31.7.20

Η ελευθερία




«Η ελευθερία που έχει πρακτική σημασία και αξίζει, δεν είναι τόσο η ελευθερία των συμφωνούντων όσο η ελευθερία των διαφωνούντων. Ελευθερία μόνο για τους κατόχους της εξουσίας και τους οπαδούς τους, οσονδήποτε πολυάριθμοι και αν είναι αυτοί, δεν είναι ελευθερία».



Ο επικήδειος στην μνήμη του Πάνου Κρίκη που ακολουθεί, εκφωνήθηκε στη νεκρώσιμη ακολουθία που τελέστηκε την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020  στον ιερό ναό Αγίων Πάντων, από τον δικηγόρο-μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς, κ. Αθανάσιο Κακαγιάννη:

* * *

Οι δικηγόροι-μέλη και το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς συνοδεύουμε σήμερα και αποχαιρετούμε τον Πάνο Κρίκη, συνάδελφό μας, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος του συλλόγου μας.

Ο Πάνος Κρίκης, γιος δικηγόρου, πτυχιούχος της σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διορίστηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Καστοριάς το Μάρτιο του 1963, στη συνέχεια στο Εφετείο και στον Άρειο Πάγο, και άσκησε ευδόκιμα, χωρίς διακοπή ή αναστολή, το δικηγορικό λειτούργημα μέχρι το Μάρτιο του 1990, οπότε και παραιτήθηκε και συνταξιοδοτήθηκε. Πρόσφερε τις νομικές του υπηρεσίες κάθε φορά που απαιτούνταν, ήταν συνεργαζόμενος δικηγόρος της Εμπορικής τράπεζας και της ασφαλιστικής εταιρείας Φοίνικας, ενώ υπήρξε, μέχρι τη συνταξιοδότησή του, νομικός σύμβουλος της Αγροτικής τράπεζας.

Ως παλιότερος δικηγόρος, πάντοτε και θερμά, υποδεχόταν, αγκάλιαζε, βοηθούσε πρόθυμα και κυρίως δεν αποθάρρυνε τους νέους δικηγόρους της Καστοριάς, αντίθετα τους συμβούλευε και προέτρεπε να προετοιμάζονται επαρκώς για τις υποθέσεις τους στο δικαστήριο. Ως πρόεδρος του συλλόγου αγωνίστηκε για την αναγνώριση και το σεβασμό του έργου του υπερασπιστή δικηγόρου.

Ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα, είχε παρουσία και συμμετοχή στις διεργασίες και τα δρώμενα της εποχής του. Διετέλεσε, κάτω από άλλες συνθήκες, δημοτικός σύμβουλος Καστοριάς, γενικός γραμματέας της Ένωσης Κέντρου, πρόεδρος της επιτροπής για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, πρόεδρος της κίνησης για τον εκδημοκρατισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Βαθύς γνώστης της νεότερης ιστορίας μας, είχε πάθος με την Εθνική Αντίσταση, έζησε και γνώρισε πρόσωπα και καταστάσεις, που αποτύπωσε και εξιστόρησε στο πλούσιο συγγραφικό του έργο.

Πολυγραφότατος, έγραψε βιβλία για τον πόλεμο και την αντίσταση, για τη διαφθορά της εξουσίας, για την πολιτική, για τη δικαιοσύνη, για τη μαρτυρική Κλεισούρα, για τη γενοκτονία των Ποντίων και Μικρασιατών, για τον αντιστασιακό αγώνα των Καστοριανών, για την Καστοριά, για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, για το ρόλο του Στρατού και το Πραξικόπημα του 1967.

Ως νομικός με γνώσεις του Συντάγματος, προπαντός, όμως, ως συνειδητοποιημένος και ενεργός δημοκρατικός πολίτης πίστευε και πάλεψε για τα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα, υπερασπίστηκε με πάθος την ελευθερία του λόγου, της γνώμης, της έκφρασης και της γνώσης, έχοντας πάντα ως προμετωπίδα ότι η ελευθερία των πολιτών είναι χάριν του συνόλου των πολιτών, διότι ο καθένας ενδέχεται να έχει κάποτε γνώμη διάφορη της κρατούσας στη συγκεκριμένη στιγμή, και διότι η ελευθερία, για να μη νοθεύεται και διακυβεύεται, πρέπει να είναι αδιαίρετη.

Η ελευθερία, που έχει πρακτική σημασία και αξίζει, δεν είναι τόσο η ελευθερία των συμφωνούντων όσο η ελευθερία των διαφωνούντων. Ελευθερία μόνο για τους κατόχους της εξουσίας και τους οπαδούς τους, οσονδήποτε πολυάριθμοι και αν είναι αυτοί, δεν είναι ελευθερία. Η ελευθερία χάνει την αξία της όταν γίνεται προνόμιο.

Για τις δημοκρατικές ιδέες του και τις απόψεις του εκ διώχθηκε από τη Χούντα. Άριστος οικογενειάρχης, ευτύχησε να έχει δίπλα του τη Ντότα του. Ήταν περήφανος για τα τρία παιδιά του, το Θανάση, το Ρίζο, το Λάμπρο. Αγαπητός και φιλικός προς όλους έχαιρε της γενικής εκτίμησης και αναγνώρισης.

Να είναι ελαφρύ το χώμα της καστοριανής γης, της Καστοριάς που τόσο αγάπησε, υπηρέτησε, εξιστόρησε και εξύμνησε. Της Καστοριάς, η γνωριμία με την οποία, όπως έγραψε στο βιβλίο του, είναι μία αποκάλυψη, με τη λίμνη της όμως μία μαγεία.


Φωτογραφία: Το σκίτσο είναι ακιδογράφημα του 17ου-18ου αιώνα που βρίσκεται στο εσωτερικό του βόρειου τοίχου του ναού του Αγίου Νικολάου Καραβιδά στην Καστοριά.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιανουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1017


Σχετικά:


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος31/7/20

    "Ψηλά γράμματα" για τον Γιάννη, την Γιάννα, τον Πέτρο, τον άλλον Πέτρο, τον Σπύρο... ων ουκ έστι αριθμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/7/20

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος31/7/20

      "Ψηλά γράμματα" για παρέλαση, "κοντά γράμματα" για [....]

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ