9.8.19

Λόγος & Αντίλογος




Αγαπητέ Κύριε Μπαϊρακτάρη,

Στις 17-18 Μαΐου 2019, Σάββατο και Κυριακή, εορτάζεται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα η δράση «Επισκέψιμα Αρχοντικά» του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου «European Historic Houses Association», που έχει έδρα στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού της Αθήνας. Το 2018 ήταν η πρώτη φορά που η νέα αυτή εκδήλωση μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη πολιτισμού και φέτος, το 2019 θα είναι η δεύτερη. Συμμετέχουν πολλές πόλεις της Ελλάδος και φυσικά η Καστοριά που είχε και έχει ιδιαίτερη τιμητική θέση. Η προσπάθεια του 2018 είχε μεγάλη επιτυχία (εκατοντάδες επισκέπτες). Μοιράστηκαν τότε αφίσες, ένα καλαίσθητο έντυπο πρόγραμμα και έγιναν ανακοινώσεις στα media. Το έγραψαν οι εφημερίδες και τα περιοδικά της εποχής σε όλη την Ελλάδα. Ο πολιτισμός είναι πολιτισμός.

Στον ιστότοπο www.ellet.gr/private-heritage-week διαβάζει κανείς λεπτομέρειες. Η Καστοριά και φέτος μπροστά μπροστά. Οι γραπτές εισηγήσεις της Ελένης Μαΐστρου, Προέδρου του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛ ΛΕΤ και της Αλεξάνδρας Μαμαλίγκα-Προκοπίου, Εκπροσώπου στην Ελλάδα της «European Historic Houses Association» εξηγούν τα πάντα. Είμαι υπερήφανος που σαν τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού βοήθησα να βρίσκεται η Καστοριά και φέτος στο προσκήνιο της όλης προσπάθειας. Μια ματιά στο πρόγραμμα φτάνει. Είναι ελάχιστος φόρος τιμής στους προγόνους μας και στην ιστορία της πατρίδας μας.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Καστοριάς (αρχοντικά Μπασάρα, Βέργουλα), η Αρχαιολογική Υπηρεσία Καστοριάς (αρχοντικό Τσιατσιαπά), ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρμονία» (αρχοντικά Εμμανουήλ-Αϊβάζη), το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς, ο Σιδέρης Σμαρόπουλος (αρχοντικό Ωρολογόπουλου), η οικία Μπατρίνου, θα είναι έτοιμοι να υποδεχθούν επισκέπτες. Το μεσημέρι του Σαββάτου και Κυριακής, στις 17 και 18 Μαΐου. Την επόμενη χρονιά θα συμπεριληφθούν και τα αρχοντικά Παπατέρπου και Χαιρόπουλου-Σκαπέρδα. Κι έτσι θα κλείσει ο κύκλος επισκέψεων αρχοντικών της Καστοριάς στην δράση «Επισκέψιμα αρχοντικά της Ευρώπης»! Νούμερο 12 συνολικά. Συμβολικό νούμερο. Το 2020 θα βγουν και επιμέρους φυλλάδια ενημερωτικά για το κάθε αρχοντικό. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!

Στις δύσκολες μέρες που περνάει η πατρίδα μας η προβολή του πολιτισμού μας και η προστασία του περιβάλλοντος που ζούμε είναι υποχρεωτική. Είναι ένα σοβαρό όπλο για να αντισταθούμε στη φθορά του χρόνου και να νιώσουμε πραγματικά φορείς πολιτισμού. Όχι μόνο γιατί το αξίζουμε, αλλά γιατί και το μπορούμε. Και στην Καστοριά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό άλλωστε κάνει και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλά είμαστε πιο… Ευρωπαίοι από τους Ευρωπαίους.

Καλή και η οικονομία και οι πολιτικές διαμάχες και οι συντάξεις που παίρνουμε και οι γεω-στρατηγικές αλήθειες της περιοχής. Αλλά η ιστορία και ο πολιτισμός μας δεν πρέπει να ξεχνιούνται. Υπάρχουν υποχρεώσεις και καθήκοντα που δένουν με την έννοια του ενεργού πολίτη κάθε χώρας, κάθε έθνους, κάθε ανθρώπου. Να τα ασκήσουμε! Το ποτήρι μας ήταν και είναι χιλιάδες χρόνια τώρα μισογεμάτο.

Εκλογές πάσης μορφής θα έχουμε σε λίγο καιρό. Αποδείξτε το ενδιαφέρον σας για τα κοινά, για το σπίτι σας, το απέναντι πεζοδρόμιο, την κοντινή πλατεία. Σώστε τα παλιά αρχοντικά της πόλης της Καστοριάς, τις εκκλησίες της, τα δύο-τρία παλιά οθωμανικά της κτίσματα, την λίμνη της, τα όνειρά σας. Για μια καλύτερη πατρίδα.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Βασίλης Τσεμάνης
Ορθοπεδικός-Χειρουργός 
Αθήνα


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Μαΐου 2019, αρ. φύλλου 986

1 σχόλιο:

  1. Ευθύμιος Νάτσης [fb]9/8/19

    Πρέπει να καθορίσουμε την έννοια του πολιτισμού... η παράδοση του αύριου είναι το σήμερα... υπεράσπιση η παραγωγή παράδοσης... η θρησκεία είναι πολιτισμός; να υπερασπιστούμε τον πολιτισμό του Γραικού η του Έλληνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ