15.2.17

Επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς προς τον πρωθυπουργό για μείωση του πετρελαίου θέρμανσης

H ανάγκη άμεσης μέριμνας για μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης ήταν το κεντρικό θέμα της επιστολής που έστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος προς τον πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα και την κοινοποίησε στον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Η επιστολή του κ. Αδαμόπουλου έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, βρισκόμαστε στην αρχή του χειμώνα και με μεγάλη λύπη και αγωνία διαπιστώνουμε ότι οι προϋπολογισμοί υπηρεσιών, επιχειρήσεων και οικογενειών στην Περιφερειακή μας Ενότητα σχετικά με τη θέρμανση, έχουν ήδη μηδενισθεί.

Με αφορμή τις πολικές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην περιοχή μας, την μεγάλη χιονόπτωση και την αδυναμία πολλών συνανθρώπων μας να ζεσταθούν εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, αλλά κυρίως από τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η θέρμανση είναι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες. Περισσότερο δε οι περιοχές όπου ο χειμώνας διαρκεί οκτώ μήνες και το κόστος θέρμανσης είναι τεράστιο.

Είναι πολύ άδικο οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς ειδικότερα, αλλά και όλη η Δυτική Μακεδονία γενικότερα, να έχουν αυτό το μεγάλο κόστος για τη θέρμανση. Για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα όπως στο παρελθόν, όταν οι συμπολίτες μας προσπάθησαν να ζεσταθούν με επικίνδυνους και επιβλαβείς τρόπους, είναι αδήριτη ανάγκη, οι τιμές στα προϊόντα της ενέργειας να μειωθούν δραστικά.

Η Δυτική Μακεδονία είναι η Περιφέρεια παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας και πιστεύουμε ότι αξίζει λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν κατά τη χειμερινή περίοδο, να έχει μια ειδική μεταχείριση για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, λόγω έλλειψης τηλεθέρμανσης, πρέπει να έχει ειδική τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης για να μπορούν οι πολίτες να ζεσταίνονται και ακόμη να αισθάνονται ότι υπάρχει μια μέριμνα γι’ αυτούς που βρίσκονται στα σύνορα και φυλάνε Θερμοπύλες.

Το μέτρο της επιδότησης δυστυχώς δεν αποτελεί λύση γιατί εξυπηρετεί ένα μικρό μέρος του πληθυσμού και τα χρήματα δίνονται με καθυστέρηση. Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων δυστυχώς αναγκάζεται για να καλύψει κομμάτι της θέρμανσης να ξοδεύει τα πενταπλάσια ποσά έναντι άλλων πολιτών της πατρίδας μας και αυτό αν μη τι άλλο, είναι άδικο.

Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα για ουσιαστικές μειώσεις στις τιμές ενέργειας. Παρακαλούμε να δείτε εσείς προσωπικά το ζήτημα αυτό και η κυβέρνησή σας να δώσει επιτέλους λύση στο δίκαιο αίτημα των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς για φθηνή θέρμανση.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Φεβρουαρίου 2017, αρ. φύλλου 871


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ