17.4.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


«Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι, αντίσταση και πάλη» - «Δεν προσαρμοζόμαστε μη τους προσκυνάς» - «Η Καστοριά βουλιάζει, ακούει κανείς;»


Την περασμένη Τετάρτη, ημέρα πραγματοποίησης της κεντρικής λαϊκής αγοράς για την πόλη της Καστοριάς, έλαβε χώρα το "παγκα-ρι-στοριανό" συλλαλητήριο (όπως αυτό αποτυπώθηκε στο μπάνερ που είχε κυκλοφορήσει) με διάφορα αιτήματα που τέθηκαν από τους διάφορους παραγωγικούς–και μη– φορείς της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς.

Από τις εικόνες και τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν κατά ριπάς από τα έγκυρα κατά τα άλλα διαδικτυακά τοπικά sites, φάνηκε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι διοργανωτές αυτής της συγκέντρωσης τελικά δεν προκάλεσαν το απαιτούμενο διευρυμένο κοινωνικό έρεισμα για μαζική συμμετοχή, που είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να την χαρακτηρίσει ως "επιτυχημένη". Ή τουλάχιστον ως πανκαστοριανή. Και η απροθυμία του κόσμου να συμμετέχει σ’ αυτό, σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να χαρακτηρισθεί και παλλαϊκή η συγκέντρωση, θα πρέπει να προβληματίσει πρώτα απ’ όλους τους διοργανωτές. 

Αν σκεφτεί κανείς πόσοι φορείς είχαν αποφασίσει να δώσουν το παρόν στο συλλαλητήριο, μάλλον περισσότερο ως αποτυχημένο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, παρά ως κάτι άλλο. Και ας προσπάθησαν μερικοί να του προσδώσουν τον τόνο της επιτυχίας. Καθώς αν αναλογιστεί κάποιος πως σε αυτό συμμετείχαν εκπρόσωποι των υγειονομικών μαγαζιών, γεωκτηνοτρόφοι, φορείς του εμπορίου, συνδικάτα εργαζομένων του δήμου Καστοριάς (συμπεριλαμβανομένης και υπαλλήλων της ΔΕΥΑΚ), μέλη του εργατοϋπαλληλικού κέντρου, μαθητές και καθηγητές, αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στην ΑΔΕΔΥ και πολλοί ακόμα, τότε σίγουρα θα μπορούσε να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα πως δεν τα πήγε και τόσο καλά αυτό το συλλαλητήριο. Όπως τα περισσότερα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται ανά την επικράτεια.

Επιχειρώντας κανείς να ερμηνεύσει την λιγοστή συμμετοχή των απλών πολιτών σε αυτό, θα μπορούσε να δώσει αρκετές ερμηνείες. Όπως για παράδειγμα, πως τα διοικητικά συμβούλια των φορέων που συμμετείχαν αδυνατούν να πείσουν τα μέλη τους αρχικά και κατά επέκταση μέρος του κοινωνικού συνόλου και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει εκείνους που διοικούν τα συνδικάτα. Ή θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως το πλειοψηφικό τμήμα της τοπικής κοινωνίας έχει γυρίσει την πλάτη σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις με τον τρόπο που διοργανώνονται,  καθώς τις θεωρεί ξεπερασμένες. Φαίνεται πως το «εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι...» να έχει πάρει τον δρόμο για το χρονοντούλαπο της Ιστορίας, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό.

Επίσης, δεν θα ήταν λάθος να υποστήριζε κανείς πως το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας αντιλαμβάνεται περισσότερο από όσους διαδήλωσαν τις διεθνείς εξελίξεις και το πόσο επηρεάζουν την ζωή του, ζυγίζει τα επιδοματικά στηρίγματα της κυβέρνησης και τα κρίνει ως επαρκή ή στο ακραίο ενδεχόμενο πως το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας θεωρεί πως με κάποιον μαγικό τρόπο –τον χρηματικό εννοείται– θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες της θέρμανσης, της ενέργειας και των καταναλωτικών αναγκών του. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται η τοπική κοινωνία.

Εκείνο που σκοπίμως δεν αναφέρθηκε παραπάνω και αποτελεί γεγονός αξιοπερίεργο, ήταν η παρουσία των τοπικών αιρετών πρώτου και δεύτερου βαθμού στο συλλαλητήριο. Δηλαδή μέλη του δημοτικού συμβουλίου με επικεφαλής τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Κορεντσίδη και αντιδημάρχους, τον δήμαρχο Άργους Ορεστικού κ. Κεπαπτσόγλου με μέλη του δημοτικού του συμβουλίου, του δημάρχου Νεστορίου κ. Γκοσλιόπουλου αλλά ακόμη και μέλη της αντιπεριφέρειας Καστοριάς με επικεφαλής την κ. Κοζατσάνη. Καθώς και ο κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας που τόσο πολύ ενδιαφέρεται για την Καστοριά, την οποία βάζει πάνω από όλα. Μετά την Κοζάνη. 

Έχοντας γίνει ένα με όσους τέλος πάντων συμμετείχαν σε αυτό το "επαναστατικό" γυμνάσιο, ουσιαστικά θέλησαν να δώσουν το μήνυμα πως οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να εξαιρούνται των πολιτικών τους ευθυνών για τα αιτήματα των διαμαρτυρομένων.

Πως οι ίδιοι, από τις θέσεις εξουσίας που κατέχουν δεν φέρουν ουδεμία πολιτική ευθύνη, προσπαθώντας να πείσουν τους τοπικούς αγανακτισμένους πως βρίσκονται στην ίδια πλευρά! Και είναι πολύ πιθανό, οι τοπικοί ιθαγενείς –γιατί ως τέτοιους ίσως να τους αντιμετωπίζουν– να εντυπωσιάστηκαν από την παρουσία τους, αντικαθιστώντας προσωρινά το καθρεφτάκι με την αφεντιά τους. Κρατώντας ζεστή την φλόγα της κοινωνικοπολιτικής επανάστασης, που θα ανατρέψουν τον καπιταλισμό από μέσα του!

«Επαναστάτες της φακής» τους χαρακτήρισαν κάποιοι από τους οποίους σαφώς και διαχωρίζω την θέση μου. Εξάλλου, το έχουν πράξει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν δείχνοντας μια κάποια συνέπεια σε αυτό που θέλουν να βγάλουν προς τα έξω. Όταν αντιληφθεί κανείς όμως πόσο ανακόλουθο ήταν όλο αυτό το σκηνικό που εξελίχθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα λάβει σχεδόν αυτόματα και πολλές απαντήσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη της Καστοριάς και του ευρύτερου νομού τις τελευταίες δεκαετίες.

Ουσιαστικά οι πρώτοι τη τάξει αιρετοί όσο αφορά την αμεσότητα της επαφής τους με τους δημότες, έδειξαν έμπρακτα πως αδυνατούν να κινηθούν πολιτικά για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας μετατοπίζοντας ουσιαστικά το σύνολο των ευθυνών στους δύο βουλευτές του νομού και δη στον κυβερνητικό βουλευτή κ. Τζηκαλάγια. Και αυτό φάνταζε ως το πλέον αναμενόμενο. Τουλάχιστον για τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Κορεντσίδη και τον περίεργο πολιτικό ρόλο που εκτυλίσσει στον αντίποδα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Καθώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνέδεσαν προεκλογικά και μετεκλογικά την δημοτική παρουσία του κ. Κορεντσίδη με την επικεφαλής του «άχρηστου πρωθυπουργικού γραφείου» της Θεσσαλονίκης κ. Αντωνίου. Ο οποίος ακόμα και σήμερα φαίνεται πως έστω και άθελά του παίζει ένα σκιώδες πολιτικό παιχνίδι που εξυπηρετεί την χαμένη των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.

Που σε συνδυασμό με την όποια επιρροή μπορεί να προκαλούν μερικά από τα τοπικά ανεξάρτητα –εννοείται– Μέσα Μαζικής Εκτόνωσης, επιχειρούν να δυσκολέψουν πιθανή επανεκλογή του κ. Τζηκαλάγια. Γεγονός που έχει γίνει αντιληπτό από την μεγαλύτερη μερίδα του συγκεκριμένου κομματικού σώματος και ενδεχομένως να αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα των καλπών. Μιας και στην δράση, υπάρχει πάντα κι η αντίδραση.

Στην Καστοριά ενδεχομένως να μην υπάρχει η καλύτερη πολιτική συνεργασία μεταξύ όσων εκλέχτηκαν για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, εκείνο που έγινε γνωστό μέσω της τηλεοπτικής παρουσίας του μητροπολίτη κ.κ. Καλλίνικου σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, είναι η συνεργασία της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου με την Ι. Μητρόπολη Καστοριάς. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά ρέπει προς αυτήν την κατεύθυνση όταν αφορά αποκλειστικά τις συγκεκριμένες συνεργασίες. Το δόγμα «χέρι-χέρι» που εφάρμοσε ο μακαριστός Σεραφείμ με τους τοπικούς αιρετούς και το άφησε κληρονομιά φαίνεται πως βρήκε νέο αποδέκτη. Μακάρι να μην ισχύει. 

Ο μητροπολίτης κ. Καλλίνικος, κατά την διάρκεια της εξωστρεφούς του συνέντευξης φαίνεται πως άνοιξε ορισμένα θέματα προς συζήτηση όπως αυτά προέκυψαν από τις τοποθετήσεις του ίδιου. Όπως για παράδειγμα όταν μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στο γηροκομείο Καστοριάς και στο νέο καθεστώς λειτουργίας που θα πρέπει να ενταχθεί σύμφωνα με την καινούρια νομοθεσία. Όπου σύμφωνα με αυτήν και το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο που θα ισχύει για την αδειοδότηση των υφιστάμενων μονάδων φροντίδας, για την περίπτωση του γηροκομείου Καστοριάς θα πρέπει να μειωθούν οι κλίνες από 17 σε 10 για να μπορέσει συνεχίσει η κρατική επιχορήγηση.

Χωρίς όμως να ερωτηθεί, για τον αριθμό των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται αυτήν στιγμή στο γηροκομείο Καστοριάς και ποια θα είναι η τύχη όσων ενδεχομένως χρειαστεί να αποχωρήσουν από αυτό. Αναφέρθηκαν μόνο στην πιθανή μελλοντική επέκταση του υφιστάμενου κτηρίου φιλοξενίας ή για πιθανή μετεγκατάσταση του. Για το τι θα συμβεί το επίμαχο χρονικό διάστημα με τους επτά που θα πρέπει να μείνουν εκτός, δεν ρωτήθηκε και όπως ήταν αναμενόμενο δεν απάντησε. Εξάλλου τέτοιου είδους ερωτήσεις θα γίνονταν από ελάχιστους δημοσιογράφους.

Ένα άλλο σημείο της παρουσίας του μητροπολίτη κ. Καλλίνικου που ίσως να εγείρει ερωτήματα και προκαλεί έκπληξη, είναι τα όσα δήλωσε για την «ανεκμετάλλευτη περιουσία που άφησαν οι ευεργέτες του γηροκομείου». Και προφανώς εννοεί πως από εδώ και στο εξής θα πρέπει να αξιοποιηθεί σύμφωνα με τον τρόπο που κρίνει ο ίδιος ως "κατάλληλο". Ενδεχομένως και μερικών εμπλεκόμενων ακόμα, χωρίς ουσιαστικά να λογοδοτούν σε κανέναν. Αυτό δεν μπορεί να είναι απαραίτητα κακό εφόσον αποκτήσουν πλήρη διαφάνεια.

Πάντως γεγονός είναι πως ο μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος δεν αναφέρθηκε με τον τρόπο που το έκανε μόνο για τα περιουσιακά στοιχεία του γηροκομείου. Αναφέρθηκε και στο «αναπαλλοτρίωτο κεφάλαιο 800.000 δολαρίων του ιδρύματος Καλλισθένη». Ώστε να μοιάζει κάπως περίεργη συγκυρία ρευστοποίησης κληρονομιών που έλαβε μέρος σε μία μόνο ολιγόλεπτη τηλεοπτική παρουσία. Που εκτός των όσων αναφέρθηκαν ο ίδιος, υπέπεσε και σε λεκτικό (εκ παραδρομής;) lapsus. Όταν αναφερόμενος στην πόλη της Καστοριάς και τους κατοίκους της εξομολογήθηκε ότι κατά την άποψή του, «η Καστοριά ανήκει στον... οικουμενικό Ελληνικό». 

Τι να εννοούσε, δεν εξήγησε καθόλου. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι αυτό είναι θέμα που απαιτεί ιδιαίτερη ανάλυση - εξήγηση από τον ίδιο. Οπότε αφού δεν έγινε η ανάλυση εύλογα διερωτάται κάποιος, αν η Καστοριά περιλαμβάνεται στον απόδημο ελληνισμό και στην ομογένεια. Ή αν είπε αυτή την φράση θέλοντας να δώσει έμφαση στον κοσμοπολιτισμό του παρελθόντος της πόλης και των κατοίκων της. Χρησιμοποιώντας όμως ένα όρο όπως «οικουμενικός ελληνισμός» που ταιριάζει σήμερα στην Ίμβρο και Τένεδο, την Βόρειο Ήπειρο, την Κύπρο, στην Μελβούρνη και την Αστόρια, αλλά όχι απαραίτητα στην Kastoria. Και εδώ που τα λέμε αξίζουν εξηγήσεις.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Οκτωβρίου 2022, αρ. φύλλου 1144. 
Φωτογραφίες από το τον δήμο Καστοριάς, svouranews.gr και kastoria.news.

Σχετικά:

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/4/23

    Τι Kastoria τι Astoria, τραγουδά ο Δήμος εξ Αστόριας μαζί με τον Καστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/4/23

    Ο μητροπολίτης είναι πολύ καλός στο μάρκετινγκ. Και μόνο το γεγονός ότι όλοι ασχολούνται μαζί του θα βοηθήσει μια μέρα την εκλογή του σε κάποιο ανώτερο αξίωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/4/23

    Η παρουσία των πολιτών σε τέτοιες εκδηλώσεις δεν αλλάζει τίποτα. Αντίθετα το μαύρισμα στις εκλογές μπορεί να αλλάξει πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος19/4/23

    Να υποθέσω ότι αυτοί που παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση ήταν οι ίδιοι που έβγαζαν σέλφι στην σαραντάλεπτη επίσκεψη και χτυπούσαν παλαμάκια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/4/23

      Εμείς οι βλάχοι όπου και όπως λάχει.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ