ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν
◾ 28.3.2019 τοπ Α. 14.4.2019 Εφημερίδα. Δεν του βγήκαν τα κουκιά του Ερντογάν, όπως τα ήθελε ο πολιτικός του βολονταρισμός, αφού έχασε στις μεγαλουπόλεις... Βολονταρισμός, Volontarismus, από το λατινικό ρήμα volo = θέλω. Όπως humanismus = ανθρωπισμός, ουμανισμός, ιμπεριαλισμός – imperialismus.
◾ 14.4.2019. Να γευθούν και «άγαν» αγαπητοί αναγνώστες την δύναμη και ζωντάνια της μεταφοράς, ως σχήμα λόγου αυτή στη γλώσσα μας: α) εκρηκτική πυράκτωση της πολιτικής ατμόσφαιρας (φωτιά στην πολιτική κατάσταση) επικειμένων εκλογών. β) Από την καλλιέργεια της καινοτομίας (τ.έ. οι πομπώδεις δηλώσεις και διαβεβαιώσεις ότι καλώς νεωτερίζουν ..., ότι δηλαδή εφαρμόζουν νέες ιδέες και πολιτικές) στην συγκομιδή ψήφων (στην άγρα ψήφων).
◾ 17.4.2019 Εφημερίδα: η τήξη των πάγων (αντίθετο: η πήξη), κοινώς το λιώσιμο. Ρήμα λιώνω, από το αρχαίο λειόω – λειώ = καθιστώ κάτι λείο, και αυτό από το επίθετο λείος, -λεία, λείον, πρβλ λεία επιφάνεια, επίπεδη, γυαλιστερή. Δηλαδή, πιο σωστή γραφή θα ήταν λειώνω. Με το σχήμα κατ’ αναλογίαν προς άλλα όμοια και κυρίως με την ενσκήψασα και στην γλώσσα ισοπέδωση έγινε λιώνω. Αν εξετάσουμε το ρήμα στη χρήση του, θα βρούμε πολλές φράσεις και στην κυριολεξία και στη μεταφορά. Λιώνουν οι πάγοι, λιώνει το χάπι στο νερό, τον έλιωσε στο ξύλο, λιώνει καθημερινά το κορμί οτυ από την ανία και την ασθένεια, κλπ.
◾ 7.4.2019 «Κ» εφημερίδα: «Το ενδιαφέρον είναι άλλο. Οξύνους μου πηγή με μεγάλη εμπειρία μου μετέφερε μια κρίσιμη πληροφορία...». Μπράβο! Πώς τόλμησε ο εν λόγω δημοσιογράφος να χρησιμοποιήσει αρχαιοπρεπές επίθετο (ο, η) οξύνους πηγή, οξύνους στρατηγός, ενώ μιλούμε δημοτική; Μα, αυτό είναι το προνόμιο και η ικανότητα της ελληνικής, η συναδέλφωση, το συνταίριασμα αρχαιοελληνικών λέξεων και φράσεων, άμετρος γλωσσικός πλούτος. Αυτό φοβούνται μόνον οι ιδεοληπτικοί άνθρωποι, που δηλητηριασμένοι από ξένες προπαγάνδες πασχίζουν για αποκοπή των συγχρόνων Ελλήνων από τον λαμπρό αρχαίο ελληνικό αλλά και τον χριστιανικό πολιτισμό.
◾ 7.4.2019 «Κ» εφημερίδα: «Ήταν χρήσιμη και υπενθυμιστική των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών η επίσκεψη του Πρωθυπουργού». Η λέξη υπενθυμιστική είναι ... πλαστή, αλλά εξυπηρετική, όπως λέμε αναμνηστική για το παρελθόν, αναμνηστική φωτογραφία.
◾ 14.4.2019 «Κ» εφημερίδα: Όταν ένα ΤΕΙ απορροφείται διοικητικά από ένα πανεπιστήμιο... Το ορθόν: απορροφάται. Στον αμμώδη λάκκο τα νερά απορροφώνται. Πώς ροφάς έτσι; Έχει απορροφηθεί τελείως στην μελέτη του, ή από την μελέτη του.
Ο Γλωσσαμύντωρ
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης
Φωτογραφία: Λεπτομέρεια αττικού ερυθρόμορφου αγγείου (470-450 π.Χ.) που απεικονίζει μαθητή της αρχαίας Ελλάδας να διαβάζει κύλινδρο παπύρου (πιθανότατα ποίημα Ησιόδου). Αποδίδεται στον ζωγράφο Ακεστορίδη, το θραύσμα του αγγείου εκτίθεται στο μουσείο Paul Getty, του Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Το πραγματικό όνομα του ζωγράφου είναι άγνωστο, προσδιορίζεται από τους μελετητές μόνο από τα υφολογικά χαρακτηριστικά των έργων του. Τον αποκαλούν έτσι, διότι σε πολλά αγγεία του υμνεί την ομορφιά του «Ακεστορίδη», με την επιγραφή «Καλός».
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Απριλίου 2019, αρ. φύλλου 983
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.