27.3.13

ΟΔΟΣ: Κίβδηλες πεποιθήσεις


ΟΔΟΣ 29.11.2012 | 668

Η κατάσταση στα Σκόπια, όλες τις προηγούμενες ημέρες, εξ αιτίας των επεισοδίων που σημειώθηκαν από ομάδες πολιτών της γειτονικής χώρας που ανήκουν στην αλβανική μειονότητα, μπορεί να θεωρηθεί οριακή. Πρόκειται για μεμονωμένα μεν αλλά σοβαρά κρούσματα συγκρούσεων μεταξύ ατόμων αλβανικής και σλαβικής καταγωγής. Παρά το γεγονός ότι ζουν σε συνθήκες εκεχειρίας, οι πιο θερμόαιμοι δεν χάνουν ευκαιρία να εκδηλώνουν τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο εθνότητες. Αποκαλύπτουν έτσι τις εύθραυστες ισορροπίες που υπηρετεί η δημιουργία και η συντήρηση ενός τέτοιου κράτους, σαν τα Σκόπια, στεγάζοντας πληθυσμιακά περισσεύματα διαφορετικών εθνοτήτων.

Ένα κράτος που μπορούσε να αποτελεί τμήματα (περιφέρειες) άλλων γειτονικών κρατών, λόγω της ιδιότυπης πληθυσμιακής σύνθεσης του. Με μια ισχυρή μειονότητα Αλβανών που υπερβαίνει το 25% των κατοίκων, με πολίτες βουλγαρικής, τουρκικής και σερβικής, αλλά και αρκετούς ελληνικής καταγωγής. Των οποίων ωστόσο η εθνική συνείδηση έχει ατονήσει εξ αιτίας της κρατικής προπαγάνδας που επιμένει να πείσει εαυτούς και αλλήλους ότι είναι κάτι άλλο. Δηλαδή... «Μακεδόνες» με όλα τα επιθετικά και εχθρικά προς την Ελλάδα χαρακτηριστικά αυτού του υπόγειου και ύπουλου πολέμου. Τον οποίο πραγματοποιεί μια σαλάτα. Μια «μακεδονική σαλάτα» για την ακρίβεια.

Τα πρόσφατα επεισόδια, σημειώθηκαν με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την πρώτη στην ιστορία τους, συγκρότηση κρατικής υπόστασης μεταξύ των Αλβανών στα όρια του αλβανικού κράτους και την ανεξαρτησία του από την καταρρέουσα οθωμανική αυτοκρατορία. Τα γεγονότα αυτά, που ξεσπούν σποραδικά, επισημαίνουν ότι παραμένει μια ανησυχητική ρευστότητα στα βόρεια σύνορα, σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από την Καστοριά και τα όρια της Δυτικής Μακεδονίας, την οποία -όπως και την Κεντρική Μακεδονία- επιχειρούν να εγκλωβίσουν στο κλίμα της αστάθειας οι συστηματικές προσπάθειες των Σκοπίων.

Οι οποίες με αιχμή τις σλαβομακεδονικής συνείδησης κοινότητες πολιτών άλλων κρατών, σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία κυρίως, δείχνουν απίστευτο θράσος και απροκάλυπτη εχθρότητα έναντι της Ελλάδος. Της οποίας, περίπου χωρίς περιστροφές, επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα. Υποστηρίζοντας με κάθε μέσο την αλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπίων, σύμφωνα με την οποία, ελληνικά εδάφη, στα οποία περιλαμβάνεται και η Καστοριά, είναι σκλαβωμένα… στους Έλληνες.

Μέσω της προπαγάνδας και της πολεμικής τους, η οποία δεν αφήνει ακριβώς αδιάφορους όσους αναλύουν τα γεγονότα στα διεθνή fora και όσους θεσμικά ή όχι, στο φως της ημέρας ή όχι, χαράσσουν στρατηγικές και εξελίξεις, οι Σκοπιανοί όχι μόνο προσπαθούν να καλύψουν τα υπαρκτά και πραγματικά προβλήματά τους με την μεγάλη αλβανική μειονότητα που ζει από αιώνες -πολύ πριν την άφιξη του σλαβικού στοιχείου- στις εστίες τους, καθώς και με τις φυγόκεντρες δυνάμεις που προσβάλλουν την ενότητα του κράτους αυτού, αλλά και να διευρύνουν το πρόβλημα ευελπιστώντας ότι θα περισώσουν την δική τους εδαφική ακεραιότητα μόνο στο μέτρο επιβολής της αρχής για «μη αλλαγή των συνόρων».

Η Ελλάδα όμως και περιοχές της όπως η Καστοριά, που βρίσκονται στο μαλακό υπογάστριο όλης αυτής της κατάστασης, πλήττονται από την ανερμάτιστη προπαγάνδα. Η οποία, είναι ορατή και περίπου δημόσια, είναι προκλητική και διευρυμένη αφού εκμεταλλεύεται χαιρέκακα και δηκτικά την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Την οποία εσχάτως αρνούνται ως Ελλάδα, και περιγράφουν ως τέως οθωμανική επαρχία με ένα λαό που δεν είναι έθνος, αλλά υποσύνολο, άθροισμα όλων των άλλων, πλην Ελλήνων.

Ειδικά το καλοκαίρι που πέρασε, η προπαγάνδα τους, που διεξάγεται πλέον σε κάθε επίπεδο και «μετερίζι» με πιο χαρακτηριστικά τις δήθεν «πολιτιστικές» εκδηλώσεις (δήθεν όπως όλες οι υπόλοιπες εννοείται), που διοργανώνονται με αφορμή διάφορα δήθεν θρησκευτικά πανηγύρια, αλλά και στο διαδίκτυο, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε θρασύτητα.

Και τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, με αφορμή τα Καρναβάλια της Καστοριάς, αναμένεται ότι για μια ακόμη φορά, θα ξεχυθούν δήθεν, αλλά στην πραγματικότητα οργανωμένα και σε σχηματισμό θα προελάσουν οι στρατιές των χάλκινων και των λοιπών μουσικών τενεκέδων -από τα τσιφτετέλια ως τα πέρατα των… Σλάβων- που πρέπει πάση θυσία να πιστέψει ο κάθε ρομαντικός και αδαής ότι αποτελούσαν δήθεν τον κοινό πολιτισμικό, και έτσι κατά κάποιο τρόπο και κοινό εθνοτικό παρονομαστή.

Χωρίς ποτέ να αναρωτηθεί κανείς απ’ αυτούς πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζουν την αντίληψη της βαλκανικής κοινότητας και ταυτότητας, όταν Έλληνες, Αλβανοί, Βούλγαροι ακόμη δε και αυτοί οι Σκοπιανοί που είναι κάτι απ’ όλα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε τροχιά περαιτέρω κατακερματισμού της περιοχής. Και προσπαθούν να ξεχάσουν την υποχρεωτική συμβίωσή τους, στους αιώνες όχι μόνο της οθωμανικής κατοχής, αλλά ακόμη και πριν.

Ώστε ο κίνδυνος αποπροσανατολισμού και εξαγωγής του προβλήματος των Σκοπίων, μετά τα επεισόδια που έπληξαν την χώρα τους, να ελλοχεύει. Και να μοιάζει ακόμη πιο ύπουλος, από κάθε περασμένα Χριστούγεννα και Καρναβάλια. Η Καστοριά όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, μέσα από την κρίση και με τις προσπάθειες του πολιτικού κόσμου που υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανασυνταχθούν.

Να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με το χθες, καθώς και με τις κίβδηλες πεποιθήσεις. Σαν κι’ αυτές που ευθύνονται για όσα αντιμετωπίζει τώρα η χώρα. Αλλά και σαν κι’ αυτές που με την δολιότητα της προπαγάνδας και με δούρειο ίππο το αραλίκι της βαλκανικής νοοτροπίας, να παραλύσουν τις αντιστάσεις. Ώστε να είναι εύκολη η λεία. Μια μπουκιά στην κυριολεξία.



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/3/13

    Πολύ καλό, κ. Μπαϊρακτάρη! Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αόμματος31/3/13

    "Καταπληκτικό"!!!!!
    Σκεφθείτε μόνο πως όσο σας κλέβουν τη ζωή
    τόσο θα σας πουλάνε έθνος και φυλή......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ