30.7.20

Παναγιώτης Κρίκης (1931-2020)






ΑΠΕΒΙΩΣΕ την π. Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, ο Παναγιώτης (Πάνος) Κρίκης, συνταξιούχος δικηγόρος, πολυγραφότατος συγγραφέας για όλα τα ζητήματα του τόπου και τα εθνικά θέματα, ένθερμος Καστοριανός με μαχητικές απόψεις και πυγμή.

ΚΟΜΙΣΤΗΣ προοδευτικών ιδεών, με πίστη στα δημοκρατικά ιδεώδη, συνεργάστηκε με εφημερίδες της Καστοριάς σχολιάζοντας και προτείνοντας, αλλά και ασκώντας κριτική. Διακρίθηκε για την τόλμη της άποψής του και ενσάρκωνε με μαχητικότητα τον τύπο του Καστοριανού της παλιάς εποχής.

Η ΕΞΟΔΙΟΣ ακολουθία πραγματοποιήθηκε την επομένη Τρίτη 14 Ιανουαρίου στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων Καστοριάς.

Ο ΠΑΝΟΣ ΚΡΙΚΗΣ γεννήθηκε στην Καστοριά το 1931. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και η μητέρα του απόφοιτος του Σχολαρχείου. Ήταν κάτοχος πτυχίου της Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών (Παντείου) και πτυχίου Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τελείωσε το γυμνάσιο της Καστοριάς και έλαβε μέρος στην Εαμική Εθνική Αντίσταση.

TO 1964 έγινε μέλος του Δικηγορικού συλλόγου Καστοριάς και άσκησε το δικηγορικό λειτούργημα μέχρι το 1994. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος σωματείων και πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Καστοριάς. Ασχολήθηκε με θέματα ιστορίας, τη σύνταξη άρθρων σε τοπικές εφημερίδες και θέματα ιδιαίτερου εθνικού, πατριωτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

ΕΓΡΑΨΕ σχετικά για το καθήκον της δημοσιογραφίας και του δημοσιογράφου τα εξής: «Υποχρέωση της δημοσιογραφίας και του δημοσιογράφου, που πηγάζει από τη συνείδηση, την κοινωνία και τον ηθικό νόμο, είναι πρωτίστως η αντικειμενικότητα, η αμεροληψία, η προάσπιση της εθνικής, πολιτικής και οικονομικής ανεξαρτησίας και ο καταγγελτικός λόγος για πράξεις, παραλείψεις και γεγονότα της εξουσίας που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, η έντιμη δημοσιογραφία, αυτή τέλος πάντων που απέμεινε, σ’ αυτόν τον τόπο, πρέπει να απευθύνει εκκλήσεις στους κυβερνώντες και τους πολιτικούς όλων των κομμάτων να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και να αρθούν υπεράνω των αδυναμιών και των συμφερόντων τους. Διότι, υπέρτατος νόμος τώρα πλέον είναι η σωτηρία της πατρίδας απ’ ό,τι απέμεινε. Η πολιτική μας όμως ηγεσία, δεν φαίνεται να εμφορείται από αυτή την αντίληψη».


Βιβλία του:
  • Ανάλεκτα: Συλλογή από 20 επίλεκτα άρθρα γενικού και τοπικού ενδιαφέροντος (1985)
  • Γιατί πολεμήσαμε; Γιατί αντισταθήκαμε; (1990)
  • Κλεισούρα η μαρτυρική κωμόπολη του νομού Καστοριάς (1994)
  • Η γενοκτονία των μικρασιατών και Ποντίων (2000)
  • Η διαφθορά της εξουσίας. (2001)
  • Πολιτική: Δόλος, απάτη, λαϊκισμός, δημαγωγία, λαφυραγωγία. (2005)
  • Ο αντιστασιακός αγώνας των Καστοριανών 1941-1944. 
  • Καστοριά - Ταξίδι στο μύθο και στην ιστορία. 
  • Ο ρόλος του Στρατού στην εξέλιξη της Ιστορίας από την Επανάσταση του 1821 μέχρι το 1975
  • Η ελληνικότητα της Μακεδονίας.
  • Δικαιοσύνη: ένας κορυφαίος θεσμός με σαθρά θεμέλια στο στάδιο της αφερεγγυότητος και της παρακμής (2011).


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιανουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ