30.7.20

ΠΑΝΟΥ ΚΡΙΚΗ: H καστοριανή κοινωνία αιχμάλωτη




Η καστοριανή κοινωνία ακολουθεί έναν δρόμο παρακμής και Μιθριδατισμού και είναι στην κυριολεξία εξαρτώμενη πνευματικά, συναισθηματικά, πολιτικά και υλικά από τα ηλεκτρονικά, κατά κύριο λόγο, Μέσα Μαζικής επικοινωνίας και ενός σάπιου πολιτικού και κοινωνικού κατεστημένου, που το οδηγούν στην αποπληροφόρηση και παραπληροφόρηση, στον πολιτικό και κοινωνικό ευνουχισμό, δηλαδή την αφαίρεση των ικανοτήτων για δράση και την κατάργηση κάθε δυνατότητας κριτικής σκέψεως.

Δείγμα γραφής, αποτελεί και η παντελής απουσία πνευματικής ηγεσίας, ή ομάδας, ανθρώπων του πνεύματος – ηγέτιδα τάξης¹ –, που να συνιστά την πρωτοπορία της διανόησης, μιας διανόησης και ενεργών πολιτών, που να επηρεάζει και να ελέγχει σε πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό επίπεδο κάθε πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα. Και να μην επιτρέπει την εμφάνιση στο πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο του τόπου μας άτομα χαμηλής ηθικής και πνευματικής υποστάθμης, τυχοδιώκτες της πολιτικής, αδίστακτους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις απαιτήσεις διαχείρισης των κοινών.


«Δείγμα γραφής αποτελεί και η παντελής απουσία ενεργών πολιτών, που να επηρεάζει και να ελέγχει και να μην επιτρέπει την εμφάνιση ατόμων χαμηλής ηθικής και πνευματικής υποστάθμης, τυχοδιώκτες της πολιτικής, αδίστακτους...»



Τα όσα διαδραματίζονται στην Καστοριά τα τελευταία χρόνια τα επαληθεύουν μέχρι κεραίας τις απόψεις μου και αποδεικνύουν ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Διότι, πέρα από το διαλυμένο, διεφθαρμένο, ανίκανο, πολυδάπανο και σπάταλο κομματικό τοπικό διευθυντήριο των κομμάτων της εξουσίας με την αυταρχική του διοίκηση, κατάφερε η καστοριανή κοινωνία να μην έχει αντιστάσεις. Έτσι, δεν μπορεί να προστατεύσει στοιχειώδη δικαιώματά της, όπως είναι αυτά της ατομικής αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, του λόγου, του σκέπτεσθαι, της εργασίας, της ισονομίας και ισοπολιτείας.

Δυστυχώς, αυτοί μας διοικούν, αυτοί «διαπρέπουν» σε μία κοινωνία άτολμη, απαθή και έτοιμη να δεχθεί οιονδήποτε βιασμό των δικαιωμάτων της. Και αν, η κοινωνία αυτή δεν αφυπνισθεί έγκαιρα πολιτικά και κοινωνικά, αν δεν επαναστατήσει κατά του σημερινού κατεστημένου, τότε δεν θα αλλάξει τίποτα σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

1. Πάντα με τις φωτεινές εξαιρέσεις.


Αναδημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιανουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1017. 
Πρωτοδημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ την Άνοιξη του 2012.

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ