28.7.20

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ




Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς, στην πλατεία Ομονοίας. Με τον κόσμο σε μεγάλο βαθμό να μην έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συγκεκριμένο και καθιερωμένο event.

Δεν ξέρω αν η αύξηση των δημοτικών φόρων που θα εισπράττει ο Δήμος μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, ήταν η αιτία για να γυρίσουν την πλάτη στο κάλεσμα αυτό —ως μια πρώτη αντίδραση— ή απλά οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής νιώθουν πραγματικά απομονωμένοι κι αποκομμένοι από τα σχέδια της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Έτσι ενδεχομένως να αισθάνονται και με την νέα δημοτική αρχή με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, η οποία εν μέσω βαρυσήμαντων προεκλογικών δηλώσεων αναπτέρωσαν –είναι αλήθεια– τις ελπίδες, για την όποια ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής. Ώστε να επιστρέψει και το πραγματικό κέντρο της πόλης, στο ιστορικό του περιβάλλον ως φυσικό του χώρο. Ειδικότερα, όταν ο νυν δήμαρχος στέγασε το προεκλογικό του γραφείο στα όρια της πλατείας Ομονοίας, αν όχι εντός αυτής, δίνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.

Ακόμα κι αυτή η προεκλογική του επιλογή, έχει την δική της σημειολογία, δίνοντας έμφαση στην συγκεκριμένη περιοχή. Προσδίδοντας —ακόμα και με αυτόν τρόπο— ειδικό βάρος στην πολύπαθη κι παραμελημένη περιοχή στο “Τσαρσί”, το οποίο το θυμούνται μόνο με την πραγματοποίηση των «βορειομακεδονικών» φεστιβάλ.

Γιατί, κι από την άλλη μεριά να προσπαθήσει να το κρίνει κανείς, δεν θα ήταν δυνατόν να αγνοηθούν και οι όποιες μετεκλογικές του δηλώσεις για αναβάθμιση της εν λόγω περιοχής, τόσο με την επαναλειτουργία του Πνευματικού Κέντρου στο σημείο που «μεγαλούργησε», όσο και με την εκμετάλλευση του πανεπιστημιακού κτηρίου (πρώην  1ο γυμνάσιο), στεγάζοντας ένα από το τμήματα που λειτουργούν στην Καστοριά και φιλοξενούνται στο κτήριο που στεγάζονταν το ΤΕΙ.

Επίσης, διέρρεαν δεξιά κι αριστερά μέσω των δικών τους ανθρώπων, και μερικές φωνές για μεταφορά της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου, από την περιοχή της Βαν Φλητ στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας. Κινήσεις που αναμένονταν να δώσουν μερικές «πινελιές» ζωντάνιας στην περιοχή. Αναμφίβολα θετικά όλα αυτά, αλλά για την ώρα παραμένουν στα λόγια.

Μάλιστα, το μέλλον της συγκεκριμένης περιοχής, δεν προδιαγράφεται και το πλέον ευοίωνο, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν του και τις όποιες αλλαγές έχει στα σκαριά να κάνει η δημοτική αρχή, ξεκινώντας από φέτος με την πραγματοποίηση προκαρναβαλικών εκδηλώσεων, στο όνομα των τουριστών (φυσικά!), ξεκινώντας ουσιαστικά και την διαστρέβλωση ενός πατροπαράδοτου εθίμου με αποκλειστικά αστικά χαρακτηριστικά, όπως σε όλες τις πόλεις που έχουν καρναβάλι, το οποίο διαιωνίστηκε στηριζόμενο στο κέφι των Καστοριανών, μακριά από αναλώσιμους επισκέπτες και τουριστικές παροχές.

* * *




Στον Βόλο, η μόδα ξεκίνησε από το δημαρχείο
και μετά τα μπλουζάκια, κατέληξε στα λεωφορεία.




* * *

Μάλιστα αγαπητή ΟΔΟΣ, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μουρατίδης, προσπαθώντας να υπερασπιστεί την λαμπρή ιδέα της αντιδημαρχίας του, δήλωσε στην τηλεοπτική του παρουσία —όντας καλεσμένος της δημοσιογράφου, αλλά και συμβασιούχου της νυν δημοτικής κατάστασης μέσω ΔΕΥΑΚ— πως το γεγονός της παράτασης της χρονικής διάρκειας του εθίμου, μόνο θετική κίνηση μπορεί να θεωρηθεί (!).

Και διευκρινίζω ότι προσωπικά δεν έχω κανένα προηγούμενο, αλλά θαρρώ ότι δεν ξανάτυχε επίσημα κάτι αντίστοιχο: Να προσλαμβάνεται στον Δήμο δημοσιογράφος. Εκτός κι’ αν γινόταν πλαγίως.

Πάντως ενδεχομένως να έχει δίκιο για την αισιοδοξία, αλλά κανείς δεν βρέθηκε να ρωτήσει τον κ. Μουρατίδη γιατί να μην γίνει η παράταση των καρναβαλιών... μετά τις 8 Ιανουαρίου, κατά τις μέρες Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο για παράδειγμα. Και τότε έξι θα είναι οι μέρες διασκέδασης, απλά δεν θα είναι και πάλι τουριστικές ημέρες, πλην του Σαββάτου ενδεχομένως.

Όπως επίσης, καλό θα ήταν για την εικόνα της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής (από την στιγμή που ενδιαφέρονται για την εικόνα τους προς τους πολίτες), πέρα από τις προεκλογικές και μετεκλογικές τους υποσχέσεις για την περιοχή στο Τσαρσί, να μεταφέρουν και το οποιοδήποτε βαλκανικό πανηγύρι του μέλλοντος, στο πάρκο ολυμπιακής φλόγας ή οπουδήποτε θεωρούν πως είναι τουριστική πρόκληση. Γιατί τέτοια βαλκανική εμμονή για την καρδιά της πόλης;

Ουσιαστικά, «ανταλλαγή» των πολιτιστικών δρώμενων. Να γίνει λοιπόν η επόμενη συναυλία αλά Μιχάλης Χατζηγιάννης στην πλατεία Ομονοίας και το βαλκανικό πανηγύρι των μυημένων και μη, στον χώρο δίπλα από την επόμενη «λιμνοπολιτεία».

Για να αποδειχτεί και το μέγεθος της επιτυχίας ή της αποτυχίας, ενός πανηγυριού το οποίο μόνο τουριστικό ενδιαφέρον δεν προκαλεί, πόσο δε τοπικό. Εξάλλου, φάνηκε τα προηγούμενα 4 χρόνια πως δεν έτυχε της αποδοχής του κόσμου.

Σε συνέχεια της δυσοίωνης εικόνας που προβλέπεται να έχει στο μέλλον η εν λόγω περιοχή της πόλης, χωρίς να αλλάζει κάτι ουσιαστικά, ακόμη μία εκδήλωση φαίνεται να απομακρύνεται από το ιστορικό κέντρο. Αυτό της φωταγώγησης του δέντρου. Την οποία κίνηση, εμμέσως πλην σαφώς ανακοίνωσε ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης κατά την σύντομη παρέμβασή του στην φωταγώγηση του φετινού χριστουγεννιάτικου δέντρου.

«Αποφασίστηκε να φωταγωγείται ένα και μόνο δέντρο στην πόλη της Καστοριάς», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, η τοποθέτηση και η φωταγώγηση του δέντρου να γίνει σε κάποια άλλη περιοχή. Μακριά από την διαχρονική του τοποθεσία, στην Ομόνοια. Ενδεχομένως, στο πάρκο ολυμπιακής φλόγας, αφήνοντας την ακόμη πιο φτωχή από την πραγματοποίηση κάποιου πολιτιστικού δρώμενου.

Κι αν όλα τα παραπάνω σχετίζονται αποκλειστικά με την εικόνα μιας συγκεκριμένης περιοχής, καλό θα ήταν να γίνει αναφορά και σε κάποιες δημοτικές αποφάσεις, οι οποίες όμως έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα δήλωνε on camera ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε γεμάτος ικανοποίηση και περηφάνεια (για την δική του δημοτική αρχή), πως δεν θα κάνουν χρήση κρατικών οχημάτων για τις μετακινήσεις τους, για να μειώσουν τα έξοδα του δήμου. «Πολύ σωστά» θα έλεγαν οι περισσότεροι στο άκουσμα μιας τέτοιας δεσμευτικής δήλωσης.

Όμως έτσι αγαπητή ΟΔΟΣ; Σίγουρα όχι, αν ο οποιοσδήποτε ψάξει και βρει στην Διαύγεια, αναρτηθείσα δημοτική απόφαση για έγκριση δαπανών μεταφοράς του δημάρχου κι ενός αντιδημάρχου του, συνολικού ύψους περί των 1.000 ευρώ (!). «Νοικοκυρέματα» που έγραψες κι εσύ αγαπητή ΟΔΟΣ, όχι αστεία.

Γιατί η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη, υποσχέθηκε μια νέα εποχή, δεν είναι σαν τις προηγούμενες (sic), οι οποίες χρέωσαν κι έφτασαν τον δήμο στα όρια της επιτήρησης, αναγκάζοντας τους πολίτες να σηκώσουν το βάρος της κακοδιαχείρισης με την αύξηση των δημοτικών φόρων πλησιάζοντας το «μαγικό» σχεδόν 50% (45,86% για την ακρίβεια) για τις κατοικίες στην Καστοριά.

Ακόμα κι αν ο ίδιος ο κ. Κορεντσίδης, επέλεξε στα ψηφοδέλτιά του, αντιδημάρχους προηγούμενων δημοτικών αρχών, οι οποίοι μπορεί και να μην χειρίστηκαν με το καλύτερο δυνατό τρόπο τα χαρτοφυλάκια που τους εμπιστεύτηκαν προηγούμενοι δήμαρχοι.

Έτσι, κατά τους πρώτους μήνες περνάει όμορφα η νέα δημοτική αρχή, κι αυτό βγαίνει προς τα έξω.

Κι από 1η Ιανουαρίου 2020, όμορφα και χαριτωμένα θα βγαίνουν τα επιπλέον ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών για να καλύψουν (με τους φόρους και τα δημοτικά τέλη μέσω λογαριασμών ΔΕΗ) το χρέος στην ΔιΑΔυΜα, της οποίας αντιπρόεδρος είναι ο ίδιος ο δήμαρχος. Καλό αγαπητή ΟΔΟΣ;

Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Δεκεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1014



5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/7/20

    I Love Karditsa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/7/20

    I❤️Giannis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/7/20

      I❤️Φιλαρμονική I❤️Λατομείο I❤️40% αυξήσεις Ι❤️Τουρισμό I❤️ΕιδικούςΣυνεργάτες I❤️Όπερα Ι❤️ΦυσικόΑέριο Ι❤️Λίμνη

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/7/20

      Ι❤️καινούργιο δίκτυο ΔΕΥΑΚ Ι❤️απλήρωτοι βρεφονηπιοκομοι 1χρόνο I❤️απολύσεις σε Παιδικούς Ι❤️καραβάκι Ορεστειας Ι❤️❤️❤️❤️❤️Αντώνη❤️❤️❤️❤️❤️

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος30/7/20

      Μην είσαι απαιτητική...!!!

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ