12.8.19

Λόγος & Αντίλογος




Η Καστοριά είναι μια πόλη που γνώρισα και αγάπησα μέσω της συντρόφου μου γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί. Χαίρομαι λοιπόν διπλά που απευθύνομαι σε μια πόλη που έχω στην καρδιά μου αλλά έχει και ιστορία και σημαντικό έργο στα ζητήματα αναπηρίας.
Οι πολίτες της Καστοριάς και οι φορείς της ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη πλήθους κοινωνικών ζητημάτων χτίζοντας ένα τοίχος απέναντι στις αντιδραστικές δυνάμεων που επιδιώκουν να επιστρέψει η Καστοριά και η χώρα σε εποχές που αποτέλεσαν όνειδος για το ανθρώπινο είδος.
Από τον κινηματικό χώρο της αναπηρίας απ’ όπου προέρχομαι, γνωρίζω το έργο των αναπηρικών συλλόγων της πόλης σας, όπως αυτό που εδώ και πολλά χρόνια παράγει η Εθελοντική Εργασία Καστοριάς έχοντας στο ενεργητικό της συστηματικές δράσεις για τη συμπερίληψη των αναπήρων ατόμων στην τοπική κοινωνία.
Γνωρίζω ακόμη τη δράση των υπόλοιπων συλλόγων όπως του Συλλόγου Νεφροπαθών Καστοριάς, του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας Καστοριάς και την Εταιρία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό/ΔΑΔ Καστοριάς καθώς και το πρόσφατο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Αυτισμού που αυτή διοργάνωσε. Μου είναι επίσης γνωστό πως η Καστοριά φιλοξενεί κάθε τόσο τους ανάπηρους αθλητές της κωπηλασίας, η οποία αποτελεί τοπικό άθλημα με σημαντικές διακρίσεις παγκοσμίως.
Ως ανάπηρος ακτιβιστής και υποψήφιος ευρωβουλευτής όμως υπερασπίζομαι ότι η συμπερίληψη αφορά στην πραγματικότητα όλους τους ανθρώπους. Αφορά όλες τις κοινωνικές ομάδες που διαρκώς γίνονται αντικείμενο διάκρισης και καταπίεσης, λόγω της δυσανεξίας της κοινωνίας στη διαφορετικότητα.
Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η μη αποδοχή είναι αποτέλεσμα της κανονιστικής μας αντίληψης, της προσπάθειας να κατανοήσουμε τον άλλον μέσα από τα κυρίαρχα ανθρωπομετρικά πρότυπα. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι όλα τα μέλη μιας κοινωνίας στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη ποικιλομορφία. Με άλλα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τους ανθρώπους που βιώνουν στον τόπο μας κοινωνικές διακρίσεις και καταπίεση μπορεί και αυτός να μας κάνει να ξεχωρίσουμε ως πολίτες και ως κράτος.
Στην Καστοριά που ήδη έχει επιδείξει σημαντικό έργο στη συμπερίληψη όλων των ανθρώπων θα ήθελα να προτείνω το παράδειγμα της μεσαιωνικής πόλης Άβιλα της Ισπανίας. Η Άβιλα έχει πολλές αρχιτεκτονικές ομοιότητες με την Καστοριά και αποτελώντας ήδη τουριστικό προορισμό αποφάσισε να διευρύνει το εύρος των τουριστών της στρεφόμενη προς τα ανάπηρα άτομα. Και το έκανε με τεράστια επιτυχία. Αποτέλεσμα;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε στην Άβιλα το βραβείο φιλικής προς τα ανάπηρα άτομα πόλης το 2011 (Access-City Award 2011). Η ετήσια αυτή διάκριση επιβραβεύει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στο αστικό περιβάλλον και για να προωθηθεί η ισότιμη συμμετοχή των ανάπηρων ατόμων στη ζωή των πόλεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκωμίασε το σχέδιο που αναπτύσσεται στην Άβιλα από το 2002 για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια και για να δοθούν κίνητρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Το σχέδιο αυτό κάλυψε επίσης τη δημιουργία προσβάσιμων τουριστικών εγκαταστάσεων και βελτίωσε τις δυνατότητες απασχόλησης των ανάπηρων ατόμων, σε άμεση συνεργασία με οργανώσεις ηλικιωμένων και αναπήρων.
Το παράδειγμα της Άβιλα θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμοστεί στα ορεινά και πανέμορφα μέρη της Καστοριάς και να αναδείξει τη χώρα μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και να δώσει νέα ζωή στον τόπο αυτόν.
Και από τη θέση του ευρωβουλευτή θέλω να ενώσω την προσπάθειά μου με τις δικές σας ώστε η Καστοριά να υπερηφανεύεται ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη για όλους και όλες.

Αντώνης Ρέλλας
Ανάπηρος ακτιβιστής
Υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣυΡιζΑ
Προοδευτική συμμαχία 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Μαΐου 2019, αρ. φύλλου 986


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ