19.2.17

Το Σκάκι




2. f4 exf4

-Τα πρωτοβρόχια που ήρθαν θανατηφόρα, πέντε νεκροί, πολλές καταστροφές, “Βενετία” έγινε η μικρή μας πόλη, έδιωξαν απ’ το μυαλό μου το κείμενο που ερχόταν μαζί μ’ αυτά, αυτό του Στρατή Μυριβήλη απ’ το βιβλίο του «Η ζωή εν τάφω». Μια λυρική περιγραφή ενός πρωτοβροχιού στη μακεδονική γη, στο Μοναστήρι, και στη Λέσβο, στα χρόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μια ειρηνική αντίθεση εικόνων.

-Ο Θ.Α. ψάχνει το γιο του Μιχαλάκη 13 χρονών τα ίχνη του χάθηκαν στη Σμύρνη τον Σεπτέμβρη του 1922 κοντά στην ξύλινη αποβάθρα, όποιος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Ο Χ.Β. ψάχνει τη σύζυγό του και τις τρεις κόρες του [...] Χαμένη γη και προσφυγιά, τα πόδια εδώ κι αλλού η καρδιά, κομμάτια μου ψάχνω να βρω, να κάνω ρίζες να ξανασταθώ και να φωνάξω με φωνή που να ματώσουνε οι ουρανοί, όλοι μας σφάζαν και μας πνίγανε μαζί, Τούρκοι, Εγγλέζοι, Γάλλοι κι Αμερικανοί [...] από το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Το Μεγάλο μας Τσίρκο. Μνήμες.

-Άνοιξαν τα σχολεία, καλή σχολική χρονιά σε μαθητές και δασκάλους. Ταυτόχρονα άρχισαν και οι εγγραφές για μαθήματα, χορών παραδοσιακών, ξένων γλωσσών, χορών latin, μαθηματικών και αρχαίων, ζωγραφικής, μπαλέτου, χορού, μαγειρικής, διασώστες, μπάσκετ, εθελοντές, χορού. “Άς αρχίσουν οι χοροί και θα βρούμε αλλιώτικα στέκια επαρχιώτικα” [...] επίκαιρος κι αγέραστος Σαββόπουλος.

-11.9.2001 η μέρα που άλλαξε τον κόσμο, που μάθαμε καλά τη λέξη “τρομοκρατία” και που στ’ όνομά της γίνονται πλέον οι πόλεμοι, αλλά, την ίδια μέρα, 43 χρόνια πριν, ήταν οι ΗΠΑ που έστησαν και χρηματοδότησαν τη χούντα του Πινοσέτ στη Χιλή και τη δολοφονία του νόμιμου εκλεγμένου προέδρου της χώρας, Σαλβαδόρ Αλιέντε, κι αυτό, τρομοκρατική πράξη ήταν. No pasaran (Δεν θα περάσουν).

-Το χρώμα που θα φορεθεί το φθινόπωρο, το μαύρο. Αδυνατίζει. «Μαύρο στα κανάλια χωρίς άδεια;», «Μαύρο στο Μεγάλο;», και στο κάτω μέρος της οθόνης περνούν τα γράμματα, “στάση εργασίας των εργαζομένων του καναλιού, ζητούν τα δεδουλευμένα τους” δηλαδή απλήρωτοι. «Μαύρο στο Μαυρογιαλούρο», κατά πού πέφτει; πάρτα, all time classic.

-Μετά τις σημερινές εξαγγελίες στη ΔΕΘ του εθνικού μας ομορφόπαιδου, και μαύρο χαβιάρι θα τρώμε, προσφορά των Ρώσων φίλων μας, σε πακέτο δώρου με το άγαλμα της βασίλισσας Όλγας (μήπως ν’ ανησυχούμε;). Σπασίμπα.

-Είναι γεγονός μεγάλο, και είναι αλήθεια, άρχισε το ελληνικό πρωτάθλημα πρώτης εθνικής, η πρώτη αλλά η τρίτη στα χαρτιά αγωνιστική τελείωσε χωρίς παρατράγουδα. Για να δούμε, τι θα δούμε.

-«Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;», «Ήρθε το ηλιακό σκάφος παιδί μου, σωθήκαμε, αύριο θα πάμε βόλτα και θα το δούμε, κοιμήσου τώρα, όνειρα γλυκά».

-Στη νύχτα φύτρωσαν “διάφανα κρίνα”, καλό ταξίδι Θάνο Ανεστόπουλε.

 Καληνύχτα Ελλάδα
 ὀπου και να ‘σαι 

Δημοσιεύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 851




1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος22/2/17

    [...]Αφήνω μιαν εικόνα και πιάνω μιαν άλλη που θα την αφήσω κι αυτή στη μέση, σαν τα ριζίτικα τραγούδια της Κρήτης που οι τραγουδιστάδες δε λένε ποτέ το τελευταίο στίχο γιατί κάθε τέλος σέρνει μαζί του θλίψη.[...] από το βιβλίο του Νίκου Κούνδουρου "Ονειρεύτηκα πως πέθανα".
    Σήμερα βγήκε το όνειρο αληθινό, Καλό Ταξίδι κύριε Κούνδουρε.

    Το Σκάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ