23.8.19

Λόγος & Αντίλογος


ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 16.5.2019 | 986


Η αλήθεια για το αρχοντικό Βέργου
Ένταξή του στον πολιτισμό

Η ιστορία των πόλεων είναι η ιστορία της ανθρωπότητας Μέσα από την μορφή που διατηρεί κάθε πόλη διαβάζεις τις αξίες, την παράδοση, τον πολιτισμό που την δημιούργησε, τα κίνητρα των ανθρώπων, τον σεβασμό ή την ασέβεια, το θάρρος ή τον εγωϊσμο αυτών που την κατοίκησαν και την κατοικούν.
Αριστομένης Προβελέγγιος (Αρχιτέκτων)


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ το άρθρο της κυρίας Μερόπης Σωτηροπούλου-Μάγγελ στο τεύχος 983/25.4.2019 ["εδώ"] και το πρόσφατο δημοσίευμα στο τεύχος 985/09.5.2019 της εφημερίδος ΟΔΟΣ ["εδώ"] που αφορούν τη χρήση του Αρχοντικού Βέργου θα ήθελα να βάλω μια τάξη στα δεδομένα της εξέλιξης του κτιρίου.

Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και ενέργειες που έχουν γινει προφανώς δεν έλαβαν υπόψη τους ή είχαν άγνοια οι υπογράφοντες και γράφοντες τα άρθρα. Η κυρία Μερόπη Σωτηροπούλου-Μάγγελ ισχυρίζεται ότι κατοικεί συνεχώς στην Καστοριά και ενδιαφέρονταν για τα πολιτιστικά της πόλης. Εγώ βέβαια δεν κατοικούσα συνεχώς φρόντιζα όμως, ιδιαίτερα όταν το 2014 επέστρεψα στην πατρίδα, να ερευνήσω και να μάθω όλη την ιστορία του Βεργουλάδικου μετά τη δωρεά από την οικογένεια Βέργου. Αναρωτιέμαι δε πως αντέδρασαν για μία εικοσαετία περίπου οι απασχολούμενοι με τον πολιτισμό στην πόλη και δεν φρόντισαν να αξιοποιηθεί το αρχοντικό για τον αρχικό προορισμό του. Θα ήταν δε απαραίτητο και ενδεδειγμένο αυτοί που κριτικάρουν να είχαν τουλάχιστον επισκεφθεί το αρχοντικό Βέργου μετά την πλήρη αξιοποίησή του ώστε να μπορούν να συγκρίνουν την κατάστασή του και την αξιοποίησή του προ και μετά τις προσπάθειες την αντιδημαρχίας τα τελευταία χρόνια.

Για τις κατηγορίες ότι η “νυν δημοτική αρχή έχει διαγράψει νόμους και προσπεράσει αποφάσεις” θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες οι κατηγορίες αυτές και να αναφερθούν συγκεκριμένα οι νόμοι και αποφάσεις στις οποίες έχει παρατυπήσει.

Αυτά λοιπόν που αγνοείτε ή παραλείψατε στα δύο άρθρα είναι τα εξής:

1. Τον Φεβρουάριο 1997 γίνεται αποδοχή από τον Δήμο Καστοριάς η δωρεά του Αρχοντικού Βέργου (αριθμ.απόφασης 22/97). Η δωρεά έθετε τον όρο «εντός πενταετίας από της καταρτήσεως του δωρητηρίου συμβολαίου, αναπαλαιώσεων και αξιοποιήσεως των παραπάνω ακινήτων από τον Δήμο Καστοριάς»

2. Όταν η δραστηριότητα της σχολής οργανοποιίας τερματίστηκε, το περιεχόμενο της εταιρείας που εγκαταλείφθηκε στο αρχοντικό ήταν αδύνατον να μετακινηθεί διότι ορκωτοί λογιστές εκκαθάριζαν την εταιρεία αυτή η οποία είχε και χρέη στην αγορά. Όταν λοιπόν προ 2 περίπου ετών οι ορκωτοί λογιστές παρέδωσαν την έκθεσή τους ξεκινήσαμε αμέσως τις προσπάθειες εκκαθάρισης του κτιρίου το οποίο ήταν κυριολεκτικά αποθήκη και μάλιστα σε πολύ άσχημη κατάσταση. Έγιναν δε εργασίες μερικής αποκατάστασης και είναι σήμερα σε χρήση και οι τρεις όροφοι Η προσπάθεια αυτή έγινε με προσωπική εργασία κυρίως του εξαιρετικού προσωπικού της αντιδημαρχίας αλλά και εμού προσωπικά.


ΟΔΟΣ 25.4.2019 | 983


3. Πριν όμως γίνει αυτό, τον Απρίλιο του 2014 και πολύ λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2014, το ΔΣ αποφάσισε, παραδόξως!!!!!! , να νοικιασθεί το κτίριο, οπότε η δωρεά της οικογενείας Βέργου θα μπορούσε να ανακληθεί. Τον Αύγουστο του 2015 το νέο ΔΣ ανακάλεσε αυτή την απόφαση, ύστερα από δική μου εισήγηση. Ταυτόχρονα το αρχοντικό περιήλθε στην δικαιοδοσία της αντιδημαρχίας πολιτισμού με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τον πολιτισμό.

4. Η πρώτη σκέψη ήταν να γίνει πινακοθήκη με έργα των Καστοριανών καλλιτεχνών που η κυρία Μερόπη Σωτηροπούλου-Μάγγελ ισχυρίζεται ότι υπάρχουν στο Δήμο. Εκτός από τα έργα που υπάρχουν στο γραφείο του Δημάρχου και σε κάποιες άλλες αίθουσες του Δημαρχείου (ο αριθμός τους είναι αρκετά μικρός) δεν ήταν δυνατόν να βρεθούν αρχεία με καταγεγραμμένα τα έργα αυτών και ασφαλώς δεν βρέθηκαν και τα έργα. Απορώ πως οι άνθρωποι του πολιτισμού που κατοικούσαν συνεχώς στην πόλη δεν το είχαν αντιληφθεί αυτό και έπρεπε να το διαπιστώσω εγώ που δεν βρισκόμουν συνεχώς στην πόλη.

5. Με εισήγησή μου από το 2017 το ΔΣ απεφάσισε οι δύο πάνω όροφοι του Βεργουλάδικου να χρησιμοποιηθούν σαν μόνιμη έκθεση του αρχείου του ΜΕΓΑΛΟΥ Καστοριανού τεχνίτη της φωτογραφίας Λεωνίδα Παπάζογλου (και όχι ενός απλού φωτογράφου κατά την γνώμη της κυρίας Μερόπης Σωτηροπούλου-Μάγγελ). Ταυτόχρονα ελήφθη απόφαση όπως το κτίριο αποκατασταθεί πλήρως και στους τρεις ορόφους και η θαυμάσια αυλή του. Αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και εκτός των οικονομικών θεμάτων θα πρέπει να ξεπεράσουμε και τις πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ο σκοπός είναι με την αξιοποίηση όλου του κτιρίου να είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται και περιοδικές εκθέσεις ώστε το κτίριο να έχει συνεχή χρήση.

6. Στα σχεδόν 5 τελευταία χρόνια που έχω την τιμή να προΐσταμαι της αντιδημαρχίας Πολιτισμού-Παιδείας και Ανάδειξης Παλαιάς Πόλης στο Αρχοντικό Βέργου πραγματοποιήθηκαν δύο ιδιαίτερα αξιόλογες εκθέσεις (Ν. Δραγούμη και Χ. Μπότσογλου) ύστερα από συνεργασίες μας με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας. Οι άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, επίσης αξιόλογες, κυρίως από συμπολίτες μας ήταν περίπου 5-6. Μέσος όρος δηλαδή ανά έτος μία έκθεση. Με αυτά τα στατιστικά στοιχεία δεν αξιοποιούνταν όσο θα μπορούσε και έπρεπε το αρχοντικό.

7. Από το 2017 μέχρι την 10η Νοεμβρίου 2018 (όταν και έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών Λ. Παπάζογλου) ο Ομότιμος Καθηγητής της φωτογραφίας του ΤΕΙ Αττικής Κωστής Αντωνιάδης (πρώην διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στενός συνεργάτης του αείμνηστου συλλέκτη Γεωργίου Γκολομπία), το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και η οικογένεια Γ. Γκολομπία (που δώρισαν στο Δήμο δικαιώματα χρήσης φωτογραφιών του αρχείου Λ. Παπάζογλου) βρισκόταν σε συστηματική επεξεργασία των φωτογραφιών αλλά και ειδικού Video για την μόνιμη έκθεση Λ. Παπάζογλου. Θα πρέπει να τονισθεί ότι η φωτογραφία θεωρείται επίσημα τέχνη και η έκθεση αυτή μπορεί να θεωρηθεί έκθεμα πινακοθήκης. Πολιτισμός πάντως δεν είναι μόνον η ζωγραφική. Οι καλλιτέχνες και ειδικοί επί των πολιτιστικών θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η τέχνη – οποιασδήποτε μορφής και η ζωγραφική - προβάλλεται σε οποιονδήποτε χώρο, ακόμη και σε υπόγεια ανάλογα διαμορφωμένα (παράδειγμα ακόμη και μη αμιγώς εκθεσιακών χώρων όπως στο Αττικό Μετρό).


ΟΔΟΣ 9.5.2019 | 985


Συμπερασματικά, η όλη προσπάθεια διαρκεί πάρα πολύ καιρό και οι ασχολούμενοι με τον πολιτισμό σε αυτή την πόλη έπρεπε να φροντίζουν να ενημερώνονται, ιδιαίτερα αυτοί που ασχολούνται με τα ΜΜΕ. Είναι λοιπόν τουλάχιστον άδικο να κατηγορούμαι ότι λίγο πριν αποχωρήσουμε από την εξουσία φρόντισα να δεσμεύσουμε την επόμενη αρχή. Επιτέλους θα πρέπει να δεχθούμε ότι σ’ αυτόν τον τόπο πρέπει να υπάρχει συνέχεια από την μία δημαρχία στις επόμενες. Και το τελευταίο μου σχόλιο είναι, γιατί αυτή η αρνητική κριτική γίνεται τώρα, λίγες μέρες πριν από τις Δημοτικές εκλογές, όταν το όλο θέμα είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια? Αυτό και αν είναι ανήθικο. Θα ήταν πιο δημιουργικό και ωφέλιμο για την πόλη οι ενδιαφερόμενοι να ασχολούνται επί της ουσίας με τα θέματα του Δήμου και της πόλης.

Τελειώνω εδώ την ανάλυσή μου για το αρχοντικό Βέργου και την άλλη βδομάδα θα ασχοληθώ, μέσω της εφημερίδος σας, με το θέμα της αξίας του αρχείου Λ.. Παπάζογλου, κάτι που σχολιάσθηκε στα δύο άρθρα σας κατά τη γνώμη μου όχι όπως αξίζει και στον Λ. Παπάζογλου αλλά και στον συλλέκτη Γ. Γκολομπία και στην οικογένειά του με την δωρεάν τους προς τον Δήμο Καστοριάς.

Μέσα από την μορφή που διατηρεί κάθε πόλη διαβάζεις τις αξίες, την παράδοση, τον πολιτισμό που την δημιούργησε, τα κίνητρα των ανθρώπων, τον σεβασμό ή την ασέβεια, το θάρρος ή τον εγωϊσμό αυτών που την κατοίκησαν

Δρ Λεωνίδας Παπαδημητρίου
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Παιδείας
Ανάδειξης Παλαιάς Πόλης-Εξυγίανσης της Λίμνης
E-mail: lpapadim@physics.auth.gr Τηλ.: 6957777479 ή 6934425159


* * *

H ΟΔΟΣ καταχωρεί χωρίς δεύτερη σκέψη ολόκληρη την επιστολή του αντιδημάρχου Καστοριάς κ. Λεωνίδα Παπαδημητρίου που εννοεί ως (επίσημη;) απάντηση του Δήμου Καστοριάς, τόσο σε άρθρο της κ. Μερόπης Σωτηροπούλου-Μάγγελ στο φύλλο 983/ 25.4.2019, όσο και το κύριο άρθρο στο φύλλο 985/9.5.2019 της σχετικά με την χρήση του αρχοντικού Βέργουλα. 

Η εφημερίδα δεν θα σχολιάσει σήμερα το περιεχόμενο ούτε τους ισχυρισμούς της απάντησης που δεν αφορούν το πρωτοσέλιδο και προπαντός την ουσία του θέματος. Ωστόσο η χρήση του όρου «ανήθικο» από τον αντιδήμαρχο Καστοριάς, είναι έξω από κάθε δικαιολογία, με τον τρόπο που γίνεται. Η περίοδος είναι πράγματι προεκλογική και τίθεται άνω τελεία. 
Σημ. Η ΟΔΟΣ δεν αντιστέκεται πάντως στον πειρασμό να εικάσει ότι προφανώς ο απαντών κ. Λ. Παπαδημητρίου, δεν θα απορούσε και δεν θα κατηγορούσε τα κριτικά σχόλια λόγω της προεκλογικής περιόδου, αν αντί για προβληματισμό, δημοσιεύονταν εγκώμια. 


Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 16 Μαΐου 2019, αρ. φύλλου 986


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ