5.8.19

«Έξυπνος τουρισμός αυθεντικότητας» στην Καστοριά

AuthentiKK είναι ο τίτλος του προγράμματος έξυπνου τουρισμού στο οποίο υπέβαλε πρόταση ένταξης ο Δήμος Καστοριάς. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διατήρησης της «αυθεντικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ανάπτυξης του έξυπνου τουρισμού» στην Καστοριά και στην Κορυτσά, στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020.

Η εν λόγω εδαφική συνεργασία αποτελεί βασικό εργαλείο για την ενδυνάμωση των χωρικών συνεργασιών στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και με τρίτες χώρες και συνιστά μία από τις κύριες επιλογές για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι η ισορροπία μεταξύ της αειφόρου περιφερειακής ανάπτυξης και της ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας, μεταξύ των τοπικών πληθυσμών και των περιφερειακών φορέων, σύμφωνα με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις εθνικές πολιτικές, με σκοπό την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων μέσω συντονισμένων παρεμβάσεων.

Ως κύρια αποτελέσματα από τις επενδύσεις του προγράμματος αναμένονται τα ακόλουθα:

-Ενίσχυση των διασυνοριακών υποδομών για μεταφορές, διαχείριση υδάτων και αποβλήτων.

-Αύξηση της αποτελεσματικότητας της περιβαλλοντικής προστασίας και της βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων.

-Αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της χρήσης ΑΠΕ.

-Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πρόληψης κρίσεων και της διαχείρισης καταστροφών με επίκεντρο τις δασικές πυρκαγιές.

-Διατήρηση των πολιτιστικών και φυσικών πόρων ως προαπαιτούμενο για την τουριστική ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής.

-Ενίσχυση της διασυνοριακής επιχειρηματικότητας, της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας. Στο έργο που έχει διάρκεια 24 μήνες και συνολικό προϋπολογισμό 945.500 ευρώ, συμμετέχουν ως εταίροι ο Δήμος Κορυτσάς Αλβανίας, ο Δήμος Καστοριάς και η αλβανική εταιρεία CBS.

■  Σύμφωνα με την απόφαση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Interreg IPA CBC ″Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020″ η οποία ελήφθη κατά την 5η συνεδρίαση της κοινής επιτροπής παρακολούθησης, η πρόταση έργου με τίτλο «Διατήρηση της αυθεντικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ανάπτυξη του έξυπνου τουρισμού στην Κορυτσά και στην Καστοριά» (Authentic Cultural Heritage Preservation and Smart Tourism Development in Korca and Kastoria) και ακρωνύμιο: AuthentiKK, στην οποία συμμετέχει ως εταίρος ο Δήμος Καστοριάς, έχει εγκριθεί για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα.

Ο Δήμος Καστοριάς θα χρηματοδοτηθεί με 320.000,00 € και οι δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν, εργασίες αποκατάστασης, φωτισμού και διεύρυνσης της σκηνής του θεάτρου Βουνού προϋπολογισμού 128.000,00 €, εργασίες αποκατάστασης και φωτισμού και αναπαράσταση εικονικής πραγματικότητας 3D της προϊστορικού λιμναίου οικισμού Δισπηλιού προϋπολογισμού 100.000,00 €.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος6/8/19

    Η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας των τοπικών πληθυσμών, έγκειται στην παράνομη υλοτομία, στην παράνομη συλλογή τσαγιού, στην διακίνηση ναρκωτικών, στην διακίνηση λαθρομεταναστών τηγανοκέφαλων από την "γείτονα", στις κάθε είδους έκνομες δραστηριότητες και τινά άλλα....

    Έρρωσθε Καστοριανοί και μη

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ