12.9.20

ΟΔΟΣ: Η ναρκισσιστική επιδημία της Καστοριάς



Καστοριά 5.1.2020 | ΟΔΟΣ εφημερίδα


Πολλά σωματεία με... βαριά αντεριά και περήφανες στόφες υποδύθηκαν ως κομπάρσοι το σκηνικό του ανύπαρκτου ξέφρενου και μαζικού ξεφαντώματος.



ΕΝΤΑΞΕΙ, είναι γεγονός ότι τις ημέρες του καρναβαλιού, παρά τα πολλά προβλήματα και κενά, υπήρξε πλήθος κόσμου που λίγο ή πολύ ξεφάντωσαν. 

ΑΚΟΜΗ και εάν ήταν τις ημέρες Δευτέρα έως Τετάρτη, με αποτέλεσμα να αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, ότι οι φίλοι του Καρναβαλιού της Καστοριάς, συμμετέχουν οπωσδήποτε οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας κι’ αν συμπέσει με το τοπικό καρναβάλι. 

ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ που προτείνονται κατά καιρούς από ορισμένους, για χωροχρονική μετατόπιση των εκδηλώσεων, στην πραγματικότητα προδίδουν άγνοια και απουσία εμπειρίας στην παράδοση του Καστοριανού Καρναβαλιού.

ΕΤΣΙ και οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Καστοριάς, 1-2 ημέρες πριν τα Θεοφάνεια και την έναρξη του καρναβαλιού προς... τέρψιν των τουριστών, επιστρατεύοντας σωματεία της πόλης να τις πλαισιώσουν, απέτυχαν. 

ΑΠΕΤΥΧΑΝ πρώτα να ελκύσουν "τουρισμό", έστω κι αν πραγματοποιήθηκαν Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. 

ΑΛΛΑ πρωτίστως απέτυχαν να προκαλέσουν την συμμετοχή των κατοίκων της Καστοριάς. 

ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ στην μεγάλη πλειοψηφία τους, δεν προθυμοποιούνται να συμμετέχουν σε θεατρινίστικες εκδηλώσεις για το θεαθήναι που επιδιώκει ο Δήμος Καστοριάς, χωρίς ουσία και χωρίς αποτύπωμα στις τοπικές συνήθειες. 

ΚΑΠΟΤΕ οι νέοι της Καστοριάς ανατρέφονταν με την παράδοση ότι τα Καρναβάλια ξεκινούν αμέσως μετά τον αγιασμό των υδάτων στα Θεοφάνεια (μόλις εξαφανιστούν οι Καλικάντζαροι), και διαρκούν μόνο 3 ημέρες. 

ΤΩΡΑ προσπαθούν να κατασκευάσουν άλλους αυθορμητισμούς, που βαφτίζουν παράδοση και αυθεντικότητα. Πλαστά βέβαια, σαν σε studio. Ή ακόμη χειρότερα, γραφικά σαν την Κυριακή στο χωριό της ΕΡΤ3. Πλην όμως ο πολύς κόσμος, δεν ακολουθεί. 

ΑΚΟΜΗ και εάν αγνοούν την τοπική ηθογραφία, είναι μια εσωτερική παρόρμηση το 3ήμερο του Καρναβαλιού, που δεν επιτρέπει την διαστρέβλωση. Γι’ αυτό αποτυγχάνει το Φεστιβάλ (που μόνο βαλκανικό δεν είναι), όπως και τα καλέσματα των Σωματείων να γίνουν οι Καστοριανοί... κομπάρσοι στην ψυχαγωγία των όσων επισκεπτών (τουριστών) και στην επίπλαστη επιτυχία της δημοτικής διοργάνωσης. 

ΑΨΕΥΔΗΣ μάρτυρας η φωτογραφία: εμφανίζει μέλη ιστορικού σωματείου της Καστοριάς να κατηφορίζουν για τους... τουρίστες, στην πανέρημη Μητροπόλεως. Κυριακή μεσημέρι πριν την Δευτέρα των Θεοφανείων. «Κοιτάξτε μας που χορεύουμε», πρόδιδε το αμήχανο βλέμμα πολλών. 

ΑΛΛΑ και σε άλλες περιοχές, όπως στην "νότια" παραλία, που άλλα σωματεία με... βαριά αντεριά και περήφανες στόφες, υποδύθηκαν ως κομπάρσοι το σκηνικό του ανύπαρκτου ξέφρενου και μαζικού ξεφαντώματος και με πληρωμένα σχήματα οργανοπαιχτών, προσχώρησαν στην ναρκισσιστική επιδημία της Καστοριάς. 

ΤΟ ΜΟΝΟ που πέτυχαν είναι να τους περιεργάζονται. 

ΠΩΣ να γεμίσουν άλλωστε την ώρα τους οι λίγοι περιφερόμενοι και περίεργοι; 


ΥΓ:  Κι όμως, ο Δήμος Καστοριάς εξέδωσε δελτίο τύπου υπό τον τίτλο «Έτσι γλεντάει η Καστοριά!».


 Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιανουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1017




 
Σχετικές αναρτήσεις:



1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος12/9/20

    Η Δημοτική Αρχή είναι έναν χρόνο μπροστά... Ραγκουτσαρια 2020 προ Covid-19 και απαγορεύσεις συναθροισεων... Όπως το 2021...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ