6.2.17

«Επιτροπή στήριξης» του φορέα διαχείρισης της λίμνης - On line σύσκεψη στην Π.Ε. Καστοριάς
Σύσκεψη -και μέσω skype, πραγματοποίησαν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 τα μέλη της «Επιτροπής στήριξης» του φορέα διαχείρισης της λίμνης Καστοριάς με τον αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Αδαμόπουλο για την κατάσταση της λίμνης.

Ο κ. Αδαμόπουλος αναφερόμενος σε σχόλια (τα οποία χαρακτήρισε «εσφαλμένα») που παρατηρούνται σε δημοσιεύματα για την κατάσταση της λίμνης της Καστοριάς, σημείωσε σε δηλώσεις του πως «Η ποιότητα της λίμνης δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο η λίμνη θα πρέπει να είναι σε ένα συνεχές πρόγραμμα παρακολούθησης για να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα αλλά και για να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα για την κατάσταση της».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Ν. 4109/2013 (Φ ΕΚ Α΄/16) οι αρμοδιότητες του καταργούμενου φορέα διαχείρισης της περιοχής προστασίας της φύσης της λίμνης Καστοριάς «διατηρήθηκαν σε τοπικό επίπεδο με την αρωγή» της Χημικής Υπηρεσίας των Ιωαννίνων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων και Υγροτόπων και του τμήματος Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Η δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εφαρμόζει από τον Οκτώβριο του 2015 τη μελέτη με τίτλο «Διερεύνηση υδροβιολογικών παραμέτρων στην λίμνη Καστοριάς. Επιλογή βέλτιστης μεθόδου αποκατάστασης της οικολογικής ισορροπίας», που εκπονήθηκε το 2000 από το τμήμα βιολογίας του Α. Π.Θ. με επιστημονικά υπεύθυνη τη κ. Μ. Μουστάκα, η οποία κατά την on line σύσκεψη στην Π. Ε. Καστοριάς με τα μέλη της «Επιτροπής στήριξης», επεσήμανε τα εξής:

«Η ανάλυση έδειξε διαφοροποίηση από τα αποτελέσματα Ιουνίου-Ιουλίου στα οποία τα κυανοβακτήρια παρουσίασαν τη χαμηλότερη βιομάζα και τη χαμηλότερη συμμετοχή στη συνολική βιομάζα φυτοπλαγκτόν που έχει καταγραφεί στη λίμνη Καστοριάς από το 1994 έως σήμερα, ενδεικτική καλής-μέτριας ποιότητας. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η βιομάζα των κυανοβακτηρίων στις 31 Αυγούστου 2016 βρέθηκε 52 φορές μικρότερη από εκείνη της ίδιας περιόδου του 2014. Η τεράστια αυτή μείωση σε ένα καλοκαίρι ιδιαίτερα θερμό και άνομβρο, δείχνει την επιτυχία εφαρμογής της οικοτεχνολογικής μεθόδου αποκατάστασης flushing της λίμνης. Η εν λόγω μέθοδος ήταν τόσο επιτυχής που οδήγησε σε τεράστια μείωση της τάξης του 98% των γνωστών τοξικών κυανοβακτηρίων όχι όμως στην εξάλειψη τους λόγω του εύτροφου χαρακτήρα της λίμνης. Η μείωση των μακροφύτων με κοπή σε μια εύτροφη λίμνη όπως της Καστοριάς θα οδηγήσει σε αύξηση των τοξικών κυανοβακτηρίων». Σημείωσε δε ότι «είναι επιθυμητή ή κατάσταση των μακροφύτων στην λίμνη της Καστοριάς», άποψη με την οποία συνηγορεί και συνάδελφός της από το πανεπιστήμιο Πατρών.

Η κ. Μιχαλούδη του τομέα Ζωολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενημέρωσε ότι η ανάλυση των δειγμάτων του ζωοπλαγκτού που συλλέχτηκαν την 1η Αύγουστου έδειξαν «αυξημένη βιοποικιλότητα, ιδιαίτερα σε περιοχές με βυθισμένα μακρόφυτα» ενώ η ανάλυση των δειγμάτων που συλλέχτηκαν την 31η Αυγούστου έδειξαν «αλλαγή στην κυριαρχία των ειδών με αυξημένη συμμετοχή θρυμματοφάγων / νεκροφάγων ειδών» (μέσα στον Αύγουστο είχαν πραγματοποιηθεί από πλευράς του δήμου Καστοριάς εργασίες απομάκρυνσης μακροφύτων).
Το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων το οποίο υλοποιεί μέρος του εθνικού προγράμματος παρακολούθησης των υδάτων, επιβεβαιώνει και υποστηρίζει την πιστότητα των μετρήσεων της Χημικής Υπηρεσίας των Ιωαννίνων. Τέλος η κ. Χισκιά από το Ερευνητικό κέντρο του Δημόκριτου ερωτώμενη αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη της παρακολούθησης των κυανοτοξινών επισήμανε ότι «προκειμένου να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα θα πρέπει να οργανωθεί ένα σύστημα παρακολούθησης με τη μέθοδο της υγρής χρωματογραφίας φασματομετρίας μάζας για την ταυτοποίηση των ουσιών και τον ποσοτικό προσδιορισμό των τοξινών».

Το σχετικό δελτίο τύπου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, το οποίο εντυπωσιάζει για το περιεχόμενό του, καταλήγει ως εξής:
«Ας αναγνωρίσουμε τη προσπάθεια που γίνεται. Ας σταματήσουμε να κραυγάζουμε αναίτια αλλά και να λειτουργούμε μεμονωμένα και εκτός συνολικού σχεδιασμού. Σκοπός μας είναι μέσα σε αυτούς του κρίσιμους καιρούς που διανύουμε, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Εμείς πρεσβεύουμε την άποψη ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να εφαρμόσει στο μέτρο του εφικτού μοντέλα βιώσιμης ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης με πλήρη σεβασμό και κατανόηση στα όρια της φέρουσας ικανότητας των περιοχών ευθύνης μας. Είναι καιρός να σταματήσουμε με τις εσφαλμένες πράξεις μας να συνθλίβουμε την συνοχή του κοινωνικού ιστού, δημιουργώντας αίσθημα αβεβαιότητας, δοκιμάζοντας κατά αυτό τον τρόπο τα όρια της κοινωνίας μας. Θα πρέπει με σεβασμό και επίγνωση του νοήματος και του περιεχομένου των θεσμών που υπηρετούμε να λειτουργήσουμε από κοινού για το συμφέρον του τόπου μας».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 851


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ