16.7.20

Κορωνοϊός : Οι φόβοι για νέα πανδημία φέρνoυν μέτρα



Καστοριά 20 Απριλίου 2020

Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών: 

«Επιστρέφουμε στον Μάρτιο. Φόβος μήπως εξελιχθούμε σαν τις βαλκανικές χώρες»


Τον φόβο μήπως έχουμε την εξέλιξη των άλλων βαλκανικών χωρών με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη  μιλώντας στον Σκάϊ. Τόνισε δε ότι επιστρέφουμε στον Μάρτιο, καθώς σε διάστημα 12 ημερών διπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Από ό,τι φαίνεται επιστρέφουμε στον Μάρτιο. Από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου από τα 41 πήγαμε στα 83 κρούσματα , δηλαδή καταγράφηκε διπλασιασμός κρουσμάτων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μέσα σε 12 μέρες, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς ήταν γύρω στους 7-8 και τώρα έχουμε πάει στους 13», σημείωσε. 

* * *

Με μπαράζ ελέγχων για την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την διασπορά του κορωνοϊού που το τελευταίο διάστημα αρχίζει παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να έχουμε την εξέλιξη άλλων βαλκανικών χωρών με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Πολλές είναι οι φωνές, που λένε ότι επιστρέφουμε στον Μάρτιο, καθώς σε διάστημα, μόλις 12 ημερών, διπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Εξάλλου, πολλοί ειδικοί, επισημαίνουν, πως αν δεν επανέλθει η τήρηση των μέτρων προστασίας και η διατήρηση των αποστάσεων, το δεύτερο κύμα κορωνοϊού θα έρθει πολύ νωρίτερα στη χώρα μας.

Οι συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας είναι συνεχείς, με τους επιδημιολόγους να μην κρύβουν τον προβληματισμό τους τόσο για τα εισαγόμενα κρούσματα, όσο και από την χαλαρότητα που επιδεικνύουν οι πολίτες. Περιθώρια για ένα νέο «lockdown» δεν υπάρχουν καθώς θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία και για αυτό τον λόγο το βάρος δίνεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων.

Σε μία προσπάθεια να προλάβουμε τα χειρότερα, η κυβέρνηση αφού εισηγήθηκε την απαγόρευση των πανηγυρικών μέχρι τέλη Ιουλίου και αφού προχώρησε σε εντατικοποίηση των ελέγχων στα αεροδρόμια και στα χερσαία σύνορα, προχώρησε χθες σε αυστηρές συστάσεις σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα.



Επιμένουν για τη χρήση μάσκας οι ειδικοί -«Σε λίγο θα τις φορούν όλοι»

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», o επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, εστίασε στη σημασία χρήσης της μάσκας.

Όπως, είπε, χαρακτηριστικά, θα πρέπει ο κόσμος, να χρησιμοποιείς μάσκες σε χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός, ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους.

Τόνισε δε, πως η αρμόδια επιτροπή θα συνεχίζει να κάνει σύσταση για τη χρήση μάσκας. «Υπάρχει υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε αρκετά μέρη, όμως δεν εφαρμόστηκε αρκετά. Οπότε η επιτροπή ζήτησε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος ως προς την τήρηση των μέτρων» σημείωσε.


Φόβοι για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, προέβλεψε ότι σε λίγο καιρό όλοι θα φορούν μάσκες αναγκαστικά σε κλειστούς χώρους. «Απ’ ότι φαίνεται πλέον δεν είμαστε προσεκτικοί. Φοβόμαστε μήπως έχουμε την εξέλιξη που έχουν οι άλλες βαλκανικές χώρες».

Όπως τόνισε επιστρέφουμε στον Μάρτιο, καθώς σε διάστημα 12 ημερών διπλασιάστηκαν τα κρούσματα που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των διασωληνωμένων.

«Από ό,τι φαίνεται επιστρέφουμε στον Μάρτιο. Από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου από τα 41 πήγαμε στα 83 κρούσματα , δηλαδή καταγράφηκε διπλασιασμός κρουσμάτων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μέσα σε 12 μέρες, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς ήταν γύρω στους 7-8 και τώρα έχουμε πάει στους 13», σημείωσε, μιλώντας στο Σκάι.

Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που καταλήγουν από τον COVID-19. «Σήμερα το πρωί καταγράφηκε στις Βρυξέλλες ο θάνατος μια κοπέλας 18 χρονών, η οποία δεν είχε προβλήματα υγείας. Είναι ανησυχητικό, γιατί δείχνει πλέον ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας και αυτό γιατί οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι στο σπίτι», υπογράμμισε η κ. Παγώνη.

Πάντως, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει μπει ακόμα στο 2ο κύμα και οι αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανοδική πορεία της καμπύλης, δεν ισχύει για τη δική μας χώρα μας, καθώς ο δείκτης Ro είναι ακόμα χαμηλά, στο 0,30-0,35. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το γεγονός το 2ο κύμα να έρθει νωρίτερα, τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.


Αντέχει το σύστημα υγείας αύξηση κρουσμάτων;

Σχολιάζοντας τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται στα beach bar, η κ. Παγώνη δήλωσε ότι εάν χρειαστεί θα κλείσουν και αυτά. «Ξεκινήσαμε από τα πανηγύρια που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο, 2.000-3.000 άτομα και μετά θα πάμε σε εκδηλώσεις με μικρότερο αριθμό ατόμων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα αν το Εθνικό Σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει την αύξηση των κρουσμάτων, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση των κρεβατιών στις ΜΕΘ, από τα 556 στα 785, ενώ μαζί με αυτά που έχουν δεσμευτεί στις ιδιωτικές κλινικές, ξεπερνούν τα 1.000. «Χρειάζεται οπωσδήποτε κι άλλη αύξηση των κρεβατιών, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα, οπότε θα έχουμε διασωληνώσεις» πρόσθεσε. Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο για γενικό lockdown, σημειώνοντας ότι αν γίνει θα είναι μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Σχετικά με το εμβόλιο, σημείωσε ότι τα πράγματα πάνε καλά και κάποιες ερευνητικές ομάδες έχουν περάσει στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών, με την Οξφόρδη να φαίνεται να προπορεύεται και τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να κυκλοφορήσουν τον επόμενο χρόνο, πριν από το καλοκαίρι. Εξέφρασε εξάλλου την ικανοποίηση της για την αποτελεσματικότητα της χορήγησης πλάσματος από ασθενείς που έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα σε άλλους. «Ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί τα 10 από τα 83 πλάσματα και πήγαν καλά», επισήμανε.


Συναγερμός για την τήρηση των μέτρων

Με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του κορωνοϊού οι κυβερνητικές συσκέψεις είναι συνεχείς, και έχουν σαν αποτέλεσμα συστάσεις και ελέγχους χωρίς εκπτώσεις για την τήρηση των μέτρων.

«Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου ενώ ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις».

Επεσήμανε δε δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της Υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των Δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.


Μπαράζ ελέγχων σε μέσα μεταφοράς, κλειστούς χώρους

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι αστικές συγκοινωνίες, τα ΚΤΕΛ και οι κλειστοί χώροι εστίασης καθώς έχει παρατηρηθεί πως ο αριθμός των επιβατών στα λεωφορεία είναι περισσότεροι απ’ ότι προβλέπεται, ενώ δεν φορούν όλοι μάσκες που είναι υποχρεωτικό.

Η εικόνα είναι χειρότερη στις συγκοινωνίες με προορισμό τις παραθαλάσσιες περιοχές και γι’ αυτό τον λόγο τους ελέγχους αναμένεται να αναλάβει η αστυνομία που ήδη παίρνει μέρος στην επιτήρηση της σωστής εφαρμογής των μέτρων.

Προβληματισμός υπάρχει και για τους κλειστούς χώρους εστίασης, με τους περισσότερους εργαζόμενους να ακολουθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες τους κανόνες προστασίας, ωστόσο δεν φαίνεται να πράττουν το ίδιο ορισμένοι συνάδελφοί τους αλλά και πελάτες.


Φουντώνει η ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα μετά το άνοιγμα των συνόρων για τη Βρετανία

Τις τελευταίες ημέρες τα εισαγόμενα κρούσματα εξαιτίας του ανοίγματος του τουρισμού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που οδήγησε σε περισσότερους και πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα και τα αεροδρόμια της χώρας. Από χθες, εξάλλου, επιτρέπονται και οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές ενώ από τις 22 του μήνα, η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες και από τη Σουηδία.

Ιδιαιτέρως αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι για τους Βρετανούς τουρίστες που αρχίζουν να καταφθάνουν στην χώρα μας και αναμένεται να φτάσουν τις 6.000. Οι υγειονομικές αρχές είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να υποβληθούν όλοι οι συγκεκριμένοι επισκέπτες από τεστ, από τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αν θα συνεχίσουν να παραμένουν ανοιχτά τα σύνορα με την Μεγάλη Βρετανία.


Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η κεντρική οδηγία για εντατικούς ελέγχους, επιφέρει και ανασύνταξη των δυνάμεων των ελεγκτικών μηχανισμών που έχουν την ευθύνη του συντονισμού.
Στο εξής, ένας εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (μεγάλης περιφέρειας ή μεγάλου είτε και τουριστικού δήμου) θα μετέχει στο κοινό επιχειρησιακό κέντρο, δηλαδή στο «στρατηγείο» σχεδιασμού των ελέγχων, μαζί με εκπροσώπους όλων των φορέων (ΕΛΑΣ, ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή), ώστε να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός και καταμερισμός έργου.

πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ