετών από την απελευθέρωση.

Βεβαίως μάλλον αξίζει να σχολιαστεί, ότι ο Δήμος Καστοριάς με την γενικευμένη απόρριψη των κατοίκων του Δήμου για την «Αλεξιάδα», βρέθηκε επιτέλους αντιμέτωπος με τα ίδια τα κατορθώματά του, επί δεκαετίες τώρα. Αφού αφαίρεσε από την ιστορική μνήμη οτιδήποτε δεν είναι βαλκανικό (ή έστω οθωμανικό), ήταν φυσικό να είναι ακατανόητες οι εκδηλώσεις που συναντώνται σε πόλεις με μεσαιωνική παράδοση, αλλά και την κουλτούρα των εκδηλώσεων αυτών.

Σε μια πόλη που οι περισσότεροι κάτοικοί της δεν γνωρίζουν καν ούτε 5 από τις βυζαντινές εκκλησίες της, και αν γνωρίζουν κάποιο Κομνηνό αυτός μάλλον λέγεται Λάκης, ήταν αναμενόμενο να μην συμφωνήσουν με την «Αλεξιάδα».

Το πρόβλημα είναι ότι ο Δήμος Καστοριάς ακάθεκτος ανακοίνωσε ήδη ημερομηνίες μέσα στο 2013, στις οποίες θα επαναλάβει ή θα μεταλαμπαδεύσει τις ίδιες εκδηλώσεις, προς εμπέδωση και διάδοση. Δεν είναι σίγουρο αν θα επαναληφθούν και τα ίδια happenings με την δημοτική αστυνομία, οι αλληλοκαταγγελίες και οι καταλήψεις.

Όμως η αντιδήμαρχος Καστοριάς εκτός από την Αλεξιάδα, μέσα στο 2012 τα πρόλαβε όλα. Πιο πολύ πρόλαβε αλλεπάλληλα ταξίδια σε διάφορα κράτη ως πρέσβειρα του παγκοσμίως γνωστού πολιτιστικού υπόβαθρου συναπτών δημαρχιακών αρχών της Καστοριάς.

Πρόλαβε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και λοιπά, πρόλαβε παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, πρόλαβε ακόμη να σηκωθεί στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριάζοντος δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, παρουσία των ΜΜΕ μάλιστα, και να πλευρίσει τον μάρτυρα της λαθρανασκαφής στο Δισπηλιό. Την θυμούνται όλοι με μάλλον ακαθόριστο ύφος να δίνει την εντύπωση ότι είτε προσπαθεί να προκαλέσει φόβο. είτε να τον περιθωριοποιήσει. Σίγουρα πάντως να τον μαλώσει.

Πρόλαβε να πάει και στο Ισραήλ -γι’ αυτό έκτοτε πλημμύρισε η Καστοριά Εβραίους επισκέπτες, πρόλαβε τελευταίως μέχρι και να εκφράσει την άποψή της για το παλιό κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα την οδό Μητροπόλεως, αλλά και να σιγοντάρει τον δήμαρχο Καστοριάς στα περίφημα ρητορικά του ερωτήματα «πούντα πούντα» (τα σπίτια των Εβραίων που δεν ξέρουν οι ίδιοι ως φαίνεται), όπως και να συνταχθεί αδιαμαρτύρητα στην ιστορική ρήση του κ. Δημάρχου «πολιτισμός είναι τα ήθη τα έθιμα και η παράδοσή μας» (τελεία και μετά παύλα).

Δεν βρήκε λίγο χρόνο βέβαια για πολλά άλλα πράγματα -ων ουκ έστι αριθμός- αλλά εν τέλει βρήκε χρόνο να επιβάλλει- βορά στην μανία για παράδοση της Καστοριάς στους δήθεν τουρίστες- παρά το γεγονός ότι κόπτονται όλοι τους για την… παράδοση, την επέκταση του καρναβαλιού σε 4ήμερο από 3ήμερο, ενέργεια που ήδη προκαλεί αντιδράσεις και ερμηνεύεται ως προάγγελος μετατροπής των εκδηλώσεων σε κινητή γιορτή.

Η αντιδήμαρχος Καστοριάς ασφαλώς και αποτελεί χωριστή περίπτωση στελέχους της δημοτικής πλειοψηφίας και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αδρανεί. Οι διαφωνίες καθώς και οι αντικρουόμενες απόψεις ωστόσο σχετίζονται με τον τρόπο που αποφασίζει, τις προτεραιότητες, και αυτά που πράγματι μένουν στον τόπο.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Ιανουαρίου 2013, αρ. φύλλου 673


Επιλογή σχετικών κειμένων:

20 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/3/13

    Ποια νούμερα [3], [5], και [7] ;;;;;
    ΕΔΩ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΤΥ !!!!!
    Αλλά όπως ταιριάζει στην κυρία : ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λεωνίδας11/3/13

    Ένας ιππότης για τη Ρηνούλα
    http://www.youtube.com/watch?v=Uqb0-wRZTbM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/3/13

    Νομίζω έπρεπε να είχε βγει Νο1 Πρόσωπο, αδικήθηκε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θανάσης11/3/13

    @4
    Κοίτα μην πάθεις τίποτα απ' την πολλή συμπάθεια... Ώρες είναι τώρα να μας πεις ότι για να ξεπεράσει την πίκρα από μια τέτοια "αδικία" χρειάζεται ένα ταξιδάκι με τα έξοδα πληρωμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος12/3/13

    Ποιο είναι το επόμενο ταξίδι της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διάλυμα για διαφημίσεις12/3/13

    Και για τον 5
    http://www.youtube.com/watch?v=RG88jRkK1iQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος12/3/13

    Τι σχόλιο να γράψει τώρα κανείς σε αυτήν τη δημοσίευση... Τα είπαν τόσο ωραία οι σχολιαστές στα σχετικά κείμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγριππίνα15/7/13

    Αμετανόητη!
    Ό,τι και να λέει ο κόσμος, εγώ θα συνεχίσω την Αλεξιάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος15/7/13

    @ Αγριππίνα

    Και γιατί να μετανοήσει περικαλώ;
    Ποια η αμαρτία της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε. Μ.15/7/13

    ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Η ΕΙΡΗΝΗ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος15/7/13

    "Αγριππίνα" ... πρόσεχε μην την πάθεις από κανέναν "Νέρωνα" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος15/7/13

    Οι δημοτικοί υπάλληλοι που τόσο συμπαθεί (θυμίζω τα περσινά γεγονότα με τους δημοτικούς αστυνόμους) απολύονται και αυτή επιμένει να σπαταλάει του κόσμου τα χρήματα σε μία γελοία φιέστα που ουδείς σοβαρός άνθρωπος αποδέχθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος16/7/13

    Για τον Ανώνυμο που έγραψε για τους Δημοτικούς Υπαλλήλους

    Η αλήθεια είναι πικρή αλλά πρέπει να λέγεται. Και ποτέ δεν πιστεύω ότι είναι μονόπλευρη.
    Ισχύουν αυτά που λες. Δεν μονοπωλούν όμως το ενδιαφέρον κανενός, ακόμη και μιας Δημοτικής Αρχής. Το λέω με πίκρα, γιατί βλέπω να μας παρασύρει ένας χείμαρρος, δυστυχώς άλλοι θα σωθούν, άλλοι θα πνιγούν. Δεν είναι στο χέρι κανενός να γίνει από μόνος του σωτήρας. Πρόσφατα π.χ. ανακοινώθηκαν τα ονόματα εκπαιδευτικών που τους πετούν κυριολεκτικά στο δρόμο. Οι Διευθυντές Α΄θμιας και Β΄θμιας δεν θα υπογράψουν τις απολύσεις; Ποιος θα βγει στους δρόμους; και γιατί; Όλοι είμαστε απογοητευμένοι. Τα πρότυπά μας αυτοαναιρέθηκαν και μάς διέψευσαν. Μάλλον κι εμείς φανήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων. Αυτή ήταν η δική μας αμαρτία και θα την πληρώσουμε, ώσπου να σηκώσουμε ξανά το κεφάλι μας με αξιοπρέπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γούντυ ο τρυποκάρυδος16/7/13

    Σημασία έχει να αγωνίζεται ο καθένας για το καλό και όχι εις βάρος (ή εναντίον) άλλων ανθρώπων.
    Το παλεύει η αντιδήμαρχος (όσο κι αν δε συμφωνώ με τις φιέστες), αγωνίζονται και οι εργαζόμενοι στο Δήμο.
    Κι άλλοι έχουν παρόμοια προβλήματα. Το δύσκολο είναι να βρει ο καθένας τον σωστό τρόπο αντίδρασης. Τυχαία βρήκα και διάβασα τί έκαναν κάποια παιδιά για το πρόβλημά τους. Θα βγει τίποτα όμως; Τουλάχιστον είναι συνεπή στη νεότητά τους.
    http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/325990/sygklonistiki-epistoli-den-eimaste-i-genia-toy-facebook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ16/7/13

    Η σοβαρότητα-επιτυχία μίας εκδήλωσης, δεν εξαρτάται από τους αυλοκόλακες του Δήμου, ούτε από τα "παπαγαλάκια" του, ούτε από τα Δελτία Τύπου που η ίδια υπαγορεύει και υπογράφει ως "επιτυχημένη".
    Δυστυχώς, φαίνεται, η κα Γεωργοσοπούλου να μην έχει επίγνωση για τα συμπεράσματα-αποτελέσματα της περσινής φιέστας. Γι' αυτό την επαναλαμβάνει ευθαρσώς μαζί με τους συνεργάτες της, που ήδη κρίθηκαν από την κοινή γνώμη.
    Αλλά θα μου πείτε: Υπάρχει κάποιος στο Δήμο Καστοριάς που έχει επίγνωση της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στον τόπο;
    -ΟΥΔΕΙΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος16/7/13

    @"ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ"
    ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ; ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; ΝΑ ΚΛΑΙΜΕ ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ; ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ; ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΦΤΑΙΧΤΕΣ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ; ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΩΕΙ Η ΓΚΡΙΝΙΑ; ΝΑ ΦΑΓΩΘΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ; ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ "ΜΕΣΣΙΑ";
    ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΦΩΣ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ.

    ("ΕΜΕΙΣ" = ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος18/7/13

    Τι πρέπει να κάνουμε;
    Να απέχουμε συνειδητά από οποιαδήποτε φιέστα που προσβάλλει την αισθητική μας, και είναι μοχλός αναρρίχησης ματαιοδοξίας ορισμένων τοπικών "αρχόντων" (εντός εισαγωγικών φυσικά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ένα παιδί μετράει τ' άστρα18/7/13

    @17

    Άγνωστέ μου άνθρωπε, δεν θέλω να σε προσβάλω, αλλά αισθάνομαι ότι κάτι δεν καταλαβαίνεις.
    Δεν ξέρω πραγματικά πώς σκέπτονται άλλοι, αλλά προσωπικά δεν μπορώ να αποδεχθώ αυτό που προτείνεις, γιατί είναι πολύ περιορισμένο και δεν μετράει για την καθημερινότητά μας.
    Οι φιέστες γίνονται σπανίως. Ο υπόλοιπος χρόνος δεν είναι κρίμα να πηγαίνει χαμένος;
    Carpe diem

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος18/7/13

    Λευκονόη μου,
    δείξε όσο το δυνατόν λιγότερη εμπιστοσύνη σ’ αυτούς (όπως και στο αύριο).
    Άδραξε την ημέρα, όχι την φαυλότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγράμπελη18/7/13

    Καλώς και τον Οράτιο στην παρέα!
    Να είσαι καλά, Ανώνυμε 19!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ