5.8.19

Δραγούμεια 2019



Θεατρική Ομάδα Βογατσικού

Όταν η Λυσιστράτη

ήρθε στο Βογατσικό


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019 στις 21:15
Δημοτικό σχολείο Βογατσικού – είσοδος ελεύθερη

Η «Λυσιστράτη» διδάχτηκε το 411 π.Χ. Η Αθήνα τότε μετρούσε ήδη 20 χρόνια πολέμου (ο Πελοποννησιακός πόλεμος άρχισε το 431 π.Χ.) και ο Αριστοφάνης, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι σημαίνει πόλεμος, έδωσε με ευφυή τρόπο το δικό του ειρηνικό στίγμα.

Με όπλα του το εύρημα της σεξουαλικής απεργίας, την ανελέητη σάτιρα και μια γλώσσα ευρηματική όσο και αθυρόστομη, καταδικάζει τον πόλεμο και προβάλλει την ανάγκη για πανελλήνια ενότητα.

Ερωτικά τεχνάσματα, κωμικές παρεξηγήσεις και πληθωρική δράση συνθέτουν μια απολαυστική κωμωδία, όπου η γυναικεία εξυπνάδα αναδεικνύεται η κινητήρια δύναμη που θα οδηγήσει στη συμφιλίωση και την ειρήνη.

Η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας να απέχουν από τα «συζυγικά καθήκοντά» τους, για να αναγκάσουν τους άνδρες να τερματίσουν τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Η «συνωμοσία» των γυναικών για να σταματήσει ο πόλεμος, είναι μία επανάσταση της ίδιας της ζωής απέναντι στον παραλογισμό και τον θάνατο.

Αλλά η παράσταση δεν τελειώνει όπως γράφηκε από τον Αριστοφάνη. Συνεχίζεται με την βογατσιώτικη εκδοχή. Ο τελευταίος νεκρός στο πεδίο των μαχών είναι ένας ηλικιωμένος Βογατσιώτης.

Η Λυσιστράτη αποφασίζει να τον συνοδεύσει με τιμές στο χωριό του για να ταφεί εκεί με τα έθιμα του τόπου του. Τους υποδέχονται η ηλικιωμένη σύζυγος, συγγενείς, γείτονες και μοιρολογίστρες, αναβιώνοντας σκηνές από την ζωή του Βογατσικού της δεκαετία του 1950.


Τα Δραγούμεια οργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2006 από τον Χρυσόστομο Τζημάκα. Έκτοτε το ζεύγος Νικολάου και Σάσας Νάτσινα (το γένος Τζημάκα) υποστηρίζει ένθερμα τις σχετικές εκδηλώσεις και χρηματοδοτεί κάθε έτος την θεατρική παράσταση των Δραγουμείων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ