29.12.20

Μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ 1959-2020

 
ΟΔΟΣ εφημερίδας | Άγιοι Ανάργυροι Καστοριάς

Σήμερα 29 Δεκεμβρίου 2020 και συγκεκριμένα τις πρώτες πρωϊνές ώρες, έχασε την μάχη για την ζωή και την επιβίωσή του ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη όπου νοσηλευόταν από 8 Δεκεμβρίου και διασωληνωμένος από 19 Δεκεμβρίου νοσήσας από τον κορωνοϊό.

Υπήρξε ζωηρή και εμβληματική προσωπικότητα στα εκκλησιαστικά αλλά και γενικότερα την δημόσια ζωή της Καστοριάς, της οποίας υπήρξε μητροπολίτης από το 1996.

Η δράση του δεν περιορίστηκε στα θρησκευτικά του καθήκοντα ή την φιλανθρωπία που πράγματι ανέπτυξε, διότι οι ανίκανοι πολιτικοί της Καστοριάς, τροφοδότησαν την πιθανώς έμφυτη τάση ανάμειξης σε αμιγώς κοσμικά ζητήματα (από τον Δήμο, την Δικαιοσύνη κ.ο.κ.) για να θολώνουν την δική τους ανεπάρκεια, διαφθορά, διαπλοκή με την ανάδειξή του σε υπερκόσμιο ρυθμιστή της Καστοριάς. 

Το ίδιο του έκαναν τα τοπικά ΜΜΕ στην συντριπτική τους πλειοψηφία, για να κερδίζουν την εύνοιά του και να διαπλέκονται με την τοπική εξουσία, κάτι που έφθασε στο απώγειό του από τις εκλογές του 2019 και μετά.

Άλλωστε κανένα –πλην της ΟΔΟΥ– τοπικό ΜΜΕ, του έντυπου ή του ραδιοφωνικού-τηλεοπτικού τύπου και των blogs της Καστοριάς, δεν σχολίασε καν το γεγονός ότι δεν λάμβανε τα μέτρα του (μάσκα κ.ο.κ.) έναντι του κορωνοϊού, πρωτίστως για την προστασία του εαυτού του όπως και των άλλων, και κανείς –πλην της ΟΔΟΥ– δεν άσκησε κριτική στις επιπόλαιες προσεγγίσεις του που κήρυττε δημόσια, απέναντι στον κορωνοϊό, τις πολιτικές αρχές του κράτους, κ.ο.κ. σε τριτοκοσμικού ύφους «συνεντεύξεις» .

Αν οι τοπικοί δημοσιογράφοι,τα τοπικά ΜΜΕ συνιστούσαν να τηρεί τα μέτρα προφύλαξης και να φορά μάσκα, ίσως να μην είχε αυτήν την κατάληξη σήμερα.

Έτσι στερήθηκε την δυνατότητα να αντιληφθεί ότι είναι και ο ίδιος απλός και ευάλωτος άνθρωπος και απλός πολίτης. 

Πολύ δυστυχώς δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, για να χαρεί το δώρο της ζωής που του άξιζε όπως σε καθένα και καθεμιά, όντας ο ίδιος νέος άνθρωπος γεμάτος επιθυμίες και ορμή. Αλλά και για να μάθουμε οι υπόλοιποι, εάν η περιπέτειά του άλλαζε την θεσμική του συμπεριφορά προς το σοφότερο.

Καλός ρήτορας στα εκκλησιαστικά ζητήματα και θεολογικά ιδιαίτερα μορφωμένος. Αγαπήθηκε πολύ από όσους χάριζε την εύνοιά του, αλλά δημιούργησε και άσπονδους εχθρούς μέσα και έξω από τους κόλπους της Περιφέρειάς του, με αφορμή την Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων, που εν τέλει αποδεκάτισε.

Η ΟΔΟΣ, με την ίδια ευθύτητα που ασκούσε κριτική, εκφράζει τα βαθύτατα και προπαντός τα ειλικρινή συλλυπητήριά της τόσο για την απώλεια του μητροπολίτη, όσο και για τον χαμό ενός τόσο νέου ανθρώπου.


Φωτογραφία: Ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αναργύρων της Καστοριάς
Η  Ιερά Σύνοδος όρισε τον μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ τοποτηρητή στην Καστοριά.



* * *



Ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ (κατά κόσμον Ιωάννης Παπακώστας) γεννήθηκε το 1959 στο Αγναντερό Καρδίτσας και φοίτησε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, απ' όπου αποφοίτησε το 1983. Φοίτησε επίσης στη θεολογική σχολή Αθήνας, απ' όπου έλαβε το πτυχίο του το 1987. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1983 και πρεσβύτερος το 1987. Υπηρέτησε ως διάκονος, εφημέριος- ιεροκήρυκας και ιερατικός προϊστάμενος στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων και ως διευθυντής Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών καθώς και υπεύθυνος Πρωτοκόλλου στην Ιερά Σύνοδο και το 1990 ως γραμματέας στην Ιερά Σύνοδο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς. Χειροτονήθηκε, δε, επίσκοπος, στις 5 Οκτωβρίου 1996.


Σχετικά: 

23 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/12/20

    Να ζήσουμε να τον θυμούνται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Babis Papathanasiou [fb]29/12/20

    Για κάποιο λόγο δεν έγινε καμία αναφορά, στη θέση που πήρε ο Δεσπότης στο Μακεδονικό και στο διχασμό που έσπειρε στην τοπική κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aristotelis Mixail [fb]29/12/20

      Επίσης δεν έγινε λόγος για το γεγονός ότι είστε τραγικός. Είναι παντελώς άσχετο με το θέμα.

      Διαγραφή
    2. Babis Papathanasiou [fb]29/12/20

      Είναι άσχετο με αυτό όσα πραγματεύεται το κείμενο της ΟΔΟΥ; Απολογισμός της συμπεριφοράς του όσο ήταν εν ζωή δεν διαβάζουμε;

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος29/12/20

      Οι προηγούμενοι κυβερνώτες έσπειραν την διχόνοια με τις επιλογές τους,αγνοώντας την λαική ψυχή και θέληση......

      Ο σαρκοβόρος σκώληξ

      Διαγραφή
    4. Γραμματούλα Σταυρακούδη [fb]30/12/20

      Νομίζετε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή γι' αυτήν την αναφορά; Περιμένετε να γίνει πρώτα η κηδεία τουλάχιστον....

      Διαγραφή
    5. Babis Papathanasiou [fb]30/12/20

      Το κείμενο της εφημερίδας το διαβάσατε;

      Διαγραφή
    6. Γραμματούλα Σταυρακούδη [fb]30/12/20

      Έχετε ένα δίκιο, γιατί πραγματικά δεν θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή ούτε και για κάποια σχόλια της αγαπητής κατά τ' άλλα Οδού

      Διαγραφή
    7. Babis Papathanasiou [fb]30/12/20

      Οι άνθρωποι κρίνονται από τις πράξεις τους και τους λόγους τους. Ειδικά όταν οι πράξεις τους έχουν αντίκτυπο σε άλλους. Η χρονική στιγμή μικρό ρόλο παίζει

      Διαγραφή
    8. Γραμματούλα Σταυρακούδη [fb]30/12/20

      Αν έτσι νομίζετε.

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος30/12/20

      Να ακολουθήσουμε την παλιά ελληνική παράδοση δηλαδή: Να προηγηθούν οι μοιρολογίστρες, και μετά να βγουν τα μαχαίρια. Όπως κάνουν και οι Φαρισαίοι.

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος30/12/20

      @Γραμματούλα Σταυρακούδη [fb]
      "Αν οι τοπικοί δημοσιογράφοι, τα τοπικά ΜΜΕ συνιστούσαν να τηρεί τα μέτρα προφύλαξης και να φορά μάσκα, ίσως να μην είχε αυτήν την κατάληξη σήμερα".
      -"Νομίζανε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή γι' αυτήν την αναφορά".

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος30/12/20

    Η ΜΑΣΚΑ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/12/20

      Έστω κι αργά, τώρα άρχισαν οι Ιερωμένοι να φορούν μάσκα. Μετά τόσους άδικους θανάτους.
      Η Εκκλησία δυστυχώς, στο τέλος της πανδημίας, θα είναι η μοναδική που θα βγει χαμένη από όλη αυτή τη δοκιμασία. Κι όλα αυτά, για έναν εγωϊσμό κι ένα παγκάρι.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/12/20

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος1/1/21

    καλά ειναι τα εγκώμια, αλλά οι περισσότεροι θα τον θυμούνται σαν τον μακαριώτατο που έπεσε θύμα του κορωνοϊού επειδη δεν φορούσε μάσκα. Όλα τα άλλα θα ξεχαστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/1/21

    Μέγα λάθος και υπερβολή, Ανώνυμε της Πρωτοχρονιάς! Το τέλος κάθε ανθρώπου δεν σβήνει ολόκληρη τη ζωή του, ίσα ίσα! Το έργο των ανθρώπων είναι που μετράει περισσότερο, γιατί, αν μη τι άλλο, διαρκεί περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/1/21

      Ή σαν τον άνθρωπο που ποτέ δεν έκανε το παραμικρό για τις 'απωλεσθείσες' εικόνες της Καστοριάς ή για τις παρεμβάσεις του σε πολιτικό επίπεδο...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/1/21

      Ή ο Δεσπότης που διέλυσε ένα Μοναστήρι...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος2/1/21

      Οπως δείχνουν τα υπόλοιπα μηνύματα το πως βλεπει κάποιος τα έργα του σεβασμιώτατου ειναι σχετικό.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος2/1/21

      Όπως οι γνωστές σχέσεις του με τον Πατριάρχη.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος1/1/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος21/4/21

    Συλλυπητήρια!!! Ο Θεός ας τον αναπαύσει!!! Καλό παράδεισο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ