6.4.20

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΜΙΑΔΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας



Αφιερώνεται σε όλους όσοι υπηρετούν 
στον τομέα της υγείας και μάχονται υπέρ της!

Ποτέ πριν δεν είχα προσέξει πως η 7η Απριλίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Υγείας-το πρόσεξα φέτος καθόλου τυχαία μάλιστα! Αυτή πανδημία μάς έχει διδάξει πολλά∙ ένα απ’αυτά πως για την υγεία μπορείς και πρέπει να κάνεις πολλές θυσίες-τις κάνουμε ήδη!

Έχω στον νου μου την καταγόμενη από τον νομό Φλωρίνης πολύ δημοφιλή στην Αυστραλία ηθοποιό Mary Coustas, που πριν από λίγα χρόνια έγραφε στο best seller της "All my life" ότι σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου δεν αναφέρουν οι άνθρωποι τόσο συχνά το αγαθό της υγείας, αφού «γεια σου» λέμε οι Έλληνες όταν συναντιόμαστε, αλλά κι όταν αποχωριζόμαστε ο ένας τον άλλον, «στην υγειά σου» όμως λέμε κι όταν τσουγκρίζουμε τα κρασοπότηρά μας και το κάνουμε συχνά και απαρέγκλιτα.

Στις αναφερόμενες στην υγεία εν Ελλάδι ευχές προσθέτουμε εμείς και άλλες: το «με γεια σου» όταν κάποιος αγοράζει ένα ρούχο («να το φοράς με υγεία!» -ωραία ευχή) ή αυτοκίνητο ή ακόμη κι όταν κουρεύεται.

«Με τις υγείες σου» ευχόμαστε σ’αυτόν που φτερνίζεται στον αγκώνα του-τέρμα πια η παλάμη, αυτό που κάποτε έδειχνε ευγένεια τώρα άγνοια μεγάλη φανερώνει!

«Με γεια σου!» άκουσα πριν από πολλά χρόνια μετά την αποχώρησή μου από κυκλωτικό χορό της Παράδοσής μας και ξαφνιάστηκα αρχικά, μα ύστερα το συνήθισα και μ’άρεσε κιόλας-σε ποιον δεν αρέσει να δέχεται ευχές περί υγείας!...

«Υπέρ υγείας» εύχεται κι η Εκκλησία μας, συχνά πυκνά, γιατί ξέρει πόσο σημαντικό είναι αυτό το αγαθό κι εμείς αναπαυόμαστε, ακούγοντάς το, νιώθοντας ότι στον υπέρ υγείας αγώνα μας δεν είμαστε μόνοι, αλλά έχουμε και την Άνωθεν βοήθεια και συνδρομή!

Κι οι "αθεόφοβοι" εμείς Έλληνες, λέμε «άει, γεια σου!» σε όποιον βρίσκει απάντηση σε μια δύσκολη ερώτηση ή, ακόμα, όταν κάποιος λέει μιαν αλήθεια που, ώσπου να ειπωθεί από το πρόσωπο που την ξεστομίζει, ήταν καλά κρυμμένη (θα μπορούσαμε και «πες τα, Χρυσόστομε» να πούμε στην ίδια περίπτωση).

«Με γεια του και χαρά του» λέμε, επίσης, όταν κάποιος επιμένει να κάνει λάθος που, στο μεταξύ, του έχουμε ζητήσει να διορθώσει, ενώ «άντε γεια!» είπε πρώτος ο Μητσικώστας, θέλοντας να απομακρυνθεί από κάποιον που δεν εγκρίνει είτε τον ίδιο είτε μια πράξη του, και το υιοθετήσαμε μικροί μεγάλοι, γιατί μας άρεσε.

Τέλος, «έχε γεια, γλυκιά ζωή» τραγουδούσαν οι γενναίες Σουλιώτισσες κι έπεφταν στον γκρεμό με τα παιδιά στην αγκαλιά τους, για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Εμείς, όμως, σήμερα δεν έχουμε κανέναν λόγο ούτε καν να ρισκάρουμε τη ζωή μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, λοιπόν, για να ‘χουμε την πολύτιμη και πολυπόθητη υγειά μας, που αυτόν ακριβώς τον καιρό κινδυνεύει από μια πρωτόγνωρη απειλή, προσέχουμε, προσέχουμε πολύ και… με γεια μας και χαρά μας, όλοι οι Έλληνες κι όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο!!!

Παροιμίες και παροιμιακές φράσεις για την υγεία

Παροιμίες και παροιμιακές φράσεις για την υγεία-τις είχαν συγκεντρώσει μαθητές μας πριν από αρκετά χρόνια (οι μαθητές αυτοί είναι γύρω στα είκοσι τώρα). Δεν κρατήσαμε με ακρίβεια ποιος έφερε ποια παροιμία ή φράση, ξέρουμε όμως πως τη συλλογή έκαναν τη σχ. χρονιά 2006-2007 τα εξής παιδιά, που τότε ήταν στην Α’ τάξη: Γιώργος, Μαρίνα, Ιωάννα, Νίκος, Άγγελος, Πηνελόπη, Γιώργος, Μάγδα, Σοφία, Αναστασία, Στράτος, Χρήστος.

Γενικά για την υγεία:
Δυο πολύ γνωστές:
Νους υγιής εν σώματι υγιεί.
Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα.
Λιγότερο γνωστές:
Κάλλιο φτωχός και υγιής παρά πλούσιος και ασθενής.
Η υγειά με κάν’ και χαίρομαι/η υγειά και καμαρώνω.
Η αρρώστια μπαίνει με το τσουβάλι και βγαίνει με το κουτάλι.
Η αρρώστια έρχεται καβάλα και πεζή φεύγει.
Πρώτα απ’ όλα η υγεία.
Η υγεία είναι πλούτος.
Υγεία και χαρά.
Τον χειμώνα η αρρώστια σίγουρα ορθοποδίζει.
Φθινοπωρινή αρρώστια δύσκολα γιατρεύεται.
Όπ’ αρρωστήσει και ξαρρωστήσει στο πανηγύρι πάει.
Σημείωση δική μας: Θα φύγει ο κορωνοϊός και θα πάμε στο πανηγύρι, δε θα πάμε;

Για τον πολύτιμο ύπνο (που είναι μπόλικος στον καιρό της καραντίνας):
Ο ύπνος ύπνο φέρει.
Ο ύπνος τρέφει το παιδί.
Ο πολύς ύπνος και το πολύ φαΐ χοντραίνουν το μυαλό. (Παν μέτρον άριστον, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.)
Θες δόξα και τιμή, μην κοιμάσαι την αυγή.
Ο ύπνος ο γλυκύς κάνει τον Νικόλα τη Λαμπρή να μην έχει βρακί.
Φοβού το βρέφος σαν γρυπνά, τον γέρο σαν κοιμάται.
Ο ύπνος τρέφει τα μωρά κι ο ήλιος τα μοσχάρια.
Όποιος πολύ κοιμάται καλορίζικος λογάται.

Για το πολύτιμο νερό:
Πιες νερό, να ‘χεις το κεφάλι σου γερό.

Για τον πολύτιμο ήλιο:
Όπου μπαίνει φως δεν μπαίνει γιατρός.
Σπίτι που δεν το βλέπει ο ήλιος το βλέπει ο γιατρός.

Για το φαγητό:
Η πείνα βγάζει μάτια.
Η πείνα ανοίγει τα μάτια (σε σπρώχνει να βρεις τρόπο να εξασφαλίσεις κάτι να φας).
Τρώμε για να ζούμε, δε ζούμε για να τρώμε.
Η λαιμαργία πολλών κακών αιτία γίνεται.
Άμα κοπεί του γέρου το φαΐ, κόβονται κι οι μέρες του.
Το φαΐ κάνει φαρί και τον γέρο παλικάρι.

Αυτοσχέδια παροιμία των παιδιών:
Ένα τσιγάρο την ημέρα/τον γιατρό τον κάνει «έλα».

Και δυο γενικές, που μας δίνουν συμβουλές:
Έχε τους πόδας σου ζεστούς, την κεφαλήν σου κρύαν,
τον στόμαχόν σου ελαφρόν, γιατρόν δεν έχεις χρείαν.
Και:
Τη φοβιτσέα η μάνα καμίαν κι έκλαψεν (ποντιακή παροιμία). Δηλαδή: Αυτού που φοβάται -και άρα προσέχει- η μάνα ποτέ δεν έκλαψε. Με άλλα λόγια, προσέχουμε την υγεία μας, για να την έχουμε. Αυτό, άλλωστε, δεν κάνουμε τόσον καιρό;

Δημοτικό Σχολείο Μαυροχωρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ