27.7.20

Λόγος & Αντίλογος



Δημόσια απάντηση 

στον κ. Ν. Μέρτζιο 



Αξιότιμε κύριε Μέρτζο,

Το e-mail σας το έχετε στείλει σε πολλούς αποδέκτες και οφείλω μια απάντηση δημοσίως, ώστε να ενημερωθούν όλοι:

Σας υπενθυμίζω ότι συμμετείχατε πρωταγωνιστικά στη Διακήρυξη των Μακεδόνων το 1992 την εποχή του μεγάλου συλλαλητηρίου, γράφατε επί 30 και πλέον χρόνια στο περιοδικό σας Μακεδονική Ζωή και σε βιβλία σας φλογερά κείμενα εναντίον του αλυτρωτισμού των Σκοπίων και προλογίσατε με ενθουσιασμό ειδική έκδοση της Μακεδονικής Ζωής με τίτλο Η διεθνής πλεκτάνη κατά της Μακεδονίας – Ίλιντεν 1903-1993. Υπενθυμίζω μερικές δικές σας δημοσιεύσεις:

α. Στο βιβλίο σας «Μακεδονία», η γεωστρατηγική, η διαπραγμάτευση, η υπεράσπιση (ΕΜΣ 2007) γράφετε: Ο Μακεδονικός αγώνας με διεκδικούμενο έπαθλο τη Μακεδονία συνεχίζεται μέχρι σήμερα επί 137 χρόνια με ενδιάμεσες ανάπαυλες και με ποικίλα, συνήθως αιματηρά μέσα. Και σε άλλο σημείο γράφετε: Οι άνθρωποι έχουν αυτοεγκλωβιστεί εκεί, επειδή επί τρεις συνεχείς γενεές έχουν γαλουχηθεί με το κρατικό ιδεολόγημα. Πρόκειται για ψυχόδραμα. Γνωρίζουν, φυσικά ότι είναι Σλάβοι, εφόσον η γλώσσα τους είναι σλαβική, η γραφή τους κυριλλική, οι ήρωές τους Σλάβοι [...] Όλοι οι μεγάλοι ήρωές τους είναι κοινοί τόσο στη Βουλγαρία όσο και στα Σκόπια, τα οποία αγωνίζονται να απογαλακτιστούν από τους Βουλγάρους. [...] Είναι προφανές ότι το κράτος των Σκοπίων στηρίζεται σε μια πρόδηλη αλλά καθολικά βιωμένη σχιζοφρένεια.

β. Στο βιβλίο σας «Το Μακεδονικό», Παίγνιο Γεωπολιτικής (ΕΜΣ 2012) γράφετε: Αυτό το ιδεολόγημα (εννοείτε το «Μακεδονισμό» των Σκοπίων) δεν είναι κάποιο αόριστο θεώρημα. Είναι αμετακίνητη κρατική πολιτική, καθημερινή διδασκαλία σε όλα τα σχολεία και, τελικά, βίωμα.! Τα παιδιά διδάσκονται μέχρι σήμερα ότι η Μακεδονία είναι ενιαία, πρέπει να ελευθερωθεί και να καταστεί ενιαία μέχρι τα Τέμπη.

Κύριε Μέρτζο,

Με τη συμφωνία των Πρεσπών εκτός του ότι παραδόθηκε το όνομα «Μακεδονία» ως κύριο συστατικό (ουσιαστικό) της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, παραδόθηκαν παραδόξως και η εθνότητα και η γλώσσα σαν Μακεδονικές (χρησιμοποιώ το «σαν» και όχι το «ως» για λόγους που καταλαβαίνετε). Άρα το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού στα Σκόπια συνεχίζεται. Επιγραμματικά προσθέτω σε σχέση με όσα γράφετε στο μέηλ σας:

1. Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών υπήρχαν και πριν από τη συμφωνία. Τίποτε δεν τις εμπόδιζε (εξαίρεση η εποχή του εμπάρκο) και οι Σκοπιανοί χρόνια τώρα κάνουν κάθε καλοκαίρι τις διακοπές τους στην Ελλάδα παρά τα μη φιλικά αισθήματα.

2. Ο ανυπόστατος αλυτρωτισμός των Σλάβων της γειτονικής χώρας έχει έντονα καλλιεργηθεί επί 70 και πλέον χρόνια και έχει περάσει στο DNA τους. Δεν πρόκειται στο εγγύς μέλλον να τροποποιηθούν τα αισθήματά τους απέναντι στους Έλληνες. Κι αν ακόμη αλλάξουν τα βιβλία τους, οι δάσκαλοι θα διδάσκουν τα ίδια και θα ποτίζουν με μίσος τους μαθητές τους, εφόσον η λέξη «Μακεδονία» δεσπόζει πλέον σε τρείς πυλώνες (όνομα κράτους, εθνότητα, γλώσσα).

3. Συνημμένως στέλνω και μια φωτογραφία. Σε αυτήν ο κ. Ζάεφ προσφάτως ομιλεί κάτω από μια τεράστια επιγραφή με σκέτη τη λέξη Macedonia. Το erga omnes καταπατείται ασύστολα. Για αυτό το θέμα δεν ομιλείτε ούτε εσείς ούτε η κυβέρνησή μας και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας.

4. Παραμένει μέσα μου ανεξήγητη η 180 μοιρών στροφή σας στο σκοπιανό ζήτημα και η υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θυμάμαι πολλά από τα πύρινα άρθρα σας για το σκοπιανό ζήτημα. Με έκπληξη διαπιστώνω σήμερα ότι θεωρείτε ως «έντιμο συμβιβασμό» αυτή την επαίσχυντη συμφωνία, με την οποία παραδόθηκαν τα ιερά και όσια της Μακεδονίας μας στο κράτος των Σκοπίων! Το ότι η Ελλάδα έχει σοβαρά προβλήματα με τον εξ ανατολών γείτονά της, δεν σημαίνει ότι ηττήθηκε και σε πόλεμο, για να τα δώσει όλα στα Σκόπια. Είμαι σίγουρος ότι έχετε διαβάσει τον Θουκυδίδη που μεταφέρει φράση του Περικλή: «Δεν υποχωρούμε, διότι η υποχώρησή μας σε αυτό το μικρό ζήτημα θα επιφέρει επάνοδο του αντιπάλου σε άλλο σοβαρότερο ζήτημα με μεγαλύτερες απαιτήσεις». Ήδη έχουμε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ και ποιος ξέρει τι άλλο έπεται.

5. Πιστεύω ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα ακυρωθεί μελλοντικά, διότι είναι επικίνδυνη και βλαπτική για την Ελλάδα, αλλά και λόγω της κακοπιστίας των Σκοπιανών. Εκτός αν θεωρείτε πως είμαστε μια χώρα χωρίς κανένα ίχνος εθνικής ανεξαρτησίας, πλήρως υπόδουλοι στις ΗΠΑ και τη Γερμανία (που επέβαλαν τις Πρέσπες), οπότε είμαστε άξιοι της τύχης μας.

6. Η απαράδεκτη φράση σας «Μούγκα στη στρούγκα των ρετρό Μακεδονομάχων» προφανώς στρέφεται και εναντίον σας ως μπούμεραγκ, μια που υπήρξατε αγωνιστής για τη Μακεδονία μας. Διερωτώμαι, όμως, εσείς πότε λέγατε την αλήθεια; Στο παρελθόν όταν με άρθρα σας ξεσηκώνατε τον κόσμο ή τώρα με τον «έντιμο συμβιβασμό» που μόνο έντιμος δεν είναι; Εξάλλου δεν υπάρχει καμιά «μούγκα» αν δείτε σωρεία δημοσιευμάτων και ομιλιών για την ακυρότητα της συμφωνίας των Πρεσπών.

7. Η συμφωνία των Πρεσπών -στο συλλογικό εθνικό ασυνείδητο- σήμερα έχει μικρή προτεραιότητα αντιμετώπισης, γιατί το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κράτος μας είναι η «λαθροεισβολή και ο εποικισμός» από μωαμεθανούς νεαρών ηλικιών, που δημιουργούν σοβαρό ζήτημα ασφαλείας των πολιτών και κίνδυνο μελλοντικού ακρωτηριασμού της πατρίδας μας. Ωστόσο οι Μακεδόνες δεν ξεχνούμε. Η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική. Η ιστορία μας δεν παραγράφεται ούτε παραποιείται. Η αλήθεια θα νικήσει.

Με τη δέουσα τιμή

Δημ. Καραμήτσος
 Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ Πρόεδρος 
του "Συνδέσμου Προάσπισης Μακεδονίας-Θράκης"


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιανουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1017.



Η Συμφωνία των Πρεσπών 

και η Αθήνα σήμερα


Τον Νοέμβριο ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια. Υπό τον τίτλο «Μήνυμα στήριξης της Αθήνας στα Σκόπια» την περιέγραψε η εφημερίδα «Η Καθημερινή». Παρατίθενται εδώ κατά λέξη τα ακόλουθα αποσπάσματά της:

◆ Η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γειτονικής χώρας.

◆ Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με επιχειρηματίες από την Ελλάδα αλλά και την Βόρεια Μακεδονία ενθαρρύνοντας τις δύο πλευρές να επενδύσουν.

◆ «Συμμερίζομαι την απογοήτευση που προκάλεσε εδώ, στη Βόρεια Μακεδονία, η μη λήψη απόφασης (της Ε.Ε.) τον Οκτώβριο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι η Αθήνα εργάζεται για τη διαμόρφωση συνθηκών εντός της Ε.Ε. που θα επιτρέψουν το επόμενο βήμα. «Για όλα αυτά εμείς προσφέρουμε στη Βόρεια Μακεδονία την απόλυτη συνεργασία μας», είπε. Ωστόσο, υπογράμμισε, «δεν έχουμε περιθώριο να μείνουμε εκεί ή να κοιτάμε πίσω».

◆ Ο κ. Δένδιας ζήτησε, επίσης, την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως είπε, «ήδη έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, χρειάζεται, όμως, εντατικοποίηση της προσπάθειας για την πλήρη και συνεπή ολοκλήρωση της εφαρμογής της».

◆ Ο ομόλογός του κ. Ντιμιτρόφ περιέγραψε την επίσκεψη του κ. Δένδια στα Σκόπια ως «ένδειξη της νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών».

◆ Χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο και φίλο της Βόρειας Μακεδονίας.

Λοιπόν, «πρόδωσε» την Ελληνική Μακεδονία ή υπηρέτησε τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδος όποιος πρώτος υποστήριξε την Συμφωνία των Πρεσπών το 2018;

Μούγκα στην στρούγκα οι ρετρό «Μακεδονομάχοι».

Ν. Ι. Μέρτζος



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιανουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1017.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ